Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Síoktatásról, síoktató képzésről másképpen topikból

ÜZENETEK (4)Időben csökkenő Időben csökkenő
Nagy Péter /Bundi/
119 élménybeszámolót írt
119
16 éve tag
2013.04.17. 20:38
Ha valaki egyszer tanításra adta a fejét, akkor annak kutya kötelessége továbbadnia tudását. Úgy gondolom mindennek meg van az ára, és ha valami jó, akkor azt meg kell fizetni. Ha valaki áron alul adja el magát, akkor az leértékeli a tudását. Amennyiben nem tudtatok biztos megélhetést biztosítani magatoknak az oktató képzésből, akkor drágábban kellett volna dolgoznotok. Ha drágábban dolgoztatok volna, drágább lett volna a képzés, kevesebben vizsgáztak volna, de a tudásuk sokkal többet ért volna, és nem árasztotta volna el a sípályákat a sok-sok olcsó munkaerő, akik szép lassan kiszorítják az igényesebb ámde sokkal drágább oktatókat. Lehet, hogy nem tűnnének el lassan a pályákról azok az oktatók sem akiket említesz (akik akkoriban jól kerestek). Nézz körbe, lassan csak a helyi síiskoláknál olcsón dolgozó oktatókat fogsz találni egy két főnökkel megspékelve.
Előzmény: (ozsi 159304)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2013.04.17. 09:12
A képzést a TF szervezése. Az SMSZ csak a szakmai programot adja és az oktatókat küldi. Ennyi. Nekem pl. a megélhetésem ment rá, annyi időmet vitte el az elmúlt évtizedben. Míg akiket képeztünk, eközben keresték a pénzt, nagy vendégkört alakítottak ki. Megköszönni senki nem szokta (bár nem is azért csináltam, simán mert csak hülye vagyok). Én átadom a tudást, majd két hét múlva lelkesen jelentik, hogy megszervezték az első csoportokat, és tényleg iszonyú jól működik, amit tanultak. Én meg persze örülök, mert megint bevált, amit összeraktunk. Aztán az ismerősök megkérdezik, hogy normális vagyok-e? Miért nem használom inkább versenyelőnynek azt a tudást, amit összeszedtünk, ahelyett, hogy konkurenciát gyártanánk magunknak... ;-) Persze tudom a választ, csak senki nem hiszi el. A magam részéről ennyit a lenyúlásról.

A magyar OKJ-s oktatók elég nagy arányban elég komoly munkákat kapnak a síiskolákban. Pont azért, mert elég magas a képzettségi szintjük. Persze, hogy lehetne jobb. És azzal is egyet értek, hogy tanuljanak a síoktatók, hiszen mis is megcsináltuk a három-négycsillagos képzéseket, és hiába tudok bőven jobban síleni és vagyok jobban felkészült az átlagnál, a mai napig folyamatosan tanulok. Nyilván elvárnám ezt a többiektől is.
De nem azért nem fogadják el a franciák vagy olaszok magyar végzettségeket, mert nem elég magas a képzettség, teljesen más okok vannak mögötte (ezt szépen mutatja a mostani francia balhék). Ha így lenne, akkor nem az Eurotestet írnák elő.

Semmit sem ér egy akárhány csillagos képzés, akármilyen vizsgákkal, ha az oktató igénytelen vagy ha a síiskola felvesz bárkit. A síiskolákban van egy csomó szakképesítés nélküli oktató. Az osztrák síiskolákban is rengeteg olyan oktatót látok, aki nálam egészen biztosan elhasalna sítudása alapján. Szint minden sípályán látok olyan oktatást, hogy az oktató nyújtott lábbak flatterolgat a vendég előtt ötven méterrel, vagy adja ki a megszokott típusgyaksikat. Olaszországban olyant is láttam, hogy eközben a cigaretta lógott a szájában... :) Lehet ő egyetemi tanár is síelésből, a munkája kevesebbet ér, mint egy lelkes egycsillagos magyar oktatóé.

Az OKJ-s vizsgákon rendszeresen buktattuk meg azokat, akik egyébként síoktatóként dolgoznak már régebb óta. De amikor meghirdetünk valami továbbképzést vagy programot, még akkor sem jönnek el, ha ingyenes volt... Először itt kellene rendet tenni, de ezt a síiskolák nélkül nem lehet megtenni. Van olyan síiskola, aki erre odafigyel, de nagyon soknak teljesen más az érdekeltsége. És nem csak a magyarokról beszélek.
Nagy Péter /Bundi/
119 élménybeszámolót írt
119
16 éve tag
2013.04.16. 22:51
Valahol valakinél lenni kell. Lehet, hogy gond volt a rendszerben.

Ha az OKJ-s papír feltétele a mai 3-4* követelmény szintje lesz, akkor biztosan mindenhol el fogják fogadni a mi állami végzettségünket is. Szerintem Te is tudod, hogy azért fogadják el a mostani papírokat mert az 1-2*-os magyar oktatók olcsón dolgoznak nekik, és ez csak az osztrákokra igaz.

Nekem semmi bajom a többszintes képzéssel. Ha mindenki betartaná az előírásokat, akkor nem lenne az az igazságtalan versenyhelyzet mint ami mostanra kialakult.
Előzmény: (ozsi 159297)
Foglalj szállást a legjobb síterepeken!
KERESÉS
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2013.04.16. 21:42
Csak tudnám, hogy hol van a levevésből származó lóvé! Mert hozzám nem érkezett meg, és az SMSZ-sem kapott belőle. Viszont kutya sokat kellett dolgoznom, hogy egyáltalán működjön a rendszer. Lehet, hogy hülyeséget csináltam az elmúlt évtizedben? Miért nem szóltál időben, hogy hagyjam a fenébe, és menjek el pénzt keresni? Akkor most nem így állnék... ;-)

Nem tudom, miért gondolod, hogy nem fogadnák el a magyar OKJ-s papírt: EU-s állami képesítés. Ezen nem lehet vitatkozni. Ha nem fogadják el, akkor miért dolgozik vele egy csomó oktató osztrák síiskolában?

Angliában a BASI-nak négyszintű a rendszere (de ilyesmi a kanadai, az USA stb. is), akárcsak nálunk... ;-)
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.