Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Versenysí vs. Szabadsí topikból

ÜZENETEK (32)Időben csökkenő Időben csökkenő
endre77
312 élménybeszámolót írt
312
3 éve tag
2020.05.11. 17:28
Sanyi! Sajnos privatban nem tudom ezeket elkuldeni ket video amirol beszeltunk..az elso ahogy mondtam ahogy befejezed akanyart es atdobod magad!!Amit mondtam magas szint de igy mukodik!1Jol lathato a kanyar be van fejezve a lecek meg mennek a megszokott iranyba, botot uj iranyban kitenni, atdobja magat ..s a lec koveti a Nehez dolog a goggolo hatso helyzetbol atdobni magad ..mint ahogy a kapus vetodik!!Jol lathato igen magas szinten,,,


Masodik video hogy lehet eljutni oda? ..szep lazan sielni terheled a kulso lecet

kiteszed a botot kanyar elott,- kicsit beguggolsz akanyar vegen,felallsz amikor teszed ra a sulyt ..es kezded az uj aknyart..ugyanaz mint az elso video..cask lazan lagyan..igy jutsz el oda..

Mozdulatsor ugyanaz leguggolsz felallsz dolsz elore hatra ,dolsz mindket oldalra..az idozites a fontos..a mizgas merteke es a sebesseg az majd jon..szep lassan nyugodtan cask tanuld meg a mozdulatsort..amikor mar nem erolteted s rajossz milyen termeszetes mozgashamonia ez rajossz maskant nem is lehet!!...Jo amasodik video hogyan kell fejlodni..

Nincs tekerges ,nem tologatod a labaidat elore hatra.nem .torogeted a terdeidet csipodet ki be ..probalj szep egyszeruen sielni ne ugy nezz ki mint John Travolta a regi tancos filmjeiben

Ja eloszor fizkalis lesz de ahogy dolgozol aza erokkel nem ellene sokkal egyszerubb less DE A JO KONDI NEM ART!!Sok egylabas guggolas az jol jon ha tudsz csinalni...has izom csipo izom..foleg az elejen..sok fekvotamasz mert az egy aktiv-"plank"-gyakorlat az erositi a hasat derekat csipot nem cask a karoka!!


Jo szerencset mint a banyaszoknak!! …………

Kattints a képre a videó megtekintéséhez:



Kattints a képre a videó megtekintéséhez:


Endre
Előzmény: (Sansovino 209235)
Sansovino
51 élménybeszámolót írt
51
4 éve tag
2020.05.10. 17:31
Igaz, látom, hogy senki sem - vagy csak kevesen - csinálnak mindkét oldalra azonos ívet. Valahogy az egyik oldal mindig "rövidebb". A pályán is az tűnt fel , hogy kedvenc oldalak vannak. Még egy "hokistoppot" is sokan csupán egy oldalra tudnak. Jól. A félelmem oka pedig a kontrol nélküli gyorsulástól és a tériszonyomtól van. (Vitorlázórepülőre van vizsgám, ott nem jön elő, csak a szakadékok szélén és most már a meredek hegyoldalon is.) Mindkettőn túlteszem magam, de a fejemben ott van a "bizsera". Tudatosan gyakorolni fogom, hogy az ívkülsőre merjek lépni. -( ne azt keressem, merre essek.) ☺
Ja igen. A bal bokám tizennégy évesen kifordult. Azóta teljesen váratlanul és időnként egyszerűen nem működik. Kifordul. Mert reflexből számítok rá, hát el éppen nem esem, de megijesztem a körülöttem lévőket. Ők várják, hogy elessek. Most jövök rá és most próbálom tornáztatni, hogy minden mozdulatomra azt csinálja amit én gondolok. Ehhez sok "nem szeretem" gyakorlatot is ellesek egy csudapofától a yuetubeon. Rohadt nehéz.
Köszönöm!
Előzmény: (JaniJuli 209234)
JaniJuli
141 élménybeszámolót írt
141
6 éve tag
2020.05.10. 15:33
Szerintem nem gondolkozol helyesen a halálfélelmed okain. Más okoknak nagyobba a valószínűsége.
Ha például futsz, akkor összecsuklik a bal lábad a terheléstől? Ha nem, akkor a síelést is kéne hogy bírja. A bal láb lehet ügyetlenebb, de nem szokott sokkal gyengébb lenni, mint a jobb.
A halálfélelmed valószínű oka szerintem valami más.
Példa: Ha párhuzamos kanyarívet képzelsz el, akkor ezt meg kell hogy előzzön egy lendületvétel. Ha a lendületvétel túl rövid, akkor a kanyarív kezdetén könnyen elrohannak a lécek a tested elé. De nem egyforma érzés a lendületvétel a két oldalon.
Esetleg lehet egyéb oka is a halálfélelemnek. Lehet, hogy könnyebben túlterheled az ívbelső lécedet az egyik oldalon mint a másik oldali kanyarívben. A túlterheléstől útban lesz az ívbelső léc és ez nagyon kellemetlen érzés.
Előzmény: (Sansovino 209233)
Foglalj szállást a legjobb síterepeken!
KERESÉS
Sansovino
51 élménybeszámolót írt
51
4 éve tag
2020.05.10. 09:35
Látom. Tényleg ijesztő. Persze sok próbálkozás kell még, hogy tudatosan a külsőre tegye az ember a súlyt, de azért kérdezem, mert ami ösztönből jön, hogy ráülni és kitámasztani. Mikor viszont a kitámasztás "elmegy vadászni", akkor a belsőn igencsak kényes az egyensúly. Tehát akkor ha jól értem a külsőre nyomni és várni az "ívet", míg a belső fog segíteni az egyensúlyt korrigálni. Csak gondolom, hogy az alap hiba az, hogy van egy erősebb lába az embernek, ezért jobbra minden gond nélkül kanyarodom, a balkanyar viszont halálfélelemmel tölt el, mert a súlyomat nem akarom áttenni a gyengébbnek gondolt lábamra. (A nem akarom helyett a nem tudom is jó.) Pláne nem akarok a "szakadék" felé dőlni. A kezdő nagyon szeret a pályán kereszbe kóvályogni. Sokat nézek hátra is, mert akadálynak sem utolsó egy ilyen síelő, mint én. A sebesség sem az a tipikus ötven, inkább a harminc közeli. Az is néha.. Persze akit négyéves kora óta,... annak kicsit mulatságos ez az ügyetlenkedés, de mint mondtam az oktató hiába mond valamit, hogy ezt és így, ha nem tudja átérezni a tanuló gondját. Ő nem emlékszik én meg sohasem tudtam. Márpedig gyakorlás és km hiányában a próbálkozások velejárója az iszonyat nagy bukások sorozata. Persze le tudok jönni egy pályán gond nélkül is, de a cél nem a lejövetel, hanem "egy kicsit jobban, szebben, gyorsabban". Most mindezekből jó ha egyet tudok egyszerre. De! ☺
Köszönöm a segítséget mindenkinek.
Előzmény: (gaboca 209229)
JaniJuli
141 élménybeszámolót írt
141
6 éve tag
2020.05.10. 07:58
Szia
Jól, van, most már elkezdtél komolyabban gondolkodni.
Most arra koncentrálj, hogy a kanyarív megértése bonyolult kérdés. Több dolog beleszól abba, hogy jól sikerül e a kanyarív vagy sem. A lécnyomások kérdése csak egy a sok kérdés közül. És a lécnyomásokat is több módon be tudjuk állítani.

De ezen kívül itt van az egyensúly kérdése, a lendületvétel kérdése, a lécek helyes távolsága egymástól, a test forgása a lécekhez képest stb.

Ha síversenyzőket figyelsz meg, akkor legyél tudatában annak, hogy ök minden síelési eszközt kitűnően tudnak használni és ezeket nem könnyű meglátni. Sok fontos eszközt nem vesz észre az ember egy videón és még kevésbé fényképen.

A sítanulás akkor a legjobb, ha fokozatos és tudatosan ésszerűen van összeállítva.
Előzmény: (Sansovino 209227)
endre77
312 élménybeszámolót írt
312
3 éve tag
2020.05.10. 00:31
A fenykepeken amiket kivettel ott hibaznak es probaljak menteni a menthetot!!

Ne felejtsd el ezek a pofara eses hataran mennek foleg Downhill meg superG -ben..iszonyu tempoban..szinte mindent kanyart tul kell elni..itt a kepekn a hibazast es a korrigalast latod ez nem kanyartechnika kep!!


A legszebb kanyarokat a Gs versenyzoktol latod ok is meg a slalomosok is a lehtetlenseg hataran mennek de ott szebbek a kanyarok es kisebb a tempo szoval nem anyira veszelyes serules szempontjabol..de azert ott is pezseg az adrenalin..

Probald elkapni a szepen kivitelezett kanyarokat nem ott ahol elszurtak es korrigalnak..
Előzmény: (Sansovino 209228)
nemeth _csaba
217 élménybeszámolót írt
217
13 éve tag
2020.05.09. 20:06
Ivkülső elmegy vadászni!!
Előzmény: (gaboca 209229)
gaboca
3369 élménybeszámolót írt
3369
15 éve tag
2020.05.09. 19:16
Nézd meg ezt a videót, 01:20-nál Sanyi barátom, tipikusan belső lábon síelő ember, rossz nézni az ív külső lábát.

Kattints a képre a videó megtekintéséhez:
Előzmény: (Sansovino 209227)
Sansovino
51 élménybeszámolót írt
51
4 éve tag
2020.05.09. 18:20
Csak nézem a lábakat, de hogy ezekre vaklaki most "terhel"?
Előzmény: (Sansovino 209227)
Sansovino
51 élménybeszámolót írt
51
4 éve tag
2020.05.09. 16:47
Na igen. Közben szinte kockázva néhány igazán jó síelőt és figyelve a kanyarokat rá kellett jönnöm, hogy csak a belsőre terhelni nem "biztonságos". Végül is két léc van a lábon, hát mindkettőt használni kellene. Egyenlőre - visszaemlékezve - a sodródás mindkét lábbal amit meg tudok csinálni terhelve éppen azt ami gondolom stabilabban fut. Nem szép. Nem is stabil. ((Közben képeket csináltam, (ide nem tudom berakni.) olyanokat, ahol elképzelhetetlen a fizika törvényei szerint, hogy valaki a külsőre terheljen. Ám akkor ez csupán a pillanatnyi állapot és nem az egész kanyart jellemzi.))
Köszönöm! ☺
Előzmény: (JaniJuli 209226)
capture-001-08052020-194057.jpg
capture-002-08052020-194339.jpg
capture-002-08052020-195740.jpg
JaniJuli
141 élménybeszámolót írt
141
6 éve tag
2020.05.09. 10:32
Szerintem ott kéne elkezdened a dolgok átgondolását, hogy különböző helyzetekben különböző dolgok a legfontosabbak.
Ha megvizsgálsz egy kanyarív csúcspontját, azt a pillanatot, ahol a legnagyobb a nyomás a léceken, akkor biztos, hogy az ívkülsö lécen illik lennie a nagyobb nyomásnak, mint az ívbelsőn, mert minél távolabb esik a léc a testtől és minél nagyobb szögben van élén a léc annál jobban meg fogja tudni tartani a tested tömegét és ezt az ívkülsö jobban meg tudja csinálni mint az ívbelsö.
Viszont ez nem jelenti azt, hogy az egész kanyarív során az ívkülsön kell lennie a nagyobb nyomásnak. Itt már nagyban beleszól az a tény, hogy mennyire tudod jól kezelni a léceket, milyen síelési eszközöket tudsz használni már jól és melyikeket nem még, milyen fajta kanyarívet akarsz létrehozni stb.
A legjobb féle carving kanyarív kezdetén, majdnem minden nyomás az ívbelsö lécen van. Ez a nyomás viszont nagyon alacsony ebben a pillanatban. A kanyarív folyamán aztán átköltözik a nagyobb nyomás az ívkülsö lécre.
Előzmény: (Sansovino 209223)
Sansovino
51 élménybeszámolót írt
51
4 éve tag
2020.05.07. 13:58
Ez évi kezdő vagyok. Most állok úgy a sílécre, hogy a kék pálya már barátom. A piros néhol. Ám amit itt olvasok és nézek az köszönőviszonyban sincs azzal, ahogyan síelek vagy esetleg tudnék síelni. Egy példa: terheljem a külső lábat. A frász kitör tőle, tempónál meg még egyéb. Lehet, hogy én látom rosszul, de mikor megnézem egy versenyző síelését versenyen, hát egy szó nem igaz abból, hogy külsőre terhel. A képek lehet, hogy csalókák, de hogy valaki ül a belső lécen és kitámaszt a külsőre - az meg úgy pattog, hajlik, kapar hogy rossz nézni - és közben pedig azt mondja: mennyire fontos a külső láb terhelése(!) ??? Eddigi nagy eséseim mind annak a következményei voltak, hogy megpróbáltam jobban terhelni a külső lában, az megkapaszkodott, összefutott és akadt a belsővel. (Eddig szerencsém volt, mert eddig tudtam esni. - Bár roppant fárasztó.) Azzal sem vagyok sokkal előrébb, hogy látom a "carving" milyen csodás dolog. Mert mutatja nekem az, akit már az anyja is sílécen szült, hogy három lépésből hogyan lehet mindezt megtanulni négy perc alatt. Mindezek fényében tehát azt szeretném megkérdezni, hogy amikor csupán élvezem a síelést akkor mennyire szükséges az a rengeteg dezinformáció, amit "versenyzőtől" kaphatunk? Mennyire igazak azok az állítások, amit videó felvételeken látok, hogy erősen behajlított lábakkal és ( ezzel ellentétes) függőlegesbe állított felsőtesttel kellene a kanyarokat venni? Mert rohadtul kényelmetlen és nem tűnik biztonságosnak sem. Miért kell a nagyobb tömegű testem alól jobbra, balra kidobni a lában csak azért, hogy ??? Én azt tapasztaltam, hogy a kanyarba bedőlve, a gravitációnak engedelmeskedve közel egysíkú boka, térd, csípő, váll - és a térdeimmel kirugózva - venni az akadályokat úgy, hogy szinte ülök egy stabil belső lécen. Eddig ez vált be. Lehet ezen változtatni, csak győzzön meg valaki aki hitelesen el tudja magyarázni, hogy ez miért nem jó. Amit eddig sportoltam, az mindig a stabil megálláson és a törzsem elhajlásán múlt. Itt a törzsnek kellene stabilan állni és a lábak "szitálnak" minden irányban? Mert eséseket is láttam ám nagy számban. Majd mind úgy kezdődött, hogy a belső léc valamiért megakadt. Segítséget köszönöm! ☺
elsőelőző
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.