Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Síelésünk kivesézése topikból

ÜZENETEK (3)Időben csökkenő Időben csökkenő
eviktor
27 élménybeszámolót írt
27
12 éve tag
2013.11.22. 13:12
Köszönöm szépen a segítséget és a gyors választ. Remélem minél hamarabb beköszönt a síszezon, és kipróbálhatom.
Előzmény: (Lackó 162767)
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2013.11.22. 12:57
Komoly kérdés, és a nagy baj vele, hogy nem is lehet írásban egyértelműen elmagyarázni. Én azért megpróbálom. :-)

A "pedált" lehetőleg kezdőknél, rosszabb esetben már haladóknál utólag, sok síelés közben, megfelelő gyakorlatokkal kell kialakítani.

Azért röviden, ahogy én meg tudnám fogalmazni:

A "pedál" a helyesen -pontosabban az általam is képviselt szemlélet szerint helyesen :-)- kivitelezett kanyarban a "külső" vagy "belső" oldali csípőkörnyéki törzsizmok -a kanyar pillanatnyi szakaszának megfelelően- összehangolt feszülése-ernyesztése.
A megfelelő oldali és megfelelő izmok feszülésével elérhető a csípő megfelelő helyzetű fixen tartása, a helyes testhelyzet kialakítása, a külső és belső léc megfelelő terhelése.
Emellett szépen ki lehet alakítani azt, hogy nem a külső sível síelünk, hanem a vezérlést, irányítást a belső sí, pontosabban a belső oldalunk fogja elvégezni. Különösen érvényes ez a korrekten végrahajtott forgatásra is!

"Hivatalos" megfogalmazást nem fogsz találni sehol, én nem tudok ilyemiről. (Ettől persze lehetnek sokkal jobbak, mint az enyém. :-) )

Amúgy az egyáltalán nem hivatalos elnevezés onnan ered, hogy a mozdulat emlékeztet (de csak emlékeztet!) arra, amikor biciklizel klipszes(!) bringával, ahol nem csak lefelé tudod nyomni az egyik pedált, hanem ezzel együtt felfelé is tudod húzni a másikat. Ez a mozdulat -amely síelésnél inkább felhúzás dominanciájú- adta az ötletet az elnevezéshez.

Amúgy lehet és érdemes is próbálkozni, játszani a "pedállal", de azt tudni kell, hogy rettentően fontosak az időzítések, hogy mikor, minek, milyen intenzitással, milyen hosszan kell történnie.
Ezt lépésről lépésre, lassan lehet felépíteni, szegény visegrádi haladó csapatom tudna mesélni a sok hóekézésről. :-)
Kezdőknél könnyű, mert őket azonnal rá lehet szoktatni a helyes terhelésekre, izommunkákra. Haladóknál macerásabb, de persze náluk is működik.
Előzmény: (eviktor 162761)
eviktor
27 élménybeszámolót írt
27
12 éve tag
2013.11.22. 12:28
Sziasztok!
A "pedálozás"-ról szeretnék kérdezni, hogy pontosan mi is az, és hogy működik. Tavaly valamelyik fórum hozzászólásban olvastam róla, de most sehogy nem találom. Előre is köszönöm a segítségeteket!
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.