Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Hochkeil topikból

ÜZENETEK (2)Időben csökkenő Időben csökkenő
Stani
5443 élménybeszámolót írt
5443
Admin
2016.04.25. 19:14
"April macht, was er will", tartja a mondás. Ki gondolta volna a tavaszi Karácsony után, hogy április végén nagybetűs tél lesz? Az időjárás már csak ilyen, kiszámíthatatlan és meglepetésekkel teli. S bizony pont a maihoz hasonló meglepetésekért jó. Aki követi a fórumot bizonyára értesült az osztrák havazásról, a télies időről. Különösen az ún "Nordstau" régiókban, ilyen Arthurhaus, a Hochkeil csúcsa alatt megbúvó kis síterep. A liftek már jó 3 hete nem mennek, az amúgy sem tömegturizmus nyomása alatt álló síterepen ma is mesélt az erdő. 30 cm friss hóval a felső részeken s igazi áprilisi időjárással, hol erős havazás, hol lazán táncoló hópelyhek, hol napsütés kacsintott a tájra.

Az autót az Arthurhausnál tettem le, innen sítúra a Hochkeilre, a keresztig, majd le a csúcs alatt lévő fantasztikus friss havas lejtőn, majd újra fel és le....

Mindez jóval 2000 méter alatt április 25-én, s ha még azt hitted, hogy nem lehet ezt tetőzni? De! Legkésőbb szerdán ismét hatalmas havazás és talán május első napjaiban is kaphat a jóból.

Képek:

https://sielok.hu/fotoalbum/arturhaus-freeride-2016/galeria/
Előzmény: (Stani 185093)
IMG-5375.JPG
Panorama-1.JPG
IMG-5392.JPG
Stani
5443 élménybeszámolót írt
5443
Admin
2015.12.26. 20:01
Utoljára tavaly áprilisban voltunk ott, hatalmas hó közepette. De mi lehet most azon síterepen, ami valóságos hómekka, ahol a tél olyan, mint régen. Méteres hófalak közt vezetnek az utak, s alig látszanak ki a hó alól a fenyőerdőben fel-felbukkanó házak.
Nos december 25-én teljesen más képet mutatott a táj...
Maria Almon keresztül egészen az Arturhausig (Hochkeil-Mandlwand Panoramastrasse) autóztunk. Normális esetben ilyenkor már mélytél van, ha más nem Diententől kezdve vagy legalábbis az Übergossene Almon. Mélytél helyett októberi arcát mutatta a táj, sífutók helyett túrázok tűntek fel, a nyitva tartó pályákon síelőket is lehetett látni, de hatalmas tömeget nem. Célunknál az Arturhausnál 20 síelő, ebből 15 napozott, a többi 5 síelt. Rajtuk kívül sok (sokkal több) túrázó használta ki a nagyszerű kiránduló időt; egy felhő sem volt az égen és napon kellemes +7 - +10 fok. Néhány mountainbike-os is feltűnt, a napsütötte oldalakon jóval 2000 m felett sincs hó. Északon már más a helyzet, itt kb 10-20cm-es régi hó tartja magát, amint kicsit fordul a lejtő, úgy lesz rajta egyre ritkább vendég a hó.
Freeride-ra most gondolni se lehet, síelni Hochkeilen egyetlenegy sípályán lehetséges, igaz mentségükre legyen mondva, mindezt hóágyú nélkül !

A Hochkönig síhinta érdekes képet fest, a nyitva tartó pályák egy-egy része (különösen Hinterthal) mindösszesen 1-2 ratraknyomni szélességű. Maria Alm-Natrunban a teljesen hómentes hegyoldalakon terpeszkedő műhavas sípályák és liftnyomvonalak egészen szürrealisztikus élményt nyújtanak. Télre emlékeztető hangulat az Aberg tetején.

Mindenesetre a környék így kevés hó nélkül is csodás, a táj, a naplementék, a Hochkönig narancssárgásan-vörösen izzó sziklafalai a karácsonyi naplementében.

Képek:

https://sielok.hu/vetites/galeria/hochkoenig-2015dec25/1/
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.