Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Tumbász Geri által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (108)Időben csökkenő Időben csökkenő
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
Topik: Freeride
2012.12.03. 12:17
Amennyiben elhagyod a kijelölt sípályát -tehát lavinaveszélyes helyre indulsz - akkor a lapát, szonda, pieps kombó kötelező felszerelés. És egy feltöltött mobiltelefon sem árt a helyi hegyimentők elérhetőségeivel.
Az egyéb "kütyük" mint ABS hátizsák és társai, mindenkinek saját belátására van bízva.
De az alábbi linken szereplő cucc hasznos lehet és valószínűleg nem kerül annyiba, mint az ABS-es hátizsákok.
Mérete és súlya pedig elenyésző ahhoz képest.
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
Topik: Freeride
2012.12.02. 22:43
Sziasztok!

Lassan elérkezik az az idő, amikor már elegendő hó lesz a pályákon kívül is. Érdemes elgondolkodni, hogy milyen felszereléssel hagyod el a kijelölt pályát!

FreeRide hátizsák meg van?
Pieps még elég modern és hatékony, vagy kéne már egy 3 a
ntennás kereső?
Lapát?
Szonda?
És tényleg, a pieps-es keresést is gyakorolni kéne mielőtt a nyílt terepre kimész!

Van itt még valami, amin érdemes elgondolkodni: egyszerű és hatékony...

SOK HAVAT!!!

Léceket waxolni!!!

Lassan elérkezik az az idő, amikor már elegendő hó lesz a pályákon kívül is. Érdemes elgondolkodni, hogy milyen felszereléssel hagyod el a kijelölt pályát!

FreeRide hátizsák meg van?
Pieps még elég modern és hatékony, vagy kéne már egy 3 a
ntennás kereső?
Lapát?
Szonda?
És tényleg, a pieps-es keresést is gyakorolni kéne mielőtt a nyílt terepre kimész!

Van itt még valami, amin érdemes elgondolkodni: egyszerű és hatékony...

SOK HAVAT!!!

Léceket waxolni!!!


http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ivHjIr_Ur7M


és egy kis teszt:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=iWI7dmO3i0w

http://www.facebook.com/pages/snowsportshu/177708185639580
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2012.11.15. 11:07
Ozsi!

És arról tudsz, hogy ez a Projekt már el is indult?

Mármint a Prof.Card.
Előzmény: (ozsi 143539)
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2012.11.13. 23:17
Sziasztok!

Nem "civakodni" tértem be ide, inkább egy-két dolgot helyrebillenteni.

A Landessel azért elég jól találnak munkát kollégáink nyáron a Glóbus D-i féltekén, valamint az USA és Canada terepein. Még én is kaptam anno egy nyár végi túránkon Banf mellett konkrét ajánlatot, pedig még a Landesem sem volt kész... Tehát az, hogy semmit sem fog érni, kissé erős kijelentés.
Önálló vállalkozó valóban nem lehetsz vele sehol, de még Ausztriában sem. Ezt viszont minden képzésben résztvevő tudja.
Az, hogy melyik országban, hogyan alkalmaznak a síiskolákban, regionális - tartmányi - törvények szabályozása alá tartozik. Így pl. Olaszországban is van olyan síiskola, ahol alkalmaznak oktatókat Landes szinttel.

A Professional Card pedig ezen nem sokat változtat!
Akinek van, az az adott tagország legmagasabb végzettségű oktatóival egyenrangú jogokkal rendelkezik.

Akinek nincs, az lehet alkalmazott oktató egy síiskolában.

Ennyi.
Előzmény: (ozsi 142797)
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
Topik: Telemark
2012.11.13. 12:55
...az fordítva "vizet iszik, bort prédikál"...

Hiába, 29.5 -es cipő helyett 27.0-ban nem hajlik már sem a cipő sem a lábfej...

Röhögjetek csak! Tényleg nem volt őszinte a mosolyom. :)
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
Topik: Telemark
2012.11.12. 00:37
Jelentés Hintertuxról, a FreeHeeler Opening teszt fesztiválról.

Péntek
Bár tudom, a telemarkozás egyelőre keveseket izgat annyira, hogy november elején autóba üljenek, és azért utazzanak 700+ km-t, hogy egy olyan sífelszereléssel küzdjenek a napfényes, porhavas lejtőn, melynek a kötése kissé hiányos. Pontosabban nincs meg a fele, a hátsókötés. Persze azért ez lehet előnyös is a finom porhóval való közelebbi – testközeli - ismerkedés céljából…
Ami viszont ezzel szemben a telemarkozás mellett szól, az a cipő. Hajlik a talpa, van hely a lábfejnek és lábujjaknak, sőt jobb, ha még egy picit nagyobb is hosszában… egy szintig persze.
Na de mindegy… gondoltam írok pár sort a mai napról, mert meglehetősen mozgalmas program alakult itt a hétvégére. Hátha legközelebb időben kedvet kaptok…
Hintertux, verőfényes napsütés, valóban porhó – kivéve a Gefrorene Wand nevű pályát, de ezt neve is jól tükrözi. Viszont síelhető az összes felső pálya a Tuxerferner Hausig, valamint az onnan levezető szakasz is megnyitott már.
Délben kezdődött a program a hegyen, de ilyenkor már a reggeli liftnél tömegével sorakoznak telemarkosok, ismerősök, barátok, barát-jelöltek. Az első besíző körök még lehet, hogy szólóban kezdődnek, de nem jutsz le a pályán úgy, hogy ne szegődne melléd valaki - vagy legalább ne mutatkozna be - aki szintén „hiányos” kötéssel szeli a havat.
(Speciel nekem ma sikerült ezt a „hiányos”kötést úgy kiszakítanom a lécemből a 2. menetben, mintha sose tartozott volna össze a kettő. ) De egy tesztelő fesztiválon nem sok jobb dolog történhet, mint – akár kényszerből – 2 óránként más-más lécet próbálgatni. Mondjuk ma délutánra kaptam egy Atomic teszt sít a Workshopom idejére, így csak ezt a lécet volt szerencsém komolyabban megfuttatni.
Szóval, egy ilyen fesztiválon van lehetőség felszereléseket tesztelni, csoportos oktatás és Workshop keretében telemark sízést tanulni, ismerkedni és bulizni. (Ez az utóbbi majd este lesz hangsúlyos, a rendezvény legfrissebb telemark filmeket bemutató mozi estje után. )

Péntek révén, ma csak egy kezdő, egy haladó, és egy „jobban haladó” csoport jött össze. Én a jobban haladó csoporttal indultam a hegyre. Nagyon jó kis csapatot kaptam. Két síoktató, egy vér-telemarkos, és egy telemark oktató.
A program valóban workshop jellegű volt. Átbeszéltünk jó néhány kérdést terhelésről, él-használatról, nyomás felépítésről, különböző technikákról. De mind erre azért volt időnk, mert levegőt kellett venni a menetek között. Természetesen a túrt terepen kötöttünk ki végül, ahol kissé tömörödött és összetört porhó várt minket… a többit a fantáziátokra bízom.

Röviden a tesztelt síről:
Atomic Aspect 180 cm. 7tm telemark kötéssel.
Igazából azért kerestem sít, mert az enyém feladta. Sok kiállító még nem volt, így az egyetlen kitelepült síléces standnál sí után érdeklődve, kértem a lehető legkeményebb sít. Emberünk mondta, menjek be és válogassak. Jött a sí emelgetés, hajlítgatás, nyomkodás, csavargatás… Mikor az Atomic sít kezembe vettem, első gondolatom az volt, hogy ez túl könnyű ahhoz, hogy bármit is reméljek tőle. (Nehéz szendvics síkhez, D2-höz szoktam.) A keménységét tekintve, mégis ez bizonyult a legígéretesebbnek.
Na, mindegy! Viszem, csak legyen már valami végre a lábamon…

A nagy meglepetés akkor jött, amikor a lefújt, jeges pályán – várakozásom ellenére – megtartott, sőt visszarúgott. Ez a sí tényleg tart a jégen, pedig nagyon könnyű kis darab. A porhavas pályákra érve igazi harmóniát adott a telemarkozásnak. Könnyedén fordult ívről ívre, de az éltartással sem volt komolyabb gondom. Karcolt ívekben és élben kormányzott ívekben is nagyon jól viselkedett. Feltűnően jól tűri az apró élváltási hibákat is, mivel nem harap be a léc eleje agresszíven a bekormányzásnál. (Rocker sí)
Ez utóbbi azért tűnt fel, mert az Atomic GS D2-re szerelt telemark felszerelésemnél kifejezetten fontos az élváltások tisztasága, valamint a terhelések jó elosztása. Mind ezt a legpontosabb időzítéssel. Ha valamiért ez hibádzik, azonnal büntet a sí. Beharap, rángat, ugrál… olyankor már nehéz az ívben korrigálni. Viszont mikor minden passzol…huhúúúú, na az nagyon komoly élmény!!!
Mint korábban írtam, nap végére a túrt, tömörödött, porhavas terepeken kötöttünk ki. A léc – Aspect – nagyon szerette. Szinte bárhol utat lehet törni vele. Szépen fut terepen, rugalmassága és felülete gondoskodik elegendő „trambulinhatásról” ahhoz, hogy a tehermentesítések folyamán könnyedén fusson fel a felszínre. Na, ilyenkor van repülő érzés!
Bevallom, meglepett a sí. Utána néztem a neten, mit ír róla a gyártó. Könnyű famag, titán platni…stb. Igazolni tudom, működik. Alpesi kötéssel nem próbáltam, de telemarkra mindenkinek merem ajánlani. Jó kis darab!


Szombat. Szívás. Főnbetörés. Százas szél…
De, mivel szép időben mindenki tud síelni, nekünk most is menni kell, amíg a liftet le nem állítják! Jöjjön, aminek jönnie kell!
Délelőtt haladó workshop. Öt rettenthetetlen tanítvánnyal. A program első felében – túrt pálya, nulla kontraszt, néha 10m-es látótávolság - az élterhelés, éltartás kérdéseit tárgyaltuk, feszegettük. A program második felére érkezett a vihar nagyobbik része, mely nagy foltokban lefújta a pályáról a havat. A meredek dombhátakon szürkésen világított a kemény, jeges alap a ködben. Hurrá, van valami kontraszt és optikai tájékozódási pont! Így, a program második felében – alkalmazva a workshop kezdetén gyakorolt témákat – szürke jégen tanult a csapat telemarkozni. A résztvevők legnagyobb gondja eleinte pszichés jellegű volt. Elhinni, hogy a léc megtart. Pedig megtartott mindenkit, amint be merte vállalni a tanult mozgás és technika átültetését. Persze, addig volt egy-két pity-puty…
A workshop végére tragikus lett az időjárás. Amikor már komolyabb jégdarabokat ver a szél az ember arcába, nehéz az élvezetet kihozni a sízésből. Liftet a vihar miatt leállították, ami egy dupla köteles kabinostól már nem rossz. A programnak pont vége lett, jöhetett az ebéd. Megérdemeltük.
Ma egy 180-as Dynastar freeride sít teszteltem.
Szendvics szerkezetű, széles sí. Érezhetően nagyobb tömeg volt a lábamon, mint előző nap. Sokkal jobban kívánta az ívek határozott előkészítését és indítását. Éltartásával nem volt gond, hiszen kemény szendvics sí. Vágott/karcolt íveken nem volt lehetőségem kipróbálni, köszönhetően a ködnek, valamint az egyetlen pályára szorult embertömegnek. Terepsízés szintén kimaradt a mai programból, így nem igazán tudtam átfogó képet kialakítani a lécről, csak annyit, hogy nem rossz sí. De, mint tudjuk a „nem rossz” az a „tök szar” kistestvére… (…is lehetne) Több idő és több terepváltozatosság kellett volna, hogy valós véleményt alkossak a lécről. Ha tehetném, holnap visszacsatolnám a lábamra, és ez a lényeg.

Vasárnap.

Szakadó eső lent. Szakadó hóesés fenn!
Tesztelt sí: Kästle 92. 174-es. Hummerhead kötéssel.

Workshop nem volt ma. Inkább kötetlen sízést tartottunk a ködben, és szűzhóban. A szél meglehetősen kellemetlen volt, ha megálltunk a pályán, ezért nem álltunk meg. A sí nagyon jól működött. Jobban tetszett, mint a tegnapi. Az intenzív délelőtti „kilométerzabálás” után, közös ebéddel zárt a nemzetközi csapat, majd lepakoltunk a hegyről. Búcsúzkodás, telefonszám és elérhetőségek cseréje, hazaindulás. A hazaúton már mindenki a következő hasonló programot tervezi - szervezi…
Nagyon jó kis szezonnyitó program volt ez a hétvége. Aki kedvet kap, legközelebb jöhet bátran.
Mindazok, akik előbb inkább telemarkozni tanulnának meg, jöhetnek a Síparkba, vagy egyéb oktatást is felkínáló telemarkos rendezvényeinkre!

https://www.snowsports.hu

http://www.facebook.com/geri.tumbasz#!/pages/snowsportshu/177708185639580

https://www.telemark.hu
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2012.10.29. 17:30
Na, amíg egymás virtuál-verbális gyapálása lecsendesedik, gondoltam bedobok ide egy régi irományt az eredeti témával kapcsolatban. Egykor a Símánia Magazinban jelent meg.

http://snowsports.hu/index.php?main=olvasosarok/64/66
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2012.10.08. 16:14
Helyes!

Egyetértek.
Előzmény: (Lackó 140926)
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2012.10.08. 14:09
Szia Vasssy!


Lassan kifogyok az itt töltendő időből, de megpróbálok mindenre reagálni.(a gépíró nem én vagyok)

Bocs, hogy mindent idézek, de így kevésbé akadok le a lényegről.

"kényszerítő megoldásra van szükség, pl a levegőben már beforgatni a lécet, hogy szűkebb íven fusson"
Ez az egész óriásműlesiklás lényege. Az ív helyezése. Ha már forgatni kell, akkor befele forgatunk, kifele vágunk/karcolunk. Így gyorsabb marad a sí az ívekben.

"fej felé emelt külső kéz a bekormányzáskor mindig egy rontás"
Igaz.
De ez itt (sapi) nem egy kontrollálatlan kapálózás, hanem a tartásból adódó helyzet. Fej fölé is csak talán egyszer kerül a keze.
Ha végignézed a menetét, a kartartása kevéssé változik a menet alatt. "Fixált váll-kar helyzet" valami hasonló fogalmat használtak most az Ozsiék is a szakmai esten, de nem pont erre a jelenségre.


"kanyarodáskor már a levegőben elindítja a bekormányzást, azaz elfordítja a síket, szerintem ehhez kell a váll lendítése"
Jó észrevétel és helyes is!
Elindítja a bekormányzást. És a válla is indul. Funkciója van. :)
Az, hogy a sí mennyit fordul a levegőben - eredeti ívéhez képest - én megkérdőjelezem. Itt még nem sokat.
Viszont az tény, hogy az ív hasában - esésvonal környéke - meglehetősen nagy erőket közöl a síre. Így a léc nem is az ív bekormányzásában porzik, hanem annak esésvonalbeli szakaszán.

"ívre csak az esésvonal után kerül a sí - ezt a nyomokon is lehet látni"
Ha megállítom a videót 1:28 és 1:30-nál, látom a vágott nyomot az ívbe befelé is és az ívben is. Sőt, az is látszik, mely szakaszon taposta meg a sít erőteljesen.(esésvonal)
De ez nem egy elcsúszott nyom, hanem egy élben kormányzott nyomkép.


"A bal ívnél viszont csak leérkezés után kezd forgatni"
A bal ívben késik a felsőtest (megelőlegező/anticipáló) ráfordulásával. Ez az előző kanyar kikormányzásában elkövetett rotáció miatt jön létre.(lsd.:1:22-1:23)

"nem azt síeli amit adna a sí,"
Valóban nem, mert ő a sít dinamikusan kormányozza. Ő síeli a lécet, nem pedig a léc szállítja őt.

"A könnyedség és a határozottság nem kell(ene), hogy kizárja egymást a síelésben."

Nagyon igaz! :)
De ugye ki mit akar megmutatni?
(Sapi határozottság párti. Talán túlságosan is.)

Abban teljesen igazad van, hogy Nari és Sapi (Stan és Pan) teljesen mást síel, így a stílusok kisugárzása is más.
Ezért nem is hasonlítgatom össze őket.

A téma azért nem hagyott szó nélkül, mert ez a váll kérdés manapság sokat forog szakmai körökben idehaza, még itt a fórumon is.
A másik, ami már többször feltűnt, hogy mennyire megosztja a véleményeket az, ki és mit tart szépnek, technikásnak, sportosnak, lazának, flegmának, agresszívnek...stb.

Bár ha Sapi menetét kell minden áron boncolgatni, legkevésbé a bekormányzásával kezdeném...
Előzmény: (vasssy 140913)
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2012.10.08. 11:35
Köszi Laci!
pont már a helyén.

"... síelő célját, hogy mit akar megmutatni." - ez erősen egybe vág azzal, hogy sapis emberünk oktató. :)

Várjuk a levelet!
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2012.10.07. 22:18
...ők is szeretik emelgetni bekormányzásban... :)

hány FIS pontjuk lehet?
gorgl.jpg
maier.jpg
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2012.10.07. 00:02
Maradnék a már nagyító alá vett résznél: 1:21 - 1:28

Ennyi felvételből elemezni igen bátor vállalás, mert ugye 2 kanyarról beszélünk. De bevállaljuk, mert nekünk semmi sem drága!

Az alábbi kijelentésem - (Jobbra kanyarja hangyabokányit jobb, mint a bal.)- kicsit finomítanám. A bekormányzása jobb.

Valószínűleg a kikormányzása is jobb lenne a következő kanyarban, de sajnos 1:27-nél vált a kép, így az a kikormányzás már lemarad sajna a filmről.

Igen, szereti a vállát emelgetni. :)
Előzmény: (Lackó 140809)
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2012.10.06. 12:56
Sok érdekes észrevételt olvasva kedvet kaptam...

A két sízőt - narancs vs. sapi - összevetve rögtön egy "filozófiai" kérdésbe ütközünk: ki és mit tart technikás vagy sportos síelésnek?
Mit kell sugároznia a mozgásnak, hogy rámondjuk: tetszik?

Véleményem szerint narancs csak lötyög a sapis emberünkhöz képest a sín.Tempót és dinamikát tekintve is. Narancs gyakorlatilag csak a sí hátsó felét síeli, középről hátra. A sí elejére sosem kerül. Egyenes és passzív felsőtestének köszönhetően a reakciókész állapot teljesen hiányzik a mozgásából. (ettől tűnik bizonytalanabbnak)
...

Sapis kolléga "vállal indítása" szép! Nekem tetszik.
A csípő sokkal inkább a helyén van az ívekben, mint narancsnál.
A lécre is sokkal egyértelműbb erőket közvetít, mert láthatóan uralja a lécet. A terhelési viszonyok is sokkal egyértelműbbek, mint narancs síelésében.
(Jobbra kanyarja hangyabokányit jobb, mint a bal.)

Akkor miért nem tudja lekövetni az előtte síelőt?
Mert aki vezeti azt a formációt kissé máshogy indítja az ívet. az utolsó - kisíelős - kanyarba pedig kifejezetten hülyén beletottyan... azt nehéz szépen bevezetve lekövetni...

Részletekért Ozsi felel továbbra is! :)
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2012.09.14. 21:18
Látom Ozsi, a gyepsí – sí kapcsolat bolygatja a fantáziádat! :-)
Ami a bringázást illeti, én az unicikliben (egykerekű) hiszek. Terepen.
Persze némi előképzettséget igényel – mint minden sport – de az egyik legélvezetesebb edzésmód a nyári programomban.
*Nem támaszt a kormány semmit, mert nincs
*nincs megállás, mert örökhajtós a rendszer, tehát állóképességet fejleszt
*emelkedőn felfelé garantált a pulzusszám emelkedés
*folyamatosan igénybe veszi a törzs stabilizálására szolgáló izomcsoportokat
*fejleszti a dinamikus egyensúlyt
stb.
és ami a legjobb, teljesen kikapcsol minden mást fejben. Csak koncentrálsz. Ha ez utóbbi alább hagy, akkor ideje nehezebb terepet választani.
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2012.09.09. 00:46
Részemről: Redster D2 GS

és már én is nagyon várom. :)
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
Topik: Gyepsí
2012.09.09. 00:20
Sziasztok!

Technikai tréninget szervezek a visegrádi gyepsí szezonnyitóra.

Várok minden érdeklődőt!

INFO: http://www.facebook.com/events/225980790861314/

Ez nem a kezdő oktatás lesz.

Üdv. Geri
G-SL1.jpg
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
Topik: Gyepsí
2012.06.08. 23:30
Alakul a 16.-i program!

Gyepsí mellett lesz egykerekűzés (Unicycle) és "TRIKKE" tesztelési lehetőség is!
egykerek.JPG
TrikkeCarv.jpg
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
Topik: Gyepsí
2012.06.04. 21:13
Sziasztok!

Reméljük, 16.-a már nyitás lesz valóban.

A 16.-i "Rendezvény" önmagában egy alkalmas. A további edzéslehetőségek időpontjairól a Rezső még nem tudott nyilatkozni, de addigra biztosan tisztázódnak azok is.


Geri
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
Topik: Gyepsí
2012.05.31. 21:00
Sziasztok!

Igen, természetesen a Rezsővel leegyeztettük a lehetőségeket már előzetesen.
Valószínűleg azon a készleten kívül is érkezik még néhány pár sí, esetleg még komolyabb cuccok is egy-egy próba erejéig...

Egyelőre a toborozás fázisában vagyunk, de a "régebbi motorosok" is jelezték már részvételüket.

Egész napos bulira számítsatok!
FURIK-NET.jpg
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.