Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

TibiF által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (540)Időben csökkenő Időben csökkenő
TibiF
545 élménybeszámolót írt
545
19 éve tag
2020.05.17. 19:16
"Minden szabad, amit nem tilos" mondja D. Nagy Lajos. Ezt mai nyelvre átültetve azt jelenti, mivel nem tiltják a bicajozást ezért lehet menni a hegyekbe kerékpározni. Ma a Lukmanier hágót másztam meg kerékpárral, ez a hágó köti össze Graubündent Ticino kantonnal. Graubünden Svájc legnagyobb kantonja, az ország délkeleti részén fekszik, Ticino pedig olasz kanton Svájc déli részén található. Az hágó utat északról másztam meg Disentis/Mustérből indulva. Ez a része Svájcnak a réto-román nyelvterülethez tartozik.

Előző bejegyzésemben azt írtam, hogy minden döntésnek van két oldala: pl. a koronavírus miatt március közepe óta Svájcban nem működnek a felvonók ezért nem lehet síelni (kivéve a túrasíelést). Most nem gazdasági vagy egészségügyi oldalról közelítem meg a dolgot hanem síelés szempontból. Ezzel a döntéssel tőlem elvettek 1.5 hónapnyi síelést. Igen ez így van de helyette kaptam 1.5 hónapnyi bicajozást. Én ezt az időszakot arra használtam, hogy a hegyekben bicajozzak. Mivel ezt nem tiltották (a kontaktok számát sem növelem), így minden hétvégén lehetett bicajozni a hegyekben.

A nagyobb hágok még nincsenek nyitva most mint a Furka, Susten vagy a Grimsel hágó, de a Veraina Davos mellett a Flüelapass már nyitva van. Szóval ma a Lukmanier hágót másztam meg. Disentis/Mustérből indultam 1130m méterről a hágó pedig 1915m-en helyezkedik el, az út hossza kb. 20 km egy irányban. Ez egy svájci BIG hágó (a bicajosok tudják mit jelent, lásd bigcycling.eu oldalt). Szép idő volt, tökéletes a bicajozáshoz. Reggel még nem voltak sokan, később megjelentek a "kedvenceim" a motorosok, amire számítottam ha szép idő van, megjelennek mind a legyek tavasszal. A hágó tetején egy völgyzáró gát van amely segítségével felfogják a környező hegyek olvadó havát majd ebből áramot termelnek. 2000 méter felett volt még hó, a táj szép volt. Teszek fel pár képet.
a völgyzáró gátnál
sárga a völgy
vízesés a szemben levő hegyen
Tessin kantonban
itt már olaszul üvözölnek
erre nem mentem mert a kiírás szerinte "banditák" járnak :)
"Legmesszebbről rám merengve néztek. Ködön át a" ticinoi bércek
összegyűjtik a környező hegyek olvadó havát a tóban
ismét a völgyben
kanyon
hazafelé úton az Oberalppass (2040m)
TibiF
545 élménybeszámolót írt
545
19 éve tag
2020.04.14. 17:57
Szia Stani!

Erről nem hallottam.

Virágvasárnap bicajozni voltam a lányommal. Flumsból tekertünk fel Flumserberg Tannenbodenig. Akkor sokan túráztak, a lányom azt találta ki, hogy szánkózna a sípályán, a felvonók nem működtek. Nagypénteken az egész családdal felmentünk Flumserberg Tannenbodenig. Akkor láttam, hogy a Wallensee mellől a Seejet felvonó működött. Kevesebb kabinnal mint télen de itt is hozta fel a sítúrázókat a sípályáig ahonnan már volt hó. Egy kabinban egy személy utazhatott. Hivatalosan itt a szezon húsvétig tartott volna ha nem szól közbe a vírus. Itt egész nap működött a felvonó Nagypénteken.
Előzmény: (Stani 209157)
TibiF
545 élménybeszámolót írt
545
19 éve tag
2020.04.05. 19:56
Svájcban jelenleg nincs engedélyhez kötve a túrasíelés, nem büntetnek érte. Nem tudom mi a helyzet Ausztriában de itt egyelőre nincs tiltva. Persze ésszel kell csinálni. Megértem azokat is akik azt mondják ilyenkor legjobb otthon lenni, ebbe a vitába nem akarok bele menni. Itt nem kell a túrsíelésért fizetni, nekem csak az üzemanyag költségbe került a tegnapi túrázás. Persze lehet baleset, lavina, stb. Itt például a nagyobb városokban kezdik lezárni a parkokat mert túl sok ember megy ki a szép időben a természetbe és túl közel vannak egymáshoz az emberek. A túrasíelésnél ez szerencsére nincs így. Ma is voltam hegyen bicajozni sípálya mellett, sokan voltak kint szánkózni, túrasíelni. Aki hét közben végig bent van a lakásban az hétvégén kimenne. Amíg nem tiltják addig lehet menni, persze egyetértek nem ez a társadalmilag 100% elfogadott viselkedés. Én jó időben hétvégén nem szeretek otthon ülni.
Foglalj szállást a legjobb síterepeken!
KERESÉS
TibiF
545 élménybeszámolót írt
545
19 éve tag
2020.04.04. 20:47
A kérdésre nagyon egyszerű a válasz: ott lehet síelni ahol van hó :) Ha nem működnek a liftek attól még túrasíelni lehet.
Lásd: https://sielok.hu/forum/viewtopic.php?t=17178

Gondolom ezt szeretted volna kérdezni: Hol lehet síelni ahol a liftek is működnek? Ilyen hely szerintem most nincs Európában.
TibiF
545 élménybeszámolót írt
545
19 éve tag
2020.04.04. 20:24
Minden döntésnek két oldala van: azzal, hogy március közepén bezárták a sílifteket azt jelenti, hogy felvonóval nem lehet síelni. Attól még síelni lehet, például túrázni.
Szerda óta Svájcban anticiklon van és most azt mutatják legalább még egy hétig ilyen lesz az idő. Így lehet menni sítúrázni. Szerencsére ezt még nem tiltják, ha nem megyek déli kantonba és tartom a megfeleő távolságot,nincs kontaktom attól még mehetek kirándulni.

Szóval a túra célpontját már az előző túrázásom alkalmával kinéztem, most a következő hegy volt tervben az előzőtől egyel balra. Az kiindulópont ugyanaz, Realpból indultam(tfsz. 1550m) a Furka basistunel parkolója mellől. A cél pedig a Passo dei Sabbioni(2967m), amelynek nagyon olaszos neve van ugyanis Uri illetve Tessin(Ticino) kanton határán fekszik. Az útvonal egyszerű, végig a Reuss patak mentén kell felfele menni amíg a hegygerincet el nem érem. Itt ered a Reuss amely végighalad Uri kantonon majd létrejön előbb az Urnersee majd Vierwaldstettersee, Luzernnél kifolyik (angolok szokták mondani Lake Luzern-nek) majd ismét Reussként folyik tovább, majd északon beömlik a Rajnába.

Szóval szép időt ígértek, korán elindultam (5:30-kor), hogy virradatkor már túrázhassak. Mikor Andermattba érkeztem 6:40-körül akkor kelet felé az Oberalppass irányába már látszott, hogy virrad, nyugat felé még szürkeség volt. Megálltam 1-2 percig fotózni közben 10 kocsi elhúzott mellettem. Mondom magamba mindenki túrázni jött mert előtte, utána senki nem volt az úton. 7 órakor elkezdtem a túrázást Realpból(1550m), akkor a Nap már a 2500 méteres hegyek csúcsait sütötte. Tőlem délre a gerincen húzódott Uri illetve Tessin kanton határa, abba az irányba van a Gotthárd hágó, előttem délnyugat felé pedig Wallis kanton található a hegyen túl.

A parkolóból kb. 20-an indultunk túrázni, persze mindenki külön és betartva a 2m távolságot, nem csak én voltam az egyetlen hülye akinek mindenképpen sítúrázni kellett menni. Volt aki snowboardal jött, kíváncsi voltam azzal, hogy lehet felmenni. Nagyon egyszerűen: az illető hozott hótalpat, felfelé azzal ment a hátára volt kötve a snowboard. A Gotthárd hegyei nagyon jól takarták a Napot, a völgyben -4C volt nekem ez tökéletes megfelelt, mert nem izzadtam felfelé. 1800 méteren ért a meglepetés, egy istálló mellett a betonon azt láttam fel van húzva a sátor két 50-60 év körüli pár akkor készítette a forró teát, ugyanis az éjjel kint aludtak. Valószínűleg nem izzadtak előző éjjel alvás közben.

A Nap csak 9:30 után sütött, mert a mellettem levő hegy takarta a napot, árnyékban nagyon kellemes idő volt. Utána jött a +10C felmelegedés. Szerencsére addig már 2000 méter fölé értem, ekkor terveztem reggelizni. Más túrázók is hasonló képen gondolták mert mindenki leült és napozott. Eltévedni nem lehetett az úton mert végig a patak mellett kellett felfele menni, 200 méterenként voltak 2-3 méteres oszlopok amelyek mutatták az irányt. Ez ahol ma voltam egy nyári útvonal, 1800 méterig még aszfaltozott részt is láttam.

Az időjárásra nem volt panaszom, szuper idő volt kék ég, gyenge széllel de az nem zavart mert kellett a hűtés felfele menet. 2400 méter könyékén majdnem abbahagytam a túrázást mert a bal lábam csontja nagyon fájt minden lépésnél olyan érzésem volt minta egy szeget ütnének be a csontomba. Gondoltam visszafordulok de szerencsére sikerült megigazítanom a bakancsot, nem új csak valami elcsúszhatott benne azért szúrt.

2400 méter környékén döntöttem el melyik csúcs lesz a végcél. Előttem 5-en mentek a tervezett csúcsra akkor csinálták a nyomokat először mert semmi sínyom nem volt a hegyoldalban. Később kiderült, hogy ez a Passo dei Sabbioni(2967m). Délre Tessin kanton látszott, láttam a Gotthárd hegységet, alattam dél felé 5-600 méter mély szakadék. Tessinbe nem léptem be mert az végzetes lett volna(a mélység miatt), csak a határig mentem a gerincen, tehát betartottam amit kértek az egészségügyesek, hogy ha lehet hétvégén ne látogassuk ezt a kantont mert itt van a legtöbb Covid19-es fertőzött Svájcban. A táj csodálatos volt, szemben velem dél felé egy hágót láttam ez volt a Nufenenpass ami Tessin kantont köti össze Wallissal. Wallisból nem sokat láttam mert a mellettem levő 3ezer feletti hegy takarta de azért a Schreckhorn illetve Lauteraarhornt láttam a berni Alpok 4 ezresei közül, illetve visszafelé látszott a völgy ahonnan jöttem.

Akik előttem felmentek öten azok nem ugyanott mentek vissza, én ezt az utat nem vállaltam be mivel nem tudtam mennyire meredek illetve mennyire sziklás. Addigra már nagyon elfáradtam több mint 1400 méter szint volt a lábamban. Visszafele ugyanazon az úton mentem ahol jöttem. Érdekesség, hogy ott még senki nem síelt lefele, a pálya olyan volt mint a beton, mintha leratrakolták volna pedig délután 14 óra elmúlt mikor lefele indutam. Áprilisban ilyen tökéletes pályán még nem síeltem, igaz minden nap olvad majd éjszaka megfagy a hó, ott olyan volt mintha jég lenne. Ha jobban megnézem lefele a Winterwasseren gleccseren síeltem. Ez volt a nap fénypontja 2900-tól 2200 méterig tökéletes volt a hó nem süllyed bele a lécem. 2200 alatt természetesen olvadt, de hát mit várjuk áprilisban.

Nekem ez volt a legjobb túrám eddig, azért mondom ezt mert tetszett a pálya vonalvezetése, 2.5 óráig nem sütött a Nap nem izzadtam felfele. 2500m felett sem izzadtam pedig nyári cuccra vetkőztem akkor. Nem nehéz a pálya, nem kell négykézláb felfele menni a meredekség miatt, a túra lécnek két magassági fokozata van ma én csak az egyiket használtam. A hó pedig tökéletes volt. Igaz, hogy bruttó 6 órát mentem felfelé de szerintem megérte, ilyen jót rég nem síeltem (túráztam).
Kelet felé az Oberalpassnál már virrad
7 órakor indulásnál a 2500-as hegyek csúcsait már süti a Nap
ha a hó elolvad az első virág a kikerics
Irányjelző tábla, "Mutatván az utat, hol Budára tér el,"
a Furka hágóutat már süti a Nap itt még kellemes idő van
a következő képtől a fényerősséget felkapcsolják
és lett világosság
a tervezett útvonal
kis jégcsap
az útvonalat nem lehet eltéveszteni
ekkor még nem tudtam melyik hegy lesz a célpont
ekkor döntöttem el melyik hegyet mászom meg, természetesen a szemben levőt
a völgyből jöttem
itt még számoltam hány egyenest kell megtennem a csúcsig
visszafelé nézve jó sípályának tűnik
középen a Gotthárd autópálya a völgyben előttem pedig a Nufenen hágó
arra a hóra a szikla tetején nem állnék, a széle belóg Tessinbe
középen hátul a berni Alpok hegyei látszódnak
a meredekk sziklák már Tessinben vannak
Wallis felé ez a hegy takarja a kilátást
Tessinbe most nem lenne jó belépni
sípályának egészen jó
itt nem sokan jöttek le
TibiF
545 élménybeszámolót írt
545
19 éve tag
2020.03.18. 18:31
Március közepétől bezártak Svájcban a síterepek. Ez nem jelenti azt, hogy síelni nem lehet. A liftek már nem működnek de attól még lehet síelni, például sítúrázni. Itt még nem vezették be a kijárási tilalmat, ezen a héten nagyon szép idő volt Svájcban. Gondoltam ezt kihasználom hét közben vettem ki pár szabad napot. Múlt vasárnap mikor már nem működtek a liftek a családdal elmentünk a Furka hágóra. A lányaim szánkóztak, nagyon jól lehetett mert a hágó út le volt ratrakolva. Akkor rengetegen voltak kint sokan sítúráztak. Egy helyi embertől aki szánkókat kölcsönzött kérdeztem, hogy nem veszélyes a sítúrázás a környező hegyeken. Megnyugtatott, hogy nem mert ott nincs lavinaveszély. Ez ma igazolni tudom mert olyan volt a pálya mintha le lett volna betonozva, a hó meg volt fagyva és kemény volt. Lavinás részeket meg nem láttam.

A mai napon már korán elindultam, hogy sítúrázhassak a Furka hágó mellett. A terv az volta, hogy megmászom a Furkától balra levő hegyet a Stotxigeen Firstent. Negyed nyolc körül már a parkolóban voltam, hét közben van gondoltam biztos egyedül leszek majd a hegyen. Tévedtem mert rajtam kívül még kb. 30-40 sítúrázóval találkoztam napközben, nem nyugdíjasok voltak hanem a "dolgozó munkás nép". Csodálatos idő volt ma: a völgyben -3C kék ég, szélcsend. Itt ahol lakunk már igazi tavasz van, az aranyeső már elnyílott, a hegyen még tél van. Realpból indultam a vasútállomás mellől ott ahol autóval is át lehet menni Wallisba. Az utat könnyen megtaláltam, követtem a többi síelőt majd később a nyomokat. A völgyben a Reuss patak csobogását lehet hallani, habár a hegyen tél van a madarak elkezdtek csiripelni jelezvén, hogy jön a tavasz. Mikor elindultam a 3000-es csúcsokat már sütötte a nap, a völgyben még árnyék volt a környező hegyek takarták a Napot. 9 óra után értem olyan magasra, hogy láttam a Napot. Onnan kezdve jött a vetkőzés annyira, hogy felfele menet rövidnadrág is elkelt volna. Mára 2000 méterre 8C ígértek napsütésben meg felfele menet nem fáztam. A táj csodálatos volt, kék ég fehér hó meg a hegyek, néha már azt gondoltam, hogy giccses a túl sok képeslapba beillő táj (sehol egy felhő, szél, hófúvás).

1550 méterről indultam és három hegy volt előttem amíg elérem a tervezett csúcsot ami 2700 méter felett volt. Nem tudtam, hogy fel tudok végig menni mivel ez volt ebben a szezonban az első ilyen túrám. Bármerre néztem szép táj fogadott, dél felé megláttam a következő túracélomat a másik hegyen. Ott is voltak ma túrázók csak kevesebben. 5 óra alatt (pihenésekkel együtt) érkeztem fel 2722m-re. A Furka hágó kb. 300 méterrel alattam volt tőlem jobbra, szembe velem Wallist illetve a berni Alpok 4 ezreseit láttam mint a Finsteraarhorn, Schreckhorn, Lauteraarhorn.

Lefele jövet jó fél órát csúsztam amíg a völgybe érkeztem, és azon gondolkoztam, hogy itt milyen jó sípálya lehetne: jó a fekvése, nagyon széles, kövek nem látszottak mert akkor volt a hó. Persze jó hogy nem építenek ide sípályát mert akkor nem lenne ez az idilli környezet: béke, nyugalom és csend. Szerintem az egyik legjobb túrám volt a mai, teszek fel pár képet.
Andermattból Realpba: jobbra a Furka hágó, balra levő hegyet terveztem megmászni
Indulásnál még nem sütött be a nap a völgybe
voltak még túrázók rajtam kívül
a völgy Realp faluval
igazi sípályák
a hegy mögött húzódik a Rhone gleccser
2000m felett is volt olyan hely ahol már elolvadt a hó
hátul a berni Alpok, középen van a Furka hágó
a következő túrázási hely
2722m-en
középen a berni Alpok
elöző kép közelítve: balra a Finsteraarhorn, jobb oldalon Lauteraarhorn, Schreckhorn.
szemben a Furka útvonala
fehér kék szín mindenütt
onnan indultam a völgyből
takarítják a vonat útvonalát
TibiF
545 élménybeszámolót írt
545
19 éve tag
Topik: Wengen
2020.03.18. 17:37
A sípálya utolsó napja ebben a szezonban múlt szombaton volt. Már elkészült a V-Bahn egyik ága amely a Männlichenre viszi fel a síelőket. Ugyanazon az útvonalon van amelyen a régi, csak az történt, hogy új oszlopokat kaptak és a régi kabinokat kicserélték 10 személyesre. Illetve a legfontosabb, hogy a több mint 30 perc menetidő 19 percre csökkent. A másik felvonón is javában dolgoznak, elvileg idén december 8-án tervezik átadni. Annyira dolgoznak, hogy sokszor láttam a hegyállomáson (Eiger nordwand), hogy vasárnap is dolgoztak.
A csatolt kép idén februárban készült a régi-új Männlichen liftről.
P2220043.JPG
TibiF
545 élménybeszámolót írt
545
19 éve tag
2020.03.14. 15:58
Tegnaptól bezárt ez a síterep vége az idei szezonnak.

Szerdán illetve csütörtökön itt síeltem akkor kérdeztem idén március végéig lesznek nyitva. Azt mondták nem húsvétig. Kérdeztem tavaly csak március végéig voltak nyitva, miért? Azt mondták mert a húsvét későn volt ezért nem nyitottak áprilisban. Mondták figyeljem a honlapjukat mert a helyzet változhat. Úgy is történt, tegnap délután 15 órakor mikor Bernben eldöntötték, hogy 3 hétig a sulit felfüggesztik (illetve távolról tanulás lesz) akkor Hasliberg is bezárta az idei szezont.
TibiF
545 élménybeszámolót írt
545
19 éve tag
Topik: Wengen
2019.11.30. 18:27
November 16-án volt a tervezett nyitás Gridelwald-Kleine Scheidegg-Wengen síterepén. Minden adott volt a nyitáshoz, volt elég hó a hegyen illetve a völgyben, a hőmérséklet is nulla fok alatt volt hétközben. Egy dolog miatt nem tudtak kinyitni az a szél volt. Rá egy hétre is a szél miatt nem tudtak nyitni. Olyan erős szél fújt azon a két hétvégén, hogy a hegyen helyenként elérte a 160km/h sebességet. A hegyi-vasút WAB(Wengern Alp Bahn) sem közlekedett akkor pedig az minden nap közlekedik. Szerencsére harmadik hétvégére sikerült a nyitás ez a mai nap volt. A reggel nem indult tökéletesen 6-kor szakadt az eső a völgyben, a Brünig hágón menet közben esett a hó. Szél nem volt szerencsére. Mire odaértem már kezdett tisztulni, a vonat most hétvégén közlekedett, mire felértünk a hegyen ragyogó kék ég és szélcsend fogadott. Most bejött az időjósok tippje szép időnk volt napközben. 4 felvonóval nyitottak(Arven,Lauberhorn, Wixi, Honegg) illetve 4 pályával, szezonkezdetnek ez is jó. Mivel tegnap lehullott 30 cm friss hó 2 óra után a pályák buckásak voltak, erre lehetett számítani, engem nem zavart. Élveztem a szép időt illetve a kevés síelőt. A V-Bahn felvonóval jól haladnak a munkálatok, már látszik a lift teljes nyomvonala, jövő ilyenkor már át lesz adva. Szezonkezdetnek jó volt ez a nap.
még lezárt pálya
a Lauberhorn induló pontjánál még nincs sok hó de majd 1.5 hónap múlva (a verseny kezdetekor) lesz
Wixi "felszántott" pályája
balra a Wetterhorn
 mint a mesében
a Nap mikor még nem sütött ide
szemben a Schilthornon már süt a nap
Eiger és a Mönch
P2220043.JPG
P2220043.JPG
P2220043.JPG
TibiF
545 élménybeszámolót írt
545
19 éve tag
2019.09.21. 18:18
Egy héttel a Grimselsee környéki túrázás után voltam a hegy másik oldalán: a Lauteraarhorn illetve Schreckhornt megnéztem a hegy másik oldaláról Grindelwaldból. Akkor az volt a cél, hogy Grindelwald Pfingstegg felvonó tetejétől indulva (kb. 1390m) egészen a Schreckhornüttéig túrázzunk amely 2500 méter felett helyezkedik el. Az út kb. T2-es túraútnak felel meg, a vége a Scherckhornhütte utolsó 2-300 métere pedig T4-es. Augusztusban nem sikerült eljutni a Schreckhorhüttéig. A kisebbik lányommal mentem, az első felvonóval amely 8:30-kor indul. Az út 4 óra oda egy irányba, az utolsó felvonó 19 órakor indul vissza. A Schreckhorhüttét több okból nem tudtuk elérni: részben mert nem siettünk, tudtuk 2x4 óra oda vissza bőven elég idő, azonban mikor a T4-es szakaszhoz értünk ahol létrán+drótkötélen kell felmenni a kisebbik lányom mondta nem jön tovább velem amit akkor elfogadtam, nyilván mert veszélyes hely. Én még mentem tovább 100-200 métert egyedül de tudtam nem fogom megcsinálni a teljes túrát mert nem akartam sokáig egyedül hagyni a lányomat, ezen kívül az utolsó felvonót is el kellett érni. Végül is kb. 2200 méterig mentem fel egyedül, láttam a hüttét távolról, akkor eldöntöttem ezt egyszer majd máskor újra megpróbálom egyedül.

Ma újra próbálkoztam felvonó nélkül. Nem akartam a Scherckhorhüttéig menni mivel tudtam sok idő meg energiát igényel, inkább azt akartam kipróbálni, hogy tudok felvonó nélkül oda jutni. Otthon tanulmányoztam a térképet, láttam a Grindelwald Gletscherschluthtól fel lehet menni Baereggig majd Schrechorhüttéig felvonó nélkül. Ez így van igen ám de így 400 méter szintkülönbséget meg kell tenni pluszban amit augusztusban felvonóval tettünk meg. Így az út hosszabb előnye, hogy nem vagyok felvonóhoz kötve. Sikerült megtalálnom az utat a Gletscherschlucht Grindelwald parkolótól. Egy óra alatt fel lehet menni a Grindelwald Pfingstegg magasságáig (kb. 1390m) majd megint egy óra út a Bäregg hüttégig (1770m). Onnan még 3 óra a Schrechornhütte. Szóval a terv sikerült megvan az út felvonó nélkül, jövőre mikor leghosszabb lesz a nap júniusban megpróbálhatom a Grindelwald Gletscherschluthtól Bäregg útvonalon a Schreckhorhüttéig menni ami oda vissza minimum 10 órás út 1500 méter szintkülönbséggel. Ma nem akartam a Schreckhorhüttéig érni csak az utat megismerni a völgyből volt a cél.

A táj az csodálatos, de tényleg nemhiába a környék a kedvenc helyem Svájcban. Állítólag az 1800 évek közepén ezen a helyen gleccser volt csak azóta "nincs globális felmelegedés", de a jég meg eltűnt. A köveken jól látszik meddig volt régebb a gleccser. Mellettem 4 ezres hegyek voltak egy karnyújtásra láttam az Eiger(3970m), Mönch (4107m), Finsteraarhorn(4274m) csúcsait csak, hogy a legmagasabb hegyeket említsem. Mellettük meg a gleccserek. Napsütés, kék ég jellemezte a mai napot. Majd jövőre megpróbálok a Schreckhorn hüttéig eljutni, remélem sikerül. Teszek fel pár képet.
gleccser maradvány
Gletscherschlucht ahogy a víz a sziklákon át helyet tör magának, hogy lefolyhasson
a Bäregg hütte felé
szemben a gleccser
a völgyben Grindelwald
bal oldalon a Finsteraarhorn
középen a Eiger a havas csúcs pedig a Mönch
a Bäregg hütte
Gletscherschlucht napsütésben
az Eiger vonulat legkeletibb része
gleccser minden felé a völgyben
hátul a Finsteraarhorn balra a Schreckhorn hütte
Eiger és a Mönch a déli oldalról
gleccser közelről
TibiF
545 élménybeszámolót írt
545
19 éve tag
2019.08.12. 17:44
A hétvégén a Lauteraarhütténél túráztam, a hely Bern kantonban található. Azt is mondhatom, hogy az Aare eredeténél voltam, ugyanis ebben a völgyben ered az Aare a környező gleccserekből. Sok gleccser található ebben a völgyben Y alakban van három gleccser: a bal oldalon található a Finsteraargleccser, jobb oldalon a Lauteraargleccser, az Y szára pedig az Unteraargleccsert képezi. Az Y aljában ahol a gleccser olvad patak képződik majd ebből lesz a Grimselsee. Ezen a helyen sok gát található, a Grimselseetől jobbra felfelé található az Oberaarsee amely ugyancsak a Grimselseebe folyik majd lejjebb található a Räterichsbodensee. Ezeket a gátakat villamos energia termelésre gyártották,a hó illetve a gleccserekből elolvadt vizet felfogják és villamos energia termelésre használják. A gátak végén a kifolyásnál pedig kezdődik az Aare, a hely a Grimsel hágó közelében található.

A túra útvonal hivatalosan a Grimsel Hospiztől indul (1980m) és a Lauteraarhüttéig(2393m) tart. Az út hossza 10 km egy irányban 4 óra alatt lehet megtenni. Idén a Grimsel Hospiz le van zárva építkezés miatt, mivel ide nem mehettünk be kerülnünk kellett. Lejjebb a Grimsel gát aljában az Aare bal oldalán indultunk 1800 méter környékéről és kb. 22 km-t tettünk meg. Az út végig a Grimsel tó mellett visz az út bal oldalán. Miután megmásztuk a Grimsel gátat amely több mint 100 méter magas, az út egy 2-300 méteres alagútban vezetett. Azért itt mert normál esetben a tó partján vezetett volna az út de itt annyira meredekek voltak a sziklák, hogy kénytelenek voltak alagutat fúrni a gyalogosoknak. A Grimsel szerintem Svájc nem legszebb tava: a színe miatt gondolom, hogy nem a legszebb. Általában a szép tavak égszínkék színűek mint pl. a Grimsel hágó tetején a Totensee. A Grimsel tó színe fos zöld (sajnos szebben nem tudom kifejezni magamat). Azért ilyen színű mert a víz valamilyen anyagot kiold a kőzetekből (vasat meg más anyagot) és ettől lesz ez a "csodálatos" szín. Az összes Grimsel hágón levő tóban ilyen a víz színe. Érdekes mire lefolyik a víz az Aare völgyében Meiringenig és ott a Brienzersee meg Thunersee lesz az Aareból ott már a tó vize égszínkék nem az a szín mint a Grimselsee, pedig ugyanarról a folyóról beszélünk.

Visszatérve a túrához, az út eleje kisebb emelkedőkkel vezetett a tó mellett. Kb. 2 óra után a Grimselsee végére értünk, onnan kezdődött az emelkedő. Itt már látszott az Unteraargleccser. Az út végig sziklák között vezetett. Aki a Lauteraar hütté helyét tervezte az nagyon ismerhette a környéket mert kb. 2400 méteren a legjobb kilátásra tervezte a hüttét: visszafele (kelet irány) a Grimselsee látszik kb. 400 méterrel alattunk, dél-nyugat fele a hatalmas hegyek Finsteraarhorn (4274m), nyugat felé a Lauteraarhorn(4042m) mellette pedig a Schreckhorn(4078m). A táj az csodálatos. Azért mentünk ide mert kb. egy éve az SRF1-en láttunk egy műsort melynek neve Hüttengeschichten volt, itt mutatták be többek között a Lauteraarhüttét is. Akkor nagyon tetszett a táj a kisebbik lányom pedig azt monda ide el kell mennünk.

Mikor a hütte gondnokot megláttam mondtam neki látásból ismerem mert már láttam a TV-ben. Szóba elegyedtem vele, mondta kb. 2 hete a Lauteraarhornon volt. Kérdeztem egyedül, mondta nem egy barátjával. Az mondta 18 óra volt az út oda vissza a Lauteraarhüttétől. Kérdeztem hajnali kettőkor indult, mondta igen de nem egy nap alatt tette meg az utat hanem előző nap felment valameddig a Lauteraargleccseren ott aludt majd másnap hajnalban indult a csúcsnak. Mondta 14 órára már visszaért a hüttéhez. Kérdeztem mennyire veszélyes a gleccser,a morénás részre mutattam azt mondta az nem veszélyes, oda még helikopter is leszáll. Azt mondta a gleccser másik oldala ahol már a jégdarabok vannak az veszélyes mert nem tudhatod hol vannak mélyedések. Jókat mesélt nekem Stefan, pl. van egy 550 lépcsős rész ahol le lehet menni a gleccserhez. Azt beszéltük a lányommal ide visszamegyünk több napra mert a környék nagyon szép.
balra a Grimsel Hospiz szemben a Grimsel gát
a Grimsel gát szomszédságában
Kelet nyugat irány a Grimsel tó bal oldalán
vízesés az olvadó hóból
a Grimsel tó víz színe nem annyira szép
a völgy végén már látszanak a 4 ezres hegyek
ahol véget ért a Grimsel tó a patak szélén jégdarabok voltak
Moréna, moréna, moréna (nem kérlek, hogy légy az enyém)
Lauteraarhütte
Hüttétől a kilátás nyugat felé
jobb oldalon felhőben a Lauteraarhor illetve Schreckhorn
balra a völgyben a Finsteraarhorn felhőben
Hüttétől a kilátás kelet felé
TibiF
545 élménybeszámolót írt
545
19 éve tag
2019.06.08. 08:29
Június elsején óramű pontossággal megérkezett Svájcba a nyár. A májusi hónap az átlagosnál hűvösebb és csapadékosabb volt. Azt szokták mondani, hogy a májusi eső aranyat ér, ha ez igaz akkor idén májusban rengeteg arany hullott Svájcban. Azt is mondják nyár akkor van ha a hőmérséklet árnyékban 25C-t átlépi. Június elején Svájcban a völgyekben 30C-t is elérte a hőmérséklet árnyékban, amelyet már forró nyárnak neveznek. Habár a naptár szerint nyár van kissé furcsa volt ez a meleg hiszen előtte egy héttel reggelente még volt úgy, hogy 5C volt a völgyben. Ilyen magas hőmérsékleti ingadozásokat az emberi szervezet nehezen visel.

Szóval eljött az első júniusi hétvége szép idővel, nagy meleggel. A síszezonnak már egy hónapja vége, az elmúlt hetekben nem voltam túrázni mivel májusban hétvégente nem volt annyira jó idő (így legalább arra foghattam amiért otthon maradok, hogy kipihenem a síszezon fáradalmait hétvégenként). Gondolkoztam mi legyen az első júniusi hétvégén ha már szép az idő, a tavak hőmérséklete még nem éri el a 20C, fürdeni tóban még valahogy nem volt kedvem, pedig itt Svájcban már fürödtem jóval 20C alatti hőmérsékletű tavakban. Közben május végén az Index mindeközben kitett egy képet, hogy az Alpokban méteres hó van a hegyekben (lásd https://index.hu/mindekozben/poszt/2019/05/31/az_alpokban_meg_annyi_nyar_sincs_mint_budapesten/ )
Ez úgy a völgyből 30C-ban hihetetlennek tűnik. Szombat este nézem a svájci hágók weboldalát, látom sok hágó még nincs nyitva az autós forgalom előtt, gondolom a nagy hó miatt. Sok hágó csak részlegesen van nyitva ami annyit jelent egy bizonyos pontig el lehet menni autóval utána a hágó le van zárva. A Furka hágó pl. június első hétvégéjén csak részlegesen volt nyitva egészen a Tiefenbachig. Tudom a Furka hágón már sokat jártam de mégy ekkora hóban nem voltam, gondoltam megnézem.

Másnap vasárnap június 2-án korán indultam, kék ég ragyogó napsütés, felhőtlen ég. Azt mondták a völgyben 30C lesz a hegyen 2000 méter környékén 15C. Gondoltam hótalpas túrára megyek (igen így nyáron :) ). Reggel 7-re amikor odaérkeztem a Tiefenbach parkolóhoz a Furka hágón ahonnan az út le volt zárva már volt vagy 50 kocsi, aki előttem parkolt (nem én voltam az egyedüli aki nyáron megy havas tájra). A parkolóban nem volt hely az a 10-20 hely hamar betelt, a kocsik szépen egymás után álltak a Furka hágó úton. Ez senkit nem zavart mert a hegy másik oldalára autóval nem lehet átmenni. 7 órakor már a Nap fent volt, a völgyben mikor elindultam kb. 15-20C volt hajnalban, Andermatthoz mikor érkeztem 4C volt, igen itt már hegyen voltam. Mikor elindultam olyan 7-8C volt 2000 méteren. Ahol parkoltam onnan a Furka hágó kb. 4km-re volt közben 3-400 méter szintkülönbséggel. Én az úton mentem felfele, ott már nem volt forgalom, az út ezen része le volt takarítva. Ez az Alpok északi része Uri kanton, a hágó tetején pedig van a kantonhatár Uri illetve Wallis között.

Érdekes volt a nyárból a télbe menni. Nem azt a telet kell elképzelni amit Kóbor János előad, hogy "Hull a hó Fú' a szél Dimitrij Lénáról mesél", hanem azt mikor a légkondit a legmagasabb fokozatba kapcsolják és kellemes idő van nyáron. Minden fehér volt körülöttem csak az út volt letakarítva. 2000 méter felett már összefüggő hótakaró volt. Kb. egy óra alatt felértem a hágóra, addig nem hótalpasoztam. 2400 méteren nagy volt a hó. Láttam 3-4 méteres hófalakat(tehát igaz a kép amit az Index feltett). Csak egy példa a Furka hágó 2429m-en van a hágót jelző tábla kb. 2m magasságon van, a táblát csak részlegesen láttam mert felette volt még vagy 2m hó.

A wallisi rész meg teljesen havas volt, ott egyáltalán nem takarították le az utat. Az út mint fogalom nem létezik jelen esetben, kb-re tudtam hol a nyomvonala de ott mindent hó borított több méter vastagon. A hágón kezdtem a hótalpas túrát, 8 óra körül a hó nagyon jó volt minden le volt fagyva pedig a Nap már ezerrel sütött. Gondoltam megkeresem a nyári útvonalat és azon megyek, de hát a hó miatt nem találtam meg a nyomvonalat. Tudtam, hogy hol megy de olyan 3-400 méter között nem tudtam hol a pontos nyomvonala. Kb. 10 óráig túráztam, akkor már kezdett a hó firnesedni, visszamentem hágó útra de a wallisi részre, amely nem volt letakarítva. Érdekes ez a déli oldal itt nagyobb volt a hó mint az északin, igaz ott takarították de elvileg az van, hogy a déli oldalon olvad el hamarabb a hó. Végig néztem a szerpentin úton és azon gondolkoztam ide legalább egy hét kell amíg ezt az utat kiszabadítják a hó fogságából. Addig terveztem Wallisban menni amíg látom a Matterhorn csúcsát. A Furka hágó wallisi részén bizonyos kanyarokból látszik a Matterhorn amely légvonalban 88km-re van. Az olasz határ is kb. 13km-re volt. Ott a hegyen "kiülök a dombtetőre, innen nézek szerteszét," de nem hallgattam a fák lehulló levelének lágy neszét (mivel abban a magasságban nem voltak fák). Azonban hallgattam a patak csorgását, a hó olvadását a madarak csicsergését. Ott csak a Természet volt meg én, egyszóval gyönyörködtem a hegyekben. A kedvenc kantonomban voltam, ahol Svájc legmagasabb hegyei találhatók. Wallis franciául Valais (ejtsd válé) románul annyit jelent, hogy völgy. Szerintem ha van a névnek jelentése akkor ez a Rhone völgye mivel a gleccsertől ered(keleti rész) és a Rhoné völgyén visz végig a nyugati része pedig a Genfi tó. Tehát Wallis az egy nagy völgy :)

Kellemes volt ülni a földön, nem volt hideg és a szép tájat nézni. Közelben ott volt a Finsteraarhorn meg a Schreckhorn a négyezres hegyek. A nap vakított még szemüvegen keresztül is, a hó visszaverte a fényt.

Lefele jövet láttam, hogy a mellette levő hegyen sítúrázók jöttek, ott ahol két éve én is túráztam a Tiefengletscher mellett. Ott az volt a jó ahogy az autóból kiszállsz már hó van tehát nem kell száraz részen cipelni a lécet meg bakancsot, igazából nyáron sítúrázhattam volna. Lefele éreztem, hogy a hegyen volt kellemes az idő, 2000 méter felett 15C volt (ennyit mutatott az autó hőmérője), a völgyben a Vierwaldtattersee mellett már 30C volt. Azon a részen ahogy jöttem az Urnerseenel valószínűleg van egy szélcsatorna, mert egy olyan 300 méter sávban a tó olyan volt mintha hangyaboly lenne távolról: tele volt stand up padling, kite surf, vitolázokkal. Valószínűleg oktattak is illetve sokan mentek vízre azon a hétvégén mert szép idő volt. Előttem pl. az olaszok simán megálltak fényképezni mert annyira furcsa volt a látvány, ennyi embert ilyen kis víz részen még nem láttam, előtte meg utána teljesen üres volt a tó.

Teszek fel pár képet.
vajon milyen vastag itt a hó?
kezdődnek a hófalak
a Fuka hágó, a tábla kb. 2m-en van felette pedig 2m hó
Furkablick
indulás Tiefenbachtól
onnan jöttem
a hágó wallisi oldala
szemben Finsteraarhorn, Schreckhorn
Napsütés minden irányban
Matterhorn szemben(kb. 88km-re légvonalban)
hófalak délről
TibiF
545 élménybeszámolót írt
545
19 éve tag
Topik: Wengen
2019.04.01. 20:31
Márciusban többször voltam ezen a helyen. Eddig azt hittem 2020-ig egy liftet fognak itt építeni, most láttam a részletes tervrajzot: összesen nyolc pontba szedték itt a fejlesztést ezek közül két lift lesz amelyet VBahn-nak neveztek el mivel V alakban fog működni. A nyolc pont nem mindegyikét jegyeztem meg de ezek közül lesz egy vonat állomás Grindelwaldban, Grund környékén, építenek egy ezer férőhelyes több emeletes parkoló helyet, lesz direkt autóbusz összeköttetés Grindelwald Grund és Grindelwald First sípályák között illetve megépítenek két új liftet amelynek az alja Grindelwald Grund mostani állomása illetve a Mannlichen felvonó alja között fog elhelyezkedni. Az egyik felvonó ami a vonatot helyettesít majd a mostani 25 perc helyett 15 perc alatt viszi fel a turistákat Eiger gleccserre, a másik pedig a régi Mannlicher felvonót fogja váltani: itt a 30 perces út 19 percre fog lecsökkenni. Mindez 2020 végére fog elkészülni. Már most is folyamatosan dolgoznak, kíváncsi leszek majd az új felvonókra. Eddig is jó hely volt ezentúl pedig még jobb lesz.

Akkor beszéljek a síelésről is egy kicsit, egy ideje már látszik, hogy nagyon szezon vége van, a pályák még jók de síelő alig van. Reggel mindig kifagyott pályák fogadnak, az Eigernek köszönhetően sok pálya még délután is jó. A völgyben meleg van (hétvégén 18C volt 1000 méteren) ami azért érdekes mert nem az Alföldön vagyunk hanem Grindelwald mellett közvetlenül 4 ezres hegyek vannak. Síelni még jól lehet, idén itt húsvétig tart a szezon.

Érdemes még szót ejteni egy jellegzetes helyről a neve Schürlibar még weboldala is van ( https://www.schürlibar.ch ) a 22-es pálya mellet van amely Gridelwaldba visz le. Én istállónak mondanám mert mellette legelő van, vidéki Svájcról van szó a trágyaszag az természetes itt. Szóval ez egy nagyon jó Aprés sí hely. Néha koncertek is vannak múltkor pl. olyan zenekar volt amelyben harmonika, szaxofon és egyéb hangszerek voltak, mellette a négyezres hegyek, hihetetlen hangulat volt, "az élmény megfizethetetlen minden másra ott a xCard".

Ezen kívül április első szombatján hatalmas koncertet rendeznek Snowpanair a neve ( itt a weboldal https://www.snowpenair.ch ) ahol 11 órától estig sok koncertet lesz. Sokan jönnek, a zenét pedig bárhonnan lehet hallgatni Kleine-Scheidegg könyékén, közben még síelni is lehet.

Végezetül azt kell, hogy mondjam egyet kell értsek az előttem leírtakkal: még nem jártam Svájc összes síterepén de eddig ahol voltam Svájcban szerintem ez a legjobb hely síelés szempontjából. Persze hozzá kell tennem én elfogult vagyok mert nekem ez a kedvenc helyem nem csak télen hanem minden évszakban.
Jungfrau
Reggel és napközben üresek a pályák
Magas hegyek veszik körül a síterepet
Az építkezés részletei
szemben bal oldalon a Schilthorn
Eiger gleccser melletti pálya
itt sincsenek sokan
Kleine Scheidegg
Az Eiger takarásában
Eiger
Egyik kedvenc fekete pálya
Wengen - a fekete pálya folytatása napfényben
Ez nem egy lezárt pálya
Erdős rész
Wengenbe vezető sípálya
A Slalom pálya mellett "helyiek" voltak
TibiF
545 élménybeszámolót írt
545
19 éve tag
2019.03.23. 18:55
Csütörtökön voltam itt, kedd óta ismét anticiklon van Svájcban ami szuper időt jelent. Előtte farsangkor voltam itt, akkor sem voltak sokan most pedig szinte senki. Főnököm kérdezte mikor beértem a munkahelyre milyen volt a síelés, mondtam szuper szinte csak "nyuggerek" voltak a sípályán, mert minden normális ember ilyenkor dolgozik. A téli síszünet meg a vakációzásnak már vége, szóval tényleg alig voltak a pályákon. A szokásos időben indítottam a síelést, 8-kor nyit hivatalosan a sílift de én 7:30-kor már a felvonóban voltam "nem szól rám a házmester" című szám jutott az eszembe reggel a liftezésnél.A felvonókezelő csak nevetett mikor ráköszöntem és beléptem a felvonóba, nem mondta, hogy nem szabad bemennem nyitás előtt. Éjszaka még jól kifagynak a pályák, a napnak már ereje van, napéjegyenlőség után voltan itt mikor már hosszabb a nappal, ez érzékeltem is a Brünig hágón ahogy kelet felé fordultam a nap a szemembe sütött 7:10-kor, ami azt jelenti akkor már 2500 méter felett volt a Nap. 1200 méterig nincs hó csak a sípályán, felette jó hó van. Ez a síterep is március végén bezár, habár van hó elég, nem mennek annyian síelni, hogy megérje a lifteket üzemelni. Itt 1500 méter felett szerintem még április végén, májusban is lehet síelni. Nem gond ha bezár a lift majd mehetek sítúrázni. Jó hely nem annyira felkapott, a sok keleti turista elkerüli. Hétközbeni síelésnek nekem ez tökéletes.
1200 méter alatt csak a sípályán van hó
1800 méteren már van hó
ide már reggel besütött a Nap
nem sokan jártak erre
2250 méteren
szemben 4 ezres hegyek
hóban nem volt hiány
háttérben a Brienzersee
erdős rész is van
jobb oldalon szemben a Wetterhorn és az Eiger csúcsa
TibiF
545 élménybeszámolót írt
545
19 éve tag
2019.03.23. 18:25
Még február végén voltam itt. Akkor mikor Svájcban több mint két hétig anticiklon uralta az időjárást, a napos órák száma pedig sok helyen rekordot döntött. Normál esetben ez a síterep 8 órakor nyit, ezen a hétvégén(feb 23/24) kivételesen 7:30-kor nyitott néhány lift a jó időjárás miatt. Ezért mentem ide mert ez fél óra plusz síelést jelent, jobb körülmények között. Felfelé menet a Firstbahn felvonón liftkezelőkkel utaztam, tőlük kérdeztem a következőt. (A választ sejtettem, igazából szakembertől szerettem volna hallani.) Azt kérdeztem ha van elég hó ez a síterep miért zár be március végén? A liftkezelő azt mondta azért mert déli fekvésűek a pályák, a nap merőlegesen süt rájuk ezért áprilistól már szinte használni nem lehet a pályákat. Februárban volt olyan idő, hogy a völgyben 1000 méteren 18C volt(a völgy mellett közvetlenül 4000 méteres hegyek vannak). Ezért nem működik ez a hely áprilisban a síelők számára. A Firstban működik áprilisban is de csak a gyalogosok számára, síelni már nem annyira jó, hó van de 15-20C nem ideális hőmérséklet a hó számára. A liftkezelő mondta szemben a másik hegyen (Grindelwald-Kleine Scheideggen) még áprilisban is lehet síelni, mondtam tudom tavaly sokszor voltam ott áprilisban. Igen ott az Eiger védi a nap sugarától a sípályákat, azon a részen hosszabb a szezon. Márciusban már nem voltam ezen a helyen mert a nagy melegben az északi pályák a jobbak. Februrár végéig szerintem ez nagyon jó hely. Másik tipp, hogy napközben nem szabad a völgybe lemenni ha jó idő van. Meséltem a felvonó kezelőnek, hogy egyik hétvégén lementünk a völgybe és majdnem fél órát vártunk dél körül a Firstbanhra amíg bejutottunk. Mondta mikor jó idő van "mindenki ide jön", rengeteg turista (ázsiai), sokan jönnek csak egyet sétálni, gyerekesek, szánkósok és a sok síelő, volt olyan, hogy 1-1.5 órát kellett várni amíg bejutott valaki a felvonóba. A hely az jó csak tudni kell mikor hova érdemes menni.
2500 méteren szemben a Schreckhorn
a pályán nem voltak sokan
lavina volt régebben a sípályán
szemben az Eiger
TibiF
545 élménybeszámolót írt
545
19 éve tag
2019.02.17. 20:58
Annyira enyhe idő van, hogy pl. ma reggel 7:50-kor Schilhornon (2970m-en) 1C volt a hőmérséklet. A völgyben hazafelé jövet délután 2000 méteres hegyek mellett 16C mutatott a hőmérő, ez nem februári idő hanem március vége április eleje. A felvonó kezelők rendesek voltak mert hivatalosan most 7:50-kor nyit itt az első felvonó, mivel látták a korai síelőket 7:30-kor már elindították az első felvonót Lauterbrunnenből, így a lifttel már 8:20-ra fent tudtunk lenni a Schilthornon. A pályák fenti része (2500 méter felett) nagyon jól tartották magukat, alatta délután a "tavasz győzött". Mondjuk nem csodálkozok, 13C volt 1600 méteren. Igaz végig oda sütött a nap de akkor is február van.
Nyugat felé a hegyek
Középen a Mont Blanc
Schilthorn
Birg pályái
jobbra iglu sátor
szemben Eiger-Mönch-Jungfrau
kivasalt pályák
középen a Schilthorn
itt sem voltak sokan
Piz Gloria(Schilthorn) 2970m
2400m feletti sípálya
paplanernősök itt is voltak
épp felszállni készültek
TibiF
545 élménybeszámolót írt
545
19 éve tag
2019.02.17. 20:48
Hétvégén voltam itt többször főszezonban. Pl. a mostani hétvége volt a legszebb hétvége ebben a szezonban: már egy hete anticiklon van Svájcban, szélcsend kék éggel. Azt hittem rengetegen lesznek de nem volt vészes. Pl. a Grosse Scheidegg melletti csákányos rész ahova csak 10:15 után süt be a Nap (mert a Wetterhorn 3672m-es csúcsa takarja) 10 körül alig voltunk 5-10-en a pályán. A pályák jól tartották magukat, habár február van de áprilisi hőmérsékletet mutatott a hőmérő.
10:15-kor a Wetterhorn mögül besüt a Nap a völgybe
Reggel mikor még nem süt a Nap
2500 méteren
Az Eiger szemben
tíz óra körül ennyien voltak a pályákon
A másik irányban pedig ennyien
Grindelwaldba vezető pálya
balra az Eiger nordwand 2000 méteres fala
lefele vezető út
a paplanernősök kirajzottak mint tavasszal a legyek
Grindelwald First hegyi állomása
a paplanernősök készülődnek felszállni
a felszállás pillananta
a völgy felé repülnek
Itt a láb még a földön van
TibiF
545 élménybeszámolót írt
545
19 éve tag
2019.02.17. 20:33
Azért szeretem ezt a helyet mert 8:00-kor nyitnak a pályák, 7:30-kor elkezdik feltenni a sílifteket a drótra. A kezelő személyzet nyitás előtt is beenged, így volt ez most csütörtökön is 7:36-kor már a felvonóban voltam. Svájcban február első két hete iskola szünet volt, 9:30-ig szinte senkivel nem találkoztam a pályákon mert 10-től kezdenek a síiskolák az oktatással, a szülök 10 óra körül jelennek meg a gyerekekkel. Február ebben az időszakban néhány éve még Ausztriában volt hogy reggel nyitáskor 20-30 perces sorba futottam(pl. Sonnenkopf) itt meg az volt az érzésem mintha saját sípályámon síelnék. Aznap este olvastam, hogy Putyin is aznap volt síelni Szocsiban két tárgyalás között, gondoltam biztos eltévedtem és lezárt pályára jutottam ezért voltak ilyen kevesen:)

Hétvégén sincsenek sokan igazi ékszerdoboz ez a hely.
Az Aare völgye, hátul a Brienzersee
A völgyben Meiringen, szemben a négyezres hegyek
nem sokan zavartak a pályán főszezonban
erre fele sem voltak sokan
sípálya illetve pálya melletti szakasz
Eiger Nordwand mellette a Wetterhorn, illetve a Schreckhorn
a völgyebn reptér ma ott az F18-as vadászgépek szálltak fel
TibiF
545 élménybeszámolót írt
545
19 éve tag
Topik: Gstaad
2019.02.17. 20:25
2018 december 15-től működik az új felvonó amely Saanenmöserből visz fel a csúcsra. A régi 6 személyes kabinos liftet cserélték le egy 10 személyes kabinosra, ugyanazon a nyomvonalon megy, gyorsabb és kényelmesebb. Azért jó ez a hely mert nincs tömeg, főszezonban sem. Változatosak a pályák, Zweisimmenben fizetni sem kell a parkolásért ami Svájcban ritkaságnak számít, ugyanis legtöbb helyen ha mész síelni a parkolásért fizetni kell.
Glacier de la Plaine Morte
Zweisimmen Rinderberg
a völgyben is van hó
nyugat felé
gyerekeknek játszó pálya
TibiF
545 élménybeszámolót írt
545
19 éve tag
2019.02.17. 20:23
Svájcban kedd óta anticiklon van ami ragyogó időt kék eget és napsütést jelent a hegyeken és a völgyekben. A héten a legtöbb kantonban véget ér a két hetes síszünet, állítólag jövő héten is marad az anticiklon. Aki teheti most menjen síelni Svájcban mert szuperek a pályák és tömeg sincs.
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.