Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Francia hóhelyzet tapasztalatok topikból

ÜZENETEK (8)Időben csökkenő Időben csökkenő
csokibácsi
115 élménybeszámolót írt
115
16 éve tag
2011.02.15. 10:33
Szerintem hóhelyzet, időjárás ellenőrzésére, esetleg megközelítőleg pontos előrejelzésekre a snow-forecast.com, és a helyi webkamerák napi szintű ellenőrzése elég.
Én vasárnap jöttem haza Pra-loupról. Végig verőfényes napsütés volt, 1800m-en délután volt 15 fok is. Ebből lehet következtetni a pályák állapotára, amik itt-ott már barna színbe csaptak át. Ahol nem jeges volt a pálya, ott köves, kásás. Tegnap este óta viszont szakad a hó, úgyhogy fellélegezhetnek egy időre.Szerintem márciusban is nyugodtan lehet majd menni, talán jobb is lesz a helyzet, mint most, vagy januárban.
Pár éve ugyanez volt a helyzet Orcieres-ben, aztán márciusban olyan hó volt kint, amilyenről álmodik az ember. Sajnos erre nem lehet előre felkészülni. Mi is azért választjuk a február elejét az utazásra, mert nagy átlagban ez a hóbiztosabb időpont, de vannak az ideihez hasonló januárok, amikor egy deka hó nem esik.

Ami a vendéglátást illeti. Sajnos a megítélésünket, velünk való bánásmódot az olyan magyar társaságoknak (is)köszönhetjük, akik saját hülyeségük miatt ezt-azt tönkretesznek, elhagynak, majd ahelyett, hogy vállalnák ezekért a felelősséget, és az anyagi terheket, inkább valamilyen trükkel megpróbálják ezeket elfedni. Idén is volt erre példa velünk utazó társaságban, égett is a pofánk helyettük, bár ők fel voltak háborodva, hogy miért kerül annyiba az elvesztett kulcs, amennyit levontak érte.
Azért, mert ennyi, és ezt már a megérkezéskor is közölték az információs lapon, ami jelzem, magyarul volt, hogy még az is megértse, aki nem beszéli sem a helyi nyelvet, sem az angolt. És ezt nem az irodától kaptuk, hanem az apartman üzemeltetőjétól!!! Tehát még azt sem lehet mondani, hogy nem próbálnak velünk kommunikálni. Jelzem, andolul is jól beszéltek a recepción.
Szóval sajnos nem csodálkozhatunk, ha nem úgy bánnak velünk, mint ahogy azt mi várnánk, szeretnénk, mert vannak olyan kedves magyar síelő társaink, akik tesznek róla, hogy általában előítéletekkel kezeljenek bennünket. És ezt szenvedi minden normális társaság, család is.
Előzmény: (Vid 110158)
Vid
490 élménybeszámolót írt
490
19 éve tag
2011.02.15. 09:26
Azt én is tapasztaltam hogy a nagyobb síterepeket (nagyobb mint 100 km) nem raknak rendbe minden nap minden pályát. De általában a legjobb pályákat igyekeznek rendbetenni, leszámítva a feketéket. Legalábbis idén mindenhol ez volt a tapasztalat, és valószínű hogy a hóhiány miatt nem nyúltak a feketékhez.

Egyébként:
Tök jó hogy itt vitázunk hogy hova érdemes menni, de eredetileg azért hoztam létre ezt a topikot, hogy ha valaki volt kint valamelyik terepen, akkor személyesen írhassa le a tapasztalatát a hóviszonyokról, ugyanis a francia hójelentéseknek sajnos kritikus időszakokban nem lehet hinni.
A beszámolókból néha persze kiderül egysmás de nem mindig.

Amiket eddig olvastam azok alapján tényleg nem érdemes most márciusra bármilyen utat foglaalni, hacsak nem valamelyik 3000 méter feletti (lehetőleg északi fekvésű) terepről van szó.
Előzmény: (Stani 109868)
Stani
5443 élménybeszámolót írt
5443
Admin
2011.02.13. 15:58
Amióta eljöttem hanyatlásnak indult :)
Viccet félretéve nem hiszem, Ausztriában minden nap ratrakolnak, az más kérdés, hogy az időjárás, havazás végett nem mindig találsz gyalult lejtőket.

Szabolcs, nem személyes tapasztalat, de több külföldi fórumon olvastam, hogy a nagyobb terepeken egyes lejtőket nem minden nap kezelnek, Majd bemásolom, ha lesz időm.
Előzmény: (Soma 108659)
Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
2011.02.08. 10:16
Stani, múlt héten jöttem meg Gerliről, szerintem egy hétig nem ratrakoltak (majdnem mindíg elsők között voltam fent a pályákon, ratraknyomot sehol nem találtam), csak azért lehetett síelni, mert kökemények voltak a pályák és nem buckásodtak.
Előzmény: (Stani 108573)
Stani
5443 élménybeszámolót írt
5443
Admin
2011.02.07. 20:26
Ausztriában az infrastruktúra jobb, mint Franciaországban, plusz a franciáknál a nagyobb terepeken több olyan pálya van, amiket csak 2-3 naponta kezelnek!
Előzmény: (Soma 108533)
Békássy Szabolcs
120 élménybeszámolót írt
120
19 éve tag
2011.02.07. 20:09
Hasonló véleményen vagyok Somával és Viddel, az angol kommunikációval soha nem volt problémám Franciországban, azt pedig kijelenteni, hogy Ausztriában színvonalasabbak a pályák, úgy hogy egy 65 km-es francia rendszeren voltál csak, elég merész dolog :):) Nem La Normából kell levonni a tapasztalatokat, s Ausztria szempontjából pedig nem pl. Mönichkirchen kapcsán. A legszebb az egészben, hogy sokan úgy húzzák le a francia terepeket, hogy meg sem fordultak egyiken sem. Kedvesség tekintetében én pont a fordítottját szoktam tapasztalni, sokkal többször találkozom Ausztriában az ember fiát félre lökő, sorba bepofátlankodó csőcselékkel, mint Franciaországban. Ár/érték arányban egyértelműen a francia terepek viszik a prímet, ezen kár vitatkozni. A legtöbb szállás abszolút pályaszállás, s ha nem akartok a konyhában aludni, nagyobb apartmant kell bérelni, s még mindig beljebb vagytok így is a pénztárcátokkal, mint Ausztriában. (a hatalmas pályarendszerekről, felvonóknál sorban állás hiányáról már nem is beszélve)
Előzmény: (Soma 108533)
Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
2011.02.07. 16:20
Ezt így nem lehet kijelenteni. Abban egyetértek, hogy a szállások színvonala magasabb a sógoroknál, de szerintem a pályák (méret és minőség) szempontjából a gallok jobbak. Az ár / érték arány is az ő javukra billen. Most már törekszenek arra, hogy megértsék a külföldit, tavaly Les 2 Alpes-ban mindenhol tudtunk angolul kommunikálni. Nem véletlenül vállalnak nagyon sokan ezer néhányszáz km-t utazni (ez a legnagyobb bajuk). Én mindkét országban nagyon sok terepet kipróbáltam, saját tapasztalatból beszélek.
Dysoninguna
8 élménybeszámolót írt
8
14 éve tag
2011.02.07. 15:28
A színvonal egyértelműen magasabb az osztrákoknál, azért járunk évek óta oda. Remélem visszatér a tél az Alpokba. Minden év februárjában jön egy melegfront de hó végére mindig esik friss hó és jönnek a minuszok.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.