Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Versenysí vs. Szabadsí topikból

ÜZENETEK (3)Időben csökkenő Időben csökkenő
pinyi
22 élménybeszámolót írt
22
12 éve tag
2012.12.21. 10:43
A versenysíeléshez nem értek, de mint testnevelő és síoktatóként egyetértek Ozsi meglátásával, hogy sok jó versenyzőnél tipikus alaphibák láthatóak. Azzal is hogy ezeket miért nem javítják. Igen, ehhez kell egy jó szemű edző vagy oktató, aki a legfontosabb hibákat meglátja és azok közül ha csak egyet vagy kettőt javítani tud az század vagy tized másodperceket jelenthet a versenyen. Ezt a lehetőséget tényleg luxus lenne kihagyni.

És akkor felmerül a kérdés, hogy ezekkel a hibákkal, hogy lehetnek világkupa szintjén. Véleményem szerint a legfontosabb tényező a verseny síben a pályában megtett kilométerek száma. A sok-sok kilométer építi az izmokat, edzi az ízületeket és adja meg az alkalmazkodást a versenykörülményekhez. És tényleg a sok kilométer miatt beleférnek a "durva hibák is".

Versenyzők (akár amatőr síelők) világában a hibajavításhoz felkészült szaktudásra van szükség, hiszen nagy felelőség beleszólni egy versenyző (vagy amatőr síző) sí mozgásába. Vannak edzők, oktatók, akik beletudnak szólni a sí mozgás végrehajtásába és vannak, akik nem. Feltehetően ez is, ami megkülönbözteti a sí szakemberek munkájának eredményességét.

Szép napot!
Pinyi
Előzmény: (ozsi 146960)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2012.12.19. 15:51
Pontosan ezt írtam: „a versenyzők túlzottan nagy részének a mozgásában olyan tipizálható alaphibák vannak”. Nem mindegy... ;-) Egyébként a világkupában is lehet látni típushibákat, de nem pont rájuk gondoltam. (Az 5, 20, 40, 60 és 100 pontokat is fényévek választják el egymástól. És még az 5 és a 20 között sem pusztán a szerencse dönt, hanem felkészültség, amelynek az egyik része a sítechnika.) Simán kitűnhet valaki a hegyen, és nekem is leesik az állam, de ettől még lehetnek hibák a síelésében, és az álmélkodás nem csukja be a szememet. A stabilitásba, a lécbiztonságba simán beleférnek még elég komoly hibák is. És nem szoktam érteni, hogy miért nem javítja ki senki a hibáit, és miért csinál olyan gyakorlatokat, amelyek kifejezetten rosszak a legsúlyosabb hibáira. És ez nem egyedi.

Ha nagyon hasonló hibák vannak egy olyan síelő rétegben, amelyik nagyon hasonló gyakorlatokat végzi a felkészülését, érdemes elgondolkodni az esetleges összefüggéseken.

És az is érdekes adalék, hogy több kollégát ismerek, aki eredményes versenyzőből lett síoktató. Valamennyien azt mondják, hogy amikor kitanulták a szakmát, rengeteget fejlődtek sítechnikai szempontból. Akkor ez hogy van? Érkeznek az elvileg kiemelkedő tudással bíró területről, majd rájönnek, hogy technikailag elég képzetlenek? Nekem tök mindegy, hogy meghallgatják-e a véleményemet egy-egy versenyző mozgásáról vagy eljön-e egy edző meghallgatni az infókat egy (akár ingyenes) továbbképzésen. De a versenyzőnek meg az edzőjének esetleg nem mindegy... De ez már az ő dolguk. Én úgy tudom, hogy a nyitottság senkinek sem ártott meg még.
Előzmény: (jóska63 146916)
jóska63
526 élménybeszámolót írt
526
15 éve tag
2012.12.19. 10:54
"a síversenyzők 2/3-madánál tipízálható hiba van" ezen azért elmosolyodtam, meg kérdezem, hogy itt kkre gondolsz? a világkupásokra, vagy általában a síversenyzőkre akik átlag életkora mondjuk 16 év..... Egy 100 pontos síelő már nagyon kitűnik minden hegyen, egy 50 pontos fényévekkel tűnnik ki, egy 30 pontosnál meg már az állunk leeseik ha ép van kedve síelni és nem a legkisebbb erőfeszítéssel akkar eljutni A pontból B-be.

10-15 éves gyakorlatokat tanítanak, a vicces az, most ez kell a új GS szabályok miatt, amai ifjak soha nem mentek dióverővel

tény, hogy vannak idióta síedzők, akik idiótaságokat tanítanak, de legalább ilyen arányban vannak idióta síokatók is hegyen, mitöbb jóval nagyobb számban

én azért edzőtől kérnék szakmai tanácsot
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.