Üzenet írásához regisztrálnod kell, vagy be kell jelentkezned.
elsőelőző
laponként:
összesen 49
, rendezés:
szucstamas által küldött hozzászólások listája
Üzenet szövege
Feladó:  szucstamasFérfiHaladó síelő
Dátum: 2013.03.23. 20:59
Topik: Kékestető
szucstamas Hozzászólások: 49
Regisztrált: 2010.12.02.
BEMUTATKOZÁS

A Kékes mindig, minden szempontból maximálisat szokta nyújtani, akárhányszor is voltunk fent! Éppen ezért kicsit furcsa számomra az az eset, amit ma tapasztaltunk a csákányos alsó beszállójánál. Vagyis kb. 15.00- ig tényleg nagyon kedélyes és segítőkész kolléga tevékenykedett a liftnél (Ő mindig ilyen!), de a váltást követően kissé megváltozott a helyzet. Hárman szálltunk be a csákány elé egy kisgyermekkel. Így gondolom érthető, ha néha kissé bénázva tettük ezt. Az új kolléga is próbált segíteni, de aztán több esetben is megjegyzést tett a nejemnek, hogy ne böködjön a síbotjával, mert elveszi tőle. Persze ezt lehet viccesen is, hogy a vendég érezze, hogy nem olyan vészes a helyzet, de azért nem árt, ha odafigyel egy kicsit.
Viszont ez mogorva és nem éppen vendéglátó hangnem volt részéről.
Feladó:  szucstamasFérfiHaladó síelő
Dátum: 2013.03.18. 23:35
Topik: Normafa
szucstamas Hozzászólások: 49
Regisztrált: 2010.12.02.
BEMUTATKOZÁS

1978- 79 körül jártam erre a szüleimmel és itt láttam először sífelvonót és hóágyút is. Hatalmas tömeg síelt, szánkózott, sétált fent. Talán az volt az első év, amikor nem nagyon esett hó, 8 éves voltam, de furcsának találtam, hogy nem esik a hó télen. Itt aztán gyártottak egy nagy, kerekekre szerelt hóágyúval. Tényleg érthetetlen ez a buzgó természetvédem, amikor az egész hegyvidék be van építve és folyamatosan beépül most is... A hóval fedett terület mindig védettebb- ezt tanultuk környezetismeret órán. Ráadásul, ha a síelőket és a szánkózókat külön választanánk, akkor kevesebb baleset lenne és a síelők egy hóágyúzott, kezelt pályán kevésbé rongálnák a talajt, növényzetet, mint a már kisebb területen szánkózók, akik akár a félig földbuckásra kopott lejtőn is lecsúszkálnak. A lassan visszaerdősült terület pedig csak egy "átlagos" erdő, olyan mint a többi a hazai középhegységekben- addigra a védett lepkefaj is másik rétet fog keresni.
Minden estre ma, március közepén még lehetett egy kicsit síelni a Normafánál és még havazott is.
P1010745.JPGP1010753.JPGP1010761.JPG
Feladó:  szucstamasFérfiHaladó síelő
Dátum: 2013.03.16. 20:49
Topik: Kékestető
szucstamas Hozzászólások: 49
Regisztrált: 2010.12.02.
BEMUTATKOZÁS

Ma volt napsütés is és havazás is, de szuper hó volt a Kékesen!
P1010686.JPGP1010711.JPG
h i r d e t é s
Feladó:  szucstamasFérfiHaladó síelő
Dátum: 2013.03.15. 09:56
Topik: Donovaly
szucstamas Hozzászólások: 49
Regisztrált: 2010.12.02.
BEMUTATKOZÁS

Csütörtökön a nagy hóvihar előtt, egy napra kimentünk Donovalyba. Otthon még az eső szakadt, aztán Vác felett már csak szemerkélt és a határ után megszűnt a csapadék. Donovaly előtt a völgyben kezdett szállingózni a hó és a szél is megjött. Fent a nagy parkoló szinte üres volt- csak néhány autó és busz. A -4 fokos hideg és az erős szél kicsit elvette a kedvünket a kisgyermekes síeléstől. Jegyet csak lent a bisztró mellett lehetett venni (és vissza váltani). A nagy szélben az egyetlen igazi élvezet a D poma felvonó, mely hátszélben csodásan repítette felfelé az utast. Lefelé a szembeszélben küzdeni kellett rendesen, de az erdős sáv mellett már egész jól lehetett csúszni a kijegesedett pályán. A 4 üléses G felvonó túl lassú volt ebben a kellemetlen hóviharban, ami délutánra csak fokozódott. Még a P1- P2 tanulópályák voltak használhatóak (vagyis kevésbé jegesek), a többi pedig úgy láttuk nem ment. Arról, hogy melyik felvonó működik és melyik nem semmilyen tájékoztatást sem találtunk... Azért Donovalyt egyszer kipróbálnám kellemesebb időben is, mert a vidék nagyon szép. Hazafelé gyanúsak voltak a délről érkező behavazott kamionok- aztán Nagyoroszi után kifehéredett a táj és szakadt a hó.
P1010649.JPGP1010653.JPGP1010658.JPGP1010646.JPG
Feladó:  szucstamasFérfiHaladó síelő
Dátum: 2013.02.19. 11:17
Topik: Eplény Síaréna
szucstamas Hozzászólások: 49
Regisztrált: 2010.12.02.
BEMUTATKOZÁS

Előttem már többen is írták, hogy aki nem bír feketepályás sítudással, annak nem kéne csúszkálnia a feketén, mert eleshet és baja lesz a pályának is, stb. Ezt egyébként sípálya üzemeltetők is ajánlják néha. Bizonyos esetben igaz is! Viszont a profik is egyszer rámerészkedtek a meredekebb pályákra. Tehát gyakorolni valamikor kell és itthon még mindig olcsóbb, egyszerűbb, mint külföldön (ezt is szokták hirdetni) a nagy Alpesi pályákon. Ráadásul pl. az eplényi hétvégi tömegben és meleg időben tökmindegy, hogy ki hogyan síel, a feketepálya rövidesen buckás lesz. A síelés lényege, nem csak a száguldás, hanem a technika folyamatos finomítása, akár egy buckás pályán is. Közel sem vagyok profi és engem is idegesít- ne értse senki félre, mert nem a tanuló látványa idegesít- amikor látom, hogy az 5 éves kislányt anyu ás apu leűzi a feketepályán, miközben a kislányon látszik, hogy ugyan szokja, de fél. Ez szerintem felesleges és veszélyes is lehet. De az is veszélyes, amikor az eplényi pályák legvégén, a "fetrengőben" abszolút kiszámíthatatlan dolgok történnek és nagytudású sporttársak mégis csak ott mutatják meg a szélen ácsorgó anyósnak, hogy mit tudnak a befarolás, vagy az ácsorgók közötti besuhanás terén. Ez Magyarország, kicsi pályák, sok emberrel- kéne csinálni még 10 hasonló színvonalú sípályát:-)
Feladó:  szucstamasFérfiHaladó síelő
Dátum: 2013.02.16. 10:13
Topik: Eplény Síaréna
szucstamas Hozzászólások: 49
Regisztrált: 2010.12.02.
BEMUTATKOZÁS

Tegnap megtapasztaltuk a 6- os- ha jól emlékszem családi pálya- szerpentinének veszélyes oldalát. Figyelem, bár ki megjárhatja gyerekkel! Tény, hogy lábközött utazó 4 éves kisgyerekkel a síeléshez kell a hely és akármilyen váratlan dolog megtörténhet. Lassan, óvatosan közelítve a szerpentint még is csak sikerült gyerekkel belegabalyodni a hálóba. Lógtunk a "meredély" felett, én nyomtam a gyereket, ő jajgatott és nagyon nehéz volt kiszabadulni a gubancból. Rossz élmény volt- a gyerkőc miatt.
Talán ez a hálós megoldás nem a legjobb védelem a beakadás miatt- lehet, hogy egy deszkakerítés szivaccsal biztosabb védelem lenne az ilyen esetekre.
szerpentin.jpg
Feladó:  szucstamasFérfiHaladó síelő
Dátum: 2013.02.11. 13:02
Topik: Salgótarján - Szilváskő
szucstamas Hozzászólások: 49
Regisztrált: 2010.12.02.
BEMUTATKOZÁS

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
Nagy havazásban kerestük fel Szilváskőpusztát. Vajon mi maradt belőle...? Inkább kaland volt mint téli sport, azért megpróbáltam csúszni néhányat, ha már felvonszoltam a léceket, bakancsot, szánkót. A sport része mindenképen a mászás volt, nem a lesiklás. A felvonók megvannak, a drótkötél is, de a vonszolókat már ellopták- ezt egy helyi lakótól tudtam meg. Az egykori pályavilágítás lámpái is fent vannak még. A környezet nagyon szép minden évszakban, de télen különösen mesebeli, ledugtam a síbotot és 4 arasznyi hó van jelenleg a pályán. Belesüppedve a hóba sikerült háromszor lecsúszni. Szerencsére most vakondtúrással nem találkoztam a nagy hó miatt.
Élmény lenne itt csúszkálni egy karbantartott pályán- talán a környéknek is jelentene némi bevételt, sokaknak pedig megélhetést. Közel van a Bárna- patak forrása, tározó épülhetne a hóágyúknak. Lehet tovább álmodni.

Galéria: (szerk.) https://sielok.hu/fotoalbum/szilvas...kopuszta-2013/galeria/
Feladó:  szucstamasFérfiHaladó síelő
Dátum: 2013.02.08. 00:00
Topik: Rogla
szucstamas Hozzászólások: 49
Regisztrált: 2010.12.02.
BEMUTATKOZÁS

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
Sajnos ma délután letelt az 5 napos "sítáborunk" Roglán.... Nagyon- nagyon irigylem azt aki holnap indul oda! Néhány napon belül többször is jócskán havazott a hegyen, míg lent alig van hó. A hétvégén snowboard vb(?) lesz, már napok óta edzenek rá, szóval van élet és tömeg, de jó széles és karbantartott pályák várnak mindenkit. Még a szerdai hóviharban is ratrakolták napközben a pályákat. A csúcsról induló pálya csak a levezető "gerince" a síterepnek, amiből elágaznak jobbra és balra (felfelé) az igazi sípályák, mindez fenyőerdőben. A Jurgovóhoz a legaljáról lehet felcsákányozni a 6- 7 felvonóval a kék pálya mellett- utána néhány métert tipegve balra a 12- es csákányos segít (ami visszafele is húz majd). Ennek a végén egy kis kék pályán lehet siklani, aztán szintén feltipegni a Jurgovoi meredélyhez. Én nagy hóesésben próbáltam ki és bizony bucka síelés, folyamatos fékezéssel lett a vége. Többet nem is mentem- csak majd, ha megtanulok rendesen síelni...
Mi a Hotel Roglában laktunk, szuper félpanzió, kedves, barátságos személyzet, jó hangulat. A sítároló / szervíz kicsit macerásnak tűnt először, de jól használható- csak figyelni kell a zárórára!!!! Ja, a szobák picik és a Rogla/ Krvavec sítérképek felületesen tájékoztatnak.
A hatalmas havazás után kezdtük kapirgálni az autót, mire megjelent egy mini hómaró a sötétben és nagy vígan körbebányászta a kis családi jószágunkat. Szóval ilyen segítőkészek :-).
A gyerekpályák is nagyon jók, ha nincs nagy szél.
Rogla: csillagos ötös!!!!!!

(szerk.) Fotóalbum: https://sielok.hu/fotoalbum/rogla-2...013/galeria/
Feladó:  szucstamasFérfiHaladó síelő
Dátum: 2012.12.22. 10:40
Topik: Dobogókő
szucstamas Hozzászólások: 49
Regisztrált: 2010.12.02.
BEMUTATKOZÁS

Az elmúlt két Dobogókői kirándulásom során többször felvetődött bennem a következő kérdés: mi értelme van erre a helyre eljönni???
Évtizedek óta járok ide biciklivel, gyalog, síelni, szánkózni. Dobogókő jelenlegi síelési lehetőségeit már mindenki ismeri. Csak reménykedni lehet, hogy a jelenlegi állapotok nem romlanak tovább és a lelkes kis csapat jövőre is szívügyének tekinti, hogy ha ritkán esik 30 centi hó, akkor mielőbb működjenek a felvonók.
Láttam egy elméleti képet a jövő sícentrumáról is, ülőszékes felvonóval, stb. Mintha egy új pályaszakasz erdővágása is elkezdődött volna Dobogókő alatt.(lehet, hogy csak délibábot láttam).
Nagyon drukkolok!!!
Sajnos addig viszont marad a fizetős parkoló. (Megjegyzem pl. a mátrafüredi nagy parkoló ingyenes a kékes sípálya aljában.) Aztán büdös csatornaszag fogad a buszmegállóban, szegényes turistaház, hideg, de kemény sztrapacskával és a Makovecz síház horror áraival. De több semmi, mert minden zárva: üres szállodák, lyukas kerítések, betört ablakok. Szerencsére a túrázók és a hely szerelmesei azért felzarándokolnak továbbra is. Az az érzésem, hogy van egy újabb szépséges hely hazánkban, amivel ismét nem tudunk, vagy nem akarunk mit kezdeni…
Szerintem nagyon értékes a terület: jó levegő, tiszta víz, zöld terület, nyugalom, stb- akármilyen "gazdagok is vagyunk" ne hagyjuk, hogy elvesszen, vagy elkallódjon!
elsőelőző
laponként:
összesen 49
, rendezés:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
Havazás Előrejelzés
SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2023 - Síelők Bt.