Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Síoktató akarok lenni - hogyan tovább? topikból

ÜZENETEK (7)Időben csökkenő Időben csökkenő
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2013.09.18. 19:36
Csak most olvastam.

Ok.
Rendben.
Előzmény: (ozsi 160477)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
Offtopic: Az üzenet nem tartozik szorosan a témához
2013.09.12. 21:28
Geri, szerintem nem olvastad el pontosan, hogy mit írtam. Ebből elég nehéz bármilyen lefinnyázást kiolvasni, mert nem volt benne. Azt viszont fenntartom, hogy emberekkel bánni és mozgást tanítani nagyobb felelősség, mint sok más munkát végezni. Ez nem alá- vagy fölérendeltség, hanem más jellegű tudást igényel. Az ekkora felelősségű munkákhoz mindenhol magasabb iskolai végzettséget írnak elő, ennyi.
Ez nem kétkezi munkás vs. értelmiségi kérdés, nem is mondtam ilyent (akik ismernek, tudják, hogy kizárt, hogy lekezelnék bármilyen jó szakembert).

Egyébként egyértelműen arra utaltam, hogy az osztrák államiban szívesen dolgoznék, nyilván mert olyan kényelmes kereteket nyújt - bár valószínűleg mást tanítanék. Nem mondtam, hogy ugyanolyan vagy gyengébb lenne. Nem lehet tíz nap alatt 150 (vagy most hirtelen nem is tudom mennyi) nap anyagát átadni, ez evidens.
Én azt írtam, hogy jogi szempontból majdnem ugyanaz a magyar OKJ és az osztrák állami. Ez pedig így van: mindkettő egy EU-s tagállam államilag elismert képesítése. Most csak az EU-s jogviták miatt van különbség köztük. És azt is írtam, hogy ezzel nem feltétlenül értek egyet.

Az utóbbi hetekben folyamatosan rengeteg ember érdeklődik a síoktatói tanfolyamokról, és nagyon tájékozatlanok. Sokan azt hiszik, hogy nincs nagy különbség 6 vagy 10 nap között, és sokan azt hiszik, hogy az alapszintű képesítések jogilag is hasonlóak. Emiatt fontos, hogy mindenki pontos infókat kapjon.
Szinte senki nem tudja, hogy az Anwärter után még mennyit kellene tanulnia egy állami képesítésért (amelyet eddig 4 db magyar ember szerzett meg tudomásom szerint).

Eleve nem szeretem, hogy az eltérő véleményt sokan azonnal lesajnálásnak vagy fikázásnak veszik, így nem lehet értelmes vitákat és beszélgetéseket folytatni. Legalább mi ne menjünk bele ebbe a csatornába...! :)
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2013.09.12. 20:17
Számítottam rád. Mármint, hogy sikerül rákapaszkodnod az osztrák képzési rendszer általad vélt "csököttségére". :)
De azt azért te is tudod, hogy nem minden osztrák síoktató "tanulatlan"- hogy a te soraid közé olvassak.
Persze, hogy fontos a "tanultság", de nem jelenti a sportszakmai és elméleti "megértés" mindenható alapfeltételét. Nézz csak körül a magyar diplomások között! Ott is találsz olyat, akiről azt is nehéz elképzelni, hogy hogyan szólalt meg egy szóbelin...

"Ezek a srácok-lányok nem kőművesek vagy asztalosok lesznek, hanem
pedagógusok, még ha nem is felsőfokú diplomával. Emberek vannak a gondjaikra bízva, mozgást tanítanak és nem csak órákat adnak."

Erről a mondatodról meg egyszerűen lesír a hajdani tanárainknak/pedagógusainknak igen emlékezetes filozófiája: "majd, ha nem tanulsz fiam, hülye maradsz és mehetsz a szakmunkásba, azt lehetsz autószerelő vagy asztalos!..."

Ma már hiány van a jó szakemberekből...

Azért nem minden "csak a pedagógia". Fontos nyilván, de az amit a pályán használnod kell, nem igényel több éves seggelést. Amit meg a magyar állami átad belőle az OKJ- s óraszámok keretében, azt egy tartományi szintű síoktató simán megkapja a 30!!! Napos képzése során.

Azt pedig azért elmesélem még itt, hogy más oka is lehet ám sógoréknál a "tanulatlanságnak".
Idézem egy osztrák ismerősöm egyik mondatát:
"A férjemet - másodszülöttként- kitaníttatta az apja, most egy német cégnél vezérigazgató. A bátyja örökölte a gazdaságot, mint első szülött. Neki azt kellett tovább vinni."
Valószínűleg az első szülött is tanult valamennyit, de nem ő járt egyetemre.

A tudást és az értelmet nem feltétlenül csak az iskolapadban adják...
...

Majdnem ugyanazt"Töredék idő alatt"? :)
A 6-10 napos képzés mennyire töredéke a 98(ITA)-135 (AUT) napnak?
És most csak a gyakorlati napokat vettem, mert a TF-en leadott elmélet blokkot 14 napig hallgattam folyamatosan, reggeltől-estig az innsbrucki padban extra.
Előzmény: (ozsi 160456)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2013.09.12. 19:12
Más iskolarendszer, más felnőttképzési rendszer. (Én ott pl. nem Diplom Sportlehrer vagyok, hanem Magister, ami egy sokkal magasabb képzettségi szint).
Nem tudom, Ausztriában hogyan van, de itthon 16. év az iskolakötelezettség korhatára, ez ha valaki egyszer sem bukik, akkor kb. a 10. évfolyam. Bizonyos felnőttképzések nem látogathatók a tankötelezettség ideje alatt (ez is érthető: nem túl életszerű, hogy valaki egyszerre jár suliba meg tanfolyamra).

Nálunk a képzésben nagy szerepe van a megértésnek és a logikának, kevésbé a mechanikus ismeretek dominálnak. Én úgy érzem, hogy nagyon kellenek a suliban tanult ismeretek, így én kifejezetten örülök a magasabb iskolai követelménynek, sőt az érettségit sem tartanám túlzásnak.
Ezek a srácok-lányok nem kőművesek vagy asztalosok lesznek, hanem
pedagógusok, még ha nem is felsőfokú diplomával. Emberek vannak a gondjaikra bízva, mozgást tanítanak és nem csak órákat adnak. Óriási felelősség van a vállukon, és elsősorban nem az óra biztonságos lebonyolítása miatt (ahhoz nem kell túl nagy képzettség). Hanem amiatt, hogy emberek sorsát dönthetik el évtizedekre.
Ha én lennék az osztrák képzés felelőse, azonnal felemelném a belépő szint iskolai követelményét, de nem az én dolgom.

Itthon a 18. életév is követelmény, ezt én is túlzásnak tartom, bár szülőként nem tudom, hogy szeretném-e rábízni a gyerekemet egy 17 éves gyerekre.

Azzal még én sem értek egyet, hogy nálunk az első szint az állami képzés, de ettől még így van. Jogilag gyakorlatilag majdnem ugyanazt kapják, mint amit az osztrák, francia vagy olasz oktatóképzés, de - sajnos vagy nem, ebből a szempontból mindegy - töredéke idő alatt. Lehet ennek megalapozottságán vitatkozni, de ettől még a helyzet nem változik: egy EU tagállam államilag elismert képesítése. Én is szívesebben tanítanám őket egy osztrák állami keretrendszerében, mert akkor csodákat lehetne tenni, de kutya nem jönne el, ha a TF-en hat nap alatt kaphat oklevelet.
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2013.09.12. 17:13
Szia Ró!

Köszi a kérdéseket!
A képzettség megszerzésének nem akadálya, ha valakinek 8 osztályos végzettsége van csak. Mivel Ausztriában rengeteg a kétkezi munkás és szakipari szakember, akik síoktatóként is megállják a hyelyüket. Nem is akár hogyan!
Az első képzésre való jelentkezés feltétele a 15. Életév betöltése.
A tartományi síoktatói szint (ISIA) vizsgáit viszont csak 18 évesen teheti le.
Ha ez is meg van, jelentkezhet az államira, ami diplomás képzés...

A Telemark oktatói egy érdekes kérdés. Egyre több helyen szerepel a tartományi szintű képzések programjában, de külön oktatói végzettséget ettől még ezek nem adnak.
Telemark oktatói képesítést külön állami képzésen kell szerezni.
Ezt a bécsi egyetem szervezi.
Előzmény: (Ró 160451)
300 élménybeszámolót írt
300
17 éve tag
2013.09.12. 14:30
Szia Geri, kérdésem lenne hozzád! Ha síoktató akarok lenni Ausztriában , akkor oda is kell az orvosi alkalmassági vizsgálat, vagy csak Magyarországon szükséges ennek megszerzése? Kell-e 10osztályos minimum, mint iskolai végzettség? Mert nekem csak 8 osztályos van és így ki vagyok zárva a hazai képzésekből.
Minden síoktató Telemarkoktató is egyben, vagy ez külön képzés része?
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2013.09.10. 21:55
Sziasztok!

Ha már adott e topic, felrakom ide is. Témába vág.
A teljes verzió a honlapon.

"Nagyban dübörög a dömping a síoktató tanfolyamok szervezésében Magyarországon.
Ez most elsősorban az OKJ-s képzések idén életbelépő új szabályozásának köszönhető, hiszen amint az új rendszer bevezetésre kerül, a tanfolyamok lényegesen megdrágulnak, valamint a képzési idő is meghosszabbodik.
...
Számunkra jó hír, hogy minket ez most mind nem érint.
A magyar Snowsports Academy osztrák képzőszervezetek, síoktató szövetségek képzésében közreműködő cég, így az általunk hirdetett tanfolyamokra továbbra is az eddigi feltételek vonatkoznak.
Azaz, lépcsős rendszerű képzés, 10 napos modulok, modulonként szerzett oktatói minősítés...

Lényeges szempont, hogy már az első képzési modul teljesítésével osztrák oktatási engedélyhez jut tanfolyamunk résztvevője.
Ami egyben munkalehetőséget is jelent már az idei téli szezonra.
Síoktatóként, karácsonytól-márciusig 900-1200 euro/hó nettot keresni pedig nem rossz kezdő oktatóként! Akár már 15 évesen... Szerintünk...

Mivel képzésünk nem tartozik a magyar OKJ-s képzések rendszerébe, nem ad azonnal állami végzettséget. De ezt nem is tartjuk 10 nap után célszerűnek.
Viszont lépcsőzetes képzéseink rendszerének "csúcsán" valahol ott várja a kitartó oktatójelölteket egy osztrák állami diploma. Viszont addig is vállalhatnak oktatói munkát hivatalosan, osztrák síiskolában.

A jelentkezés elindult, és töretlenül tart is, a képzések időpontjaihoz alkalmazkodva."

További infok:
Www.snowsportsacademy.hu
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.