Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Rettegés a lejtőtől??? topikból

ÜZENETEK (2)Időben csökkenő Időben csökkenő
Szab
2070 élménybeszámolót írt
2070
18 éve tag
2011.01.28. 22:18
...motorral estem idén, sajnos eltört a csuklóm. Nagyon gyorsan történt minden. A vészfékezést tudtam kontrollálni illetve a motort irányítani, elkerültem az ütközést egy autóval, de amikor szinte nullával (kb. 20 km/h) "leraktam" a mocit az árokba, a testemet már nem tudtam kontroll alatt tartani. Pörögtem a füvön, kezeimet magam előtt tartottam, próbáltam csillapítani a pörgést. Sajnos egy sziklát nem tudtam kikerülni....Havon ügyesebben esem.
Előzmény: (ozsi 106585)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2011.01.28. 19:08
A mozgásvezérlésünk olyan, hogy ha van időnk tudatosan irányítani a test helyzeteit az esés közben, akkor akár el is kerülhető az esés.

Hirtelenebb, nagyobb eséseknél az esés közben a védekező mozgás automatikus. Alacsony vezérlési szinteken történik, mert a vészhelyzetben a gyorsabb megoldásokat választja az idegrendszer (ha túlzott szakmai mélységekbe szeretnék menni: gerincvelői, agytörzsi vezérlések, reflexek és dinamikus sztereotípiák). Ilyenkor általában mire tudatosul, mi is történt, addigra az agy már el is intézte tudat alatt a védekező mozgásokat. Az, hogy ki hogyan tud esni, attól függ, hogy milyen mozgáskészletből válogathat az agy. Akinek szélesebb körű tapasztalata van benne, általában jobban megússza, akit gyerekkorától óvtak az eséstől és a kockázatos sportoktól, feltehetően úgy esik, mint az ólajtó. De mozgástapasztalatot szerezni mindig lehet.

Az esés nagyon sokszor úgy következik be, hogy a tapasztalatok alapján az idegrendszer úgy ítéli meg, hogy már nem tartható meg az egyensúly, és egy biztonságosabb, kontrollált esést választ. A mozgástanulás időszakában éppen ezért gyakori tapasztalat, hogy ezt a fázis egy idő után felül lehet bírálni, és talpon lehet maradni. Ennek hátulütőjeként néha lehet olyannal találkozni, hogy valaki annyira túlmegy a saját biztonsági határain (pl. akaratlanul felgyorsul egy számára túl meredek pályán), hogy félelmében bírálja felül az agy elesési parancsát (nem mer elesni, amikor már túl gyorsan megy), és bizony ennek csúnya vége lehet.

Ha valakit szeretnék jól megtanulni síelni, az egyik legfontosabb a megfelelő terepválasztás. A túl meredek pályával jól el lehet rontani az esélyét a helyes mozgás megtalálásának.
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.