Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Fun Carving tanácsok topikból

ÜZENETEK (3)Időben csökkenő Időben csökkenő
vau
81 élménybeszámolót írt
81
13 éve tag
2011.02.04. 11:00
Igen, mindenki úgy síel, ahogy akar. Felőlem aki akar, mehet hóekében, hátraülve, az életéért küzdve is... Amíg nem jön nekem, maximum egy kicsit fáj nézni, de az ő dolga.

Mindenesetre tapasztalatom szerint a funcarving azokat érdekli, akik a rendes carving technikát nem tudják, és ezzel azonnal zsákutcába is húzzák magukat. Avatatlan szemnek igencsak megkapó, hogy valaki felsőtesttel (vagy kézzel) a havat éri. Vicces, de pl. bármelyik versenyzőt bármelyik kanyarban megnézve látszik, hogy kézzel elérné a havat ha akarná. Funcarvingnál meg sokszor lenyúlnak a hó felé, és még így sem érik el.

Rendes sítudással a funcarvingot megtanulni pár perc. És érdekes módon, egyből feltűnik, hogy valahogy nem kényelmes. Amióta megtanultam rendesen kanyarodni boarddal, a fun- body- vagy extremecarving egyszerűen nem érdekel, annyival kevesebbet nyújt. Sível egyszer rápróbáltam, kiderült hogy nem nehéz, rontani a technikámon épp nem akarok.

Vicces, hogy a funcarvinggal a síelők a boardosokat akarják utánozni (azért boarddal a más állás miatt mindig is szebb lesz a funcarving). Én meg boarddal a síelőket utánoztam le, ami mind a boardos-, mind a sítudásomnak nagyon jót tett.

És mégegyszer, a hozzászólásommal senkit nem akartam sehova bekényszeríteni. Egyszerűen a saját tapasztalatom megosztásával próbálok tisztább képet adni avatatlanabb síelőknek/boardosoknak.
Előzmény: (vanczi 107857)
vanczi
1039 élménybeszámolót írt
1039
14 éve tag
2011.02.03. 15:31
szerintem ha valaki helyén tudja kezelni a dolgoka, különválasztani a fun és az versenytecnikát akor nincs ezzel baj, miért ne élvezkedhetne valaki , akinek ez tetszik.
ezt mindenki maga dönti el hogy bejön-e és hogy milyen élvezetet nyújt. én inkább azt mondanám hogy akkor van baj ha pl az ember úgy tanulja meg a carvingot hogy alapból erre a fun technikára hajaz, vagyis a testét bedönti,.... és utána tényleg nagyon nehéz leszokni róla. de ha valaki már pöpecül húzza a gyönyörű íveket, akkor nem látom akadályát hogy miért ne próbálhatná ki ezt a dolgot.

huligan szokta írni hogy mindenki úgy síel ahogy akar. :D
Előzmény: (vau 107732)
vau
81 élménybeszámolót írt
81
13 éve tag
2011.02.02. 18:46
Kicsit késői hozzászólás, de talán sikerül lebeszélnem pár síelőt erről a fun-carving baromságról.

Nem véletlenül nevezem így, mert az egésznek nem sok értelme van, egyenesen szembemegy a síelés alapvető működésével, nem is szép, és nem is annyira fun.

Le szeretném szögezni, hogy nagyon nem új számomra ez a technika. Sível azért nem gyakoroltam, de szinte bármikor be tudom mutatni sima pályán. Boarddal voltam "extreme carving" őrült, majd amikor bekerültem egy normálisabb síelő környezetbe, főhetett a fejem, hogy is szokjak le róla. Mivel a snowboard oktatás bőven nincs olyan szinten, mint a síoktatás, saját magamat kellett kihúznom az extrém carving zsákutcából, hozzáteszem, síoktatók és versenyzők segítségével. Belekerült 6 évembe, és örömmel mondhatom, hogy leszoktam róla. Nem volt könnyű. Ráadásul a visszajelzésekből is az jön le, hogy a teljesen fektetett kanyarok jóval kevésbé látványosak, mint a rendesen végrehajtott "kiflitartásos" versenytechnika.

Miért is zsákutca?

- a felsőtest pont ellentétesen mozog, mint ahogy egy normális élen vezetett kanyarnál szükséges. Normális esetben a felsőtest visszadől a sí/board fölé, funcarving esetén viszont bedől a kanyarba. A síző/boardos azt hiszi, hogy hű de jó, közel a hó, jól bedőltem. Az éltartás meg nem lesz sehol
- sok helyen látom (Ozsiék videójában is!), hogy funcarvingnál a vállat nem döntik vissza eléggé, merőleges marad a testre (legalábbis van a videón egy ilyen gyakorlat). Ez alapvetően hibás elképzelés, ha már a felsőtest rosszul áll, legalább vállal segítsük a kanyart. Az ilyen széttárt karokkal nyúljunk le a hóra hihetetlen rossz éltartást ad, ideális körülményeken kívül soha nem használható.
- boarddal (de sível is) a nyújtott láb nagyon nagy hiba. Túlzott deszkadöntést okoz, és ami még rosszabb, messze kerül a deszka a testtől, a boardos inkább eltolja a deszkát magától, nagyon romlik az éltartás. Ez ellen védekeznek a kézzel havon támaszkodással.
- pont a támaszkodás miatt boardon sok leendő funcarvert látok, akik frontos kanyarban derékból megtörnek, lenyúlnak a hóra, és onnan nyújtanak felsőtesttel. Végülis egy normál kanyarindítás ennek pont az ellenkezője...
- nem ideális havon, buckán, enyhe pályán gyakorlatilag lehetetlen megcsinálni, mert a test felakad az akadályokban.
- ja, és minden idényben új kabát, nadrág, kesztyű, kicsit drága

Meggyőződésem, hogy a svájci extremecarver srácok (a többek által linkelt Stoked videó szereplői) többet ártottak a snowboard sportnak, mint amennyit használtak azzal, hogy a látvánnyal pár embert becsábítottak az alpin boardosok közé.
Foglalj szállást a legjobb síterepeken!
KERESÉS
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.