Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Síléc választás topikból

ÜZENETEK (8)Időben csökkenő Időben csökkenő
yoee
35 élménybeszámolót írt
35
10 éve tag
2014.03.16. 22:25
Aha, most, hogy elraktam a léceket, összenéztem az előzővel (atomic sx7, 166cm) ahhoz képest jó 10cm-rel előrébb van a kötés.
Előzmény: (yoee 171573)
yoee
35 élménybeszámolót írt
35
10 éve tag
2014.03.16. 18:34
Sziasztok!

Sikerült kipróbálni a lécet (Elan SLX race, 165cm, R12,4m), így az első benyomásokról szeretnék pár sort megosztani veletek:

A helyszín Praebichl, időpont március 13-16. a hőmérséklet messze nulla fok felett (lent 9-10, fennt 3-4) A hóminőség alapvetően kásás, olvadós volt, ahol árnyékban volt a pálya, ott kicsit keményebb.
A próba szemszögéből sajnos -egyébéknt hál' Istennek- családostul voltunk, így sokat próálgatni nem tudtam, mivel legtöbbször hóekében csúsztam a gyerkőcök mögött, vagy egy kicsit előre mentem, illetve előre engedtem őket és akkor volt egy rövid szakasz, ahol élvezetesen lehetett próbálkoznom. A tervezett négy napból másfél napi síelés lett, ilyen az, mikor nem fogad kegyébe az időjárás. No, majd legközelebb.

Tehát ami a rövid próbából kiderült számomra az az, hogy ezek a lécsek brutálisan tartanak. Még ezen a jégkásában is, amiről azt gondoltam, hogy nem igazán lesz tartása. Elképsztő. A rövid sugár miatt ráadásul (165cm R12,4m) számomra igazán fordulékony. A két tulajdonságát összeadva pedig azt éreztem, hogy igazán alacsony sebességnél is nagyon szépen lehetett karcolni az íveket, emellett nem flatterolt, gyönyörűen tartottak a lécek (meg a hó kása is...)

Valahol a fórumon olvastam, hogy egy társunknak nem vált be az slx, mivel nehezen tudta meghajtani, ezért egy icipicit én is tartottam ettől (meg a nem teljesen egészséges bal térdemtől), de valószínűleg a súlyom miatt (100kg) ez abszolút nem volt probléma.

A legjobban a hosszabb karcolt ívek mentek, gyakorlatilag mintha mindig ezekkel a lécekkel mentem volna. A rövid vágottak kicsit nehezebben "indultak be" de amennyire az idő rövidsége engedte javult ez is, de a következő szezonra marad ennek a csiszolása.

Számomra furcsa volt, hogy a rövid lendületekben jóval nehezebbem tudtam sodródásra, flatterolásra bírni a léceket (hiszen nem mindig karcol az ember), mint a régi léceimet. Ez talán a jóval jobb tartás, esetleg élesebb él és talán a rövidebb rádiusz miatt van, de meglehet, hogy mindegyiknek jelentős szerepe van ebben.

Összefoglalva annyit mondhatok róla, hogy nem bántam meg, eddig nagyon tetszik, úgy érzem új "távlatok" nyíltak, illetve nyílnak meg. Már várom a következő szezont :)
Előzmény: (yoee 170958)
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2014.03.04. 11:06
Nagyon remélem, hogy be fog jönni a sí, főleg, hogy az én kezem is könyékig benne van a döntésedben. :-)
Jó síelést!

Ui: Mivel én is vadászgatok új lécre, esetleg privátban írhatnál egy összeget, amiért vetted, csak hogy kerekedjen a kép bennem. Kösz.
Előzmény: (yoee 170958)
yoee
35 élménybeszámolót írt
35
10 éve tag
2014.03.03. 17:38
Sziasztok!
A múlt pénteken lecsaptam/leütöttem és megvettem a kiválasztott párost. Az idei 165cm-es Elan race slx lett az (elx12 kötést kértem hozzá) ami aszimetrikus kialakítású. Ha minden összejön, akkor még az idén kipróbálom Praebichlben.

Köszönöm mindenkinek a segítséget! A próba után majd referálok.
Előzmény: (Lackó 170231)
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2014.02.21. 11:34
Szívesen.

"Akkor az pozitív a mostani lécemben, hogy ezek szerint bármelyiket választom, csak jobb lehet majd, mint a mostani"
Szerintem igen. Nem rossz a mostani síd sem, de léteznek annál sokkal élvezetesebben síelhetők.

"Az Amph14 jelenleg eléggé kilóg felfelé a sorból"
Szerkezetileg, masszívságra gyakorlatilag ugyanazt tudja, mint az SLX. Az árakat nem tudom, de ha drágább a 14-es, akkor az csak marketing lehet.

"A súlyom miatt nem foglalkozok akkor az Amph78-al"
Helyes. Az sem törne el alattad, de nagyon hamar megtalálnád a léc határait, amik 100 kilóval és egy jobb tudással hamar elérhetők.

"Jó kis megtúrt, nehéz hóban gondolom azért még lehet élvezhetően síelni a szlalomlécekkel, nem?"
Persze. Elsősorban sítechnika kérdése a dolog, persze segít a kicsit szélesebb sí is. (Az én slx-em még 66mm-es középen, mégis teljesen jól működik minden havon.)
Másik dolog, hogy ugyan szeretik a gyártók emlegetni a rossz, túrt, vizes havat, de szerencsére általában normál hóviszonyok között síelünk.

Spitfire? Passz, nem ismerem.
Előzmény: (yoee 170196)
yoee
35 élménybeszámolót írt
35
10 éve tag
2014.02.20. 23:08
Lackó, ngyon köszönöm a gyors választ!
Akkor az pozitív a mostani lécemben, hogy ezek szerint bármelyiket választom, csak jobb lehet majd, mint a mostani :)

Úgy gondolom, hogy a büdzsém ott van, ahol az SLX-et be tudom szerezni; ezzel van nagyjából egy szinten a Spitfire és az Amphibio12 (mármint árban) Az Amph14 jelenleg eléggé kilóg felfelé a sorból, így az jelenleg kiesik. A súlyom miatt nem foglalkozok akkor az Amph78-al.
Tudom, nem mondtál semmit a Fire Arrowra, de azt is inkább hagyom.

Így marad az SLX és a Spitfire.
Jó kis megtúrt, nehéz hóban gondolom azért még lehet élvezhetően síelni a szlalomlécekkel, nem?
Előzmény: (Lackó 170158)
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2014.02.20. 09:57
Szia!

100 kiló és haladó tudás mellé mindenképpen erős sít vegyél!

Én a két Nordicához nem tudok hozzászólni, csak az Elanokhoz és a mostani Atomicodhoz.

Elanból én a helyedben mindenképpen egy adott sorozat "legfelső" darabját választanám, tehát vagy SLX-et, vagy Amphibo 14-et.

Az Amp. 14 is nagyon jó sí, kicsit megengedőbb, de mellette erős, jól tart, ízlés kérdése, kinek melyik tetszik jobban.

Az SLX rádiusza szerintebb jobb, univerzálisabb. Mivel elsősorban kezelt pályán síelsz, ezért fontosabbnak tartok egy kellemes rádiuszt (SLX), mint egy kicsit szélesebb derekat (Amp. 14).

Emellett az SLX "rugósabb", aki ezt szereti, annak ez is fontos.



Az Amph. 78-as csak mono titániumos. Ezek érezhetően "puhább" sík, neked a 100 kilóhoz kevesek lennének.
A Elanok közül neked biztosan csak a dipla titániumos lécek jönnének be.

Összességében én SLX-et választanék, a legjobban azt lehet kihasználni vegyes használat mellett. (Egy jó rádiuszt, jó dinamikát, és jó tartást a pályán én nem adnék oda egy kicsit szélesebb középért, amit csak néha-néha tudnék kihasználni.)

Mint írtam, a két Nordicát nem ismerem, azokat talán más ismeri.

(Amúgy az Atomic SX7 szerintem az egyik leggyengébben sikerül Atomic(volt), a mostani Redsterek összehasonlíthatatlanul jobbak, a doubledeckesek pedig nagyon univerzálisak.)
Előzmény: (yoee 170123)
yoee
35 élménybeszámolót írt
35
10 éve tag
2014.02.19. 18:41
Sziasztok!

Üdvözlök mindenkit! Eddigi sielok.hu pályafutásom mindössze a read only módban merült ki, most azonban válaszút elé kerültem, most talán egy kicsit ebben is tudtok segíteni, mint eddigi olvasásaim alatt.
Naná, hogy új lécet szeretnék venni, nyilván azért írok ebbe a topicba, azt is tudom, hogy kinek a pap, kinek a papné... próbáljam ki.. de talán van tapasztalat azokkal a lécekkel, amiket kinéztem, amik közül választanék... Az is lehet, hogy lebeszéltek egyikről-másikról.

Rólam annyit, hogy korom 39 év, súlyom 100kg, magasságom 181 cm, sítudásom pedig jónak mondható (persze megint tök relatív, hogy mi a jó/rossz)nagyjából huszonéve síelek, a sízés fizikájával, technikájával szerintem alapvetően tisztában vagyok - nyilván nem síoktató szinten.

Ha lehetőség van rá, szeretek nagyobb sebességgel szép nagy íveket karcolni, sokszor megyek gyorsabban vágott, rövid lendülettel. Pálya mellé ritkábban megyek, de szeretnék többet. Elmenni olyan területre, ahol még a madár sem járt, nem igazán voltam, nem is tervezem.

Jelenleg egy Atomic Supercross SX7-t 166 hosszal (talán 2004-es) használok. Szeretem, elég jó vele karcolgatni, de a túrt hóban nem az igazi. Valójában nem tudom milyen az igazi, de szerintem nem ilyen. A dereka a lécnek 64-es (ez csak fejből írtam, nagyságrendet nem tévedek)

Ennyi bevezető után a jelöltek:

Nordica Dobermann Spitfire TI EVO
http://www.nordica.com/magyarorszag/products/spitfire-ti-evo-ski/

Nordica Fire Arrow 80 TI EVO
http://www.nordica.com/magyarorszag/products/fire-arrow-80-ti-evo-ski/

Elan Amphibio 78Ti
http://elanskis.com/en/product/amphibio-78-ti-fusion.html

Elan Amphibio 12
http://elanskis.com/en/product/amphibio-12-fusion.html

Elan SLX Fusion
http://elanskis.com/en/product/SLX-race.html

Tudom, elég vegyes vágott. A karcolt, rövid-hosszab ívek miatt talán az SLX, de ettől talán univerzálisabb a Spitfire, ami ahogy olvastam, inkább kemény, kezelt pályán jó. Abban meg jó az SLX is. Az összetúrt, buckás, vagy rögösebbre fagyott pályán nem az igaziak, oda talán az Amphibiók jobbak... De talán még jobb lenne a Fire Arrow...
amminek szerintem kissé feminim a külseje.

Bármilyen véleményt, vagy tapasztalatot szívesen fogadok, ne kíméljetek!

Ha kicsit hosszabb lett, elnézést, szómenésem van ;)
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.