Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

vdk3x által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (24)Időben csökkenő Időben csökkenő
vdk3x
24 élménybeszámolót írt
24
13 éve tag
2011.03.27. 11:16
Völgyben délután napok óta + 10-15, fenn a hegyen +0-5 fok, nagyjából szerintem mindenki el tudja képzelni a helyzetet és a pályák állapotát. Kb. olyan a helyzet amilyen április közepén lenni szokott. Feleségem főnökei tegnap jöttek haza Murauból. A 2 kisgyerekkel ugyan viszonylag keveset síeltek (a 8 napból néhányszor fel se mentek a pályára), tehát komoly szakvéleményt nem lehet tőlük várni. A pályákról diplomatikusan annyit mondtak, hogy síelhetőek.
Előzmény: (syorg58 116446)
vdk3x
24 élménybeszámolót írt
24
13 éve tag
2011.03.19. 10:17
A március 15-e környékén Ausztriában síelők elkeseredett beszámolóit olvasva látható, hogy az idén szinte mindenütt nagyon betett az időjárás a sípályáknak, jelentősen rontva ezzel a síelés élményét. Szinte mindenki panaszkodik a délután már csak nehezen síelhető latyakos pályákra. Bosszantó, hogy a drágán megvásárolt síbérletért cserébe, sokkal kisebb ellenértéket kap így az ember (ráadásul ilyenkor még általában a főszezoni árak érvényesek). Ez megint megerősítette azt a véleményemet, hogy a legtöbb közeli ausztriai sípályán már a márciusi síelés is kimondottan rizikós lehet (áprilisről nem is beszélve), ezért ezt hónapokkal előre nem érdemes lefixálni, hanem csak a rövidtávú időjárás jelentések ismeretében szabad belevágni, azaz 3-4 nappal a kiutazás előtt érdemes csak foglalni, különben kidobott pénz és elfecsérelt szabadság lehet a vége.

Én sokat túramotorozom az Alpokban és korábban nem egyszer fordult elő, hogy a jó előre lefoglalt héten 5 napig ömlött az eső és motorozás helyett a szálláson meg fürdőkben lógattuk a lábunk, tehát nyáron sem foglalok már előre szállást, hanem az utolsó pillanatban döntünk arról, hogy megyünk-e vagy sem.
vdk3x
24 élménybeszámolót írt
24
13 éve tag
Topik: Koralpe
2011.03.12. 08:27
Koralpe-t a helyén kell kezelni.

Akit nem zavarnak az igencsak rövidke, olykor elkeskenyedő, viszonylag lankás pályák, az egész napos csákányozás, a csekély változatosság (hisz mindig ugyanazon a 3-4 rövid pályán kell síelni), a pezsgő éjszakai élet hiánya, a viszonylagos elszigeteltség (hisz a szerpentin miatt, kicsit nyűgös átmenni másik pályára) az jól érezheti magát itt is.

Én egy napot voltam itt, csodálatos időben és hóviszonyokkal, tök üres pályákon, de nem fogott meg igazán semmi, így nem vágyok vissza oda, de ha egy nekem kedves társaság pont ide akarna menni és engem is hívna (és nem sikerül őket rábeszélnem arra, hogy menjünk még mondjuk 90 km-t a csodás Bad Kleinkirchheimig), akkor azért persze nem mondanék nemet, hisz jókat csúszkálni lehet azért itt is :-)
Előzmény: (maci-laci 114870)
vdk3x
24 élménybeszámolót írt
24
13 éve tag
Topik: Lachtal
2011.03.10. 11:15
Mint mindenütt, úgy Lachtalban is, április elején lehetnek akár tökéletesek is a pályák (akár jobbak, mint márciusban), de ha hirtelen bejön a főn vagy egy kis melegfront egy jó kis esővel, akkor egyik napról a másikra leszutykosodhatnak a pályák, amiken azért persze valahogy még így is lehet majd csúszkálni, csak hát persze ez már messze nem az igazi.
Előzmény: (sedit 113358)
vdk3x
24 élménybeszámolót írt
24
13 éve tag
2011.03.07. 13:22
A cikket elolvasva csak azt nem értem, hogy egy átlátszó üvegtetővel hogyan fogják megvédeni a havat, hisz az üvegházhatás miatt nem hogy hidegebb, hanem melegebb lesz az üvegtető alatt, mint kint, nem?
Azt értem, hogy ha esik az eső, vagy főn van, akkor a befedéssel meg lehet előzni a hó állagának romlását, ne de ha süt a nap, akkor benn 20-25 fok lesz nagyon gyorsan. Vagy olyan UV visszaverő üveget/fóliát/műanyagot használnak, aminél teljesen kizárják az üvegházhatást? Ez lehetséges?
Előzmény: (Hochjoch 113307)
vdk3x
24 élménybeszámolót írt
24
13 éve tag
Topik: Lachtal
2011.03.07. 08:02
Tegnap jöttünk haza a végig napsütéses Lachtalból. Pénteken és szombaton nagyon meleg volt, ezért a pályák már dél körül latyakosak voltak, délután már csak a kevésbé déli kitettségű hátsó 12-es szélső pálya volt igazán jól síelhető. A többi pályán a hó sajnos már nagyon vizes volt, ezért délután 2 után eléggé ki is üresedett a pálya. Szombaton délután még a hétvégi osztrák vendégek is hazamentek. Helyenként kilátszott már a talaj is.
Vasárnapra szerencsére 4-5 fokkal hidegebb lett, így a pályák reggel kőkemények és a hidegebb miatt még délután 1-kor is tökéletesek voltak (mi akkor jöttünk el). Lachtalban is kevés a hó, ha nem lesz havazás és marad a viszonylag meleg, akkor március 15-e környéke necces lesz.

Általában a pályarendszerről azt mondhatom, hogy a liftekre felfűzött sok párhuzamos pálya és liftek korlátozott kapacitása miatt, a pályákon sosincs igazán tömeg, viszont az ülős lifteknél napközben általában azért várni kellett 4-5 percet. Nekem az ilyen pályarendszerek nem nagyon jönnek be, mert a pályák nagyon rövidek így a lecsúszás 1-1,5 perc csupán, aztán lehet megint sorba állni és liftezni. Olyan mókuskerék síelés jellege van ezért a dolognak. A piros pályák - leszámítva 1-2 rövid szakaszukat - inkább kékek, a kevés fekete, meg inkább piros. Azt mondhatom, hogy én nem éreztem igazán komoly különbséget közöttük, nagyjából egyforma nehézségüek mind, azaz se haladóknak való igazán nehéz, se abszolút kezdőknek való igazán könnyű tanulópályák nincsenek. A pályát körülvevő táj szépségétől sem esik hanyatt az ember, inkább csak szelíd kopár dombocskákról lehet beszélni. Lachtal 1-2 napos besíelésre, rövid hétvégi kiruccanásra mégis megfelel, de ennél többet, hát még 1 egész hetet, azért nem szeretnék ott síelni, az biztos.

A pályán főleg magyarok síelnek, a szállásunkon is csak magyar rendszámú autó állt. A magyar tulajdonú és üzemeltetésű vadiúj pályaszállás egyszerűen tökéletes (SISI), igaz jó drága is. A fogadtatás (welcome drink), check in, check out, ügyintézés, adminisztráció teljesen korrekt és segítőkész. Reggeli a Monarchia parkban - igaz minden highlight nélkül - de jó volt. Az itt kimért csapolt barna Erdinger búzasör (na nem a reggelihez), pedig egy álom!!!
Előzmény: (lorka 113807)
vdk3x
24 élménybeszámolót írt
24
13 éve tag
2011.03.01. 22:37
A rossz telek száma egyre több, az alpesi gleccserek mérete töredékére csökkent, a helyzet egyre fokozódik. Sajnos.

Le lehet síelni 1000 m alá áprilisban, de általában nem érdemes.
Előzmény: (Stani 113043)
vdk3x
24 élménybeszámolót írt
24
13 éve tag
Topik: Hochkar
2011.03.01. 19:01
Irigyellek!

Én kétszer futottam bele Hochkaron olyan időbe (igaz elég régen volt), hogy az 1 hétből 3 napot a szálláson töltöttünk, illetve át kellett mennünk a königsbergi minipáláyra. Sosem felejtem el! Egyszer olyan hóesés és köd volt fenn Hochkaron, hogy akaratlanul letértem a pályáról, és lecsatolt az egyik lécem, amit a méteres szűzhóban sosem találtunk meg utána!

Azóta Hochkaron nem próbálkoztam többet, pedig lehet, hogy kellene :-)
Előzmény: (huligan 112996)
vdk3x
24 élménybeszámolót írt
24
13 éve tag
2011.03.01. 18:45
Hát én azért sokkal jobban szeretem a természetes havat, meg azt, hogy a hegyek és fák roskadoznak a hótömegtől és nem csak egy keskeny pályacsík fehér. A klímaváltozás és melegedés miatt egyre inkább azokat a pályákat keresem, ahol a völgyállomás is legalább 1.500 méteren van, a pályák nagy része meg 2000 és 3000 m között fekszik. Utóbbi időben a március 15. környéki szezonzáró síeléseken sokszor izzadtunk a nagy melegben és túrtuk a kásás havat a pálya alsó részein, ezért most 2 héttel előrébb hoztuk az utolsó sielésünket is.

Addíg kell élvezni a síelést, amíg lehet, 20-25 év múlva lehet sok alacsonyan fekvő pálya kénytelen lesz bezárni (vagy a szezont jelentősen lerövidíteni) és csak a kevés magasan fekvő pálya marad meg, így a csökkenő konkurencia és a jó sieléshez szükséges pályaviszonyok fenntartásának exponenciálisan növekvő költségei miatt annyira megdrágul a síelés, hogy az megint egy szűk réteg kiváltsága lesz.

Persze az ember találékony és mesterséges eszközökkel talán még sokáig késleltethető a síelés jelenlegi aranykorának a leáldozása, de az már jól látszik, hogy a síelésben is egyre kevesebb természetes és egyre több mű dologgal kell megbarátkoznunk, ha szeretjük, ha nem.
Előzmény: (Hochjoch 112993)
vdk3x
24 élménybeszámolót írt
24
13 éve tag
Topik: Galtür
2011.03.01. 11:05
Mi is voltunk január végén Galtürben. Nekünk is kimondottan jó véleményünk van róla. A kb. 1000 lakosú Galtür a Paznaun völgy legvégén, jó magasan fekszik. Zsákutcafalu lévén nincs átmenő forgalom, ez az egyik oka a nyugalomnak. A másik ok, hogy a vaduló, magamutogató, nemzetközi közönség nem itt, hanem Ischgl-ben tobzódik.
A pálya maga komfortos, gyors és modern felvonókkal rendelkezik, kivétel ez alól a 2 szélső csákányos. A pályarendszert a nem túl hosszú, nem túl meredek, ezért nem túl fárasztó (halvány)piros pályák jellemzik és a fekete pályák is a könnyebbik fajtából valóak (főleg az ischgl-i feketékkel összehasonlítva). Kékkel jelzett pálya alíg van, de mivel a piros pályák sem nehezek egyáltalán (még a kezdőknek sem), ezért a pálya nagyon alkalmas családoknak, nem túl profi síelőknek. Aki a kihívást szereti, annak Galtürben azért ott van az izgalmas változatos, jó kondit igénylő 1-es skiroute (gyerekeim imádták, amint rátaláltak, csak ott jöttek le).
Az ischgl-i tömeg után tényleg igazi felüdülés Galtür, érdemes tehát olyan jegyet venni Ischglbe (mert azért azt nem szabad kihagyni), ami a Paznaun-völgy 3 környező pályájára (Galtür, Kappl, See) is érvényes, hisz a tömeget Ischgl elvonza ettől a 3 kisebb pályarendszertől, ami garantálja a nyugalmat.

A 99-es galtüri lavinakatasztrófa után, hatalmas pénzeket költöttek a biztonságra és az elrettent vendégek visszacsalogatására, sok fejlesztést hajtottak végre (új liftek, Alpinarium kiállítás és kultúrcentrum, szuper fürdő 25 méteres medencével, gyerekeknek óriáscsúszdával. A faluban mindenütt láthatóak a biztonságot nyújtó hatalmas lavinavédő kőfalak, a hegyeken sűrűn sorakoznak a hófogó létesítmények, így napjainkban valószínűleg a leglavinabiztosabb alpesi települések közé tartozik. A katasztrófa utóhatásaként az árak még mindig moderátak, főleg Ischgl-hez képest. Aki igényli, annak az esti nagy mulatozásért nyílván le kell menni Ischglbe, de akinek ez inkább ellenszenves, az kimondottan jól érezheti magát a nyugis családias Galtürben.

Javaslatom: aki Ischgl-be megy síelni és szombaton érkezik, az a vasárnapi tömeg elkerülése végett, Galtürben kezdje a síhetet. Aztán 2-3 nap Ischgl. Amikor kicsit megcsömörlik az ember a tömegtől, akkor irány 1 napra Kappl, ami szintén nagyon nyugis, családias pálya szuper felvonókkal, de azért jóval keményebb pályákkal, mint Galtürben.
Előzmény: (porszi 112894)
vdk3x
24 élménybeszámolót írt
24
13 éve tag
2011.02.28. 19:16
Ezeket a pályákat 1 hét alatt mind bejártad?

Csak Kreischberget húzod le igazán. Mi nem tetszett ott?
Előzmény: (Berci2011 112732)
vdk3x
24 élménybeszámolót írt
24
13 éve tag
Topik: Kitzbühel
2011.02.25. 10:10
Az én tapasztalatom is az, hogy inkább a haladók és profik pályarendszere a kitzbüheli. Vannak ugyan kék pályák is szépen, de ezek közül jó néhány inkább csak amolyan átcsúszó, összekötő jellegű pályacsökevény. Kisgyerekes családoknak sem optimális ezért. Figyelembe érdemes azt is venni, hogy a pályák azért elég alacsonyan (2000 m alatt) vannak, ami előny és hátrány is egyben: amikor nagy hideg van, akkor persze jobb 2.000 m alatt síelni, viszont meleg időben gyorsabban romlik a pályák állaga, mint a magasabban fekvő (2000-3000 m közötti) tiroli pályákon. Márciusban, ha megjön a főn, hamar leromolhatnak a pályák és akkor oda a felhőtlen síelésnek, ezért én oda ilyen március 15-i síelést már nem biztos hogy jó előre lefoglalnék. Egy ismerősöm nagyon megszívta Kitzbühelben ezt a gyors olvadást pár éve márciusban.

Amikor 2007-ben voltunk, akkor azért volt egy-két öregecske lift is, de gondolom ez azóta változott. Hírneve miatt Kitzbühelbe hatalmas elvárásokkal érkezik az ember, én is, és talán ezért egy kicsit azért csalódtam (ennyiért közelebb is van jobb), pedig voltaképpen szuper egy hely. A táj az valami csodálatos.
Előzmény: (diesirae 112105)
vdk3x
24 élménybeszámolót írt
24
13 éve tag
2011.02.23. 08:59
Érdekes ez.

Ha osztrák síelős fórumokat olvas az ember, akkor ott gunyorosan írnak a bénázó, hangos, lopós, csak azért is a tiltott helyen parkoló magyarokról és keleti társaikról, na meg a semmivel sem elégedett német nyugdíjasokról.

A német sielős fórumokon pedig a buta, vidékies, a náluk rosszabul sieló külföldieket lenéző beképzelt osztrák a gúny tárgya vagy a kivagyi, vadiúj felszerelésben viritó, a hüttét üresre evő-ivó orosz gyorsmilliárdos síanalfabétákról témáznak, de persze a részeges fiatal holland csordákat sem övezi határtalan szeretet.

Nem csoda, hisz a 20-25 évvel ezelőtti állapotokhoz képest igazi tömegsport lett a síelés, az egyre modernebb liftek segítségével többszörösen nagyobb embertömegek sielnek nagyjából ugyanazokon a pályákon és bár minden egyes sielő maga is a tömeg része, mégis valahogy a többieket okolja, ha a sok ember miatt, nem optimálisak számára a körülmények.

Szerintem ma már egyre inkább igaz az, hogy a tökéletes síélmény eléréséhez, az időjárás és hóviszonyok után, a 2. legfontosabb kritérium, hogy az ember elkerülje a tömeget és az ezzel járó konfliktusokat és kellemetlenséget. Ezt ezért tudatosan kell tervezni (pl. elő/utószezonban síelni menni) A pálya adottságai pedig már csak harmadlagosak.
Előzmény: (csabor 111527)
vdk3x
24 élménybeszámolót írt
24
13 éve tag
Topik: Ischgl
2011.02.16. 08:03
Kiváncsi vagyok, hogy milyenek lesznek a pályaviszonyok, mert az utolsó havazás (kb. 10 cm) akkor volt, amikor mi kinn voltunk január utolsó hetében. A 2000 m alatti pályák már akkor nagyon jegesek voltak. Azóta, február első 2 hetében nap közben kemény plusszok voltak éjszaka meg minuszok, így a jegesedés csak fokozódhatott. 2000 m feletti pályák viszont szerintem rendben vannak, ott a jegesedés talán kevésbé vagy alig jellemző. Jó sielést, várjuk a beszámolót!
vdk3x
24 élménybeszámolót írt
24
13 éve tag
2011.02.07. 16:36
Fenn a hegyen dél körül napok óta + 6-10 fok, sok jóra nem lehet számítani. Csodák nincsenek: ilyen melegben gyorsan buckásodnak a pályák, a hó nehéz lesz, kristályszerkezetét elveszti. Reggel korán ki kell menni a pályára, akkor azért lehet néhány jó kört menni, délutánra ilyen melegben már sajnos nem igaziak a pályák sehol, inkább napozni kell és néhány levezető csúszást beiktatni. De biztos lesz még hideg és reméljük hó is, még csak február eleje van! Mi március elején megyünk 4 napra a haverokkal a környékre.

Az a baj, ha a meleg ennyire tartós, és emiatt nagyon megolvad a hó, akkor ha utána be is köszönt a kemény hideg és nem jön legalább 20 centi friss hó, akkor az sem felhőtlen öröm, hisz ilyenkor szoktak jó jegesek lenni a pályák brrr...

Ma Pécs mellett + 17 fokot mutatott az autó a külső hőmérője a 6-os úton. + 17 fok február 7-én!!! Pólóban bringáztak a fiatalok.
Előzmény: (Reberbere 108455)
vdk3x
24 élménybeszámolót írt
24
13 éve tag
2011.02.02. 12:11
Az osztrák rendőrökről csak jót tudok mondani, bárcsak ilyenek lennének a magyar kollegáik. Konkrét eset:
Tavaly decemberben Murauban laktunk és mivel a Kreischberget már meguntuk átmentünk a Katschira, ahonnan már sötétben indultunk Murauba. Az egyik köztes faluban megállít egy rendőr és mutatja a sebmérő radarján, hogy 69 kmh-val mentünk lakott területen. Mondta, hogy 25 Euro lenne a büntetés, de méltányosságból csak 12 Euróra büntet. Kérdezte, hogy elfogadom-e. Mondtam, hogy persze. Ezek után elismervényt adott és barátságosan elköszönt, további kellemes pihenést kívánt. Teljesen korrekt eljárás.

Ugyanez Magyarországon. 2 hét múlva a feleségem vasárnap reggel 8 körül a tök üres, kihalt, kétsávos budapesti Megyeri úton (azon a részen, ahol se házak, se semmi) szintén pont 69-el ment és bemérték. Mese nem volt 30.000 ft büntetést be kellett fizetni, azaz majdnem 10x annyit mint az osztrákoknál. A magyar mérés egyértelműen a pénzbehajtásról szólt. Csoda, hogy utáljuk a rendőrséget? Jó drága lett az Aquaworld hétvége :-(
vdk3x
24 élménybeszámolót írt
24
13 éve tag
Topik: Ischgl
2011.01.29. 16:38
Ma értünk haza csodálatos élményekkel Ischgl-ből.
Erről a pályarendszerről tényleg csak szuperlativuszokban lehet mesélni. A pályák olyan tökéletesek és sokszínűek, a felvonók, szolgáltatások olyan profik és minőségiek, hogy sokkal jobbat nem is nagyon álmodhat magának az ember. Itt - nehézségüket tekintve - a fekete pályák tényleg feketék, a kékek tényleg kékek (és nem csak azért, hogy legyen ez is az is, mint sok helyen). A kb. 230 km-nyi pálya többsége nagyon hosszú és nagyon széles, tökéletesen karbantartott (32 db raktrak dolgozik itt). Életünk legjobb síelésén vagyunk túl, ezek után nehéz lesz jobbat találni. Néhány praktikus tipp:
- mivel Ischgl elismerten Ausztria egyik legjobb síterepe, ezért messze földön ismert, tehát rengetegen keresik fel, jobb ezért elő- vagy utószezonban menni (szilveszter környékét és februárt szerintem jobb kerülni). A nagy tömeg miatt, délutánra a legkedveltebb pályák lejegesednek, buckásodnak, erre számítani kell.
- kezdőknek, kisgyerekes családoknak talán zavaró lehet a tömeg a központi pályákon, az egymást keresztező liftek és pályák között kezdetben nehéz eligazodni, pedig az Idalpe helyenként 100 méter széles kék pályái optimális terepet kínálnak kezdők számára is,
- aki a nyugodt, idilli, alpesi falusias-családias körülményeket keresi, az ne menjen Ischglbe, ugyanis itt bizony egyes pontokon nagyon sokan vannak (de egyébként a tömeget mindenhol nagyon profin kezelik, így ez a síelést, felvonózást, pihenést, kajálást magát nem zavarja, csak a hangulatot), hatalmas modern önkiszolgáló éttermek várják a síelőket a terepen, elég borsos árakon, de profi minőséggel, gyors kiszolgálással, elegendő férőhellyel.
- amikor pedig 4 után a síelők elöntik a települést, akkor ahhoz képest a Váci utca Pesten kutyaf..., hiper-szuper szállások, éttermek, bárok mindenhol,
- a síelők 80%-a külföldi (német, holland, angol,lengyel, orosz), magyar autóval vagy magyar szóval nagyon ritkán találkoztunk
- érdemes mindig korán indulni reggel (mi 8.30-kor már a felvonón ültünk), így elkerülhető a reggeli sorbanállás és a hidegért 2800 m magasan kárpótolnak a friss üres pályák (kb. 10.30-11-ig szinte egyedül síelhet az ember)
- Ischgl-ből reggel legjobb az A2-es (Pardatschgratbahn) lifttel felmenni, mert gyors, kevesebben használják, mint a másik kettőt, és a felső állomáson sincs akkora tömeg, mint az A1 és A3-as közös felső állomásán, ahová kb. 8x akkora embertömeg érkezik fel a felvonókkal, ráadásul az A2-eshez közelebb lehet parkolni és este a parkoló fele sétálva be lehet ugrani a boltba is
- Samnaunba (svájci völgyállomás) egyik völgybecsúszó pályán sem igazán érdemes lecsúszni (vagy csak egyszer, hogy azt is kipróbálja az ember), mert vagy buszozni kell a felvonóig (60-as pálya), ami várakozással kb. 15-20 perc, vagy (80-as pálya)egy hosszú szakaszon (1-1,5 km) sokszor hajtani kell magát az embernek, ráadásul a 150 férőhelyes, 2 emeletes felvonó kabinjában sem kellemes a tülekedés, a falu maga meg nem egy nagy durranás,
- nekünk a palinkopf-i és greitspitze-i, fahatár feletti, széles és hosszú, piros és fekete pályák tetszettek legjobban, ezek teljesen kielégítik a legeslegigényesebb síelő igényeit is, ráadásul itt sokkal kevesebben vannak, mint a pályarendszer közepén (Idalpe, Alp Trida) és a hütték is meghittebbek,
-Ischglbe legjobb az 5-ös és 4-es valamint az 1A pályán lecsúszni, ez mind igazi élvezet (mi naponta 4-5x is lecsúsztunk ezeken), a 11 km-es ELEVEN nagyon-nagyon jó, ezzel szemben a völgybecsúszó 7-es alsó fele keskeny és nagyon jeges, a 37 és az 1-es alja meg alig lejt, ezt jobb kerülni, csak annak jó aki hazacsúszik rajta,
- az Alp Trida nekünk nem nagyon jött be,
- akinek elege van a tömegből, az átmehet Galtürbe, See-be, vagy Kappl-be (ide is érvényes a jegy), amik mind-mind családias nyugodt, szintén modern felvonókkal rendelkező, magasan fekvő pályarendszerek, (kb. 40-40 km pályával), ezeken sosincs tömeg, gyorsan átláthatóak, családoknak kiválóak és 1-1 napra tökéletes változatosságot jelentenek és Ischgl után kellemes a már-már nagy magány a pályákon, amelyek néhol még este is raktraknyomosak), mi kipróbáltuk mind 3-at és talán Galtür, Kappl és See a sorrend,
- Ischglben minden nagyon drága (szállás, kaja), de aki nem ragaszkodik Ischglhez ill. a pályaszálláshoz, az a környező falvakban olcsón meg tud szállni (mi 5-en 460 euró/hét áron szálltunk meg Galtürben egy nagy Ferienwohnungban egy családnál), itt a kajálás is olcsóbb, sőt a szállás árában benne volt a helyi élményfürdő ingyenes használata is.
- a felvonók árai a kedvezményekkel nem magasabbak, mint más sokkal kisebb, akár tizedannyi sílési lehetőséget kínáló síterepeken, tehát ez ne riasszon el senkit Ischgltől. Kedvezmények: pl. január előszezon, így a hetijegy ekkor 15%-al olcsóbb, kedvezményes gyerekár 17 (!) éves korig jár, sőt 3. gyerek ingyen síel)
- ki/hazautazás: távolság Pesttől kb. 850 km, mi szabályosan, azaz 130-140 kmh-val haladva, 7 óra alatt érünk haza Pestre, de arra ügyeltünk, hogy a nagy tömeg előtt reggel 6-kor induljunk és csak 1x fél órát pihentünk a Mondsee-nél. Innsbruck és Linz között a legnagyobb az esélye a dugóba kerülésnek, ezen a részen kell minél korábban túl lenni.
vdk3x
24 élménybeszámolót írt
24
13 éve tag
2010.12.24. 14:01
Nem véletlenül raktam smile-t a végére....
Előzmény: (WéberF 99690)
vdk3x
24 élménybeszámolót írt
24
13 éve tag
2010.12.24. 08:30
Csodálatos - majd - 1 hetet töltöttünk dec. 18-23-a között Kreischbergen. Mindenben szerencsénk volt, ilyen még nem volt. A vad hideg pont elmúlt 18-ra, megnyitották az alsó pályákat, a pályák tökéletesek voltak és gyakorlatilag csak a középső kék pályákon, meg a 6 üléses melletti pályákon volt némi élet, a többi pálya kongott az ürességtől (szerencsére!)

19-én vasárnap azért még hűvös volt (-12 C), a parkoló kb. félig megtelt, és mintegy 20 busszal érkeztek osztrák diákok is a pályára főleg boardozni. A pályák jó kemények voltak. Délutánra az alsó fekete pályák helyenként jegesedtek, ezért ekkor felhúzódtunk a panorámapályára. Rosenkranzot is megpróbáltuk, de a hideg miatt ekkor még ott nem volt élvezhető a síelés. Este kultúrprogram gyanánt meghallgattunk egy adventi koncertet a sankt-lorenzen-i templomban, utána irány a Pizzeria da Silvano.

Másnap, hétfőn gyakorlatilag már csak magyarok voltak a pályán (95%-uk a középső kék pályán síelt), a parkoló negyedig sem volt. Szikrázó napsütés és 5-6 fokkal melegebb volt, mint vasárnap. Szinte egész nap az alsó fekete pályákon síeltünk, annyira élvezetes volt most ez a rész, szinte minden alkalommal teljesen egyedül (vagy max. 1-2 ember társaságában) siklottunk a pályán. Semmi jegesedés, se túl kemény, se túl lágy nem volt a hó, egyszerűen tökéletes. Ahogy láttam, egyedül a kabinos középső állomásánál kellett a kék pályán síelőknek néha pár percet sorba állnia. Egyszer felmentünk a Rosenkranzra meg a panorámapályára, de aztán visszasiklottunk a családdal a kitűnő alsó pályák magányába, hisz a Rosenkranzon 10 perc felvonózás után 2 perc a lesiklás, az alsó kabinosnál viszont 12 perc felvonózás után 10 percet síelhet az ember.

Kedden átmentünk a Katschira, ahol szintén csodálatos pályákon, többnyire napsütésben és kevés sielő társaságában síeltünk. A máskor dugig lévő igazán hangulatos Gamskogel Hüttében, szinte senki nem volt. Sajnos a Gipfelbahn (ami az Aineck és Katschberg közötti átsíelést lehetővé teszi) nem ment, ezért csak 2x csúsztunk a 6 km-es A1-en, és síbusszal kellett átmenni a Katschira.

Szerdán és csütörtökön újból Kreischbergen síeltünk. Mindkét nap a legelső liftek egyikével mentünk fel és még a legutolsó liftet sem hagytuk ki. Szerdán megérkezett a hófaló főn, így fenn a hegyen is -2 - 0 fok körüli hőmérséklet volt, felhős volt az ég, de a pályák továbbra is kitűnőek voltak, bár érezhetően puhultak és lassultak már. Csütörtök délután volt csak némi buckásodás, de még messze nem zavaró mértékben. Fenn néha gyenge eső is esett már és néhány helyen már kezdett kikopni a pálya majdnem a földig. Az olvadás elkezdődött, de mi, még a karácsonyi tömeg előtt, csütörtökön este 5-kor hazaindultunk: fél 10-kor már itthon voltunk Budapesten.

Ha marad a meleg akkor bizony a karácsony után síelőknek már nem lesznek optimálisak a körülmények. Most kellene 30-40 cm hó a pályának, aztán pár nap hideg.

Intenzív síhéten vagyunk túl, se hóesés, se hideg, se tömeg nem zavarta a felhőtlen síélményt. Most negyedszer voltunk Kreischbergen, de ennyire optimális körülmények még sosem voltak! Az alsó pályák minden szegletét ismerjük már, annyit csúsztunk rajtuk, de valahogy mégsem untunk rá! Január végén már nagyon várjuk Ischgl-t!

Tényleg! Ha ennyi magyar van a pályán, akkor miért nem játszanak magyar zenét a Hüttékben? :-)
vdk3x
24 élménybeszámolót írt
24
13 éve tag
2010.12.16. 09:20
Szia Csabor!

Kreischberg nem túl bíztató leírásod alapján, mondjuk nem csodálkozom, hisz az elmúlt években a karácsony előtti kreischbergi besíeléseink során nagyjából hasonló élményeink szoktak lenni. Üres pályák, Rosenkranz környéke = fagyhalál, alsó fekete pályák lezárva (bár a honlap szerint ma már üzemelnek). De ez még mindig sokkal-sokkal jobb, mint a 2 ünnep között, amikor mozdulni sem lehet a tömegtől.
Katschira nem ugrassz át tesztelni, hogy ott milyenek a viszonyok? :-) Lehet a sielésre tervezett 5 napunkból, akár 2-3-at is érdemes oda átmenni? Lachtal is felejtős. Frauenalpe?
következőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.