Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Soma által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (658)Időben csökkenő Időben csökkenő
Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
2007.01.11. 19:38
Szia RM!

Az az igazság, hogy viszonylag keveset síelek pályán kivül, arra a néhány alkalomra talán jó lesz a Fischer is (egyébként 68 a középső értéke, ami szerintem már nem annyira rossz), és kezelt pályán meg remélem szuperül lehet majd vele carvingolni. Sajna kipóbálni nem tudom, mert csak akkor hozhatom el ha kifizettem.
Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
2007.01.10. 21:17
Köszönöm az eddigi jótanácsokat, sajnos nem vittek közelebb a döntéshez. Egyébként azt hiszem, hogy mivel már van egy GS lécem, mégis csak a Fischer SL lécénél maradok, azzal talán pályán kivül is jobban tudok menni. Ha még van valakinek ötlete, véleménye szívesen várom.
Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
2007.01.10. 11:46
Szia Szab!

Hogy érted, hogy pár éve lenyúlták, ez egy tök új (2006-os) konstrukció. Egyébként a szívem nekem is a Fischer RC4 wordcup-hoz húz. Igazán abban nem tudok dönteni, hogy slalom vagy óriás lécet vegyek. Gondolom a slalommal jobban lehet szűzhavazni is, bár azt elég ritkán szoktam.
Foglalj szállást a legjobb síterepeken!
KERESÉS
Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
2007.01.09. 23:06
Sziasztok!
Kb. 50 éve síelek (néha még most is versenyzek), és szégyelem de még soha nem volt Atomic lécem. Fischer párti voltam, vagyok. Most lehetőségem lenne egy GS:9M lécet vennem (0 km-es, gyári új)nagyon baráti áron. Nem tudom mit csináljak, de nagyon tetszik a léc és erősen filózok. Most egy Fischer RC4 Race óriás lécem van 2 éves modell, de gondolkozom a Fischer RC4 új slalom lécén is (azonos árban kapnám őket). Tudom az egyik slalom a másik óriás léc, mennyire átjárható a kettő a másik kategóriába? Mennyire síelhetők pályán kívül?
Egyébként kipróbáltam a Head új, chippes lécét, fantasztikusan tetszett, csak azt nem tudok olcsón kapni, 170 000 meg nem szánok rá.
Előre is köszönöm a válaszokat.
Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
2006.06.06. 10:51
Szia Áron!

Teljesen egyetértek Veled, ez lenne az igazi, de sajnos tapasztalatból tudom, hogy ez nem igazán működik a gyakorlatban. Valóban az lenne az ideális, ha a versenyző és amatőr gyerekek együtt versenyeznének de külön értékelnék Őket. Nagyon valószinünek tartom, hogy sok gyerek kapna kedvet a versenyszerű sieléshez, ha látná, hogy hová tudna fejlődni. De ehhez az kell, hogy először legyen sikerélményük az amatőrök között és ne menjen el a kedvük a versenyzéstől, mondván, hogy mindig csak a mezöny végén végeznek.
Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
2006.06.01. 10:56
Szia Péter!

Azt hiszem, az alapgondolat a lényeg, azaz, hogy valamilyen formában a valódi amatőröknek is csinálni versenyt (versenyeket). Azt is gondolom, hogy nem kell annyi versenyt rendezni nekik, mint a profiknak vagy versenyzőpalántáknak, esetleg évi 2 - 3, de akkor azon csak ők indulhassanak. Lehet, hogy eleinte nem lenne túl népes a mezőny és a rendezőknek sem érné meg túlságosan, de előbb - utóbb ha hagyománnyá lehetne tenni ezeket a versenyeket és elterjedne a híre, hogy ezeken tényleg csak hobbyból síelő gyerekek indulnak, akkor biztos felfejlődne a dolog. Egyébként végig hangsúlyoztam, hogy nem tudom a jó megoldást, csak ötleteket vártam.
Még egyszer mondom, ez az egész nem a versenyző gyerekek és szüleik ellen indult, minden tiszteletem az Övék a kitartásukért és áldozatkészségükért, nagyon jól tudom mivel jár egy gyerek versenyeztetése akár anyagilag, akár egyéb szempontok figyelembe vételével.
Egyébként én magam, amennyire lehet nyomon is követem a versenyeket, erre nagyon jó lehetőség például a kislányod nagyon profi módon megcsinált honlapja, sűrűn nézegetem nagyon klassz.
Amikor pedig a felszerelésről írtam, azt sem pejoratív céllal tettem, hanem csak egyszerű ténymegállapítás volt, tudom, hogy ez elengedhetetlen feltétele a versenyzésnek.
Üdvözlettel: Gábor
Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
2006.05.23. 15:02
Kedves Szab!
Bocsi, hogy ellentmondok Neked, de úgy gondolom nem rossz a példa. Hiszen amint láttad az eddigi levelezésben én pontosan 3 kategóriát javasoltam. Egyrészt az igazolt versenyzőket, másrészt az un. álamatőröket, tehát akik egyesületben síelnek, szakavatott edzők irányításával, de nem igazolt versenyzők (ezekre hivatkozol a Bp.-i Síiskolások esetében), valamint azokra az igazi amatőrökre, akik szülők, esetleg síoktatók irányításával síelnek egy-két hetet szezononként. Amint Te is írod, ha egy gyerek min. 4 szezont végigsíel egy egyesületben, majd bármilyen ok miatt mégsem lesz igazolt versenyző, az ugyanolyan esélyekkel indul egy "amatőr" versenyen, mint az a gyerek, aki ezt a 4 szezont a szülőkkel egyhetes sítáborokban töltötte. Valószínű, hogy a válaszod Neked is az, hogy nem, tehát a realitások érdekében valóban el kellene választani ezeket a kategóriákat egymástól.
Az, hogy a Bp Síiskolában milyen módszerekkel folynak az edzések, arról valóban nincs információm, és teljesen egyetértek Veled, hogy ezek nem nevezhetők profi módszernek.
Mégegyszer szertném megjegyezni, hogy senkit nem szeretnék megbántani a gondolataimmal, nem szeretném azt a látszatot kelteni, hogy a versenyző gyerekek ellen vagyok.
A személyes kérdésekre is szívesen válaszolok: A képen amit látsz egy a bizományi áruházban (Vajtai, ez itt a reklám helye) 5.000 Ft-ért vásárolt kb. 8 éves régí típusú versenynadrág van rajtam, a síkabát pedig szintén innen van, szintén 5.000 Ft és a legnagyobb jóindulattal sem lehet versenyruhának nevezni.

Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
2006.05.16. 13:33
Kedves Gyula!
Úgy látom, magában az alapötletben teljesen egyetértünk, a fő cél a gyerekek sikerélményhez juttatása, ezáltal további ösztönzés a síelés megszeretéséhez, esetleg profivá válásához. Az ötlet teljesen jó, sokszor mi magunk is alkalmazzuk különböző táborok végén rendezett versenyeinken, azaz szinte annyi kategóriát hozunk létre ahány gyermek van, de legrosszabb esetben is dobogóra állhat mindenki. Ez hibátlanul működik a kisebb korosztályoknál, a nagyobb gyerekeknél (mondjuk f elsőtagozatosoktól felfelé) azonban már egy kicsit veszít az értékéből a díj, ha nem volt vetélytárs. Ezért szerintem náluk már ez nem alkalmazható, itt már valóban az azonos korosztálybeli gyerekeket össze lehet engedni egymással, amennyiben a felkészülési lehetőségek is legalább közel azonosak voltak. Nyilván nem lehet úgy mérni, hogy aki már 8 napot síelt az az egyik kategória, aki meg 12 az egy másik. Ámbár mi a táboraink elején és végén is csinálunk egy szintfelmérőt, ezek alapján általában 4 kategóriát csinálunk, kezdő, középhaladó, haladó, szuperhaladó, és ezeknek a kategóriáknak külön csináljuk a versenyt. Többnyire különböző pályát tűzünk a kezdőknek és a többi kategóriának, de volt már olyan is, hogy ugyanazon a pályán ment mindenki, és mindenkit a saját kategóriájában elért eredmény szerint díjazunk. (Sokszor előfordult, hogy valaki jobb eredményt ért el mint a felette lévő kategória sok versenyzője, egyszerűen a tehetsége és hozzáállása miatt). Ezek azonban tábori versenyek, ahol nyilván úgy lehet alakítani a szabályokat, hogy az mindenkinek megfeleljen. Tudom, hogy egy országos versenyen erre nincs lehetőség, ezért kell előre definiálni, hogy ki és milyen feltételekkel indulhat, és ezeket a feltételeket esetleg szigorúan ellenőrizni is. Szerintem ez nem túl nagy probléma, hiszen ahogy én látom, van egy versenyzői kör, ahol szinte mindenki ismer mindenkit, tehát lehet tudni azt, hogy X gyerek ennek az egyesületnek a tagja, Y pedig a másiké.
Egyébként nyilván kissé badarság amit mondok, de már a felszerelésről lehet tudni, kik azok a gyerekek akik versenyszerűen síelnek, lévén azok a szülők, akiknek a gyereke tényleg csak egy-két táborba megy el szezononként, azok nem fognak a gyereknek vásárolni sok 10.000 Ft-ért versenyruhát, esetleg 3-4 lécet (külön az edzésre, külön a versenyre). Az előző mondatomat csak nagyon félve és zárójelesen tettem meg, nem szeretném, ha valaki félreértené és bármiféle rossz felhangot érezne ki belőle, valóban csak arra szolgált, hogy már ez is egy ismertető jel.
Reméljük most már lesz valamilyen kézzel fogható eredmény.
Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
2006.05.15. 09:35
Farkas!
Elküldtem a levelemet a síszövetségnek és személyesen Ozsváth Miki válaszolt, idézem "égető és megoldandó problémának" nevezve a témát, valamint azonnal felvették a 19.-i kongresszus témái közé. A többi téma is olvasható a síszövetség honlapján. Most már kezdek bizakodni, hogy lesz valamilyen megoldás.
Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
2006.05.12. 11:13
Úgy látom, hogy valóban sok ember fantáziáját megmozgató témát vetettem fel, aminek nagyon örülök, mert akkor talán tényleg történik valami változás. Nagyon sok jó ötletet látok Eje hozzászolásában, ez tényleg megvalósítható konkrét ötlet, viszont sajnos növeli az adminisztrációt, amit a verseny szervezőinek kell felvállalni.
Farkas hozzászolásához csak annyit, hogy nem csak a forumon lövöldözök, hanem már korábban elküldtem a témában egy levelet a Magyar Síszövetségnek, igaz választ nem kaptam. Ezért most ismét elküldöm az észrevételeimet tartalmazó levelet és amennyiben időm engedi akkor megpróbálok személyesen is elmenni a konferenciára, de ha mégsem tudok személyesen ott lenni, remélem esetleg valaki más felveti a problémát.
Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
2006.05.04. 10:55
Nagyon örülök, hogy legalább valami megmozdult ebben a témában. Látszik, hogy a különböző álláspontokat nem lesz egyszerű közelíteni, de ha megindul valamilyen elképzelés, már az is eredmény. Természetesen nem a havon töltött napok számában kell limitálni a kategóriákat, hiszen abban szerintem nincs nagy különbség, hogy valaki 15 vagy 25 napot tölt el szezononként a havon, de ha mondjuk valakit egy szakképzett edző egyesületi keretek között tanít és edz, az nyilván nem azonos kategória mint ha valakit a szülő vagy ismerős tanít síelni. Tudom, hogy sok egyesületben síelő gyerek van, aki ugyan nem igazolt versenyző, de ugyanúgy részt vesz az edzéseken, edzőtáborokon, száraz edzéseken mint az igazolt versenyzők. Akkor ezek a gyerekek amatőrök és egy kategóriába tartoznak az előbb említett szülők által oktatott gyerekekkel, vagy inkább tartoznak a versenyzők közé?
Még egyszer szeretném kijelenteni, semmi bajom a versenyző gyerekekkel és szüleikkel, sőt minden tiszteletem az Övék, hiszen nagyon jól tudom, hogy mennyi áldozattal, munkával, anyagi ráfordítással jár ez a történet, mindössze azt szeretném elérni, hogy ne együtt induljanak az igazi amatőrökkel.
Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
2006.04.04. 11:55
Teljesen egyetértek Veled, hiszen alapvetően csak egy széles bázisból lehetne mennyiségi és mínőségi versenysportot csinálni. Sajnos azonban ma Magyarországon, csak egy nagyon-nagyon szűk réteg engedheti meg magának, hogy a gyermekeit egyesületben versenyeztesse évi sok százezer esetleg millió Forintért. A döntö többségnek erre nincs lehetősége. Nagyon sokan vannak viszont, akik csak a sport szeretetéből évi egy-két-három alkalommal felkerekednek és egy-egy hetet eltöltenek a különböző sípályákon. Közöttük is található nagyon sok ügyes gyerek, akik szívesen összemérnék a tudásukat a hasonló körülmények között készülőkkel.
Nem szeretném azt a látszatot kelteni, hogy a versenyzők ellen vagyok, hiszen magam is versenyeztem hosszú-hosszú évekig (a leghíresebb magyar alpesi sielő Szalai Laci bácsi irányításával), mindössze azt szeretném, hogy a sokkal népesebb tábort képviselő amatőr gyerekeknek is legyen lehetősége.
Az igazán jó megoldást jelenleg nem tudom, hiszen arra kéne megoldást találni, hogy az igazolt versenyzőkön kívül az egyesületben síelőket is külön kéne indítani, de hogy ezt hogyan lehet ellenőrizni arra nincs ötletem
Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
2006.03.31. 11:38
Abban bízva, hogy talán valami megmozdul ebben a témában, egy hasonló levélben elküldtem a gondolataimat a Magyar Síszövetségnek is, de eddig még nem reagáltak rá. Bizzunk benne, hogy előbb-útobb valakinek fontos lesz ez a téma is, bár én belátom, hogy nyilván nem ez az elsődleges problémájuk, de azért úgy gondolom, hogy a szövetségnek nem csak a szűk versenyzői elittel kell törődnie, hanem a nagyon széles bázisú, több százezres, amatőr szinten sielőkkel is.
Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
2006.03.30. 14:10
Kedves Farkas!

Már több fórumon is jeleztem azt a problémámat ,hogy az úgymond "amatőr " versenyeken együtt indulnak a valóban amatőr és az "álamatőr" gyerekek. Nagyon jól tudom, hogy hivatalosan azok a gyerekek, akik nem igazolt versenyzők, amatőrnek számítanak, de nyilvánvalóan nem azok, ha egy síegyesület tagjai, annak edzésein, edzőtáborain résztvesznek és szakavatott edzők irányításával készülnek, nem ritkán 100 - 200 havas nappal szezononként. Természetesen az Ő tudásuk nem összehasonlítható azokkal a valóban amatőr gyerekekkel, akik egy évben 5 -15 napot síelnek és a szűlők, jobb esetben egy síoktató tapasztalataira számíthatnak. Mivel azonban ezek a gyerekek is nagyon szeretnek versenyezni, kitűzött pályán menni, számukra esélytelenné válik a verseny és ami nagyon fontos egy gyerek szempontjából, hogy szinte soha nem lehet SIKERÉLMÉNYE! Arra szeretném kérni a versenyek szervezőit, hogy gondolkozzanak el azon, hogy van-e valamilyen lehetőség a versenyzők, egyesületben síelők és a valódi amatőrök szétválasztására.
A legutobbi példa, amit Te is említettél a Bankár és a Telekom kupa, ahol idén is álamatőr (Budapesti Siiskola "versenyzője") gyerek nyerte meg az amatőr kategóriát.
Hidd el nagyon sok szülő nevében beszélek, nagyon sokunknak esik rosszul az, hogy látjuk a gyerekeink arcán a csalódottságot. Itt nem arról van szó, hogy mindenáron nyerni kell, csak az esélyek legyenek azonosak.
Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
2006.03.08. 14:29
Kapaszkodjatok meg, én 53 évesen vettem bukót, pedig profi módon sielek (néha még amatőr versenyeken is indulok), saját hibámból nem estem el már nagyon-nagyon rég óta, de arra senki nem lehet felkészülve, hogy valaki (sielő, boardos tök mindegy) elkaszálja. Legalább a fejem védve van, meg szerintem tök jól is néz ki. A családban a gyerekeimnek is kötelező már régóta.
Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
2006.03.03. 14:45
Néhány nappal ezelött a Slágerrádióban nyilatkozott egy "síoktató" hölgy. Amire igazán felkaptam a fejem az az volt, hogy a kezdő síelőknek hátra kell dölni, hátra kell kerüljön a súlypontja. (Bocskor még rá is kérdezett). Számomra ez teljesen új dolog, én idáig mindenkinek azt oktattam, hogy előre terheljen, térdet nyomjuk előre, sőt ha valami gáz van, akkor az ösztönös hátradölés helyett is inkább próbáljanak előre és mélyre menni. (Kivéve a szűzhavas síelés, de az nem igazán a kezdők területe). Persze lehet, hogy lemaradtam valamiről és már ez elavult dolog, de ha így van, akkor kérem, hogy tájékoztassatok. (Egyébként halál jópofa volt a csaj, a hangja és a stílusa akár egy légiós kiképző örmesteré)
Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
2006.03.01. 10:50
Ha teljesen kezdő vagy, én mindenképen a rövidebb sít ajánlanám, azzal könnyebb elsajátítani az alapokat, gondolom elöször inkább biztonságosan kanyarodni és megállni szeretnél, a száguldozással ráérsz akkor amikor ezek már nagyon jól mennek. Az ajánlás ilyenkor carving léncből kb. a vállmagasság, azaz testmagasság - 20 cm. Később a tudás gyarapodásával növelheted a léchoszt, de ma már a profik (nem versenyzők) sem használnak nagyon testmagasságuknál magasabb lécet.
A cípőnél elsődleges szempont a kényelem legyen, sehol ne nyomja, törje a lábad, ezért ne sajnálj hosszú időt eltölteni a vásárlásnál. Nem elég felvenni, és ha éppen akkor kényelmesnek tünik rögtön megvenni. Hosszú-hosszú perceket kell eltölteni a cípőben, játszani a csatok lazításával, illetve szorosabbra húzásával. Ebből a szempontból én egyébként a négycsatos mellett vagyok, mert nagyobb lehetőség van az állítgatásra. 40.000-ért már nagyon jó cipőket lehet kapni.
Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
2005.12.07. 17:57
A január 28-i Kékestetői versenyről én is tudtam, ezzel csak az az egyetlen probléma, hogy nyilván a szervezők a dátum meghatározásakor nem tudták még, hogy a nyolcadik osztályos gyerekek ezen a napon írják a központi középiskolai írásbeli felvételit. Így sajnos ez a korosztály nem tud résztvenni ezen a versenyen.
elsőelőző
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.