Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a hóvastagság megállapítása topikból

ÜZENETEK (3)Időben csökkenő Időben csökkenő
Stani
5439 élménybeszámolót írt
5439
Admin
2014.01.07. 20:59
"Általánosítani nem lehet, de vannak, ahol csalnak (pl. a franciák gyakran elfelejtik az olvadást is megadni és a friss hó csak az addig elcsalt réteget pótolja ki), de vannak nagyon lelkiismeretes, pontos adatok is."

Erről van szó, osztrákoknál Mölltal ilyen :)

elfelejtik, hogy a 50 cm leesett friss hó egy hét múlva már bőven nem lesz 50 cm, még akkor sem, ha tartósan mínusz van, mert tömörödik, párolog.
Előzmény: (golo 166172)
golo
959 élménybeszámolót írt
959
14 éve tag
2014.01.07. 19:37
A hóelőrejelzés egy adott numerikus modell kimenetéből automatikusan készül, így a pontossága az időtávval egyre csökken. Egy konkrét időpontra csak bizonyos valószínűséggel igaz, de rendszeresen megnézve, azaz több futás eredményéből már a tendenciákra is következtetni lehet. 3-5 napnál távolabbra nem kell vele foglalkozni.

Érdemes több modellt vagy ugyanannak a modellnek több futását is összehasonlítani. Az ún. ensemble ugyanannak a modellnek kissé módosított kiindulási feltételekkel végrehajtott több, párhuzamos futtatását jelenti, amiből következtetni lehet bizonyos kimenetek valószínűségére (pl. ha 20-ból 4 adja a lehűlést, akkor az kb. 20% valószínűséggel következhet be.)

A szöveges előrejelzések a modellek eredményeit a helyi viszonyokat is jól ismerő meteorológusok tapasztalatával már leszűrve tartalmazzák. Ausztriára pl. http://wetter.orf.at/oes/ oldalon olvashatjuk az aktuális, hivatalos előrejelzést.

A lavinaszolgálatok honlapján is megadják, hogy hol mennyi hó esett vagy várható. Itt még a hó gyorsan változó minőségéről (tömörödik, megolvad, lefagy) és a szélviszonyokról is találhatunk infót. Freeride-hoz ez a legértékesebb információforrás.

Ma már egyre több és jobb minőségű webkamerát is nézhetünk, ami többet ér bármilyen hójelentésnél. Néhány oldalon archív is található.

A pályák hójelentése támpontnak jó, de érdekük a kedvezőbb adat és általában a hóágyúzott réteg vastagságát mérik. Általánosítani nem lehet, de vannak, ahol csalnak (pl. a franciák gyakran elfelejtik az olvadást is megadni és a friss hó csak az addig elcsalt réteget pótolja ki), de vannak nagyon lelkiismeretes, pontos adatok is. Ehhez hosszabb idő megfigyelése kell, pl. nekem van néhány oldalam, webkamerám, amiket rendszeresen megnézek, pl. ez http://wetter.dachstein.at/wx-cam.jpg és ebből már a környéken levő többi pálya állapotára is következtetni tudok.
faireduski
15 élménybeszámolót írt
15
10 éve tag
2014.01.05. 18:22
"Áthelyezett hozzászólás."

Sziasztok!
Kérdésem ugyan a 'tanácskérés' címszó alatt van,pedig ez inkább egy 'tapasztalatok' fórumtopiba mehetne.[Talán...van ilyen\ilyesmi?] Mindegy is.
Azt szeretném tudni,hogy Nektek mik a tapasztalataitok a hóelőrejelzésekről? Mennyire megbízható egy ilyen előzetes hójelentés?
Pl. ahová megyek január közepén síelni,ott most (állítólag/a weblap(ok) szerint) 50-60 cm (mű)hó van. Ez a valóságban kb mennyit jelent?
Azt hallottam,ezeket "csak úgy" kiírják,persze nem (biztos hogy) mindig igaz. Ezért szeretnék erről tapasztalatokat hallani,gyűjteni.
Foglalj szállást a legjobb síterepeken!
KERESÉS
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.