Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Tumbász Geri által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (108)Időben csökkenő Időben csökkenő
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2013.09.15. 20:10
Na, akkor csapjunk a lecsóba!
:)

Azt egy szóval nem mondtam, hogy a frontál helyzet nem jó.
Aki járt már nálam, pontosan tudja, hogy a frontál helyzet az, amiben a legnagyobb erőket lehet közvetíteni a síkre. Nem is azt kérdőjelezem meg, hogy ez így van-e az ív csúcspontján, hiszen több technikát is tanítunk - gyakorlatokkal!!- melyek épp' ezen ideális frontál helyzet időben és térben illeszkedő felépítését és feloldását hivatott tanítani, fejleszteni.
De ez messze nem egy folyamatosan frontál hóekével kezdődik. Pláne, hogy ha a " frontális marad a tartás" azt eredményezi, hogy a néhánynapos "betojt" kezdőnk hóágyútól-hóágyúig, széltől-szélig kezd a pályán közlekedni a lefelé síelés helyett.

Az előre és befele tehermentesítést csak az értelmezi rosszul, akinek nem árulják el e mozgás többdimenziós létét. Ez ugyanis nem egy előre és oldalirányba átbillenés a sí felett.

A késöbb kialakult élszögnek nem sok köze van a térd "betöréshez" mert ahol a súlypont nem megy eleve befelé a következő ív középpontja felé, ott a térd ilyen jellegű rányomása csak a súlypont kibillenését eredményezi.
Ez a klasszikus rátolom a térdem - röcög a kikormányzás jelenség mondjuk egy rövidnek szánt ívben.

Köszi, hogy hozod a gyepsít.
Az erős térddöntés nélkül nem lettem volna eredményes abban a sportban.
Pont a gyepsí az, ami haladó szinten egy csomó dolgot helyre tud tenni az elméleti leképezésben, gyakorlati átültetésben.

Gondoljon csak bele mindenki, akit ezen a szinten érdekel a sízés!
Adott egy ív/rádiusz, amit a jármű tud.(most a gyepsí)
Csúsztatott, flatteres forgatásra esélyed sincs, mert az alátámasztási felület ezt nem igazán teszi lehetővé. (A füvön nem tudsz csúsztatni)
Ebből adódóan sokszor hallani, hogy "élredöntöd, megnyomod és kanyarodik, mint a carving sí". Azt egy fenét.

Ha így lenne, 2-3 ív lenne a visegrádi pálya.
Érdekes mód határozott lábjátékkal és terhelés-tehermentesítéssel, nagyon szuper "élében forgatott" rövidet lehet menni vele. Ehhez tartozik az említett térddöntés.
Ehhez persze kell egy jó sí, amelyik súrlódásmentesen gyorsul.

Én azt a térddöntést nem élem meg tragikusan, nem is ez a legfontosabb amivel küzdök. Az küzdött vele, akinek követnie kellett a demoban a gyors váltásokat. :)

Az viszont, hogy a telemark miatt hamarabb indul néha a belső sím élfogása, és ez tettenérhető az alpesiben, már több "figyelmet" igényel. :)

Aki gyepsízni akar, az jöjjön ki 21-én Visegrádra!

És te mivel küzdesz? Akarsz róla beszélni? ;)
Előzmény: (ozsi 160590)
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2013.09.15. 18:27
A "mindent frontálisan"-nak viszont van egy nagyon nagy veszélye.
Mégpedig az, ha a sízők ide-oda síelnek a léc csőre után.
Én inkább annak a híve vagyok, hogy a sízés az a sport, ahol az ember lefelé halad a hegyről a völgybe, miközben a lécei íveket rajzolnak a lejtőre.
Ebbe viszont lényegesen több lehetőség van, mint egy folyamatos frontális helyzetben követni a lécek kialakítása álltal meghatározott ívhosszt.

A lényeg, hogy minden elemnek meg kell legyen a funkcionális helye.
Nyilván nem 120-nál kezdjük "betörni" a térdeket...
A "térd döntés" bemutatása nélkül nagyon kevés tanítvány tudná leképezni és ráérezni a léc élentartásának valós történéseire, holott valójában ennél lényegesen egyszerűbb mozdulatokról és izomfeszülésekről van szó.

A foto az akciófotó. Pont annyit sejtet, amit előbb leírtam, hogy hol járhat az ív kivitelezésében. Ez valóban karcsú infó ahhoz, hogy ítélkezz egy folyamatról.

Kicsúszás nem gáz?
Dehogynem! Világkupákat lehet elveszíteni vele! Ezen a szinten ez a legfontosabb. A kockázatból eredő esés meg a velejáró rizikó. :)
Előzmény: (ozsi 160587)
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2013.09.15. 17:04
Bergfex meg a Ró versenyzői:
Hajdanában forgattunk egy filmecskét a sí tv- vel.
(Tudod Ozsi, azt az "olyan Geris" videót) ;)

Gyorsan visszanéztem, hogy ekkora gázokat nem csináltam- e én is még akkor, de megyugodtam, nem. Van benne hiba, de a folytatását majd upgrade-elem...
Így nyugodtabban merem kritikával illetni másét.
Bergfex
Ami a srác mozgásszerkezetében nagyon feltűnő, az a felsőtest ellencsavarása (torzió). Ez nem csak a lécek (helytelen) tolás-húzás hangsúlyos élváltásából adódó kifordulás, hanem még az arra is rárakódó felsőtest csavarás. Eredménye részben a giga "hoké".
Ezzel még az egységes és funkcionális mozgásszerkezet esélyét is megöli.
Ez okozza a zavart a helyben való magyarázat közben is, amikor a térd hegyfelé billentését demonstrálná egy völgyre nyitott válltengellyel.
A baki ott leledzik hogy a térd csak sokkal hajlítottabb helyzetben billenne "oldal irányba", mely mozgás viszont csak a csípő ugyanazon irányú, enyhe ráfordulásával lehetséges. Na ebbe próbál ellenfordulni a felsőtestével. Ettől olyan izomszagú és szerencsétlen a mozdulat, hogy az már fáj.

Tovább: a túlzott mértékben kifelé forduló csípőtengely minden esetben akadálya egy párhuzamos, befelé dőlő lábszárral történő élrebillentésnek és terhelés felépítésnek.
Leginkább csak egy hátsó súlyponti helyzetet eredményez, mely hangsúlyos, passzív belső léc terheléssel párosul. A sílécek csőrének nem sok szerep jut az ívvezetésben már az ív bekormányzásában sem, mivel gyakorlatilag behelyezkedik ebbe a hátsó helyzetbe.

A kiforduló felsőtest eredménye, hogy az ívben keletkező erők hatására, még rá is "csukódik" a kikormányzási szakaszra. Ettől jön aztán létre a hegyes seggű, beleülős - kibólintós mozgásforma.
Nagyobb erőhatás következtében, azonnal kiesne az ívből, a lécek vesztenének élszögükből és megcsúsznának, mivel ez egy vesztett helyzet az éltartás stabilizálására.
Ugyanis itt a "csípőszög" nem egy enyhe oldalirányú kibillenésből jön létre, hanem egy ívből kifelé fordult csípőtengely körüli előrehajlásból. Ezen pozíción keresztül viszont semmilyen erőket nem lehet megtámasztani. Összecsukódik a tartás.
Erre jó példa az, ahogy a versenyzők küzdenek előre ezekből a helyzetekből az ívkülső kar/váll előretolásával. Így frontálisabban támadva a lejtőt a kővetkező ív irányába.
Nos az oktatónk nem küzd ez ellen, sőt...

Oktatónknál az élváltások sem tiszták. Nem is lehet, hiszen teljesen feláll a hegyfelőli síre, és terheletlenül tolja előre a völgyfelőli síjét, ráadásul túl korán, mesterségesen. Ezzel a kombóval szinte lehetetlen a súlypontot időben a következő ív középpontja felé átvezetni, átbillenteni, "beejteni", mivel már az egész felsőtest kifelé néz az ívből.
A súlypont megfelelő helyezését inkább a lécek végének apró megcsúsztatásával helyettesíti, azaz a lécek végét tolja ki a súlypont alól.

Ami az oktató video egészét illeti, egy sokkal frontálisabb síelés egész más képet adna a gyakorlatokról is.
...
De, kritizálni csak azt lehet, aki csinál is valamit.

Ró linkje: A versenyzők képeit nézegetve jól érzékelhető, ki mely szakaszában járhat az ívnek. Időben van-e vagy késésben, erőltetett az épp' látható akció, vagy az ív harmónikus pontjaként lett lencsevégre kapva.

Jók.
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2013.09.14. 19:38
Akkor lássuk, miért lehet érdemes fiatalon belekezdeni egy oktatói képzésbe.

"15évesen oktató?

Igen!

Az, hogy egy osztrák síiskolában már 15-16 éves fiatalok dolgoznak, nem kirívó eset. Persze számtalan szkeptikus kérdés vetődik fel a másik oldalon. "Bízzam a gyerekem egy nagyobb gyerekre?"
Nos, ez leginkább személyiség függő. Egy fiatal oktató rátermettségét és felelősségtudatát nem feltétlenül a kora határozza meg. Ilyen fiatalon leginkább csak magasabb végzettségű oktató közvetlen irányítása alatt dolgozhatnak, és legtöbbször mind ezt a síiskola saját gyermekoktató parkjában. Tehát nem feltétlenül egyedül közlekednek egy négy évesekből álló gyerekcsoporttal a hegyen.
A fiatalokért is, mint minden alkalmazott oktatóért maga a síiskola vállal felelősséget. Egy jó síiskolában az oktatók végzettségeiknek, koruknak, tapasztalatuknak megfelelően is vannak beosztva. A frissen végzett fiatalok a gyerekparkban segítenek az oktatásban, majd csak később kapnak önálló részfeladatokat, még később önálló csoportot. Addig viszont folyamatosan tesznek szert oktatói tapasztalataikra, fejlődnek szakmai tudásuk terén.

Érdemes korán kezdeni?
Igen.

Az osztrák síoktató képzés egésze hosszú folyamat, ha valaki a legmagasabb képzettséget tűzi ki céljául. Ami nagyon előnyös e képzési rendszerben, hogy már a belépő szint teljesítése (10nap) lehetővé tesz egy síiskolában való munkavállalást, ezzel egyben a képzettség megtérülését is biztosítva.

Milyen előnye származik egy 15 évesen nekivágó fiatalnak?
Pont abban a korban kezd bele ebbe a sportszakemberi képzésbe, mikor mozgása a legjobban alakítható, könnyen tanul, jól terhelhető.
A mozgások tanulásában fontos szerepet játszik azok pontos megértése, mely ebben a korban már kellő háttértudással párosulhat.

Az első lépcső teljesítésével lehetősége nyílik, hogy osztrák síiskolában munkát vállaljon, akár csak a téli szünidők idejére.
Ez nem csak "pénzkereset". Lehetőség világlátásra, nyelvtanulásra, síelésre és snowboardozásra, új sportok kipróbálására, új barátok szerzésére... A munka pedig mind ennek a része.
15évesen még bőven van ideje eldönteni, hogy akar-e foglalkozni az oktatással a továbbiakban, vagy nem. Kiderül számára az is, hogy mennyi kitartás van benne a képzések folytatásához. Ha pedig tovább hajtja a fejlődés vágya, akár már 18 évesen kezében tarthatja tartományi oktatói végzettségét, nemzetközileg is elismert ISIA licenszes igazolványát, valamint fontolgathatja az állami képzésre való felvételizés lehetőségét.

Egy ilyen forgatókönyv azt jelentheti, hogy 20-21 évesen -az oztrák állami oktatói diploma megszerzésével- a világ egyik legelismertebb oktatói végzettségét tudhatja magáénak.
És mind ez azt sem zárja ki, hogy egyetemi padba üljön és jogász vagy orvostanhallgató legyen belőle."

Snowsports News
A Snowsports Academy hírleveléből.
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2013.09.12. 22:10
Kezdhetem én?
Áááááá...!!!!!!

A többit majd később.
Ok. Kritizálni csak azt lehet, aki csinál is valamit. Hibázni is ér...
De ez meleg.
Viszont még mindig kedvelt gyakorlat versenyző gyerekek körében. Hiába a sok ugatás ellene... :(
Előzmény: (Lackó 160473)
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2013.09.12. 20:17
Számítottam rád. Mármint, hogy sikerül rákapaszkodnod az osztrák képzési rendszer általad vélt "csököttségére". :)
De azt azért te is tudod, hogy nem minden osztrák síoktató "tanulatlan"- hogy a te soraid közé olvassak.
Persze, hogy fontos a "tanultság", de nem jelenti a sportszakmai és elméleti "megértés" mindenható alapfeltételét. Nézz csak körül a magyar diplomások között! Ott is találsz olyat, akiről azt is nehéz elképzelni, hogy hogyan szólalt meg egy szóbelin...

"Ezek a srácok-lányok nem kőművesek vagy asztalosok lesznek, hanem
pedagógusok, még ha nem is felsőfokú diplomával. Emberek vannak a gondjaikra bízva, mozgást tanítanak és nem csak órákat adnak."

Erről a mondatodról meg egyszerűen lesír a hajdani tanárainknak/pedagógusainknak igen emlékezetes filozófiája: "majd, ha nem tanulsz fiam, hülye maradsz és mehetsz a szakmunkásba, azt lehetsz autószerelő vagy asztalos!..."

Ma már hiány van a jó szakemberekből...

Azért nem minden "csak a pedagógia". Fontos nyilván, de az amit a pályán használnod kell, nem igényel több éves seggelést. Amit meg a magyar állami átad belőle az OKJ- s óraszámok keretében, azt egy tartományi szintű síoktató simán megkapja a 30!!! Napos képzése során.

Azt pedig azért elmesélem még itt, hogy más oka is lehet ám sógoréknál a "tanulatlanságnak".
Idézem egy osztrák ismerősöm egyik mondatát:
"A férjemet - másodszülöttként- kitaníttatta az apja, most egy német cégnél vezérigazgató. A bátyja örökölte a gazdaságot, mint első szülött. Neki azt kellett tovább vinni."
Valószínűleg az első szülött is tanult valamennyit, de nem ő járt egyetemre.

A tudást és az értelmet nem feltétlenül csak az iskolapadban adják...
...

Majdnem ugyanazt"Töredék idő alatt"? :)
A 6-10 napos képzés mennyire töredéke a 98(ITA)-135 (AUT) napnak?
És most csak a gyakorlati napokat vettem, mert a TF-en leadott elmélet blokkot 14 napig hallgattam folyamatosan, reggeltől-estig az innsbrucki padban extra.
Előzmény: (ozsi 160456)
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2013.09.12. 17:13
Szia Ró!

Köszi a kérdéseket!
A képzettség megszerzésének nem akadálya, ha valakinek 8 osztályos végzettsége van csak. Mivel Ausztriában rengeteg a kétkezi munkás és szakipari szakember, akik síoktatóként is megállják a hyelyüket. Nem is akár hogyan!
Az első képzésre való jelentkezés feltétele a 15. Életév betöltése.
A tartományi síoktatói szint (ISIA) vizsgáit viszont csak 18 évesen teheti le.
Ha ez is meg van, jelentkezhet az államira, ami diplomás képzés...

A Telemark oktatói egy érdekes kérdés. Egyre több helyen szerepel a tartományi szintű képzések programjában, de külön oktatói végzettséget ettől még ezek nem adnak.
Telemark oktatói képesítést külön állami képzésen kell szerezni.
Ezt a bécsi egyetem szervezi.
Előzmény: (Ró 160451)
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2013.09.12. 16:56
Ne már!
Ha már ennyit dolgoztok a reformon, igazán a szaknyelvben is belenyúlhatnátok. Ez az "alaptartás" ez úgy sántít, ahogy van.
A német nyelv olyan jól visszaadja a lényeget a "fahrverhalten" kifejezéssel.
Úgy fordítanám: utazási magatartás.
Interakció. Folyamatosan változó, alkalmazkodó akció-reakció. Nem egy merev "tartás". Ez egy felépülő majd feloldódó folyamat. Függ a síző adottságaitól, a létrehozott és közölt erőktől, valamint a külső tényezőktől, mint lejtő, hóminőség, terepformák és nem utolsó sorban a szándék is befolyásolja, hogy a síző mit tervezett.
Na erre a folyamatosan változóra találj ki jobb szakkifejezést, mint a "tartás".
Légyszíves!
;)
Előzmény: (ozsi 160439)
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2013.09.12. 11:08
"mi a baj a bekormányzásban erőltetett forgatással..."
:)
Aki ott eröltet, az már sokkal korábban lekésett valamiről.

Izgalmas témák. Ismerem. Hajrá! :)
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2013.09.10. 21:55
Sziasztok!

Ha már adott e topic, felrakom ide is. Témába vág.
A teljes verzió a honlapon.

"Nagyban dübörög a dömping a síoktató tanfolyamok szervezésében Magyarországon.
Ez most elsősorban az OKJ-s képzések idén életbelépő új szabályozásának köszönhető, hiszen amint az új rendszer bevezetésre kerül, a tanfolyamok lényegesen megdrágulnak, valamint a képzési idő is meghosszabbodik.
...
Számunkra jó hír, hogy minket ez most mind nem érint.
A magyar Snowsports Academy osztrák képzőszervezetek, síoktató szövetségek képzésében közreműködő cég, így az általunk hirdetett tanfolyamokra továbbra is az eddigi feltételek vonatkoznak.
Azaz, lépcsős rendszerű képzés, 10 napos modulok, modulonként szerzett oktatói minősítés...

Lényeges szempont, hogy már az első képzési modul teljesítésével osztrák oktatási engedélyhez jut tanfolyamunk résztvevője.
Ami egyben munkalehetőséget is jelent már az idei téli szezonra.
Síoktatóként, karácsonytól-márciusig 900-1200 euro/hó nettot keresni pedig nem rossz kezdő oktatóként! Akár már 15 évesen... Szerintünk...

Mivel képzésünk nem tartozik a magyar OKJ-s képzések rendszerébe, nem ad azonnal állami végzettséget. De ezt nem is tartjuk 10 nap után célszerűnek.
Viszont lépcsőzetes képzéseink rendszerének "csúcsán" valahol ott várja a kitartó oktatójelölteket egy osztrák állami diploma. Viszont addig is vállalhatnak oktatói munkát hivatalosan, osztrák síiskolában.

A jelentkezés elindult, és töretlenül tart is, a képzések időpontjaihoz alkalmazkodva."

További infok:
Www.snowsportsacademy.hu
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2013.04.19. 01:02
A nézeteink csak abban az esetben közeledhetnének, ha pályán végzett, valós és kulturált vitára kerülne sor, ahol havon tisztázhatnánk a nézetbeli különbségeket.
Talán lesz egyszer lehetőség olyan nyitott vitát vezetni, ahol rávilágíthatunk egymás oktatási és technikai filozófiájának problémás, hibás, vagy épp tökéletes megoldásaira. Mert ez utóbbitól sem szabad teljesen elzárkózni, de persze kételkedni mindig szabad. Így jut előrébb a technikai kutatás.
Csak közben persze, ne minden tanítványból csináljunk kísérleti nyulat! :)

A zavar leginkább abban növekszik, hogy az eszmefuttatások végén nincs konkrét, megalapozott, közérthető tanulság. Csak a bonyolult magyarázatok.
Az elmúlt két évben, figyelem a sítechnikai "felfedezések" itthoni - és külföldi - alakulását. Már szakmai estre is el-el jártam idehaza. Még előadásotokat is hallottam.
Hallottam "fixált váll"-ról, meg arról, ki és hogyan "állítja be magát" óriásműlesiklásban...
Ernyesztésekről és feszülésekről, leeresztett és lazán hátrahagyott karmunkáról, talpon hóekéről...stb.
Egyik magyarázata sem volt közérthető, szisztematikusan levezetett és megalapozott. Olyan "megérzéseknek" tűnnek ezek. Bár némelyik a fizikával és az anatómiával is ütközik...

Valahogy azt tapasztalom, hogy a vizsgálódók kiemelnek egy-egy lényeges mozzanatot a mozgásszerkezetből, majd annyira megörülnek neki, hogy elfelejtik vizsgálni az ok-okozati összefüggéseket. Túlbonyolódik a magyarázat és egész más szűrődik le tanulságként.
Pedig valójában sokkal egyszerűbb folyamatokról van szó.

És itt szeretnék elvonatkoztatni a magyar helyzettől, mert ez nem csak itthoni sajátosság. Az olasz iskola pl. szintén egy élő példája e jelenségnek. Felfedeztek egy lényeges mozzanatot a síelésben, és átalakították az oktatási filozófiájukat. Csak közben a mozzanat utáni kulcspontokról teljesen megfeledkeztek. Pedig anélkül nem úgy működik a felfedezésük sem. Az viszont nagyon hangsúlyos lett a síelésükben. Az eredmény? Ki-ki maga ítélje meg! Nekem nem tetszik...

A kinti, pályán végzett megfigyeléseiddel csak az a gondom, hogy azt a technikát, amit én próbálok itt "védeni" - és amit te csípő-derék forgatásos libbentésnek titulálsz - kevesen síelik tisztán még odakint is. Mint már céloztam rá, nálunk is folyik egy "belterjes" szakmai munka, melynek eredménye, nem érvényes minden kinti kiképzőre, pláne, ha az mondjuk egy salzburgi csapat.
Én a Snowsports Academy és a NÖSLV szakmai munkájában veszek részt. Őket most pont nem láthattad kint a pályán, mert épp nincs képzés. Pedig akkor biztos lehetnék abban, hogy miről is diskurálunk itt 2hete.
Viszont e fenti tény már végleg megnehezíti azt átlátnom, mit kifogásolsz Te pontosan-bár sejteni már kezdem, de akkor nem egyazon dologról beszélünk. Csak abban vagyok biztos, hogy mit "védek" én. De a korábbiak miatt, félek egy harmadik csapat felett vitázunk feleslegesen.
Lehet, mégis csak be kéne csekkolni hozzánk egy képzésre, hogy teljes biztonsággal átlásd az oktatási filozófiánkat és sítechnikai hátterét... :)

Na, de sebaj. Talán majd egyszer...
:)
Előzmény: (ozsi 159322)
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2013.04.18. 02:24
Sziasztok!

Csak röviden szösszennék bele.

A képesítések "elfogadásának" fogalmáról:

A hozzászólások tömkelegét olvasva, egyértelműen kitűnik, hogy itt némi zavar támadt e körül.

ELFOGADJÁK = a síiskolákban alkalmazzák őket olcsón, "képzetlen"/alulképzett oktatók bérét kapják. Tehát oda veszik fel őket, ahova a képzettség nélkülit is felvennék. ?!?!?!?!

"Nem fogadják el" = tehát nem engedik önállóan, saját vendégkört építeni, saját, önálló "síiskola rendszerű" tevékenységet folytatni, mint VÁLLALKOZÓ. Mert ezt csak egy HONOS ÁLLAMI végzettséggel, vagy annak honosíttatott megfelelőjével - +rollerstaatlichéval - lehetséges az őshonos helyinek is...

Hogy világosabb legyen:
Ausztriában, bármilyen végzettséged legyen is az állami szint alatt, nem dolgozhatsz önállóan, magánvállalkozóként!!! Csak alkalmazottként.
Sőt, még az állami mellé kell néhány egyéb képzettség is!
(Rollerstaatlich) :)

Ez ismét nem direkt a külföldi kiszorításáról szól, hanem a síiskola rendszerű oktatási jog megszerzésének, végtelen elnehezítéséről.

Az osztrák Landes(tartományi) ISIA bélyeges/kártyás oktatót ugyanúgy lekapcsolják, ha nem alkalmazottként dolgozik, hanem "fusiban"...

Akkor, hogyan lesz az OKJ-s végzettség, a maga akárhány órájával és 8 gyakorlati napjával egyenrangú az osztrákok magánvállalkozóként - jogilag tisztán - dolgozó oktatóival?


Az olasz rendszerben ugyanez a csavar van betekerve. NINCS más végzettségük törvényileg, csak az állami, azaz a legmagasabb szinthez/óraszám minimumhoz igazodó képzési rendszer és végzettség. Aki azt az óraszámot/gyakorlati napot..stb. nem teljesítette, az náluk nehezen üti meg a végzettségének honosításához szükséges szintet.
Ezért lépett náluk életbe a különböző időkorlátokat tartalmazó "elfogadási" rendszer az idén.
Viszont, legalább tiszta és átlátható... lenne, ha nem olaszosan kezelnék...


Szerintem nem maga az "elfogadás" ténye itt a kérdés, hanem a mikéntje. Kit, milyen feltételekkel, hova?
Persze, hogy alkalmazzák őket és jó órákat kapnak... (az Anwärter szintjén tartott fizetésért.)

De olyat számonkérni - követelni, amit a hasonló képzettségű, őshonosnak sem engednek... hát, hogyan is mondjam... sok-sok víz folyik még le a Dunán az újra és újra olvadó hóléből addigra. Nehéz.

Épp ez a legnagyobb bajuk házon belül az osztrékoknak. Amíg staatlcher oktatók verjük a pultot itt-ott az "őshonos jogok" megváltoztatásáért, addig az EU egységes szabályozása is becsusszan a küszöb alatt.
De amíg az "őshonosnak" sincs valamihez joga a hazai rendszerükben, addig külföldinek valóban nehéz áttörni a gátat... szerintem. Persze, ha az EU talál rést a pajzson, az még az így jogosultá váló "őshonosnak" is jó lesz. :)

Roviden ennyi.
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
Topik: Freeride
2013.04.15. 09:08
Nagyon király!
Üdvözlöm a féltérdelős elkövetőt!

Irigykedem...
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2013.04.12. 20:26
Na igen. Ez örök téma, ki, mennyi képzési napra adja ki az állami diplomáját.

Erre lett volna jó az ISIA minimum meghatározása és az ISIA teszt, ami szintén sok év pofozkodás eredménye. Csak addigra szegényke eléggé erejét veszítette a síoktatás világában.
Sajnos.

Olaszoknál 90 képzési nap az állami diploma megszerzésének ideje. Tartalmazza az EUROTEST-et és az EuroSecurity-t is.

Az osztrák rendszerben már meghaladja lassan a 130 képzési napot. Ebben aztán "dobozt, golyót, olajbogyót, sok szir-szart benne lelsz..." Eurocuccoktól a Landes Snowboardig és a sífutásig... (Amúgy az ISIA minimumot már a tartományi síoktatói szinten teljesítik a képzettek, ami a további felvételizés előfeltétele.)

A magyar törvények tudtommal nem tettek még lehetővé változtatást, így 8 gyakorlati képzési nap után kapják kézbe az oktatók az OKJ-s bizonyítványt, ami nem más, mint az állami végzettség. Amivel aztán céget/síiskolát alapíthat és mehet Isten hírével...

Majd még jól bizonygatjuk is nekik, hogy teljes jogú állami oktatók...még odakint is.
Így aztán törheti magát bárki, hogy a kész oktatók csillagvadászatba kezdjenek a hazai szervezeteknél. Lényegében innen már nem ad nekik hivatalosan senki sem többet. A tudás, amit kapnak pedig inkább egyéni igényesség kérdéseként jelenik meg a jelentkezőknél. Persze, hogy nehezen jön így össze egy 3csillagos tábor.

A franciát és svájci rendszereket nem ismerem olyan pontossággal, hogy egy karaktert is hitelesen ide pöttyincsek, de a fenti 3 szerintem elég jól érzékelteti a különbségekből eredő problémákat.

Az EU szegény törheti magát, de ezt azért így nehéz már első ránézésre is rendbe vágni.

...
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2013.04.12. 20:05
Az EU-s cikkedre kíváncsi leszek, mert szerintem már jó rég átbeszéltük minden részletét és hibáját, hátha van új a Nap alatt ebben is.
Én nem nagyon akarok már elmélyedni benne. Kicsit lefárasztott már ez a tizenéves eredménytelen jogi hercehurca és pofozkodás meg palotaforradalom.
Mit is mondhatnék? Magyarként, osztrák áll. síoktatóként(sőt, vezetőoktatónként), Olaszországban dolgozom a legtöbbet...
Hogyan is van ez? Vajon miért? :)

De az új MoU-s eredményeknek is nézz utána, mert nagyon érdekel, milyen infó jön át róla. Én a gyakorlati részét már megéltem... nem, nem akarok róla beszélni. :))))
Előzmény: (ozsi 159178)
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2013.04.12. 20:01
"és élesen, amire törekedni kellene (és amit nagyon megnehezít az élváltásban a súlypont vonalának kifelé való mozgása és a merev törzs-váll rendszer)."

Igen, így sokkal pontosabb.
Éppen ezért kérdeztem anno, hogy eme pillanatban a sí merre jár a "kilibbenő" csípő alatt, amikor ilyet látsz.
Innen a klaviatúra elől nehezen fogom rányomni a bélyeget, hogy jó volt e az általad látott "libbenés" vagy sem, de itt azért előfordulhat, hogy olyan mozdulat sül el hibaként számodra(vagy a sízője számára) ami valójában egy tudatos és alkalmazott technikai elem még a versenytechnikában is.

Csak lehet, hogy az alany túlzásba vitte. De azért nálunk ez nem a világvége, mert a "libbentést" tudatosan tesszük oda, így kontrollált mozgásról van szó. olyannyira, hogy a megfelelő pillanatban mégis csak sikerül élben kikormányozni azt az ívet, ráadásul nem kis stabilitással és erőkkel...

A "libbentés" fogalmát azért használom csak, mert nem tudom megfogni az általad észlelt hibás mozgást másképp, csak ha átveszem tőled ezt a fogalmat.
Hivatalosan ez nem libbentés, hanem egy következménye egy másik folyamatnak.
Ha valaki túlzásba viszi, nyilván nem jó.
(Ha nálam láttad, simán benne van, hogy átestem a ló túloldalára. De hát ez előfordul a különböző mozgáselemek gyakorlásánál, beillesztésénél... Ilyenkor túlzottnak és mesterkéltnek tűnhet, akár csak a karral-felsőtesttel pumpálás...)
De számomra a klasszikus csípőlibbentés az, amely egyben meg is akadályozza a lécek élre állításának és élben forgatásának lehetőségét. Ez a klasszikus ide-oda libegtetés, ami az egész testet rángatja ide-oda az ívekben, akadályozva a lécek íven futását, élben futását. Aki azzal tanul síelni, nagyon nehezen képes egy tiszta élváltást megcsinálni. Ők azok a tanítványok, akik eleinte el sem tudnak képzelni egy karcolt ívindítást a lécek végének megcsúsztatása és minimális "flatterolás" nélkül.

Csakhogy ebben a rendszerben pont nem erről van szó.
Természetes, hogy a súlypontnak kell az ívközéppont felé vándorolnia. Ez nem kérdés. A hogyan, már sokkal inkább érdekes.
Mi erre elég egyértelmű válaszokat szoktunk adni, melyek a részletes oktatási tematika teljes egészén végigvezetik e kulcsmozzanatokat/folyamatokat. Így már a hóekénél is ott van a megoldás a helyes és könnyed indításra, a határozott kormányzásra.
...
Amikor decemberben kint jártam néhány SMSZ-es és Bud.Sp.Akadémiás oktatóval síelni, akkor elég nagy "AHA-élménnyel" fogadták a különböző ide kapcsolódó megoldásaimat. Pedig szinte csak olyan tippeket adtam, melyeket egy normál képzésen is alapvetőnek veszünk.
De célt ért. Csillogó szemek...stb. :)
...
Előzmény: (ozsi 159180)
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2013.04.12. 12:45
Hali Ba!

Kezdek büszke lenni. 5 év után nekem írod 15.hozzászólásodat. :)

Félre ne érts, nem mondom, hogy ez csak pénz kérdés, és legkevésbé sem értek egyet az osztrák síoktatási törvények ehhez kapcsolódó kitételeivel!

Ez az emberi érdek és irígység kérdése.
Azért lép fel az iskola az idegen oktatókkal szemben, mert irígy a tulaj. Meg mert a saját országának politikája olyan szinten ellehetetleníti azt, hogy versenyképes tudjon maradni a külföldivel szemben. Így neki csak az marad, hogy utálkozik, feljelent, kellemetlenkedik...stb. (nagyjából csak eddig is lát...)

Ők sem gondolják, hogy valós eredménye lenne. Csak simán kellemetlenkednek. De amikor többedszer elviszik az oktatót a csoport elől, akkor szegény vendég is gondolkodni kezd. Aztán persze az iroda, vagy klub nem megy oda többet.

Tényleg nem a pénzről szól.
A külföldi helyzetét megnehezítik, hogy az ottani törvények szerint eleget tudjon tenni a hivatalos útnak, a hazait meg a végsőkig ellenőrzik, hogy betartja-e az előírásokat. A külföldi el kezd kiskaput keresni(talál is bőven) a helyi elkezdi a szabályokat feszegetni. A külföldit nem ellenőrzi gyakorlatilag senki, a helyihez bármikor be megy a finánc, a munkaügy, a TB és egyéb hatóságok. Meg is rakják, ha valami nem stimmel.
Na ők pontosan ezt és eddig látják.

Tudod, miért volt olaszországban lehetséges 2évtizedig utazási irodákkal dolgozni? Mert nem volt lehetőségük külföldi oktatókat felvenni az iskolákba, mivel a végzettségüket sehova sem tudták törvényileg besorolni.
Viszont, a falunak, síterepnek fontos volt a turista. Ott ezek a kapcsolatok sokkal inkább összefüggenek, mint az osztrákoknál. Ehhez hozzá tartozik, hogy az olaszoknál mindenki a legmagasabb végzettséggel dolgozik és magánvállalkozó. Nem egy tulajdonos dönti el, hogy feljelent-e idegen oktatókat. Nagyobb a kontroll.
Miért változott ez meg az olaszoknál is úgy 2 éve?
Felütötte a fejét, hogy bevezetik a második(alkalmazható) oktatói szintet. Magyarul: akkor dolgozz nekünk, vagy menj haza. -alapon.
Most pl. az olaszok egészm jól letisztázták az oktatók vándorlásának kérdéseit. Az új szabályozás tiszta, érthető és szerintem követhető is. Persze ez sem felel meg mindenkinek.

Azt meg, hogy a csoport, család hogyan ragaszkodik, szerintem nem kell nekem ecsetelned. Erre építettem éveken keresztül én is...
Előzmény: (Ba 159167)
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2013.04.12. 12:11
:)

Kicsit olyan ez, mint amikor két ember úgy vitázik a "piros" színről, hogy az az egyik fejében a lila, a másikéban meg a rózsaszín. Persze mindkettő meg van győződve a saját igazáról, de mivel a szóban forgó piros nincs előttük, így marad a vita. Erre néha a külső szemlélők azt mondják, igen-igen kicsit mindenkinek igaza van...

De sebaj, folytassuk!

Igen, minden léctípus más és más finomságokat igényel, de ezek a finomságok ugyanabból a mozgásrendszerből táplálkoznak.
Az élre billentés, forgatás, terhelésváltások 3 dimenzióban...stb. Olyan ez mint a potméter, egyiknél ezt kell kicsit feljebb venni, másiknál azt, harmadiknál sokkal kevesebb kell ebből-abból...
De ettől még a kulcselemek maradnak, csak a mérték és mennyiség változik.

Tévedés, ha azt gondolod, én nem aggódom a 16-18-as rádiuszomon. De, nagyon is, pláne magamért. Pontosan tudom mekkora körültekintéssel indulok neki minden irányváltásnak. De ezt el is várom minden tanítványomtól.
A pályákat betöltő síző tömegektől meg ugyanúgy tartok, mint te.
Idén az 5 éves fiammal azért síeltünk szinte csak terepen, mert biztos voltam benne, hogy a pályán elütik. Rádiusztól függetlenül. A terepen kevesebb veszély fenyegeti. Tőle meg még nem várható el, hogy ránézésre felmérje a közeledő síelők képességeit...

Látom, a mások mozgáselemzésében nagyon nagy a gyakorlatod.
Igazad is van, ha kritizálod a kollégákat, hiszen ettől lesz több a mozgástani tapasztalat, meg ugye valóban nem szuperemberek vagyunk, hanem csak próbáljuk megsíelni az általunk ideálisnak tartott technikát. Ettől ember még a kiképző/vezetőoktató is. Pedig volt, aki azt mondta már, hogy tuti földönkívüli vagyok...

De itt a piros szín kérdése!
Valószínűleg a vita már ott el van ásva, hogy azt sem tudta még senki megállapítani és kitenni, mi a kívánt cél, technika, stílus. Valószínűleg kettőnkké erősen különbözik...

A Ti mozgásotokat is látják mások a pályán, és elemzik is. Hidd el, azokról az egységes mozgáselemekről, mozdulatokról és stílusbeli egyezésekről is meg van a nézők/elemzők véleménye. És akkor az egyéni technikai problémákra még nem is térek ki.
Ti is kaptok ám negatív kritikát is, ne félj egy percet se!
Csak esetleg azt nem részletezik ki egy ilyen fórumon, mert minek.
Akinek tetszik amit csináltok, az megy utánatok. Akinek nem, az meg jön utánunk. Akinek egyik sem, az keres olyan csapatot, ahol megtalálja a számítását. És ez még csak az esztétika. A technikai kérdésekről még egy képzettebb emberrel sem tudnál érdembeli szinten vitát folytatni, nemhogy egy alapvetően a kikapcsolódását kereső síbarát emberrel.
...

Az élváltás pillanatának fontosságáról semmi kétségem. Valóban meghatározó technikai szerepe van. Az ott rejlő "titkokat" valószínűleg teljesen más szemszögből és mércével közelítjük meg. Lehet, ez épp az általunk képviselt rádiuszkülönbség miatt is alakul így.

Az oktatós testtartás-feszülés-billenés kérdéseiből egy másik vitát is indíthatnánk, de tudom, hogy tök fölösleges, mivel úgy sem tudlak (nem akarlak) megingatni a lógatott-vezénylős-felsőtesttel pumpálós CULT-os karmunkátokkal kapcsolatban. Biztosan meg tudod magyarázni, miért jó technikailag... nekem akkor sem tetszik. Spec. technikai problémát sokkal többet látok benne, mint a feszülős-magas...stb.-ből. Persze jelezném, hogy az írott "ideális" képét a CULT-os mozgásnak nem ismerem, mivel írott anyag még nem jutott a kezembe. Bár tudom ez nehéz ügy, mert az "ideális" kép az folyamatosan alakul... mire leírod, már talán meg is változott.

"Az érem másik oldala, hogy valóban nagyobb tudás ezt átvinni a hosszabb rádiuszú lécre..."
Köszönöm. Akkor a -szerintetek-általunk sugalt ténynek mégis van valóságalapja. Ezek szerint a rövid rádiuszú sín elsajátított mozgásokat nagyobb tudás GS lécen síelni.
Tuti nem ezt akartad mondani, mert akkor jó néhány eddigi hozzászólásodat radíroztad. :)
Viszont így az is igaz, hogy a nagyobb rádiuszú sín elsajátított tudást, könnyebb átvinni a SL síkre. Ez jó, mert ezt meg én talán sugalltam, bár a felszerelsek sajátosságai miatt, csak akkor lenne szó erről, ha az SL sí fajlagosan puhább is lenne. De mivel az SL sí ugyanolyan versenykörülményekre van tervezve, mint az óriás - kemény,kezelt pályák - így valóban más finomságokat is igényel még a megsíelése.

"Ahogy szerintem nem csak csúszással elkövetett hibás forgatás és sodródás létezik. Hanem van más forgatási megoldás is (aminek a kritikájával indítottad a vitát, mondván, hogy az ugyanaz, mind a sodródás)."

Itt megint becsúszott egy hiba! kiforognak a szavaim, ha nem vigyázok a tolladra! (jóindulatúan, inkább félreértés)
Mint írtam, a "csúszás" az csúszás, a "DRIFTEN" az sodródás, az "élben kormányzás" pedig megint egy másik folyamat.
Valahogy úgy érzem, te elzárkózol az elől, hogy megértsd ezen különbségeket az én előadásomban. :-)
A "Driften"-sodródás jelentését és fogalmi hiányosságát én magam kritizáltam meg korábban. Most meg "ellenem" fordítod.
Ismét sportszerűtlen vagy! :-)


"te egy nagy rendszer részeseként azt kell, hogy nézd, ami ott rendszerbe van állítva..."
Azt gondolom, hogy erről elég kevés fogalmad lehet, mivel te tényleg könnyen abban a kellemes helyzetben érezheted magad, hogy bármit logikusnak gondolsz,átveszel, kialakítasz, kimondasz, azt simán megeteted másokkal. Hiszen fent ülsz a saját teniszbírói székedben, ahonnan irányítgatod a játékot, játékosaidat.

Nekem itt lent a nagy rendszer részeseként, Ausztria 8 síoktatói tartományának egyikében(+egy másikában), mint vezető oktató(a 15-ből az egyik), nap, mint nap, minden egyes vezetőoktatói koordináción meg kell vitatnom, meg kell védenem elképzeléseimet, gondolataimat, véleményemet, felvetéseimet.
Lényeges különbség, hogy nekünk meglehetősen kiforrott elképzeléseinknek kell ahhoz lenni, hogy egyáltalán vitába tudjunk szállni, melyeket meg is kell tudni alapozni.
Itt nem érnek véget úgy viták, hogy:
"ha elfogadod, ha nem, ez már pedig így van!"
Ez ide kevés.
Viszont én így azt is megélem néha, hogy a véleményem elsőre megbukik - vagy annak a véleménye, akihez én is pártolnék - de ettől még együtt dolgozunk ebben a nagy rendszerben. Ez a működtetésének alapja. Majd eljön az alkalom, amikor egy-egy véleményem átmegy. Az persze fenomenális érzés. Pont azért, mert itt szakemberekkel vitázik az ember, akikkel egy nyelvet beszél és akik hajlandóak azt mondani: te, hozzál már egy "piros" lapot, hadd nézzem, mire is gondolsz!"
Így lényegesen könnyebb elfogadni és magadévá tenni a másik váleményét. És igen, vannak olyan helyzetek, amikor nem is magát a véleményt fogadjuk el, hanem azt a tényt, hogy most egy csapatként kell dolgoznunk, ugyanazt kell átadnunk a képzetteknek. Igen, ilyenkor a rendszer kívánalmainak teszek eleget.
Tudod: ...ide nem magányos farkasokra van szükség, hanem képzett csapatjátékosokra...!


Valóban a kis országok a fejlődés motorjai, ha azt nézzük, bármikor bármit mondhat, hiszen azt csak 300emberen kell átvinni. Majd a következő kongresszusra megváltoztatjuk...

Egy télen 15000 síoktató dolgozik osztrák iskolákban. Szerinted?

Itt mielőtt valami átmegy, rengetg vita és fórum előzi meg. A végső döntésben pedig még mindig ott ül valaki a bírói széken.
Ettől még mindíg vannak különbségek a sítechnikai felfogásban, az oktatás felfogásában, az érvek és vélemények rendszerében. De idő és munka áttolni egy ekkora rendszeren. A benne dolgozók pedig a látszat ellenére, nem fentől kapják készen, mit kell bevenni...
Viszont, amikor átmegy egy változás? Mindenki azt nézi, mit csinálnak a nagy sínemzetek...

Valóban a kis nemzetek lehetnek a fejlődés motorjai, mert ma fekete, holnap fehér.
Te magad írtad, hogy mióta otthagytad az SMSZ-t, sokkal többet haladtatok a sítechnikai kérdésekben. Persze, mert nem nagyon ütköztök ellenvéleménybe. Vagy nem hallgatjátok meg, vagy már nem is mondják...

Tudjuk, hogy nem minden síma a nagy nemzetek síoktatásának elképzeléseiben és rendszerében sem. Ha az lenne, nem lenne vita, sem vitalehetőség. Pedig hidd el, van. Még nekem is bőven kijut belőle. Készülök rá, előadást szerksztek, írok, fotózom, filmezek... pedig én csak egy porszem vagyok a nagy gépezetben.
Sokkal jobb ebben, mint itthon a gittrágásban. A viták tartalmát valós és konkrét technikai problémák adják, nem megérzések, sejtések, hanem azok konkretizált eredői, okai.

Idehaza még a konkrét probléma sem kerül az asztalra, nehogy más is észrevegye. Majd mi tálalunk rá egy megoldást és elfogadtatjuk. Mekkora királyok leszünk! Aztán, ha megkérdőjelezik, akkor majd vitatkozunk.
Én sem írtam még semmi konkrétumot a fórumokba. Azok szoktak csak konkrétumot hallani, akik eljönnek egy-egy tréningre, gyakorlati táborba. Ott viszont a résztvevők elméleti tudását is fel kell turbózni, hogy egy nyelven tudjunk kommunikálni.
A végeredmény mégis ugyanaz: csillogó szemek, elképesztően belendített motiváció, és feltúrbózott tudásvágy.
:)

Ígérem, most már mindjárt elhúzok síelni megint. Addig kitartás!
...
Előzmény: (ozsi 159161)
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2013.04.11. 22:54
Ebben teljesen igazad van.

Egyfelől a vendég keresi a saját oktatóját, de már az iskolák is igyekeznek oktatókat biztosítani a letöbb vendég számára.
Itt lép be ez az "életszerűtlen" "piacvédelem". Mert ez nem más, még akkor sem ha nekünk nem tetszik.
Az osztrák is igyekszik alkalmazni magyar oktatókat, és az olaszok is bevezetik lassan a 2.lépcsős rendszert, hogy alkalmazni tudjanak külföldieket.

////SZTORI és példa:
A hely Bad Kleinkirchheim.
3 konkuráló síiskolával.
Közeledik a szlovén síszünet, melyre az iskolák extra, szlovén oktatói gárdát alkalmaznak (3hét). A faluban már dolgozik egy szlovén oktatópáros egy utazási iroda szolgálatában.
Eljön a várva várt nap és megérkeznek a szlovén családok tömegével. Majd egy kisbusznyi oktató az utazásiiroda szállításában.
A dolog pikantériája, hogy a szlovén iroda számára a BKK-i önkormányzat biztosítja a dísztermeket ingyen, hogy a csoportszervezési feladatok mellett természetesen a síoktatást is eladják és szervezzék. :)

Ugyanez az önkormányzat persze adókat szed be a síiskoláktól, valamint egyéb hozzájárulásokat is leakasztanak a hóágyúzásra, területhasználatra...stb.

Szerinted mekkora balhé lett?
3 iskola még nem működött együtt úgy, mint akkor.
Teszem hozzá, karintiában ráadásul akkor még 2napra volt korlátozva a külsős oktatók ott tölthető munkaideje. Még egy stájer oktató sem dolgohatott többet ottani területen.
Legrosszabbul persze az addig megtűrt oktatópáros járt, mert ők bőven kitöltötték minden hivatalosan lepapírozható, magyarázható idejüket./////

Ezek a problémák messze nem csak a külföldiek kiszorításáról szólnak. Vannak itt komolyabb mélységek is a helyi érdekviszonyok területén. És még hány hasonló konkrét sztorim van...

Amúgy az egész síoktatási rendszer és szolgáltatás nagy változásokon megy át mostanában.
Aki követi a hiradásokat az ezzel kapcsolatos fórumokon, az látja, hogy kavarog a lé rendesen a lavorban.
De itt nem csak az iskolák érdekvédelmeire gondolok, hanem az utazási irodák szerepére, a vendégek igényeinek megváltozására, az oktatás szerepére és a keresleti oldal fizetőképességére.

A síoktatás ezen része nem egy könnyű világ.

Alapvetően az osztrákok viszik idén a prímet az oktatásügyi balhékból és ellenőrzésekből. Az olaszoknál most letisztult kissé a helyzet, pedig tavaly már nagyon kemények lettek.
Ez a francia-angol balhé egészen újkeletű. A franciák sosem voltak elnézőek a külföldi oktatókkal, na de az angol oktatók gyakorlatilag a saját képzettjeik... ez kezd kissé az osztrák vonalra hasonlítani.
...
Előzmény: (HPali 159128)
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.