Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Síelésünk kivesézése topikból

ÜZENETEK (8)Időben csökkenő Időben csökkenő
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2013.09.17. 23:23
Én azért nem vagyok ennyire gyanakvó, de az tény, hogy ízeire szedni csak azt lehet, ami már így vagy úgy, de fel van építve.

Az is látszik, hogy itt két "nézet" ütközik, melyben az egyik azt a "bélyeget" kapja, hogy "a cél szentesíti az eszközt", valamint a "minden gyakorlatnak van értelme, csak meg kell találni a helyét" alapon funkciótlanul szórja a gyakorlatokat egymás mellé.
Pedig valójában csak egy tisztán struktúrált gerinc/vezérfonal mentén próbál haladni a cél felé, melyre a legkülönbözőbb tematikai megközelítésekből is fel lehet fűzni egy-egy gyakorlatot, oktatási módszert.
Így lehet, hogy egy osztrák oktatóiban előkerül a külön "gyerek tematika"(és itt most nem a gumicukor osztogatásról lenne szó!) valamint egy "skiLight/paralell módszer/shortcarver program", de a vezérfonal előre lefektetett, melyhez igazítani kell tudni egy oktatási módszer helyét, idejét, funkcionális hatásfokait, kivitelezésének pontos módját.
Még az oktatásmódszereket is struktúrálja, pedig azok egymásra épülősége valóban a tanítványtól függ...
Egy a kulcsa mindennek: kezelni kell tudni! Ez az oktató feladata.
De ezt megtaláltam szépen, kereken megfogalmazva:
"A sítechnikák szemponjtából a legelső lépésektől kezdve folyamatosan a szemünk előtt kell lennie a végcélt jelentő magasiskolai technikáknak. Ezért minden síoktatónak minden szinten tisztában kell lennie a teljes tematikával." Forrás: ski cult.
Épp ezért van, hogy egy struktúrált vezérfonal mentén halad a képzés is, mert abban felépíthető a síelés kulcselemeinek fejlődése a kezdő technikáktól a magasiskolai szintekig.

Ozsi és a Cult rendszer
Az előbbivel részben "szembe helyezkedő" oldalon egyelőre annyit látok - én személy szerint- hogy "az eszközök szentesítik a célt" csak a cél egyelőre -számunkra/számomra- még nincs definiálva. Pedig:"...legelső lépésektől kezdve folyamatosan a szemünk előtt kell lennie a végcélt jelentő magasiskolai technikáknak."
Leginkább ezt hiányolom egyelőre, mert ebben a topicban már jobbnál jobb sízők megkapták, hogy "jó, jó, de mi tudunk jobbat..." (ezt nem szó szerint), de a lényeg, hogy emlékeim szerint eddig csak egy snitt került fel, amire az Ozsi azt nyilatkozta: "aki jó, az jó.... még abban a közegben is..." :)

Egyelőre csak annyit látok, hogy erről az "újhullámos" oldalról azt közvetítik:
Ez nagyon egészséges
Nagyon ökonomikus
Nagyon dinamikus
Nagyon precíz
De ugyanakkor rendkívül individuális
Individuálisan felépített
Neurológiai, pszichológiai, sportpedagógiai alapokra épített (mert a többinek ezekhez nyilván semmi köze ugye...)
...stb
Mind ezt szinte gyakorlatok nélkül-hiszen szinte minden eddigi gyakorlatról azt állítja, hogy "igen,DE ez ezért meg azért rossz, így hülye aki csináltatja"...

És miközben a gyakorlatok mellékhatásait és veszélyeit emeli ki elsőként, ritkán hallunk jó gyakorlatokról. De azok biztosan le vannak védetve. :)


Előre bocsátom, ez nem valami ítélet, csak amolyan első benyomás! Ugyanis, én nem ismerem úgy tételesen a StrongBase módszerét, mivel még nem vettem részt egy ilyen "továbbképzésen" sem.
Most csak az eddig, bennem kialakult képet vetettem papírra.
Az viszont egyszerűsítené a helyzetet valóban, ha konkrétumokat is fel tudna nyíltan sorakoztatni, mert anélkül esély sincs a kritikára.
Kezdhetnénk egy ideális símozgással, magasiskolai technikával, amit egy "cultos" rendszerben dolgozó oktató bátran kitehet, hogy "ez a mi célunk, szeretnénk, ha mindenki ehhez hasonlóan síelne"
...vagy legalább törekedne rá...
Erre lenne alkalmas tán ez a topik, vagy nem?
Videot ide, aztán szedjük ízeire!!!



Azt mondhatom, azért ismerem annyira az Ozsit, hogy biztos legyek benne, egy precízen kidolgozott, megalapozott módszer felépítésén dolgozik. De ettől még a cultos filozófiából csak az jött át világosan, mi mindent utasít el. Azt viszont már valóban számtalan videoval alátámasztotta. Nagyon szeretnék olyan videót látni, amivel "azonosulni" tudnátok!

----
Ami a StrongBase-illeti
marketing tekintetében igen jó fogás a "ködbe burkolózás" mert ugye előbb-utóbb mindenki elmegy egy StrongBase képzésre, hogy megtudja, mi is van az "ajándékos zacskóban". Hiába, az emberi kíváncsiság... :D
Előzmény: (Ró 160635)
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2013.09.17. 21:06
Ebben nem értünk egyet, de nem baj.
Ezt én valószínűleg élesebben próbálnám síelni ezen a terepen, kevésbé rugaszkodósan, de ez nem én vagyok... Sajnos:)))
Előzmény: (ozsi 160674)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
Offtopic: Az üzenet nem tartozik szorosan a témához
2013.09.17. 19:20
Remélem ez komoly volt, mert viccnek kicsit erős! :D

Képzeld el, Ró, hogy én nem is vagyok valójában, csak egy nicket hoztam létre magamnak, meg egy emailcímet, hogy széttrollkodhassam a szakmai vitákat. De ezzel te úgysem vesztesz semmit... :)

Olvasd el Geri korábbi megállapítását, és rájössz, hogy miért nem teszek ide egy csomó képet: mert alig lehetne látni valamit. Ugyanis nálunk nem a kép az érdekes, hanem a mozgásban létrejövő történések.

De ha mindenáron szeretnél egy konkrét pontot: pl. kifejezetten figyelünk rá, hogy az egyenes siklás lapon történjen, ne legyen élhelyzet. És pl. arra is, hogy megfelelő hastónusok legyenek közben és a medence ne billenjen előre. Vagy arra törekszünk, hogy a kialakuló hóekeívekben az ívbelső léc lapon legyen lehetőleg. És hogy a dinamikai megoldások a kanyar megfelelő részein jöjjenek létre, és ezeket segítjük különböző feladatokkal. És kicsit sem érdekel, hogy nem a pontos minta szerint áll eközben a tanítvány keze.
Előzmény: (Ró 160635)
Foglalj szállást a legjobb síterepeken!
KERESÉS
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2013.09.17. 19:19
Ejj, ha előbb kanyarintaná oda azt a kanalat a belsővel, mennyire gyönyörű lenne!
Szerintem...
Előzmény: (ozsi 160674)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2013.09.17. 19:13
Én nagyon fontosnak tartom, hogy a bemutatás elsősorban életszerű legyen, és csak másodsorban fontos a helyes szögek és pozíciók tartása (ennek megvannak a neurológiai alapjai, de viszonylag friss kutatások világítottak rá, hogy az ember a mozgásban elsősorban nem a képet, hanem a történéseket a és a változásokat - a dinamikát másolja).

Ennek a dinamikája viszont fals, a süllyedés és a terhelés adagolása elcsúszik egymástól. Formailag így lehet könnyebben megcsinálni, mis is próbálkoztunk ezzel korábban, de dinamikai szempontból életszerűtlen.

Beraktam még 1x, hogy ne kelljen keresgélni:
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2013.09.17. 12:37
Sokkal jobb, más látvány, ez tény.

Ettől függetlenül rettentően szívesen megnézném ugyanezt sokkal korábbi, még magas helyzetben mellézárással, úgy, hogy nem engedi, hogy kilendüljön a külső fölé, azaz teljesen kihagyja a beforgatásban az "utazást", majd ezt követően jönne pedállal a süllyesztés.

Úgy érzem, nekem úgy még jobban tetszene. :-)
300 élménybeszámolót írt
300
17 éve tag
2013.09.17. 06:47
Most már ott tartunk, hogy az osztrák tematika izei-re van szedve, Ozsiék álltal ledegradálva,míg arról a híres Strong base-ről egyetlen kép, egyetlen egy video nem került ide fel.
Lehet ,hogy nincs is? Vagy ami van(lenne) az nem is az?
Hm
Pedig ha láthatnánk!
Amúgy a Berger engem megtanított arra, hogy lehetséges hóekében ,esésvonalban ,egyenesen haladni, és mindezt a feketén! Pedig nem ez a cél, vagy mégis és nincs egy szalaggal meghúzott célvonal?
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2013.09.17. 00:05
Ha pedig már szóba hoztam, itt a kicsit dinamikusabb, kicsit lazább.

Meredekebb lejtő, automatizáltabb végrehajtás, lendületesebb tempo... Persze, hogy dinamikusabb.
Ha a Maieres link 3:24-ese az iskolás forma, akkor ez az automatizált, készség szint. De az alap ugyanaz.

Kattints a képre a videó megtekintéséhez:


Szerintem ebből is lehetne könyvbe képeket merevítgetni.
:)
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.