Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Kanyarsí programok - Replaci topikja topikból

ÜZENETEK (2)Időben csökkenő Időben csökkenő
pezs
15 élménybeszámolót írt
15
13 éve tag
2012.02.26. 07:47
Örülök, hogy a SZAKSZERŰ SÍOKTATÁS szükségességét, a síelés iránti elkötelezettséget és felelősségvállalást valamint szeretett sportunk iránti SOKKAL TÖBB ALÁZATOT emelted ki!
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2012.02.26. 07:03
Jó reggelt, síelők!

Felzaklató esemény a 12 éves kisleány tragédiája. Az volt a néhány évvel ezelőtti is, amikor egy kisfiú csúszott be egy pálya széli fakerítés alá.

Visszatérő momentum, (az lesz most is, csak figyeljetek), a felelősök azonnali keresése.

Nekem szimpatikus a sihu cikk kommentjeiben egy segítséget kérő alföldi szervező kérdése - kérése, hogy hogyan is lehetne elkerülni az ilyesmi tragédiákat.

Már ő is megemlít néhány fontos szabályt, melyekkel jómagam is egyetértek.

Pl:
- Felelősségteljes magatartással választani ki a helyet, ahová a (kezdő iskolás) csoportot visszük.
- Síkresz, sisak, fényvisszaverős mellény, bemelegítés,
- Stb..., ezek mind fontos dolgok.

Van azonban néhány dolog, melyekről ritkán esik szó.

- A síelők nagy hányada, (tisztelet a kivételeknek), nincsen felkészülve a veszélyhelyzetek kezelésére, ilyenformán ők maguk egy olyan „beélesített fegyver”, mely veszélyt jelent úgy saját maguk, mint környezetük számára.
- A balesetet kizárni nem lehet, mert pl. nem vagyunk védve egy hátulról történő elgázolás ellen. De ritkábban fordul elő, hogy a SZAKSZERŰ OKTATÁSBAN részesülő síelő akár saját magát, akár másokat veszélyeztetne.

A szakszerű síoktatás LEGFONTOSABB jellemzője nem csak a síoktatás során történő biztonságra törekvés, hanem a tanuló BIZTONSÁGRA NEVELÉSE is.

A gyakorlati biztonságra törekvés és biztonságra nevelés már a síoktatás első perceiben megkezdődik, amikor megbeszéljük, pl. a biztonsági sí kötések fogalmát, célját, működését, stb.

A biztonságos síoktatás és biztonságos síelésre nevelés nem nélkülözheti az évtizedekkel ezelőtt lefektetett elveket: lassútól a sebesebb, egyszerűtől az összetettebb, a könnyen érthetőtől a nehezebben érthető felé.

Egy szakszerű és biztonságos síoktatás még tehetséges tanulók esetében (un. gyors út), sem hagyhatja ki a tematikából azokat a (lásd) életbe vágó technikáknak a megtanítását, melyek a síelés sebességszabályozásait teszik lehetővé. A meg tanítás pedig nem a megmutatást, hanem egy olyan beidegezést jelent, mely vészhelyzetben már reflexesen fog működni.

Ez az eset egy tragédián keresztül bizonyítja, hogy a korszerű tematikák bűvöletében sem volna szabad ledegradálni és figyelmen kívül hagyni olyan immár közel évszázados technikákat, melyeket vészhelyzetben alkalmazva elkerülhetők az ilyen tragédiák.

Kicsit (nagyon) felidegesítettem magam, elindulok walkingolni, hogy lecsillapodjak.

Replaci, senior síoktató
kanyarsiklub.hu

Hóekés fékezés.
SÍ ABC. Kőváriné Szendrődi Ildikó - Kővári Károly (1969)
Csuszo-hoeke.jpg
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.