Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Síelésünk kivesézése topikból

ÜZENETEK (6)Időben csökkenő Időben csökkenő
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2013.09.15. 21:12
Majd a gyepsí-Alpesi párhuzamot még boncolgatom egyszer...

A vicces abban, amit leírsz a Laci hóeke és tematikai felfogásáról, hogy nekem az telibe visszaköszönt egy másik "műhely" munkájában, csak azóta kiforrott állapotban. Megértve, felépítve, tovább vezetve... Úgy, hogy univerzálisabban használható alaptechnikát épít fel.

Kitalálod? :)

Talán az egyetlen osztrák műhely, ahol más gyakorlatokkal építkeznek az alapiskolában, mint az állami jegyzet... persze azért az államit is meg kell tanítani...

Azok a feladatok, amiket Pitztal aljában síeltettek e gyerekekkel, felnőtekkel, nálunk jegyzetben le van írva. Csak valószínűleg kicsit másképp magyarázzuk. Ezek mind a "kanyarvarázsban" tűntek fel anno.
Előzmény: (ozsi 160600)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2013.09.15. 20:34
Pucsítás. Kartartás. Erő. De múlik! Remélem... De azt modják... Pirinek próbálok hinni, őszerinte javulok. :) De még messze nem vagyok elégedett. Ebben a korban már ennyi fejlődésre is büszke tudok lenni... :D

Simán lehet tanítani így (viszonylag frontál) hóekeívet, úgy hogy nem kell Söldenbe menni pályát keresni. 10-20 méteres pályán még elfér egy-két csoport mellette... Nem volt könnyű, az tény. A hóekecsúszást és a kiterhelős hóekét alapból el kellett felejteni, mert ezek a létező legrosszabbak. A neutrális hóeke már egy jó irány volt, de volt benne félreértés. Műszakilag legjobban Laci hóekeíve hozta a megoldást a Kanyarvarázsban (ez lényegében egyébként megegyezett a 2000-es évek közepének osztrák hóekeívével). Mindkettővel az volt a baj, hogy nem volt kitalálva, hogyan lehet eljutni odáig (az átlagembernek), illetve nem volt meg pontosan az izomszerkezeti felépítése. Nálunk emiatt egy csomóan kételkedtek benne (=csak egy kiképző tudja esetleg megsíelni), és Ausztriában is visszatértek a korábbi megoldásokhoz, mert azok legalább felépítésükben is ki voltak találva.

A megoldás viszont az lett volna, hogy a Laci-féle hóekeívet meg kellett volna érteni pontosan, és felépíteni az oktatását. Az 1999-ben egy évtizeddel előzte meg a korát, zseniális... Ez nem egy lehetetlen munka, csak idő kellett hozzá. Most már megvan, aki akarja, használja. Aki használja, szereti. Egy másik síelési világot nyit meg. :)

A gyepsí jó példa, mert innét válik önálló sporteszközzé: a havas síléchez képest más megoldások is kellenek, mert a mechanikai tulajdonságai mások. Épen ezért az a térd, ami ott szükséges, a síelésben felesleges - és ebben minden orvos egyet ért velem - kifejezetten és nagyon káros. Ezért bizony én aggódnék a térded reflexei miatt, és nagyon sok munkát tennék bele, hogy elmúljon. De a te térded... :)
Mert van helyette ugyanolyan hatékony, de kifejezetten egészséges megoldás. A kiváltása ugyanis kifejezetten pozitív az ágyéki derékszakasz számára, olyannyira, hogy aki ezt megtanulja és volt derékproblémája, annak kifejezetten javító hatású.
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2013.09.15. 20:10
Na, akkor csapjunk a lecsóba!
:)

Azt egy szóval nem mondtam, hogy a frontál helyzet nem jó.
Aki járt már nálam, pontosan tudja, hogy a frontál helyzet az, amiben a legnagyobb erőket lehet közvetíteni a síkre. Nem is azt kérdőjelezem meg, hogy ez így van-e az ív csúcspontján, hiszen több technikát is tanítunk - gyakorlatokkal!!- melyek épp' ezen ideális frontál helyzet időben és térben illeszkedő felépítését és feloldását hivatott tanítani, fejleszteni.
De ez messze nem egy folyamatosan frontál hóekével kezdődik. Pláne, hogy ha a " frontális marad a tartás" azt eredményezi, hogy a néhánynapos "betojt" kezdőnk hóágyútól-hóágyúig, széltől-szélig kezd a pályán közlekedni a lefelé síelés helyett.

Az előre és befele tehermentesítést csak az értelmezi rosszul, akinek nem árulják el e mozgás többdimenziós létét. Ez ugyanis nem egy előre és oldalirányba átbillenés a sí felett.

A késöbb kialakult élszögnek nem sok köze van a térd "betöréshez" mert ahol a súlypont nem megy eleve befelé a következő ív középpontja felé, ott a térd ilyen jellegű rányomása csak a súlypont kibillenését eredményezi.
Ez a klasszikus rátolom a térdem - röcög a kikormányzás jelenség mondjuk egy rövidnek szánt ívben.

Köszi, hogy hozod a gyepsít.
Az erős térddöntés nélkül nem lettem volna eredményes abban a sportban.
Pont a gyepsí az, ami haladó szinten egy csomó dolgot helyre tud tenni az elméleti leképezésben, gyakorlati átültetésben.

Gondoljon csak bele mindenki, akit ezen a szinten érdekel a sízés!
Adott egy ív/rádiusz, amit a jármű tud.(most a gyepsí)
Csúsztatott, flatteres forgatásra esélyed sincs, mert az alátámasztási felület ezt nem igazán teszi lehetővé. (A füvön nem tudsz csúsztatni)
Ebből adódóan sokszor hallani, hogy "élredöntöd, megnyomod és kanyarodik, mint a carving sí". Azt egy fenét.

Ha így lenne, 2-3 ív lenne a visegrádi pálya.
Érdekes mód határozott lábjátékkal és terhelés-tehermentesítéssel, nagyon szuper "élében forgatott" rövidet lehet menni vele. Ehhez tartozik az említett térddöntés.
Ehhez persze kell egy jó sí, amelyik súrlódásmentesen gyorsul.

Én azt a térddöntést nem élem meg tragikusan, nem is ez a legfontosabb amivel küzdök. Az küzdött vele, akinek követnie kellett a demoban a gyors váltásokat. :)

Az viszont, hogy a telemark miatt hamarabb indul néha a belső sím élfogása, és ez tettenérhető az alpesiben, már több "figyelmet" igényel. :)

Aki gyepsízni akar, az jöjjön ki 21-én Visegrádra!

És te mivel küzdesz? Akarsz róla beszélni? ;)
Előzmény: (ozsi 160590)
Foglalj szállást a legjobb síterepeken!
KERESÉS
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2013.09.15. 19:03
A test frontális helyzete semennyire nem zárja ki, hogy meglegyenek a megfelelő élszögek és jó legyen a fontos testpontok pályája. Frontális helyzettel is lehet brutál szögeket megsíelni, és közben megmarad a helyes erőátadás lehetősége a vázrendszerben. (A frontál helyzet nem a völgy felé néz, hanem a menetirányba, azaz fordul a kanyarral - nem mindenki ismeri a szakkifejezéseket.) Akik a léc csőre után síelgetnek, ott többnyire az a baj, hogy nem voltak jól felépítve az alapok. Rendesen összerakott alapoknál már a hóekében pontos helyzetek vannak, miközben frontális marad a tartás.
Nagyon érdekes, hogy nagy divat pl. azt mondani, hogy az élváltásnál előre-völgy felé kell megemelkedni: na ez szinte biztosan azt hozza, hogy a léc csőre után fog elindulni az ember (ugyanúgy, mint a fenék felrántásánál). Így később alakul ki az élszög, és akkor kell pótszerként a letérdelés vagy a videón látható kicsavarodás.

Én azért vagyok nagyon óvatos, mert a mozgástanulás hierarchikusan épül fel, a korábban tanultak építőelemekké válnak a későbbiek számára. Ha kis tempónál és a tanulási folyamat elején megengedem, hogy a térd elmozduljon oldalra, akkor beépül a mozgásszerkezetbe. Emlékezz csak vissza, hogy te is hoztad a gyepsíből a nagyon erős térddöntést, mennyit küzdöttél vele, de még ma is látni. Ha gyerekkorodban meg sem tanulod, semmivel nem lennél kevésbé stabil, de nem kellene küzdened vele (ezzel most elárultam, hogy minden profi síelő küzd a saját hibáival... :) ). Szerintem az első lépésektől meg kell próbálni mindig olyant tanítani, amit később nem akarok elfelejteni.

Ennél videónál én nem gondolkoztam versenyzésben, alapvetően hobbisíelőknek szánták. Így elsősorban balesetveszély szempontjából mondtam. Persze a legjobb, ha egyik sem történik meg.
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2013.09.15. 18:27
A "mindent frontálisan"-nak viszont van egy nagyon nagy veszélye.
Mégpedig az, ha a sízők ide-oda síelnek a léc csőre után.
Én inkább annak a híve vagyok, hogy a sízés az a sport, ahol az ember lefelé halad a hegyről a völgybe, miközben a lécei íveket rajzolnak a lejtőre.
Ebbe viszont lényegesen több lehetőség van, mint egy folyamatos frontális helyzetben követni a lécek kialakítása álltal meghatározott ívhosszt.

A lényeg, hogy minden elemnek meg kell legyen a funkcionális helye.
Nyilván nem 120-nál kezdjük "betörni" a térdeket...
A "térd döntés" bemutatása nélkül nagyon kevés tanítvány tudná leképezni és ráérezni a léc élentartásának valós történéseire, holott valójában ennél lényegesen egyszerűbb mozdulatokról és izomfeszülésekről van szó.

A foto az akciófotó. Pont annyit sejtet, amit előbb leírtam, hogy hol járhat az ív kivitelezésében. Ez valóban karcsú infó ahhoz, hogy ítélkezz egy folyamatról.

Kicsúszás nem gáz?
Dehogynem! Világkupákat lehet elveszíteni vele! Ezen a szinten ez a legfontosabb. A kockázatból eredő esés meg a velejáró rizikó. :)
Előzmény: (ozsi 160587)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2013.09.15. 17:17
Tudunk egyet is érteni... :)

Hogy tartsuk meg a vitatkozó imídzset: :D

Én az élezési kialakításában még ennyire sem vagyok megengedő, ha lehet minden oldalirányú mozgás kinevelnék (meg sem tanítanám), mert lényegében mindent meg lehet oldani frontálisan is - akkor viszont sokkal nagyobb eséllyel lesznek rendben a terhelések és egészségesebb.

Illetve a kicsúszás érzem a kisebbik veszélynek, abból nem szokott nagyobb gáz lenni. De a befulladás veszélye is benne van ebben a tartásban, és abból viszont nagyon komolyat lehet bukni.

Én a fotókat ezért sem szeretem, mert a fényképezőgép helyétől nem mindig százas, hogy milyen szakaszban van a síelő. A másik baj, hogy többnyire kikormányzást fényképeznek, mert az a látványos. (Egyszerű kísérlet: a google-ban rákeresve vagy a facebookon a versenyző ismerőseink profilján hány élváltás közeli helyzetet tudunk találni: A megfejtés: gyakorlatilag 0.)
A mozgás elemzése szempontjából a kikormányzás legszebb, középső része pont a legkevésbé érdekes, ott látható a legkevesebb infó.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.