Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a 3 völgy: Val Thorens, Les Menuires, Meribel, Courchevel topikból

ÜZENETEK (2)Időben csökkenő Időben csökkenő
Fidosan
189 élménybeszámolót írt
189
13 éve tag
2017.02.06. 12:58
Szia látom a Median ban voltatok, idén mi is ott foglaltunk, a kedvencünk sajnos tele van márciusban (Astagrale) azt kérdezném van e Wifi, és a parkolást, mi kocsival megyünk, ha jól sejtem ez a Necou közelében van ott is voltunk már mintha akkor láttam volna ... mennyire pályaszállás ? Az Intercom-on keresztül foglaltunk, nekik úgy volt wifi hogy lehetett bérelni modemet, és csak az irodájukban volt ingyenes bent a központban.Gondolom a szobák a szokásos kicsik, 3-an megyünk 4 személyesbe .Szinte csak az intercom enged apartmanba 10 éjszakát foglalni, a többi csak szombattól szombatig 1 vagy 2 teljes hetet.vagy maradna a szálloda de azt egyszer és utoljára próbáltuk :) arany árban volt és amit kaja néven adtak uhh... :)
Előzmény: (mizsolt 193567)
mizsolt
14 élménybeszámolót írt
14
12 éve tag
2017.01.31. 21:06
3 völgy- Franciaország (2017 jan.21-27)

Csak nem 20 év elteltével visszatértünk a 3 völgyben található Les Menuires-be. Kíváncsian vártuk milyen lesz ennyi év múlva újra látni ezt a gigantikus síterületet. Az utazás szerencsére ismét probléma mentesen rendben sikerült, Unitravel szervezésben. Miskolcról 21 óra egy Albertville-i vásárlással kiegészítve. Gyorsan átvettük szállásainkat a Medianban melyek ugyan szűkösek, viszont szerintem megfelelően felszereltek. Természetesen drágábban van ezektől nagyobb is, jobb is. Les Menuires infrastruktúrája szerintem jónak mondható. A központi részben, mely a település szinte bármely részéről elérhető vagy felvonóval vagy síbusszal szerintem minden szükséges rendelkezésre áll.Zegzugos fedett folyosórendszer boltokkal, éttermekkel, wellness, és egyéb szórakozási lehetőségek, +több helyen ingyen wi-fi. Les Menuires nem a leghangulatosabb település a 3 völgyben, de megfelelő az elhelyezkedése ha az egész rendszert síelni akarod, és az árfekvése is olcsóbb…..

Ami szembetűnő volt egyből a síelésnél, hogy nem vagyunk kevesen. A központi részeken, ahol összefutnak a pályák, sokan vannak. Hozzáteszem, ha üzemelnek a liftek akkor a jelentős sorok is csak néhány percet vesznek igénybe, mivel nagyok a lift kapacitások. Itt végre találkoztunk több buborékos ülőszékes felvonóval is, ami nem túl gyakori a franciáknál. Azért nyitottból még mindig több van….
Sajnos elég csapadék szegény idáig ez a szezon. A korán jött első nagyobb novemberi havazást , csak január második hetében követte a második jelentősebb hullám (kb. + 50cm), melynek természetesen nagyon örültünk, de tudtuk hogy ennél több kéne. Érkezésünk előtti napokban ennek hatására 300km-ről 510-540km-re emelkedett a síelhető pályakilométer, ami már nem hangzott rosszul….. A területet szerintem 3 részre tagolhattuk: (1.)Az alsóbb részekre, melyeket korábban már hóágyúzva megnyitottak, így jelentős műhó alappal rendelkeztek. ( 2.)Amelyeket a most esett kb. fél méter hó eredményeként nyitottak meg, jelentősebb műhó alap nélkül, és (3.) azokat a részeket, ahol már korábban is elfogadható mennyiségű és minőségű többnyire természetes hótakaró borította a pályákat.

Ebből következett, hogy a meredekebb, és sok ember által használt műhavas alapú részek kijegesedtek több helyen, a műhó alap nélküliek, pedig igaz puhábbak voltak de időnként kavicsosak, kövesek , és ratrakolni sem lehetett őket mindenhol a megfelelő hómennyiség hiányában…. Szerencsére azért volt a 3. rész ahol jó minőségű természetes hóval találkoztunk. A pályakarbantartás megfelelő, mivel szerintem szinte minden kellő vastagságú hóval borított részt ratrakoltak ahol szükséges volt. ( Franciaországban sok pályát hagynak kezeletlenül, mert van rá igény, de mellette mindig van ratrakolt alternatíva)

Az előbb leírtak miatt jelentősebb minőségi különbségek alakulhattak ki a pályákon,ezért nem volt mindegy, ki, mikor, merre csúszott…….

Mi 9.00-kor, (főleg napsütésben) kezdtünk a Masse 1-2 vel, melyet reggel már nyitáskor süt a nap. ( Az alsó része délre már jelentősen romlik)
Utána, még kora délelőtt csúsztunk a Bruyeres 2 kabin melletti kéken a közép állomásig néhányat.(ez volt az egyik kedvenc) Volt hogy lementünk teljesen az alsó kabinállomásig, de alul néhol köves volt, és reggel a kabinnál sorban is kellett állni. Mi inkább sokat pörögtünk a fenti részen a jó havon nulla sorakozással…… Senkit nem akarok meggyőzni, de sokszor ez az első 2 óra a nap csúcspontja, szerintem érdemes korán kimenni, mint később azon tanakodni hogy melyik pálya miért nem volt ratrakolva….....
Ezután indultunk vagy Val Thorens, vagy Meribel-Courchevel irányába.
Aki "kisbérletes", az csúszhatott a Becca vagy Rock 2 melletti pirosokon , vagy a kissé lankásabb grand lac nevű pályán, melyeken a hóminőséggel nem volt gond. Mi a lentebb vivő pályákat normál esetben nem használtuk mert a központ felé sokan voltak rajtuk és emiatt a hóminőség is gyorsabban romlott ….

Amint gondoltuk Val Thorensben több és jobb a hó. Az átcsúszásnál rengeteg az ember, és a központi részen is sokan vannak, de a lifteknél nincs jelentősebb sorakozás. Általában várakozás nélkül mehettünk. Néha 1-2perc volt a sor, ritkábban a kabinoknál 2-5 perc. A legtöbbet a Peclet kabinnál sorakoztunk, de az is csak max 6 perc volt…. Ott jártunkkor a lac blanc nevű piros pályán szenzációs hó volt, ezért a sor ellenére többször mentünk rajta. A Caron pályályán is jó most a hó, (a szeles nap előtt jártunk ott..) így nem csak a látvány a kilátóból, de a csúcsról csúszás is élmény volt. Nekünk nagyon tetszett az Orelle-i rész is, ahol kevesen voltak a szerintünk szenzációs hóminőség ellenére…… Val Thorens nagyon hangulatos, nyüzsgő település. Jó lehet ott lakni ilyenkor….

Aki Meribel felé indul Les Menuires-böl, és nem szereti a tömeget, jobb ha nem a MONT DE LA CHAMBRE csúcsról kezdi, hanem valamelyik lejjebb lévő átkelőn. A Mottaret-be vezető pályán egyébként jó volt a hóminőség. A szemközti Vallon kabint és pályáját mi kihagytuk, mert társaink panaszkodtak hogy néhány letörés nagyon köves volt… A Meribel Centre- be vezető szakasz legutolsó letörése mindig erősen használt, jeges volt, addig azonban hosszasan jó havon lehetett csúszni. Mi onnan a SAULIRE EXPRESS nevű kabinnal mentünk Courchevel felé. Az egész sírendszert véve itt találkoztunk a leghosszabb sorral, ami közelítette, vagy meg is haladta a 10 perces várakozást…. A Saulire csúcsról Meribel felé vissza induló piros és kék pályák nagyon jók voltak.

Courchevel-be tovább mi a SAULIRE csúcsról indultunk a kellemes jó minőségű kék Creux-on. Az itt található fekete és piros pályákon sajnos még több hó kellene, ezért néhány letörésnél viszonylag sok követ lehetett látni. A CHANROSSA-ról induló roc merlet piros, majd az alatta lévő kékek nagyon jó állapotban voltak, és ezek folytatásaként a piros roc mugnier nevű piros pálya is tetszett nekünk. A chapelets ülőszékes piros pályája ugyan nyitva van de kevés rajta a hó. A VIZELLE csúcsról induló piros és fekete pályákra is elkelne még egy havazás.Itt több olyan pálya lett megnyitva ahol nincs műhó alap. Ezek puhábbak, jó rajtuk síelni, de több helyen füves, köves részek is vannak. Alatta a reptér magasságában jó a hó, mivel nem túl meredekek a pályák… Még felszálló kisgépet is láthattunk, igaz nem közvetlen közelről. A Courchevel 1850 re vivő pályák is jó állapotban voltak. Mi lejjebb ott nem mentünk. A központ lüktető, de mégis nagyon hangulatos szerintem. Itt sokkal jobb minőségűek voltak a pályák, mint pl. a Les Menuires-be vezető alsó részeken.

Négy síelt nap után következett egy szeles nap, amikor Les Menuires-ben nem járt több felső lift. Így sokan használták a központi rész alsó pályáit, kabinjait . Ekkor Les Menuiresben síeltünk pedig Meribel felé szabad volt az átjárás a Becca lifttől. Igaz vissza Les Menuiresbe csak a Tougnete csúcson keresztül lehetett visszatérni, egy hosszú kék-zöld turista pályát használva…. Akik Meribelt vagy Courchevelt választották jobban járhattak….. De ez számunkra csak másnap bizonyosodott be……. Ekkor is végig síeltük a napot, de azért nem ezt várjuk egy francia síeléstől……A Becca felvonó üzemelt, és a mellette lévő felső rész jó állapotban volt, mivel kevesen használták.…A központba vezető pályák zsúfoltabbak és lestrapáltabbak voltak, mégis itt voltak többen a kabin és a gyengébb légmozgás miatt....Közben változó intenzitással végig fújt a szél, mely estére, éjszakára tovább erősödött.

Az utolsó nap reggelén fent még mindig fújt a szél, de szerencsére már gyengébben, ezért újból jártak a felső liftek. Döbbenten láttuk , hogy rengeteg havat elvitt a szél a pályák mellől, és sajnos a pályákról is. Ezért mi Meribel-Courchevel felé vettük az irányt.
Nagyon jó döntés volt. Ott a legfelső részeket kivéve szinte szélcsendes idő volt, sokkal jobb hóviszonyokkal. Amíg Les Menuires-ben az alsó pályákon már rég előkerült a műhó alap, addig Courchevelben a fenyőfahatár környékén tökéletes pályákon lehetett csúszni, kiváltképp a lankásabb pályákat kedvelők számára. Visszafelé Meribelben a SAULIRE alatti rész is nagyon jó volt még 15 óra környékén is!! A Meribel 1450 környéke, természetesen már lehasznált volt ekkor. Les Menuiresbe visszatérve még csúsztunk a BECCA és ROC2 mellett 3 kört, majd hazaérve nyugtáztuk, hogy jó döntés volt a mai átmenetel.

Sajnos a hóviszonyok a pályán kívüli csúszást erősen korlátozták ezen a héten, bár több helyen azért volt rá lehetőség.. A pályában csúszás is sokféle arcát mutatta. Bebizonyosodott most is, hogy a 3 völgy egy nagyon sokrétű sírendszer, melyben mindenki keresheti a neki leginkább megfelelő feltételeket. Szerintem ha valaki ide jön, célszerű 3 völgy bérletet váltani, főleg ilyen hóviszonyoknál, és időjárásnál.
Persze + 100 cm hó esetén Les Menuires-ben is új dimenziók nyílhatnak meg előttünk. Val Thorens „hósivataga”, vagy Meribel-Courchevel fenyvesei teljesen mást tudnak nyújtani nekünk. Nehéz választani közülük. Az időjárás néha segít ebben is…. Óriási , változatos sírendszer, igaz néhol kimondottan zsúfolt, de elhagyatottabb részek is vannak bőven. Repterek és buli- helyek a pályán, fényűzés, csodás éttermek, rengeteg különleges fotópont, sok minden amit el sem tudtunk képzelni. De ha valakit zavar a tömeg, vagy nem elég gyakorlott síelő vagy deszkás, hogy különböző minőségű pályákon csússzon az tényleg ne jöjjön ide, mert nem fog neki tetszeni. Itt néha elkerülhetetlen hogy 2 szuper pálya között egy buckás, esetleg jeges pályán haladsz keresztül, mert nincs más alternatíva. De síelés közben azt veszed észre hogy már délután van, és még meg sem álltunk. Szinte repül az idő. Ha akarod mindig másik pályán mehetsz,vagy ha valamelyik nagyon tetszik ott ragadsz. Szerintem érdemes megnézni. Nekem most is bejött, már jövő héten vissza mennék. Bár további friss hó jól jönne...…….
Frejus alagút bejárata.
Frejus alagút
Meg érkeztünk.
Les Menuires
Les Menuires
Les Menuires
Les Menuires
Les Menuires
Les Menuires
Les Menuires
Les Menuires
Val Thorens - Caron
Val Thorens - Caron  - látkép
Val Thorens - glacier
Val Thorens
Val Thorens
Val Thorens
Val Thorens
Val Thorens
Val Thorens-La Folie Douce-"buli hütte"
Val Thorens-La Folie Douce-"buli hütte"
Courchevel
Courchevel
Courchevel
Courchevel
Courchevel
Courchevelből látkép
Courchevel
Courchevel
Courchevel repülőtér
Courchevel repülőtér
Courchevel repülőtér
Courchevel
Courchevel-hütte
Courchevel
Courchevel
Courchevel
Courchevel
Courchevel
Courchevel
Meribel
Meribel
Meribel
Les Menuires
Les Menuires
Les Menuires
Les Menuires
Les Menuires
Les Menuires
Les Menuires
Les Menuires
Les Menuires
Les Menuires
Les Menuires
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.