Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Mil által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (800)Időben csökkenő Időben csökkenő
Mil
800 élménybeszámolót írt
800
17 éve tag
2007.02.08. 15:40

Ha gondolod, guruljatok be Bp-re a felvonulási térre. 17.00-kor indulnak onnan buszok Devoulybe (utazzel.uw.hu).

Általában a busz wc-jét is fullig pakolják, és 1-2 óra üvöltözés és újrapakolás, amíg a busz aljában lévő csomagtartókat sikerül becsukni. Az utazási iroda kiadja ukázba, hogy mindenki egy kis, meg egy nagy táskát hozhat, ehhez képest apartmanonkét hoznak legalább még egy nagyot, tele kajával.

Díjazni fogják a kezdeményezésed :-)
Mil
800 élménybeszámolót írt
800
17 éve tag
Topik: Montafon
2007.02.08. 10:10
Biztos jó lehet. De szerintem indoklásra szorul, hogy miért érdemes levezetni egy ezrest 70 km pályáért?

Szintkülönbség? Liftek? Erdő? Freeride? Síbérlet ár? Vendéglátó? Pályaszállás? Megközelíthetőség? Hóbiztosság? Szezon?

edit:
Tanulmányoztam a feltett doksit. Kicsi, szétszabdalt terepek max. 5-600 m piros pályán egyszerre besíelhető szintkülönbséggel.

Aki síelni szeretne, ezt 500km-n belül is megkapja. (Nem írom, hogy Chopokon meg Donovalyn is, mert az kihúzná a gyufát :-) )
Mil
800 élménybeszámolót írt
800
17 éve tag
2007.02.07. 20:32
Én akkor érnék ki Jasnára nyolc órára, ha Bp-ről elindulnék hajnali fél négykor.
Mil
800 élménybeszámolót írt
800
17 éve tag
2007.02.07. 11:41
minerel,
Jasnán van az általam ismert legjobb pálya. Ha megtalálod, sosem felejted el, és örökké hálás leszel nekem :) Ez a pálya jelöletlen. Ahogy felér a lift a Lukovára, jobbra kell menni a Spravodliva Moguls felé. De nem a Spravodliva Moguls az, amiről beszélek, hanem azon túl van, le kell freerideolni a völgybe. Ott követni a lécnyomokat meg a terep sülyledését és bemenni az erdőbe. Huplis-kanyargós, végtelenül változatos, hosszú, fárasztó, lassabb-gyorsabb. Az utolsó szakasz egy igazi, szűk félcső az erdőben, a szélein fákkal, amikhez felugratva lehet fákat kerülgetni és visszaugratni a félcsőbe. Az Otupnéra vezető kék pályára csatlakozik be. Én nem ismerek ehhez hasonlót! Hihetetlen jó pálya, Jasnán szinte csak ezen síelek.
Ha valaki ismer ehhez hasonlót, írja meg!

Az amatőrök meg állhatnak húszperceket sorba Zahrádkynál..
Mil
800 élménybeszámolót írt
800
17 éve tag
2007.02.07. 11:08

Az észak-dél összekötés szerintem felejtős!
Ha valaha el is indítják a csúcsra menő felvonót, aki átsíel a túloldalra, mindenképp számoljon azzal, hogy nagy valószínűséggel gyalogosan kell visszamásznia a hóviharban a gerincre és hasonló körülmények között kell megpróbálnia lesíelni az autóhoz, szálláshoz.

Aki délen akar síelni az menjen délre, aki északon az menjen északra, kocsival.

Chopok észak és dél az Alacsony-Tátra gerincének két oldalán fekszik. Igaz, hogy csak kétezren van a gerinc, de sokkal szelesebb, mint mondjuk a Pic Blanc csúcs háromezer háromszázon Alpe-d'Huezben, mert akörül szintén háromezres, vagy afeletti csúcsok vannak.
Mil
800 élménybeszámolót írt
800
17 éve tag
2007.02.07. 11:00

Emberek, a Rovna Hola-Kronsky Grun nagyon ritkán szokott menni! Jasnán a hegytető igen gyakran szeles, ködös, hóviharos. A Kronsky Grun-ra menő kétülésest sokszor napközben is többször elindítják-megállítják! Ez van.

Úgy látom csak az van lezárva, ami szinte mindig lezárva szokott lenni, a Spravodlivá és Majstrová. Ezek freeride részek, hó meg van rajtuk, sílécnyomok is tuti, nem kell aggódni :) A Slalomovy jelentéktelen.
Aggodalomra semmi ok, a fontos liftek mind járnak a Rovna Holára és a Lukovára. A 70-75 cm hó bőven elég.

Én csak j. hét megyek, ha valaki volt a napokban, írjon. Engem főleg az érdekelne, hogy tényleg nem engednek fel autóval?
Mil
800 élménybeszámolót írt
800
17 éve tag
2007.02.07. 10:08
Kicsit eldugták a honlapon, magyar verzió nincs, de azért tájékoztatnak.
jasna.sk, kicsit lejjeb kell görgetni az oldalt, majd az oldal jobb oldalán a
Chopok Sever - Záhradky
Chopok Sever - Jasná
Chopok Sever - Otupné
fekete apróbetűs feliratokra kattintani.

Egyébként ez is érdekes lehet:
"NEWS

ATTENTION !
from 26.1.2007 - entry to Demänovská Dolina by car is not possible
goes SHUTTLE daily from 8:00 - free of charge
from parking place Pavčina Lehota to Bielu Púť
"

Eszerint 2007 január 26.-tól csak busszal lehet felmenni, autóval nem!

Kár. Eddig ha időben érkeztél, felengedtek.
Gondolom, most is mint eddig, ha fent foglaltál szállást, akkor autóval is felengednek, csak kell vinni vmi papírt, kinyomtatott levelet stb. a fogalaásról, és megmutatni a parkolónál a szervezőknek.
Mil
800 élménybeszámolót írt
800
17 éve tag
2007.02.07. 09:34
Kösz a tippeket! Asszem akkor Obertauernen tervezem a szezonzárást, vmikor április elején-közepén.
Mil
800 élménybeszámolót írt
800
17 éve tag
2007.02.07. 06:52

Tavaly január közepén votlam Alpe d'Huezben, lejöttem az alagút túloldalán is.
Amint kinézel az alagútból, látod, hogy necces lesz, mert meredek és kezeletlen (méteres keményre fagyott buckák-hókupacok). Lehet, hogy csak azért, mert béna voltam, de ahogy bukdácsoltam lefele, mellém szegődött két síoktató, a kabátjuk alapján a síterephez tartoztak. Tippeket adtak, hogy hol kanyarodjak, merre menjek, stb. Másoknak is segítettek, aztán az egyik srác át is csúszott vki máshoz.
Amikor léertünk, elmondták, hogy nem szabad elmászkálni oldalra a hegyoldalon, meg a hegy alatt, se sehol lemenni a pályáról az egész terepen, mert lavinaveszélyes, és jópáran haltak már meg. Persze nehéz nem elmászkálni,gondoltam, mert itt nincs jelölve a pálya, csak látod, hogy hova kell leérned, oszt leérsz ahogy tudsz. A továbbiakban én se nagyon erőltettem az alagutat, egyszer felmentünk panorámázni, fényképezkedni, kihagyhatatlan. A Mont Blanc felőli panoráma azóta is a telcsimen virít. Köszi a szép képeket lentebb!

Ottartózkodásunk alatt egyik éjszaka esett a hó. Reggel pukkanásokra-dörrenésekre lettünk figyelemsek, és aztán egész délelőtt robbantgatták még a havat. Magán a sterepen nem láttam, de az Oz feletti meredek hegyekről sokat leszedtek. Le is zárták a faluba vezető utat, és letolták az útra omlott hótömeget.

Ha a hírekben hallani, hogy Fro-ban a lavina elsodort pár síelőt, akik letértek a pályáról, gyakran kiderül, hogy Alpe d'Huezben próbálkoztak.

Mil
800 élménybeszámolót írt
800
17 éve tag
2007.02.07. 06:30

Március elején még nem kell aggódni.
Tippeket várnék viszont, hogy április elején, illetve május elején melyik terep hóbiztos még. Tirolon innen kellene megoldani.
Mil
800 élménybeszámolót írt
800
17 éve tag
Topik: Donovaly
2007.02.05. 15:58
Nemzetközi diákkal (ISIC) adnak kedvezményt Donovalyra?
Mil
800 élménybeszámolót írt
800
17 éve tag
Topik: Donovaly
2007.02.05. 10:48

Bizony!
Hokovcénél (Egeg, ki is van írva), a falu Mo-felé kivezető részén egy könnyed, de a rendőrőknek jó takarást biztosító jobbkanyar után meglátod a Hokovce vége táblát. Rálépsz a gázra, és még a tábla előtt lefotóznak.
A múltkor a cimbora 1200 Sk-t hagyott a yardoknál. Mondjuk ő pancser volt, én már akkor is mondtam neki, erre 100-al bemérték lakott területen. Megérdemli! A probláma az, hogy ha 60 helyett 64-el mérnek be, már akkor is pengetni kell.
Viszont jó a turisztikai infrastruktúra: az étterem mellett pénzváltó üzemel, ami még vasárnap este is nyitva szokott lenni. Cserébe "kevéssé jó árfolyamon" váltják a forintot, amihez persze az ötven méterre a jogsidat, forgalmidat, személyidet/útleveledet kezébe tartó rendőrnek semmi köze..
Mil
800 élménybeszámolót írt
800
17 éve tag
2007.02.05. 10:37

Tényleg nem változtak! Szörnyű amit írsz, de sajnos teljesen hihető.

Tavaly egyszer képesek voltak megtenni, hogy 10.00-ig ki se tolták a képüket a felvonó melleti bódéjukból, akkor is csak azért, hogy az egyik beindítsa a ratrakot, a másik meg rágyújtson egy cigire... 10.40-kor indították el a felvonót, pedig se szél, se műszaki meghibásodás, se semmi probléma nem volt. Már a békés tót atyafiak is lázadoztak!

Kisgyermekkel senkinek se jusson eszébe Chopok délre menni!
Az alsó tányéros felvonó (mi már csak "ródeó"-nak hívjuk) akkorát ránt még rajtam is (95 kg), hogy elemelkednek a léceim. Egyszer láttam egy gyerkőcöt, nem túlzok: 5 métert repült, és hassal-arccal a hóban landolt! Erre a liftkezelő áttette a cigit a szája egyik sarkából a másikba, majd kicsit lassított a felvonón..

A felső tárcsás felvonó nagyon meredeken indul. Hosszú is, és fárasztó.

A felvezető út nagyon havas és, gyakran alig látni a hótól, amit a szél ver le a fákról.

Ennek ellenére egyik kedvenc terepem: szintkülönbség több mint 900 méter, nincs akkor a tömeg mint északon, itt is lehet erdőzni, olcsóbb és közelebb is van.
Mil
800 élménybeszámolót írt
800
17 éve tag
Topik: Donovaly
2007.02.05. 09:40

Nova Hola-ra érvényes, kedvezményes árú bérletet is lehe kapni a budapesti irodátokban? Akkor megyek..

Budapesttől Sk felé tényleg nincs kiírva, hogy merre van Szlovákia, csak a határtelepülés van jelezve, ugyanúgy mint Szlovákiában, ez igaz. De mondjuk a Rétség - Nagyoroszi kisrégió nem is kíván turistákat átcsábítani a szomszédos országból. Meg hát az az egy szem körforgalom a Börzsönyben nem olyan bonyolult, mint zólyomi "elkerülőút" ami szerintem úgy keletkezett, hogy minden pártttitkár meg tanácselnök kénye-kedve szerint építgetett ide-oda egy-eyg szakaszt meg felüljárót. Mindegy, kibírható.
Aki még nem volt: hazafelé Mo felé "Sahy"-t kell követni, az a szlovákiai határtelepülés Mo felé (Ipolyság).
Mil
800 élménybeszámolót írt
800
17 éve tag
Topik: Donovaly
2007.02.04. 21:33
A mai folyamatos helikopterezést nagyon zavarónak éreztem, és bennem is felmerült a kérdés, mi a fenét ökörködnek odafent.

A kitáblázás Szlovákiában nagyon gáz! Évszázadokkal van elmaradva Ausztriához képest. Már egy csomószor levezettem, de a Zólyom körüli csomópontok még mindig képesek meglepetéseket okozni..

A Telemix Nova Hola 11-kor elindult, át is caplattunk, déltől már ott síeltünk. Jegyezzük meg: 1.) "Donovaly" nem összefüggő síterep 2.) Donovalyn az egyetlen komoly pálya (450 m szintkülönbség), ami Nova Hola-ról vezet le, az út bal oldalán van. A téreképen ( https://sielok.hu/siterkepek/Szlovakia/donovaly2006.JPG ) jobboldalt látszik, mert a térkép fordított tájolású, tehát a déli rész van a térkép tetején, nem a hogy szokott, az északi.
Most voltam először, és meglepetést okozott a parkolásnál.

Amúgy a 750 Sk napijegy-ár elég húzós, amikor Chopok-Dél csak 590, és ott a szintkülönbség több mint 900 méter. Ködösebb, szelesebb, de jobb.
Mil
800 élménybeszámolót írt
800
17 éve tag
2007.02.04. 21:15
Végül is Donovaly mellett döntöttünk, mondván az talán szélvédettebb. Ehhez képest a Telemix Nova Hola-t csak 11-kor tudták elindítani.
Azért így is egész jót síeltünk, és a Nova Hola alatt nem is volt sorbanállás.
Mil
800 élménybeszámolót írt
800
17 éve tag
2007.02.04. 21:09
:) Ma az utolsó csúszás után a barátnőm léceit (is) elvittem a kocsiig az egyik vállamon. (Így neki csak a botjainkat kellett.)
Én már kicsit paráztam, hogy valaki megállít és kérdőre von :( tulajdonképpen joggal tenné, mondjuk valamelyik szervező, akikből úgyis mindig szokott lenni a parkolókban. De nem állított meg senki.
Érdemes vigyázni. Külön-külön letenni a léceket megfontolandónak tűnik!
Mondjuk én egyelőre az 5 éves Elán léceimmel nyugodtan büfézgetek.
Mil
800 élménybeszámolót írt
800
17 éve tag
2007.02.03. 15:35
hóhelyzet február 2.-i műholdas felvétel alapján:

http://etech.transindex.ro/?cikk=5197
Mil
800 élménybeszámolót írt
800
17 éve tag
2007.02.03. 10:06
Ez a léclopás a pályán dolog valószínűtlennek tűnik nekem.

Ha valaki a parkoló tőszomszédságában levő vendéglátó mellett hagyja a vagyont értő léceit, majd jóval pályazárás és sötétedés utánig fogyaszt odabent, akkor talán.

De hogy elvinnék a lécemet vmelyik középső állomásról.. ügye ILYEN még senkivel sem történt??
Mil
800 élménybeszámolót írt
800
17 éve tag
2007.02.03. 09:56
jan. 29.-én hétfőn voltunk ott, sajnos a nagy szél miatt nem jártak a liftek.
Pár kilométerrel visszafelé és pár száz méterrel lejebb van Tale, ami gyerekpálya Chopok délhez képest, pláne mert a legmagasabra vivő húzós felvonó itt sem járt. Kb. 150 m szintkülönbségen síeltünk egész nap :(
Holnap 4.-én megint megyünk, noha ismét közelgő szélviharról olvassuk a jelentéseket. Az elmúlt két hétben folyamatosan nézem a jasna.sk-t. A 2000 m-ig menő húzós kb. fifty-fifty jár vagy nem jár. (most éppen jár).

A honlapjuk szerint 590 sk a napi jegy, és 200 sk a "Deposit for Key Card".
elsőelőző
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.