Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Puy Saint Vincent topikból

ÜZENETEK (3)Időben csökkenő Időben csökkenő
ipip
40 élménybeszámolót írt
40
17 éve tag
2012.10.22. 15:57
Szia Attila!

Én voltam párszor Puy-ben, mindig kocsival.

Buszos út kb 20-22eFt szokott lenni fejenként.

Autóval - attól függően, hogy nyomod, mennyit eszik az autód, EUR árfolyam - kb 110-125eFt között jön ki az össz. útiköltség (magyar,szlovén,olasz autópályadíjak, nafta)

Attól függ, hány személyes autód van, visszaosztva:
4 főre kb 30eft/fő
5 főre kb 24eft/fő
6 főre kb 20eft/fő

Kiszámoltam a költségeket Ausztria felé/Németország felé is, de kb ugyanennyi Ft-ban, csak az utazási idő lesz egyre hoszabb. (Amit megnyersz az autópálya díjakon, elveszted az üzemanyag-költségen) - paraméterezhető XLS-t tudom küldeni :)

Időtartamról: szépen hangzik a 11-12 óra, ha egyhuzamban lenyomod 120-130-cal autópályán, de reálisan számolj 14 órát (tankolás+bio) +30-60perc ha megállsz vásárolni, mondjuk Torinonál vagy Brianconban.. :)

Ráadásul buszban erősen korlátozott a csomagszám és méret, valamint személyenként 1-1 csúszóalkalmatosságot lehet (általában +2-t viszünk :) )

Ennyi dióhéjban...
Előzmény: (attilav 141543)
attilav
13 élménybeszámolót írt
13
11 éve tag
2012.10.21. 20:52
"10 fős baráti társasággal terveztük az utazást privát kisbusszal.Ahogy az a nagy könyvbe megvan írva február közepére ketten maradtunk párommal
Buszos utazás: Nekünk 18 óra alatt sikerült kijutni, három óránként megálltunk(20-30 perc) plusz egy Brianconi nagy bevásárlás kb.1 óra."

Kocsi nem lett volna jobb? Mi a véleményetek briancon környéki terepekre megéri az autó? A meex snowattack oldalán a buszos útra 18-20 óra a kocsisra 12-13 óra van kalkulálva, ami azt hiszem a valóságnak megfelel. Az időkülönbség magasan a kocsi javára dönti el a kérdést, de a költségek már más tészta. A busz hátrányára lehet mondani a nagyon hosszú utazási időt, és hogy a közhiedelemmel ellentétben bizony nem lehet normálisan aludni, én hosszabb időt alva nem bírok, talán akkor lehetne jól aludni ha mögöttünk nem ülne senki és teljesen hátra lehetne dőlni, de az esetek nagy részében ez nem áll meg.

Jöhet minden kocsis tapasztalat nemcsak puy hanem minden briancon környéki terep érdekel ahová eljutottatok kocsival, benzin árak útidő pályadíj útvonal stb.
Előzmény: (cannibale 138104)
cannibale
270 élménybeszámolót írt
270
13 éve tag
2012.03.28. 21:08
Üdv minden hóbarátnak!

Puy az ezerarcú.


Kis háttértörténet: 10 fős baráti társasággal terveztük az utazást privát kisbusszal.Ahogy az a nagy könyvbe megvan írva február közepére ketten maradtunk párommal.Itt a fórumon kutattam út és társaság után és természetesen meg is találtuk a megfelelőt.Innen üdvözölném őket a rengeteg név felsorolása nélkül.Nagyon jól éreztük magunkat veletek és sok jó fej sportbarátra találtunk.

Nem gondolnám,hogy bármi újat tudok mondani azoknak akik lelkes olvasói a fórumnak inkább amolyan szubjektív kis beszámolónak szánom.Lehet kicsit hosszú leszek de ez tőlem az idei szezonra az utolsó! :)
Buszos utazás: Nekünk 18 óra alatt sikerült kijutni, három óránként megálltunk(20-30 perc) plusz egy Brianconi nagy bevásárlás kb.1 óra.
Vásárlás:Itt jegyezném meg,hogy Briancon mások szerint olcsó.Nos szerintem nagyon nem!Persze ez nézőpont kérdése de gyanítom akik átlag Magyarok mint én is azoknak igenis számít az ár, hiszen ha szórhatnám valószínűleg nem busszal vergődnénk ki jó páran.Mi tudtuk ezt ezért rákészültünk.Ha teheted és szánsz rá időt készíts egy szolid listát és vedd meg itthon amire szükséged lehet, nem fogod megbánni!Gyakorlatilag a Francia termékek 85-90% ban megegyeznek az itthonival (különbség a varázslatos csomagolás és,hogy franciául van rajta minden) persze kint ezt háromszor-négyszer drágábban fogod megkapni!Azt a pár terméket ami meg valódi különlegesség azt úgysem fogod megtalálni ha először jársz itt.Talán a Cointreau(igazi alkoholos finomság) az amit érdemes megvenni 20euro ha szerencséd van amúgy 25!Egyedül a pékárúval nem érdemes vacakolni mert a kinti bagett tényleg nagyon friss és finom.Ezt viszont ne itt vedd meg előre 70centért(ritkán friss) hanem a hegyen ahol laksz 90 ért mert ott tutira max. pár órás sütés! Az 1600 on levő Sherpa bolt gyakorlatilag maximum hajnalban van feltöltve de ilyenkor mi nem voltunk hajlandóak felkelni lévén hogy igyekeztünk minél többet csúszni és pihenni.Teljesen ki van fosztva szinte folyamatosan du.ra.Egy heti kaját amúgy meg simán ki lehet találni előre és két főre minden cuccal a "Sielős mit vigyünk magunkkal síútra" mellett simán elfért két nagyobb sporttáskában, két kisebb hátizsákban melyeket a buszra vittünk útravalónak és két board bagben!!Kicsit túl is pakoltuk a konzervet de így semmiben nem szenvedtünk hiányt.Tényleg figyeljetek,sok ezer forintot lehet vele megspórolni és másra költeni.
Szállás átvétel:Délre kint voltunk egy másik Cseh busszal egyetemben.Nekik szerencséjük volt mert kb. 20 perc után már kapták is a kulcsokat. Mi 16 óra körül foglalhattuk el a szállást mivel egy Naturelles forma akinek várnia kellett volna a csoportunkat,nos ő nem kapkodta el a szitut!De remek napsütéses időben körbejártuk a terepet.
Szállás:A szállásunk a megbeszélt Homeu des Ecrins helyett az Le parc auz Etoiles ben volt egy 6 fős apartmanban szaunával(ingyenes!!!csak előre kell bejelentkezni!!) és egy kültéri saját medencével(a házé) ami 09-21ig van nyitva. Nem szabad összehasonlítani az Osztrák apartmanokkal mert hirtelen elkezdesz kiborulni.De az ár érték arányra gondolj és arra,hogy ide ketten jöttök egy Ausztriai út töredékéért és ezt úgy mondom,h Ausztria a szívem csücske.Nekem nem volt vele gondom.Öt nővel voltam egy apartmanban és nem volt gond sem a meleg víz sem semmi más.Internet ill.WIFI.Ha lemész a Magyar pizzériába ott egy sör mellett ingyen van a net! Amúgy 10euro egy hét egy gép!A sítároló nekünk megfelelő volt az öt pár léchez és a boardhoz. Az apartman átvételre érdemes időt szánni kb. 15-20 perc ha ketten csináljátok és tedd el a listát amit készítettél!Sose stimmel valami de leginkább csak pár dolog egyezik :) ha sokat olvastok esténként vigyetek egy-egy erősebb izzót mert mindenhol csak 40W van betekerve.A fűtés nagyon korrekt persze nem volt olyan hidegünk se de mindig minden 1-2 óra alatt megszáradt.Takaró és párnahuzatot + lepedőt vigyetek, amúgy 8-9 euro / fő /hét.
Szombati gyors berendezkedés után egy welcome drink kíséretében megnéztük a medencét és beiratkoztunk a szaunába a recepción.Ha ezt megteszed a szobád fogja egyedül élvezni a helységet amennyiben ezt kéred,ergo a recepciós kiterel mindenkit aki nincs az adott időpontra beírva a szaunába!
Pályák:Nem elemezném szakmailag őket mert erről a témáról már sok bőrt lehúztak a hozzá értők inkább annyit mondanék,hogy közepes tudással mind élvezhető jó vonalvezetésű pályák!Szubjektíven a Carment és a hozzá tartozó pirosakat emelném ki ami nekem nagyon tetszett mikor full porhó volt az egész kivéve azt a 300méteres letörést amit szándékosan nem kezeltek de kétszer itt is leküzdöttük magunkat. :) Boardal csak friss hóban baró!Sok izgalmas kellemes szakasz van.Szerethető nagyon mert nem túl nagy és egy nap után átlátni a pályarendszert.Izgalmas mert Off piste zónákból is van bőven az egyszerűtől a bevállalós helyekig!Jó kis hely ez,főleg ha van hó és esik egy kis friss is! :D
Időjárás:Ez ihlette az alcímet. :) Nos egy igen ínséges tél után nyugodtan mondhatom oltári mega-giga nagy mákunk volt mivel kétszer is esett friss hó ottlétünkor.Akik fórumoznak azok látták mennyire be voltam tojva.Szombati megérkezésünkkor a pályák állapota elég siralmas volt,el is voltam keseredve rendesen.Sok helyen kilátszott a föld,kavicsok,gallyak,stb. A ratrakok mégis minden nap dolgoznak és a franciák megtettek mindent ,hogy a pályák másnap használhatóak legyenek.Vasárnap reggel azért nyitásra ott voltunk és vártuk ,hogy induljanak a felvonók.Reggel mi rutin szerűen lecsúsztunk 1400 ra így egy percet sem kellett sorban állni,de aki 1600on mocorgott azok is gyorsan sorra kerültek a reggeli kulturált sorban állásnak köszönhetően.Ezt azért jegyzem meg mert senki nem akart eltaposni,arrébb lökni mint sógoréknál,sőt kifejezetten illedelmesek voltak a felvonóknál az emberek és a személyzet is nagyon készséges.Egy bonzsúr möszijő pedig mosolyt csal az arcokra és te vagy a jó fej turista. Délig minden pálya jó állapotban volt a körülményekhez képest. 13.00 kor verőfényes napsütésben úgy gondoltuk(pálya állapota használhatatlanná vált) mára elég!Irány a medence egy jó sör társaságában,különben is első nap nem kell letotálozni magad.(Persze csúszni jöttünk de megpróbáltunk a pozitív dolgokra fókuszálni)
Valószínűleg ennek az optimista szemléletnek volt köszönhető az égi ajándék ugyanis Vasárnap este elkezdett esni majd szakadni (ezek a hullámok váltakoztak) a hó.Hétfő reggelre kicsit borús ködös volt az idő de ha ez az ára a friss hónak március végén akkor engem nem érdekelt a napsütés.Kb.10 cm eshetett de fent a pályákon jóval többnek éreztük.Boldogok voltunk hisz ezért jöttünk.Az idő rendesen lehűlt így Kedd reggelre jól kifagyott,néhol jegesek voltak a pályák de használhatóak. Dél környékére ragyogó napsütés lett és szomorúan konstatáltam megint olvad.Szerda reggel azonban nem hittem a szememnek, az éj leple alatt fehérbe borult minden a ratrakolás után eshetett mert mindent szűzhó borított.Ez alul kicsit vizes minőségű volt de fent szépen kristályosan csillogott tehát fagyogatott.Ez a nap maga volt az eufória számomra.Remekül szórakoztunk egész nap és csak egy gyors forró levesre ugrottunk be a szállásra.Csütörtökre és Péntekre nekünk ez kitartott maximálisan bár az olvadás visszafagyás jelei azért mutatkoztak de ezzel nem foglalkozva szépen végig csúsztuk a napokat.Érdemes volt az elején pihenni mert így maradt power erre a két napra amikor gyakorlatilag alig voltak a pályákon,természetesen egész nap nyomtuk pici ebédszünettel.
Felvonók:Tudni kell,hogy elég sokat fejlesztettek ezen a téren és erre is rá lehet még gazdagon pakolni,a menetidőn kívül nem-igen lehet őket kifogásolni amennyiben jó idő van.Ha hideg és szél esetleg hófúvás akkor azért nem lesz kellemes a 15-20 perces csúcsig vezető út.Pár buborékos elférne!
Hütték:Három üzemelt de gyakorlatilag csak megnéztük őket pár fotó erejéig.
Szombaton szépen rendbe vágtuk az apartmant (5 nővel voltam :D ) és vártuk,hogy átvegyék a szállást (minden rendben volt) így maradéktalanul kaptuk vissza a kauciót.

Összegzés:Lehet apróságokon fent akadni és durrogni ha koszos a szellőző vagy le van szakadva a hűtőben a tejtartó ha egy út nem úgy sikerül ahogy terveztük(roppant bosszantó mikor erre az egy hétre várunk és valami nem oké) ez oké, de egyet azért leszögezhetünk.Ha a pályák jók és igazi frankó síelős idő van akkor minden gond eltörpül (legalább is nálunk) ha ehhez jön egy jó társaság és egy közepes szállás akkor tegyük össze a kezünk és élvezzük ki minden percét.Bennünk nem maradt hiányérzet és remekül éreztük magunkat.Anyagilag is bőven elviselhető volt 88e/fő jött ki cak-pak minden, út,bérlet,biztosítás,kaja,full.Ár érték arányban szerintem a Franciák verhetetlenek.

Én erre a szezonra búcsúzom a sporttársaktól és irigykedem azokra akik még karcolnak 3000 méteren.A következő szezonban találkozunk.

Sziasztok.
P6010020.JPG
P6020132.JPG
P6010015.JPG
P5310011.JPG
P6010032.JPG
P6010048.JPG
P6020062.JPG
P6020068.JPG
P6020080.JPG
P6020090.JPG
P6030167.JPG
P6030169.JPG
P6040194.JPG
P6040185.JPG
P6020124.JPG
P6050209.JPG
P6030153.JPG
P6050217.JPG
P6040198.JPG
P6020118.JPG
P6010029.JPG
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.