Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Eplény Síaréna topikból

ÜZENETEK (11)Időben csökkenő Időben csökkenő
ervinsi
8 élménybeszámolót írt
8
10 éve tag
2014.12.31. 16:25
Kosutka jól néz ki, egyébként Hont/Sahy ahol átmegyünk a határon.
A tányérossal nem az a gond, hogy én féltem őket, hanem a kisebbik gyerek nagyon félős és egyedül semmit nem mer elkezdeni (hanem csak amikor már biztos a dolgában).
Szóval mellette tuti ott kell lenni a felvonónál kezdetben (ma korival kárpótoltunk magunkat, magától ott sem volt hajlandó elindulni). Érdekes módon a pályán nem félt annyira tavasszal (legalábbis amikor láttam, mert én elsősorban a nagyobbik gyerekkel foglakoztam).

hori88
Nem kérdés, hogy lenne igény nálunk is síterepre. Kár viszont, hogy ilyen tőkeszegény megoldások jönnek létre. Egy nagyobb parkoló biztos nem lenne olcsó beruházás (tekintve a hely adottságait; akár 100-150m távolságra is jobb megoldás lenne mint a jelenlegi távoli parkoló), de egy része tuti visszajönne üzemeltetési költségben (hiszen a forgalmasabb napokon 3-4 extra embert igényel a szállítás).

Egyébként nem írtam le végleg a helyet (liftek jellege igazi tanulós hellyé tehetné), csak egy kicsit rá kell pihennem a tegnapi napra és most inkább elnéznék alternatív megoldások felé.

Szkíta
Az, hogy egy kifejezetten hidegebb szilveszteri napon nincs akkora tömeg annyira nem meglepő.
hori88
56 élménybeszámolót írt
56
12 éve tag
2014.12.31. 15:18
A síaréna és a lenti parkolók egy völgyben fekszenek, ahol szerintem már nem igen van lehetőség parkolók kialakítására, mivel nincs sík terület, de lehet tévedek. Planai-hoz hasonló emeletes garázs lenne megoldás, de az már más kategória... Szerintem adj még 1-2 esélyt eplénynek, mert jelenleg ez a legjobb síterep Magyarországon és ahogy a tumultust elnézem van igény a magyarországi síterepekre bőven.. Egy másik ülős felvonó megoldást fog szerintem jelenteni, ha az időjárás és az anyagiak úgy engedik. Az 1-es aljában lévő tömegre meg csak-csak kitalálnak valamit. A legnagyobb probléma az, hogy nem lehet lejtőn elsiklani a felvonóhoz a szintkülönbség miatt. Az, hogy itt van egyre több negatív kritika, az csak egyre jobb, mert nem azt jelenti, hogy sok a gond, hanem, hogy egyre több ember látogat el ide és így arányosan nő a kritika is. :)
Előzmény: (ervinsi 176653)
tothlevente
379 élménybeszámolót írt
379
14 éve tag
2014.12.31. 12:48
Szilvásvárad is nagyszerű alternatíva tanuláshoz. Elsején nyit.
Előzmény: (ervinsi 176653)
tothlevente
379 élménybeszámolót írt
379
14 éve tag
2014.12.31. 12:46
Két kicsivel Kosutka kiváló, széles pályák, nincs tömeg.
Kérlek, ne féltsd gyermekeidet a tányérostól, mert ha tudnak siklani, márpedig ha síelni mentek, akkor szerintem tudnak. Nagyon hamar rá fognak érezni, magyarul beszélő személyzet, segíreni is fognak.
Kedvesek.
Szívesen ajánlok még terepet, ha tudom, hol mentek át a határon.
Előzmény: (ervinsi 176653)
Szkíta1
709 élménybeszámolót írt
709
13 éve tag
2014.12.31. 11:20
És még egy dolog:
Hamarosan nyit a 7-es pálya, ami a legjobb kezdő pálya Eplényben. Kifejezetten alkalmas családoknak. Jó széles.
Az 1-es csákányossal és a 4ülőssel is elérheted, saját csákányos felvonója van.
Az a tapasztalat, hogy jelentősen tehermentesíti az 1-es pályát és a 4ülőst, így sokkal kisebb a tömeg, jobban eloszlik.
Érdemes kipróbálni!!!
Előzmény: (Szkíta1 176660)
Szkíta1
709 élménybeszámolót írt
709
13 éve tag
2014.12.31. 11:18
Szerintem például január 5-től tized ekkora tömeg lesz, mint tegnap volt. Megjegyzem ma is alig vannak a webcam szerint és holnapra is kisebb tömeget prognosztizálok.
Célszerű hétköznap menni, de a hétvégék sem lesznek ennyire zsúfoltak január 4. után.
Adj még egy esélyt magadnak és az eplényi Ámos-hegynek is!
Ettől persze még kereshetsz szlovák és osztrák pályákat, sőt magyar pályákat is.
Csak egy javaslat volt.
Előzmény: (ervinsi 176653)
ervinsi
8 élménybeszámolót írt
8
10 éve tag
2014.12.31. 09:30
Nem mondon, hogy nem hibáztam.
Ha tudsz kisebb Szlovák helyeket azt szivesen veszem (nekünk nem sokkal több szlovákia). Sőt megkockáztatom a Zólyomnál (Zvolen) lévő eléggé eldugott pálya aminek már a nevére sem emlékszem közelebb van bár homályos emlékeim szerint nem idális gyerekekkel).
Viszont ott sincs több hó hójelentések szerint. Bár személy szerint jobban szeretem a tányéros felvonót a csákányosnál, mivel a tányérossal egyedül kell menni, gyerekkel mégiscsak jobb a csákányos. Szóval az olyan helyek is kiestek ahol csak tányéros van (mint pl. Tále). Régen gyerekek nélkül Martin nagy kedvenc volt és úgy tűnik még ülőfelvonót is építettek azóta, viszont 1 napra pláne gyerekkel messze van, fent szállást anno csak 1 hétre adtak, a városból beautózni majd hóláncozni megint nem ideális.
Szóval Eplény nagyon is jónak tűnt. Van ülőfelvonó, van csákányos.
Előző napi beszámolók alapján kezelhető tömeg.
Nem volt túl hideg, ahogy mentünk végig sütött a nap. Sajnos mikor megérkeztünk már alig volt nap és a félórás ácsorgás a buszra annak ellenére, hogy nem volt túl hideg betett a gyerekeknek.
Ha ismerem a terepet és látom, hogy a távoli parkoló majdnem tele van biztos azonnal visszafordulok (így is felvetődött, csak ugye becuccolás majd 2 óra autózás után túl nagy a kisértés, hogy ne itt adja fel az ember).

De röviden: Te melyik Szlovák terepet válaszottad volna tegnapra Eplény helyett?
Szempontok: Legyen lehetőleg működő ülő és csákányos felvonó. Viszonylag széles kék pálya (nem erdei út, mert ugye tanulni is szeretnénk) elfogadható hosszal (nem kapaszkodós ultrarövid tanulónak hívott amit már a gyerekek is kinőttek). Elég hó (nem karistolnám össze a relatíve jó lécem). Kezelhető távolság (reggeli indulás korlátai gyerekkel).

Egyébként Eplény nem rossz hely (próbálva objektív maradni adtam két csillagot), viszont a hely adottságai nem túl jók parkolás szempontból (vsz. ezen javítani létkérdés lenne) a liftek meg a pálya összekötettése megint sok kivánnivalót hagy maga után a tegnapi tömegnél meg kifejezetten balesetveszélyesnek tartom (gyerekkel, pláne ha az fáradt is) az elrendezést (de ezt már mások is írták).

maci-laci
Jópárszor jártam a sógoroknál a tegnapihoz hasonló tömeget ott még soha nem láttam. Igaz lehet kevesebb a kieső/bénázó a lifteknél (ez szükségszerűen a tanulással jár, szóval nem degradáló szándékkal írtam).
tothlevente
379 élménybeszámolót írt
379
14 éve tag
2014.12.30. 22:43
Úgy gondolom, nem helyes a gondolkodásmódod. Először is hóinség van. Ilyenkor gyerkőccel egy ilyen kis pályarendszert választani, amikor a fél ország oda megy, és a pályák töredéke használható csak, nem kellene. Mi 3 gyerkőccel járunk síelni és mindig megtaláljuk azokat a helyeket, ahol még ilyenkor sincs tömeg. Ne nagynevű sípályákban gondolkozz!!!
Ha tényleg síelni akartok, akkor eldugott felvidéki (szlovák) pályákat keressetek. Nézzél szét jobban akár ezen a honlapon is.
Ha kérdezel, szívesen segítek.
Előzmény: (ervinsi 176620)
TZoli
1157 élménybeszámolót írt
1157
20 éve tag
2014.12.30. 22:30
Ne a hétköznapot nézd, akkor is sokan vannak. Inkább 5 és 7 éves gyerekkel, ha nem akarod beíratni tanulónak, akkor indulj el Eplénybe síelni, ha már nyitva a 7-es pálya és működik a hozzátartozó (nem tudom hanyas) csákányos. Hidd el, nagyon jól fogjátok magatok érezni.
Előzmény: (ervinsi 176620)
maci-laci
3532 élménybeszámolót írt
3532
18 éve tag
2014.12.30. 22:14
Ebben az időszakban mindenhol nagy tömegre lehet számolni, még a sógoroknál is. Nem is értem miért csodálkozol ezen. A tanulságoknál leírtad a tutit, amit néhány hozzászólással lentebb Balogh Attila is pontosan leír.
Előzmény: (ervinsi 176620)
ervinsi
8 élménybeszámolót írt
8
10 éve tag
2014.12.30. 21:12
Jópár év kihagyás után idén úgy éreztem (éreztük) két gyermekünk eljutott abba az életkorba (5, 7) amikor elkezdhetnek ismerkedni a síeléssel. Idén második alkalomnál Eplényre esett a választás.
Korábban még soha nem sieltem Magyarországon. Gondoltuk gyerekekkel könnyebb, ha egy relatíve közeli helyre megyünk (bár tavasszal Murau távolsága is elviselhető volt).

Na ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna. Amit most írok biztos nem lesz címlapos írás, de hátha a tanulságok hasznosak lesznek másoknak.
Szóval aki ma ott volt az tudja, hogy ehhez hasonló tömeget kevés helyen lehet látni. Nekem emlékeimben majd egy évtizedre kell visszamenni (Jasna, Chopoc) aholis is 1/2-3/4 órát kellet várni a felvonóra. Itt mivel a liftekhez közeli parkolóban nem volt hely csak a távoliban (fél 1 környéke), kb. 30 percet kellett várni csak a kisbuszra ami a felvonó/pénztár/büfé közelébe visz (a távoli parokoló környékén semmi sincs). Mire végre megérkeztünk a felvonó közelébe újabb 5 perc volt a WC és ki tudja mennyi a pénztár meg az ez első felvonó (masszív sor a beülősnél ill. a csákányosnál is). Mivel itt már mindkét gyerek elkezdett fázni, benti büfére meg (lehet csak helyismeretünk hiánya miatt) nem láttunk lehetőséget itt adtuk fel. 4 óra nettó autó + be és visszaöltözés (pakolás) 0 km sí.
Szóval a tanulságok:
- Iskolaszünetben (hétvégén) csak távoli helyek jöhetnek szóba. Már Szlovákia is necces.
- Legkésőbb 9-re oda kell érni, hogy biztosan legyen a közeli parkolóban hely (gyerekekkel ez távolról indulva nem éppen könnyű, de csak így van értelme).
- Távoli parkolóban busz sorba soha nem állunk be (visszafordulunk).

Bár a szervezés elfogadhatónak tűnt, a végeredményen ez mit sem változtat. Egyszerűen több embert próbáltak odaszervezni mint a hely kapacitása.
A pálya szervezése is érdekes mert a beülős felvonó min 2 méterrel magasabban van mint a pálya vége ami aligha hozható lendületből azon a pályán (pláne meg olyan napokon amikor a tömeg miatt ez rendkívül kockázatos).

Szóval lehet még egyszer hétköznapon próbát teszünk, de ha a befektetett energiát és a síelés arányát tekintem ma az siralmas volt ma Eplényben. Lehet, hogy pl. Ausztria drága, de ott minden órában akár 20-30 perc nettó sielés is összejöhet átlagos sítudással (jobb sítudás, sajnos ott is rontja az arányt...).
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.