Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Potok baleset Chopok délen topikból

ÜZENETEK (2)Időben csökkenő Időben csökkenő
nagydoki
62 élménybeszámolót írt
62
18 éve tag
2013.04.04. 22:37
Szia András !

Örülök, hogy jól vagy !
A képeket elnézve " Boldog Születésnapot kívánok !"
Előzmény: (Fraxinus 158814)
Fraxinus
127 élménybeszámolót írt
127
12 éve tag
2013.04.04. 19:49
Tegnap kijutottunk Chopokra. Esős időben, nehéz, tapadós havon, és sokszor nagyon rossz látásviszonyok mellett síeltünk. Némi keresgélés után találtunk egy kisebb pályát, amit elkerült a köd. A rövid, de határozott esésű pályát széltében-hosszában jól beláttuk, nemcsak az alsó gépházig, hanem a szemközti ellenlejtő tetejéig is. A pálya egy egyenes irtás volt, kétoldalt fenyőerdővel. Négy-öt csúszás után megnéztük a szomszédos pályát is, majd visszajöttünk ide. És ekkor olyasmi történt, amire nem számítottam.
A következő menetben, kicsit megeresztve a lécet, a pálya alsó részén egy érthetetlen és brutális frontális ütközés után arccal a hóba fejeltem. A dolog nem emlékeztetett esésre, egyáltalán nem volt kibillenés sem. Furcsa volt, hogy éreztem: nem fekszem, hanem állok. Lekotortam az arcomról a havat, és körülnéztem.
Egy patakmederbe fektetett, kb. másfél méter magas beton áteresz felső peremén álltam, szemből embermagas hófalnak ütközve. Ebbe a hópárkányba csapódtam, épp úgy, hogy kicsit visszacsúszva a sícipő orrával a beton szélén meg tudtam támaszkodni, és nem estem hanyatt a patakba. Léceim a patak kövei között hevertek. Fel tudtam kapaszkodni a hó tetejére, és kimásztam. Felálltam, és megállapítottam, hogy ilyen-olyan fájdalmaktól eltekintve egyben vagyok. Az is összeállt, hogy az átlósan húzódó patakmeder felett jó hosszan repültem, és mivel nem vesztettem magasságot, nem a beton alagútba, hanem - még éppen - a tetején lévő hóba csapódtam.
Lackó és Szendre ekkor ért le, ők nem látták a röptét. A patakban heverő lécekre mutattam, ekkor kicsit elszürkült az arcuk. Kihívtuk a pár méterre lévő gépházból az embert, aki szintén gondterheltté vált, és hozta a házikójánál felejtett védőhálót.
Az egyik lécem teljesen sértetlen maradt, a másik a kötés alatt kapott egy kemény ütést, amitől a kantni is gyűrődött, és a kötés egyik füle letört, így alig tartotta a cipő orrát. De így is sikerült felmenni a tárcsással, és lecsúszni a pályarendszer aljába.
Itt a szervíz és a kölcsönző zárva volt, pénztáros tárta karjait, majd a szállodában szóba álltak velünk. A recepciós hölgy segítőkész volt, én a panasz elsóhajtása után - hogy ti. ott meg is lehet halni - csak egy kölcsön léchez szerettem volna jutni a nap hátralévő részére. Még két hölgy odagyűlt, telefonáltak, előkerítették a felvonókezelőket, hoztak számomra egy húszéves Dynastart, majd kis poharakban konyakot. Ittunk az ijedtségre, és áthágtuk a nyelvi korlátokat. Én mondtam, hogy potok, az egyik hölgy pedig azt, hogy azannyapicsáját, és innentől kezdve mindenki beszélt minden nyelvet.
A nagy liftről felmértük a pályát, és megállapítottuk, hogy a patak a pálya közepéig "belóg", és ott eltűnik az alagútban. A magas hó miatt a pálya szintjéről a meder nem látszik, a túlpart fehérje összemosódik az innensővel. Sejtem, hogy a védőhálót sokkal hosszabban, az utolsó két hóágyú póznáig ki szokták húzni, jelezve, hogy a pálya az alján a felére szűkül.
A kölcsönléccel a buckákon még estem egy kicsit, de rosszul (nem oldott, pedig jól volt beállítva), remélem csak rántás és nem szakadás.
Jól vagyok, és hálálkodom az angyalaimnak.
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.