Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Mekkora HOKE-val síeljünk? topikból

ÜZENETEK (4)Időben csökkenő Időben csökkenő
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2011.01.09. 10:09
Elvileg nem kellene ennek a két világnak szétválnia. Amikor teljesen külön úton járt a versenyzés és a szabadidős síelés, akkor alakult ki a "hagyományos" sítechnika... És ennek köszönhető, hogy a flatterolós, csípővel kifelé mozgó síelést az osztrák edzőképzésben "Schilehrershcwung'-nak becézik. (Mondjuk a mai osztrák tematikát tekintve ennek komoly alapja van, a kifelé lendülő csípőt tanítják oktatóképzésükben az alapiskolában.)

Én nem vagyok barátja annak, hogy bármerre forgassuk a csipőt. Ez ugyanis olyan beidegzésekkel, izomösszehúzódásokkal hozható létre, amelyeknek nincs keresnivalója síelésünkben, bár az eredmény külsőleg tényleg hasonlít az elvártra (az élen síelős topikban erre utaltam a múltkor az imitációs gyakorlat kifejezéssel). A csípő jó helyzetének kialakulása a megfelelő előkészítés következménye (azaz elsősorban oda került és nem oda tesszük vagy forgatjuk), és a belső oldali haskörnyéki és a külső oldali, láb környéki feszítő izmokkal szabályozható. A lábvisszahúzás, az előretolás, a csípőforgatás mind jó eséllyel azzal jár, hogy hátráltatják a repítő erőknek való ellenállást, azaz a helyes terhelést.

Sokan vitatkoznak velem, de én azt vallom, hogy a tanulás és a javítás során is elsősorban azokat az izmokat és abban a működési formában próbáljuk felhasználni, amelyekre a végső formában is szükség lesz, ne pedig csak keresünk valalmi hasonló tartás kialakító, de mindegy-milyen megoldást. Ha a testnevelőtanári tanulmányaim alapján levezetem, hogy ezekben a megoldásokban milyen izmok működnek, akkor másként javítok, nem tologatással és forgatással.
Előzmény: (Soma 102871)
Robin
2501 élménybeszámolót írt
2501
17 éve tag
2011.01.09. 09:47
Ellenkezőleg, pont téged véd !!
Előzmény: (AAron 102873)
AAron
2621 élménybeszámolót írt
2621
16 éve tag
2011.01.09. 08:58
Szia Soma!

Erre szerettem volna magam is kilyukadni: hogy a hobby vagy amatőr síelésnél ezt másképen kell csinálni.
De nyílván másképp.
Lackó szerinti kimondottan hokés gyakorlatok csináltatatása szerintem is jó ötlet, ha eltúloztatom a gyakorlatot, onnan vissza lehet venni.

De szeretném is kiemelni, hogy a magam gyönyörűségére próbálom a „az ívben tudatosan előretolni a völgysít”.
A hokét a minimálisra csökkenteni.

„emgyéke” Te engem kostólgatol?
Előzmény: (Soma 102871)
Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
2011.01.09. 08:22
Sziasztok, megvallom őszintén nekem alapvetően a versenyzéssel kapcsolatban merült fel a kérdés, valóban Attila ezt tanítja nekem, de fel sem merült bennem, hogy a hobby vagy amatőr (ez most így nagyképünek hangzik, mintha én profi lennék) síelésnél ezt másképen kell csinálni. Ezért van az, hogy amikor nem versenyre készülök, hanem csak hobbyból síelek, akkor is igyekszem ugyanazokat a gyakorlatokat, technikát csinálni, mint edzéseken. Persze van amikor tényleg megy az ökörködés, egylábon síelés, belső lábon kanyarodás, stb..., de ez más kérdés.
Bocs, úgy tűnik, megint sikerült kicsit bekavarnom.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.