Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Síelésünk kivesézése topikból

ÜZENETEK (12)Időben csökkenő Időben csökkenő
Balog Attila
144 élménybeszámolót írt
144
18 éve tag
2015.02.17. 16:43
Szia Joci!

A "nagy" síelés(4sínap) helyszíne általában Gerlitzen. Egyszerűen olyan kiváló szállást találtunk kb. 8éve, hogy roppant félve(sem) merünk váltani(fent alszunk a hegyen, autómentesen).
Januárban általában tökéletesen tömegmentes és véleményem szerint kitűnő tanulóterep és valóban csak az "arra alkalmas" SÍELŐket figyelgetjük és "vesézgetjük". Ugyanazon három jóbarát teszi ezt évről-évre, persze vérmérséklete szerint.
Én szívem szerint folyamatosan terhelnék :), ezért tényleg erőt kell venni magamon, hogy legyen már "nyugis" rész.
Persze a terhelés közel sem mindig tudatos. Néhány éve sokat próbálkoztam, hogy a belső élt nyomjam meg az ívek "közepétől", akkor azt hittem megtaláltam a megoldást.
Aztán eljutottam oda, hogy ez nem így van, hanem a két lábam "adagolását" kell jól eltalálni.
Idén ehhez jött(síbarátom unszolására, de utólag óriási köszönet érte), hogy először csak a laposabb részeken, de megpróbáltam "egylábazni".
Szerencsére kitartó voltam, s végül mindkét lábbal sikerült sok-sok kanyart(nem merek ívet írni, mert nem láttam magam) megtenni akár pirosabb részeken is.
No ez is remek stablitást és önbizalmat adott.
Azaz idén a jelszavunk: egyensúlyérzék mindenek felett!
A felsőtestemet és a karomat valóban csak "viszem" magammal, persze néha felsejlenek foszlányok Tumbász Gergő oktatóvideójából és jól emlékszem még az Ozsi-ék féle Carving DVD-re(legálisan vásároltam:))..., de ez síelés közben nem sokat segít.

Kedves Gabóca, kedves Ró!
A hosszabb sítől jelenleg még "majrézom" és úgy gondolom ahhoz hosszabb síszezon is kellene. Ettől függetlenül teljesen logikusnak hangzik, hogy az "íven töltött idő" növekedése segíthet "lenyugodni".
Előzmény: (Joci 180661)
Balog Attila
144 élménybeszámolót írt
144
18 éve tag
2015.02.17. 16:11
Kedves Lackó!

A "bandázás" abszolút jó ötlet, s közelebb áll hozzám, mint egy bizonytalan kimenetelű és "merevebb" oktatás.
A sí szerintem sem rossz. Jeleneleg egy Salomon X-Kart 164cm van a talpam alatt.
Korábban Elan Speedwave 12 ill. többféle bérelt(Elan SLX ill. már nem tudom melyik Atomic SL).
No az SLX keményen büntetett ha lazsálni próbáltam:)
Előzmény: (Lackó 180643)
SKIS-SALOMON-X-KART-Ti-SL-Rocker-164cm-110743943-31.jpg
minerel
3725 élménybeszámolót írt
3725
17 éve tag
Offtopic: Az üzenet nem tartozik szorosan a témához
2015.02.17. 13:44
Egy elefánt...két elefánt....
elég jól adja a másodperces intervallumot. Ejtőernyőzésnél bejött és ott fontos az időzítés :-)
Előzmény: (gaboca 180675)
Foglalj szállást a legjobb síterepeken!
KERESÉS
gaboca
3369 élménybeszámolót írt
3369
15 éve tag
2015.02.17. 13:22
Egyet értek az előttem szólókkal, rendben van a síelésed, most jön a neheze, a finomítás! Az ív nyújtására jó módszer a számolás 1-2-3, nagyjából(nem egészen egy, hülyén hangzik 3/4 másodperc) másodperces ritmusban, Ozsitól tanultam, működik. Amit Joska írt a hosszú lécről az így van, sokkal több időd van az íven odafigyelni magadra, lassabban történek a dolgok még nagyobb sebességnél is, az SL ,,idegbeteg" hozzá képest, az én GS-m 23-as rádiuszú és nagyon élvezetes vele menni, először rossz rá állni egy 11-12-13-as léc után, de érdemes erőltetni. Hajrá! :-)
Joci
461 élménybeszámolót írt
461
17 éve tag
2015.02.17. 09:52
Szia! Csatlakoznék Lackó véleményéhez. Nincs annak a lécnek semmi baja. Nem kell gs léc ahhoz, hogy valaki meg tanuljon jól síelni. A videód is ezt mutatja. 
Látszik, hogy jól használod és érzed is a síléc élét. Ha valaki már ezen a szinten van, az már tényleg élvezheti a síelés nyújtotta örömöket. Ezen javítani viszont tényleg csak úgy lehet, ha profikkal síelsz együtt és ellátnak a megfelelő tanácsokkal. Azt azért áruld már el, hogy hova jársz síelni, mert jó mozgást sikerült magadra szedned. Vagy legalábbis jó szemmel válogattad ki, hogy mit is érdemes ellesni. Szép frontális helyzetet építesz fel, nincs felesleges csípő berakás. Nem ülsz be hátulra. Szóval megvan minden, ami kell egy jó síeléshez.
Síeléssel kapcsolatban talán annyit, hogy inkább azt tanácsolnám, hogy kicsivel több nyugis szakasz legyen és kevesebb munkás rész. A terhelés viszont legyen határozott, de csak ha már a lécek az élükre kerültek. Ezeket kell jól időzíteni és adja a dinamikát. A megfelelő időzítés, a határozott átbillenés a sílécek felett sokkal határozottabb íveket, él szöget adnak. A túlhúzott ívekkel vigyáz, mert lemaradsz az él váltásról, és nem lesz jó a következő kanyar. A felsőtesttel és a karokkal nem foglalkoznék, mert ezek úgyis az adott mozgáshoz igazodnak. Attól, hogy a karoddal mit és hogyan csinálsz, maga a mozgás szerkezete nem változik. Ez csak a jelenlegi mozgásodat tükrözi. Nos, talán ezek azok az apróságok, amit már nem lehet ellesni, mert ezeket a mozgásokat már nem lehet lemásolni. Ezeket az apró finomságokat egy szakember megmutatja és elmagyarázza. Egy nagyon fontos díszlet kell hozzá, hogy mindez a sípályán történjen. Sok sikert a jó irányú fejlődéshez, további jó sízést.
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2015.02.16. 21:48
Szia! Ez amatőr szinten egy ritka jó síelés. Ha valóban te hoztad össze, akkor van érzéked hozzá, nem is kicsi. (Már csak azért is, mert nem a rossz példákat lested el, hanem a jókat.)

Szerintem itt kár is ebbe a síelésbe beledumálni. A te fejlődésed módja az lehetne, ha együtt bandáznál-síelnél nálad még jobbakkal ("profikkal"), akiktől még többet eltanulhatnál menet közben, meg a magyarázataikból.

Én a sídet (méret, rádiusz) nem tartom rossznak, ha ezzel boldog vagy, akkor nem kellene váltani szerintem. (Persze megpróbálhatsz más fajtát is.)
WéberF
2039 élménybeszámolót írt
2039
17 éve tag
Offtopic: Az üzenet nem tartozik szorosan a témához
2015.02.16. 20:35
WFeri aug.ban lesz 70. Na és? (Boda Pál Kupán Sátoraljaújhelyen sikeres címvédéssel, a senior II. elsőjénél is jobb idővel.) De nem tudok ilyen szépen síelni. WFeri
Előzmény: (gaboca 180625)
gaboca
3369 élménybeszámolót írt
3369
15 éve tag
2015.02.16. 20:21
Gabóca 49. :-)
Balog Attila
144 élménybeszámolót írt
144
18 éve tag
2015.02.16. 20:18
Kedves Csabor!

Köszönetem kedves szavaid, de aztán nehogy Gabóca megsértődjék, ugyanis épp a negyedik X-et töltöm augusztusban. Ha jól "terelem" családom és barátaim figyelmét akkor talán épp egy őszi beíelés lehetne az ajándékom:)
Előzmény: (csabor 180603)
csabor
3475 élménybeszámolót írt
3475
14 éve tag
2015.02.16. 15:14
Nekem tetszik. Ha ennyi előképzéssel és gyakorlati idővel így csinálod, akkor van érzéked hozzá. (szerintem egy fiatalkori Gabóca vagy!)

Persze tudnék kritikát mondani, mert a rosszakarat soha nem állt messze tőlem, de az elemzéshez mindjárt felsorakoznak a nagy megmondók.
Majd ők elmondják a tutit. (persze nem kell rájuk hallgatni, elég ha élvezed a dolgot, mert az a lényeg)

Csabor az élvezeti síelő
Balog Attila
144 élménybeszámolót írt
144
18 éve tag
2015.02.16. 14:33
Tisztelt Síbarátok!

Legnagyobb bánatomra csak 8-10napot tudok egy-egy síszezonban havon tölteni, pedig nem tagadom, hogy ennél kellemesebb "elfoglaltságot" elképzelni sem tudok. Egyszóval imádom.
Éppen ezért ősztől-tavaszig az alföldi símagányomban is mindenféle síeléssel kacsolatos hírt, infót örömmel magamba szippantok.
Oktató nem sűrűn látott(talán 6-7éve volt 2x1óra), de nyitott szemmel ülök a felvonón, figyelem a "profikat" és igyekszem kihasználni a rendelkezésre álló síidőt.

Nagyjából itt tartok:

Kattints a képre a videó megtekintéséhez:
.be
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:
.be

A lényeg, hogy fejlődni folyamatosan szeretnék sínapjaim adta lehetőségeimhez mérten, ezért szívesen veszem, ha ehhez néhány jótanácsot adtok.
Persze tudom én, hogy az oktatás lenne az igazi és talán az is összejön előbb-utóbb...
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.