Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Tátralomnic topikból

ÜZENETEK (14)Időben csökkenő Időben csökkenő
admin8
60 élménybeszámolót írt
60
13 éve tag
2013.01.09. 12:17
Jelenleg is megtalálható, de offtopikként van jelölve így csak bejelentkezve olvasható.
Előzmény: (Chopoker 149958)
Chopoker
422 élménybeszámolót írt
422
16 éve tag
2013.01.09. 11:55
Érdekes, közben eltűnt Rera 149939-es hozzászólása, ami előzménye volt bejegyzésemnek, kíváncsian várom, hogy ismét felbukkan-e?!
Előzmény: (Chopoker 149954)
Chopoker
422 élménybeszámolót írt
422
16 éve tag
2013.01.09. 11:29
..."bármilyen pályán élvezem a síelés minden percét!"

Felülre másoltam a legfontosabb mondanivalódat, én is így vagyok evvel, és nem csak, hogy élvezem, hanem még nagyon értékelem is, a létezésem és leginkább a saját munkám jutalmául fogom fel.
Teljesen korrekt hangnemben írtok (ez mindenképpen nagyon jó) és hagsúlyozzátok a szubjektivitást a véleményetek formálásakor, ennek ellenére mégsem tartom etikusnak, hogy egy ország bármely síterepének fórumán egy másik ország, vagy inkább másik világ síterepeinek jobbságát, minőségibbségét hangoztatjátok. A korábbi autós példánál maradva: furcsállom, hogy a Skoda fórumon BMW előnyökről írtok. Szerintem inkább A vs. SK fórumon kellene ezt tenni, korábban volt is ilyen, de hangnemben inkább érdekcsoportok veszekedéséhez kezdett már-már hasonlítani sajnos. Azért gondoljatok arra, hogy nagyon sok embernek még Skodája sincs, csak Ladája, de egyre többek alól kopik ki még a Lada is, és helyette marad a "gyalog-galopp"!
Harag nincs, különbözőek vagyunk, ettől szép a világ. Képzeljétek el, hogy milyen rossz lenne, ha holnaptól mindenki A-ba járna sielni, mert az szerintetek ár/érték arányban sokkal jobb! Holnaptól már mást mondanátok, jól gondolom? :-)
Előzmény: (Rera 149939)
Rera
318 élménybeszámolót írt
318
14 éve tag
Offtopic: Az üzenet nem tartozik szorosan a témához
2013.01.09. 10:08
Talán érdemben hozzászólhatok, hiszen tavaly Sörapuékkal voltam Tátralomnicon és Mlynkyben, a jelen szezon besízését pedig a PálinkásTours társaságával követtem el Zauchensee és Hochwurzen lejtőin (a személyi átfedések nem véletlenek;-). Az árakat ne szépítsük, mert bizony a duplájára jött ki, lényegi hüttézés nélkül. Szezonbérlet nélkül több mint másfélszeres volt a napijegy is (44 vs 28 euró, Mlynkyben 16 euró!), a szállás is (23 vs 15 euró/éj), a benzinrész meg természetesen (9500 vs 5000 forint). A pályák mennyisége viszont sokszoros szorzót kíván, minősége meg össze sem hasonlítható, pedig december közepén még nem is voltak a legjobb hóviszonyok Ausztriában! S mondom ezt úgy, hogy a legtöbbször szlovák és magyar terepekre járok, és bármilyen pályán élvezem a síelés minden percét! :-) De ami tény, az tény.
Előzmény: (Chopoker 149096)
Hogwash
841 élménybeszámolót írt
841
17 éve tag
2013.01.03. 18:54
Nem kell rögtön összeesküvésre gyanakodni :) Tényleg van itt 30-40 ember, akikkel elég rendszeresen együtt síelünk. Nekem tavaly 26 euró/nap volt a bérlet ára (SSSC szezonbérlet), de van olyan barátom, akinek 8 euró/nap (ehhez kicsit többet kell síelni az átlagnál). Legutóbbi szállásunk 14 euró/fő/éj volt, a következő 17 euró/fő/éj lesz. A reggelit, vacsorát magunk főzzük. Nem hiszem, hogy ennél nagyságrendekkel olcsóbb lenne a Tátra, sőt, tudom, hogy nem az. És igen, valóban nyomós okom van Ausztriába járni: sokkal jobban érzem magam...
Előzmény: (Chopoker 149096)
Chopoker
422 élménybeszámolót írt
422
16 éve tag
2013.01.03. 17:57
Lassan kezd összeállni a kép, hogy ki-kivel van, örülök neki. Pálinkás már felfestette a pályát, kezdem átlátni. Egyről azért ne akarjatok meggyőzni: konkrétan arról, hogy A kicsit drágább csak SK-nál! A 1,5X-2X szorzó (pálinkás írta) nálam azért nem kicsi. Azt elhiszem, hogy nem véletlenül jársz Miskolcról A-ba, biztosan nyomós oka van, én sem véletlenül járok SK-ba. Szerintem összehasonlítható a kettő!
Előzmény: (Hogwash 149088)
Hogwash
841 élménybeszámolót írt
841
17 éve tag
2013.01.03. 16:53
Én magam miskolci lévén sűrűn jártam a Tátrába, de az utóbbi néhány évben inkább Ausztriába megyek vagy a talponsíelőkkel (Talpon Tours), vagy Pálinkás kollégával (PalinkaSkiTours). Hétfőn jöttem haza Grossarlból és szombaton megyek egy hétre Saalbachba éppen Norbival. Miskolcról. Egy kicsit hosszú az út, de megéri. Szezonbérlettel nem sokkal drágább egy-egy út, mintha a Tátrába mennék és higgyétek el, nem összehasonlítható a kettő. Chopok délre azért ki-kiszaladok egynapos csúszásokra és Mlynky sem marad ki soha :)
Előzmény: (Chopoker 148804)
Chopoker
422 élménybeszámolót írt
422
16 éve tag
2013.01.03. 10:13
Érdekes dolog a síelés és az autó összevetése, megmosolyogtatott, igaz a végére belezavarodtam. Most már teljesen elbizonytalanodtam, hogy mennyit is ér egy 3éves BMW?! :-)
pálinkás
408 élménybeszámolót írt
408
17 éve tag
2013.01.03. 05:52
Na hajba kapni azt biztosan nem fogunk :)

Gondolkoztam viszont és rájöttem, miért nem érthetsz (és meglehet, így van ezzel több fúrumozó is). Ezért megpróbálom leírni egy hasonlattal. Van autód?

Tátralomnic és Saalbach-Hinterglemm között akkora a különbség, mint mondjuk egy 10+ éves Skoda Favorit és egy 2-3 éves BMW között. Az említett Skoda 500ezer környékén vásárolható meg, a BMW pedig úgy 5millióért. Saalbach ezzel szemben csak másfélszer (ha nagyon rosszul szervezed, kétszer) olyan drága, mint Tátralomnic! És ez az ár-érték arány lényege.

Mi most TUDATOSAN választva a Skodával mentünk szilveszterezni. Jó kis gép volt, új a fényezése meg kicseréltek benne néhány fontosabb alkatrészt, és a belső kárpitokat is egész szépen karbantartották, persze ettől még nehezen indult hidegben, lassan gyorsult és az utazósebessége sem valami magas, mert eleve alacsony a teljesítménye (vö. Tátralomnic) Mégis simán, gond nélkül megjártuk vele és remekül éreztük magunkat :)

Viszont sokszor olvasom itt Tártalomniccal és a többi szlovák sítereppel kapcsolatban, ahogy a "Skodát választók" fikázzák az "autójukat". A másik véglet, szintén tapasztalható itt gyakran, amikor egy Skodában ülő úgy viselkedik, mint ha az legalábis egy BMW lenne és nem hajlandó reálisan látni a kulönbségeket.
Pedig ha helyén kezelnénk a dolgokat, sok felesleges bosszúságtól kímélhetnénk meg magunkat (és embertársainkat a saját bosszankodásunktól).

Jól érzem magam bármelyik szlovák (sőt magyar, stb) sípályán is. De legtöbbször mégis inkább Ausztriába megyek, ha tehetem.
Egyébként jelenleg egy 27 éves autóm van és 750ezerért vettem tavaly nyáron :)

Te mit választanál: egy 10 éves Skoda Favoritot 500ezerért vagy inkább egy 3 éves BMW-t 750ezerért?
Előzmény: (Chopoker 148804)
maci-laci
3532 élménybeszámolót írt
3532
18 éve tag
2013.01.02. 17:07
"Csupa rosszat, de minimum negatívumot írsz,"
Biztosan ugyan azt a beszámolót olvastuk ?
Valóban kár ragozni a közös csúszás alkalmával egy perc alatt megértitek egymást. Pálinkás sporttárssal hamar meglehet találni a közös hangot, és remekül főz a síelések utáni közös vacsorákon ;)
Előzmény: (Chopoker 148804)
Chopoker
422 élménybeszámolót írt
422
16 éve tag
2013.01.02. 16:49
Szia!

Én máshogy fogalmaznék: nem féreértettelek, hanem inkább nem értelek. Csupa rosszat, de minimum negatívumot írsz, mégis úgy zárod soraidat, hogy tök jó volt. Ismét elolvastam részletes beszámolódat, ismét nem értelek. Teljesen korrekt hangnemben tetted ezt, semmi gondom nem is volt vele, egyszerűen csak érthetetlen számomra, de nem ragoznám tovább.

Inkább az ajánlatodra válaszolnék: adott esetben lehet róla szó, hogy Ausztriában együtt csússzunk, de előtte tisztázni kellene egy-két dolgot. Megírhatnád kivonatosan, hogy mit ajánlasz, mindezt mennyiért. De én inkább azt javasolnám kezdjük a Chopokon, aztán meglátjuk a folytatást! A lényeg, hogy csúszni mindketten szeretünk, és élőszóban talán jobban is megértenénk egymást! :-)
pálinkás
408 élménybeszámolót írt
408
17 éve tag
2013.01.02. 16:02
Szia Chopoker, azt hiszem, te valamit félreértettél.

Egyáltalán nem volt rossz döntés, mint írtam is: nagyszerűen éreztük magunkat! Továbbá kifejezetten szeretem Szlovákiát, ezen a nyáron is szinte minden hétvégémet különböző szlovák sziklákon töltöttem, és amikor csak a hóviszonyok úgy jönnek ki, megyek Chopokra csapatni a Deres alatt.

Az osztrák topicokba pedig nem kell beleolvasnom, mivel szezononként kb 30-40 napot töltök különböző ausztriai síterepeken, és egészen pontosan tisztában vagyok az ottani helyzettel.
Tudom, hogy az ünnepek alatt, sőt egy-egy felkapottabb síközpontban néha hétvégén is sorban kell állni a lifteknél, és délben nincs hely a hüttében. Azt is elmondom neked fejből, mi mennyibe kerül.

A soraimban nem érezhettél semmi csalódottságot, sem elégedetlenkedést. Egyszerűen leírtam, hogyan teltek a napjaink a Tátralomnicon és levontam azt a következtetést, hogy Szlovákia ár-érték arányban bővel alul marad Ausztriával szemben.

Minden második hétvégén szervezek nonprofit síutakat Salzburg tartományba, egyszer tarts velünk, szívesen látott vendég vagy. Nem fogsz sokkal többet költeni rá, mint egy három napos tátralomnici síelésre. Persze azért drágább lesz, viszont akkor megérted majd, mire céloztam ár-érték arány alatt.

Hajrá!
Előzmény: (Chopoker 148734)
Chopoker
422 élménybeszámolót írt
422
16 éve tag
2013.01.02. 13:14
Nagyjából én is egyetértek a részletes beszámolóval. De amivel egyáltalán nem az az ár-érték arány. Akinek ez fontos az szerintem ne az év végi ünnepek alatt akarjon sielni. Ha meg mégis akkor megy, én is szoktam, akkor meg ne az ár-érték arányt hangoztassa. Ha meg évek óta nem volt valaki Szlovákiában, akkor meg ebből kiindulva ilyen következtetést levonni, ráadásul ilyen tapasztalattal a háta mögött...nagyon furcsa. Érdemes beleolvasni az osztrák fórumokba, bár még kevés lényegi bejegyzés van, de a 20-40perc várakozás már most szerepel ott is. Hányszor kell még megtapasztalni, hogy ilyenkor sok helyen bele lehet szaladni ilyen számokba...és nem csak Szlovákiában? A legközelebbi csalódók majd a síszünet miatti 20-40perceket fogják fájdalmasan panaszolni, annak ellenére, hogy évek óta írják meg nekünk előre batusék (én nagyon szépen köszönöm nekik), hogy melyik ország melyik régiójának mikor van a síszünete. Még egy dolog: a Magas-Tátrát évek óta kerüli a komolyabb havazás, de a keleti invázió még mindig jellemző év végén! Az én szubjektív véleményem: hiba volt ebben az ünnepi időszakban a kevés természetes hóval megáldott Magas-Tátrát választani, de összességében a szlovák sielés jó ár-érték arányt mutat. Másik érdekesség: a sípálya üzemeltetők is panaszkodnák ám! Nagyon nehezményezik, hogy karácsonyig minimális az érdeklődés a síelésre, pedig előtte 1-2 héttel már sok helyen 50-70%-os nyitással várnak bennünket.
pálinkás
408 élménybeszámolót írt
408
17 éve tag
2013.01.02. 08:00
Mivel későn döntöttünk, és nem kaptunk már Ausztriában szállást, elhatároztam, sok év után újra kipróbáljuk Szlovákiát (eltekintve kedvenc egynapos Chopokjaimtól, legalább 4-5 éve nem jártam itt hosszabb síelésen). Így ide indultunk szilveszterezni. Még mielőtt bárki lekapna a tíz körmömről, előre bocsátom: az értékelés a saját, SZUBJEKTÍV véleményem.

December 30-31-én Tártalomnicon síeltünk. Tekintettel a szeretetteljesnek gondolt ünnepekre és köszönhetően a hosszan gyakorolt buddhista-szintű belátásnak, elfogadásnak, nem zaklattam fel magam sem azon, hogy a liftektől csak több száz méterre lehetett parkolni, sem azon hogy ezt nem a közel sem kedves és kommunikatív sárgamellényes alkalmazottaktól tudtam meg, hanem saját kútfőből kellett kiokoskodnunk. Rezzenéstelen arccal álltam végig a pénztárnál a 40 perces, majd a narancssárga buborékos liftnél a pontosan 26 perces sort. Igaz ezen a második helyszínen néha elmormogtam egy-egy befelé fojtott értetlenséget, látva ahogy a hat személyes liftbe 2-3-4-esével szállnak az emberek és a liftkezelők semmit nem szólnak, miközben mögöttük a sohasorranemkerülés reménytelenségével várakoznak százszámra a sport- és sorstársak.
Egész nap (mindkét nap) riasztóan sűrű maradt a tömeg mind a hatszékes, mind a kabinos beszállásánál, szerencsére a kék buborékos nyolcszékes valahogy kiesett a nép látóköréből, így itt 1-2 perc alatt gyorsan tudtunk pörögni - igaz, az ide tartozó pálya elég rövidke és mindössze 140 méter szintkülönbségű.

Na de végre lécen álltunk és a kötések csattanásának hangja okozta boldogsághormon-felszabaduláson semmit nem tompított az előzetes procedúra. A pályamunkások kitettek magukért, szinte a semmiből varázsoltak egészen jó havat, természetes áldásban ugyanis nem nagyon volt része a környéknek. A kellemes téli hangulat megteremtéséhez elegendő a hó, de síelni a jelentős hóágyú-park nélkül bajosan lehetne. Tájképileg még mindig elég siralmas a látvány a néhány évvel ezelőtti erdőpusztító viharnak "köszönhetően".
A felső pályarész, amit a kabinossal lehet megközelíteni, csontkeményre fagyott, mesterséges havas felületéből sokhelyütt kikukucskáló köveivel inkább csak a bérelt léccel közlekedőknek ajánlott. A legfölső fekete természetesen még nem üzemel, és a pályán kívüli síelés is esélytelen, hisz kilátszanak a sziklák és törpefenyők az alig 30-40 centinyi természetes hótakaró alól.
Az alsó részek ugyan elég laposak, viszont a hatszékes alatti pálya legalább jó hosszú, van vagy 4 kilométer, így kezdő sízőknek tökéletes a gyakorlásra és a gyengébb erőnlétűek legalább pihenhetnek sorbanállás közben.

Ausztria után itt valahogy határozottan más síkultúrához kell gyorsan hozzászokni. Ennyi mormotapózban száguldozó, láthatóan leginkább csak az egyenes irányt tartani tudó és megállni csak a lejtő alján vagy eséssel képes önjelölt versenyzőt egy helyen én még nem láttam. Viszont a száguldozás szó szerint értendő. Először éreztem síelés után a nyakamban izomlázat, annyit forgattam a fejem folyamatosan jobbra-balra-hátra, minden pillanatban számítva a váratlan becsapódásra. Egy szőnyegbombázás közepén lehet hasonló érzése az embernek. Rengeteg ütközést és még több csúnya, bukfencezős zakót láttunk. Isteni szerencsével sikerült megúsznom egy kisebb karambollal, amikor már nem tudtam a letörés fölül előbukkanó (hátulról érkező) kamikaze elől maximálisan kitérni. Az orosz kolléga, miután feltápászkodtunk, bár sejtésem szerint értenie kellett a "slowly please, langsam bitte" intésemet, fülig érő vigyorral folytatta hasonló stílusban és sebességgel ön- és közveszélyes szórakozását. Már csak hab a tortán és érdekes kulturális tapasztalat, hogy az idők változásával hogyan nem változnak mégsem errefelé az emberiség sorban állási szokásai: az újonnan érkezők nem a sor végére, hanem az elejére igyekeznek állni, fittyet hányva rá, hány "konkurensükön" kell ehhez keresztülküzdeniük magukat.

Pénztárcánkat ez a három napos kaland sokkal kevésbé viselte meg, mint ha ugyanezt Ausztriában műveltük volna. Eleve jóval kevesebb útiköltség jutott a csupán 250 kilométernyi távolságra, igaz ezt megtenni oda és vissza is több mint 4 órába telt. Apartmanunk színvonala bőven hozta (sőt sok esethez képest meg is haladta) az Ausztriában szokásos magánszállások minőségét, és mindössze 10 Eurót fizettünk fejenként egy éjszakára még ebben a frekventált időszakban is a Tátralomnictól 8 kilométerre fekvő Nova Lesna faluban. Az esti étkezéseket pedig megúsztuk ketten 15-20 Euro között, levessel, főétellel és az emelkedett ünnepi körülményekre tekintettel elfogyasztott jópár sör-becherovkával együtt is (egyébként ugye nem iszom ilyesmit, mert nem szeretem az alkoholtartalmú italok ízét). Mindezt összeadva még az sem billenti át a financiális mérleget, hogy a bérlet már-már eléri az ausztriai árakat - 93 Eurót fizettünk a három napos Magas-Tátra passért (ezzel több környékbeli sípálya használható).

A közvélekedéssel ellentétben magyarságunknak semmi hátrányát nem tapasztaltuk, inkább azt láttuk, hogy az ottani síturizmus-biznisz szereplői minden vendégre hasonlóan reagálnak. Mintha kicsit nyűg lenne nekik ez a nagy forgatag - valahogy úgy vannak bedrótozva, hogy alaphelyzetben egyfajta nemtörődömséget sugároznak, viszont ha helyzetbe kerülnek, a lehetséges jófej és rosszfej megoldások közül leggyakrabban az utóbbit választják.

Aki szeret síelni és árérzékeny, azaz nem különösebben zavarja, hogy mit kap a pénzéért cserébe és nem rendítik meg a viszontagságosabb körülmények, hanem a költségek alacsonyan tartása a cél, az itt ugyanúgy megtalálja az örömét kedvenc sportjában, mint a világ boldogabbik felén (ez esetben azonban illik az utólagos fikázást mellőzni). Aki viszont mérlegeli az ár-érték arányt, fontosak neki a kiegészítő szolgáltatások és hogy valóban vendégnek érezhesse magát, az jobban teszi, ha még egy darabig inkább a nyugatabbra fekvő országokat választja.
Mi nagyszerűen éreztük magunkat és nem bántuk meg, hogy újra belekóstolhattunk ebbe a fajta síélménybe is.
(Az új év első napját Csorba-tónál töltöttük, arról majd a vonatkozó topicban, ott már szigorúan a síterepre koncentrálva..)
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.