Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Síoktatásról, síoktató képzésről másképpen topikból

ÜZENETEK (3)Időben csökkenő Időben csökkenő
Nagy Péter /Bundi/
119 élménybeszámolót írt
119
16 éve tag
2013.04.16. 20:16
A magyar síoktatóképzés mindig csak arról szólt, hogy hogy lehet lehúzni a síoktató jelöltekről minél több bőrt, így volt ez régen és sajnos így van ez most is, legfeljebb most több szervezet osztozik, marakodik ugyanazon a csonton.

Végzettségek tekintetében pedig akkora a ködösítés, hogy szerintem egy öreg angol egész életében nem lát ennyit.

Az egy csillag, jelenleg az OKJ-s képzés vége, ami feljogosít oktatásra, síiskola alapításra... egy dolgot viszont nem vesz senki figyelembe, hogy van egy területi hatálya az pedig Magyarország. És attól, hogy ez a mi állami végzettségünk, jelenleg Magyarországon kívül szinte sehol, és nem gondolom, hogy a közeli jövőben bővülne azoknak a helyeknek a száma ahol elfogadnák.
Előzmény: (Ba 159286)
Ba
16 élménybeszámolót írt
16
15 éve tag
2013.04.16. 15:55
Ezt a kérdést én is többször feszegettem az Ozsinak, még smsz-es korában, a mostaniaknak is mondtam, de süket fülekre talált.
Ha nincsen magyar törvényi szabályozás erre, akkor lehetne smsz-es. bejön a mókus az egy csillagra és el kell neki magyarázni és/vagy alá kell vele íratni, hogy az a 8 napos végzettség mire jogosítja fel!!! mert iskola/tábor/stb vezetésre biztosan nem. meg versenyzők nevelésére. cserébe mindenki büszkén feszít és osztja az észt a síelésről egy 8 napos kurzus után (magát a kurzust most ne is firtassuk, a kiképző oktatókról, az ingyenes hospitálásról, stb). Aztán meg csodálkozik, ha baleset történik, meg a vendégek elégedetlenek. (a másik topicos beszélgetéshez kapcsolódóan pedig a vízuális környezetszennyezésről ne is beszéljünk, ahogy egyik-másik leováckodik a hegyről). megoldás lehetne az is ha azt mondjuk, hogy nekünk csak ez a 8 napos van, de cserébe nem engedünk át senkit, vagy csak azokat, akik tényleg tudnak. mert így valóban nem lesz 3* tábor és nem lesz értelmes oktatói gárda.
persze a másik véglet az osztrák, aki meg ugye még roller stadtlichgeprüftét is kér a síiskola alapításához, és még akkor is okoskodni kell hogy meg tudd nyitni a sajátod. De ez nem az én gondom, ez legyen a tiéd. Viszont a magyar meg igen és nem tudjuk megoldani hosszú évek óta. kár!
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2013.04.12. 20:26
Na igen. Ez örök téma, ki, mennyi képzési napra adja ki az állami diplomáját.

Erre lett volna jó az ISIA minimum meghatározása és az ISIA teszt, ami szintén sok év pofozkodás eredménye. Csak addigra szegényke eléggé erejét veszítette a síoktatás világában.
Sajnos.

Olaszoknál 90 képzési nap az állami diploma megszerzésének ideje. Tartalmazza az EUROTEST-et és az EuroSecurity-t is.

Az osztrák rendszerben már meghaladja lassan a 130 képzési napot. Ebben aztán "dobozt, golyót, olajbogyót, sok szir-szart benne lelsz..." Eurocuccoktól a Landes Snowboardig és a sífutásig... (Amúgy az ISIA minimumot már a tartományi síoktatói szinten teljesítik a képzettek, ami a további felvételizés előfeltétele.)

A magyar törvények tudtommal nem tettek még lehetővé változtatást, így 8 gyakorlati képzési nap után kapják kézbe az oktatók az OKJ-s bizonyítványt, ami nem más, mint az állami végzettség. Amivel aztán céget/síiskolát alapíthat és mehet Isten hírével...

Majd még jól bizonygatjuk is nekik, hogy teljes jogú állami oktatók...még odakint is.
Így aztán törheti magát bárki, hogy a kész oktatók csillagvadászatba kezdjenek a hazai szervezeteknél. Lényegében innen már nem ad nekik hivatalosan senki sem többet. A tudás, amit kapnak pedig inkább egyéni igényesség kérdéseként jelenik meg a jelentkezőknél. Persze, hogy nehezen jön így össze egy 3csillagos tábor.

A franciát és svájci rendszereket nem ismerem olyan pontossággal, hogy egy karaktert is hitelesen ide pöttyincsek, de a fenti 3 szerintem elég jól érzékelteti a különbségekből eredő problémákat.

Az EU szegény törheti magát, de ezt azért így nehéz már első ránézésre is rendbe vágni.

...
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.