Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Heiligenblut topikból

ÜZENETEK (2)Időben csökkenő Időben csökkenő
beee
39 élménybeszámolót írt
39
13 éve tag
2017.03.09. 15:22
Azért úgy érzem, hogy az alábbi értékelésben erős szerepet játszott az, hogy az idei télen enyhén szólva is brutálisan kevés hó esett.
Ez nyilván nem menti fel teljesen a síterepet, hiszen ilyen magasságokban már bőven hatékonyan hóágyúzhattak volna, ha az összes pályán modern hóágyú rendszer lenne telepítve.

Mégis, a korábbi évek alapján elmondható, hogy Heiligenblutban egy normál télen hatalmas élmény síelni! Nem egy óriási síközpont többszáz km pályával, de bőven van elég pálya akár egy hét eltöltésére is. A Schareck oldalában a jelenleg működő 1 db (5-ös) pálya mellett ott van a gyönyörű vonalvezetésű 2-es és az abból leágazó 3-as pálya is (ami most is megy, de elég gáz rajta a hó).
A Fleiss oldalon szintén sokkal több a pálya, mint ami idén nyitva van.

A Schareck felvonó az egyik leghatékonyabb felvonó, direkt vonalban felvisz a hegytetőre, majd pályái (2-es és 5-ös) sokkal nagyobb ívben kanyarognak le, így a felvonózás vs. síelés ideje igen jó arányban van.
Plusz ehhez hozzájön az is, hogy szinte soha nincs sor, ha van, az is irtó rövid. Tehát nem töltünk el 5-10 perceket álldogálással.

"Hátul" pedig (a Schareck mögött, a Viehbühel/Fallbichl részen) még idén is hatalmas öröm a "Naturschnee". Itt mindig van bőven elég hó és teljesen más érzés a léc alatt a tömörített, természetes hó, mint a hóágyús jégkása.

Egy normális télen a felvonók bőven megfelelőek, a Schareckbahn és a Fleiss oldalon található ülőlift kényelmesen juttat fel a hegyre.

A Viehbühel és a Hochfleiss húzóliftek már bőven megérettek a cserére, de a fenti panoráma még azt is kárpótólja, aki amúgy nem szereti a húzólifteket. A Viehbühel lift helyett szuper lenne egy ülőlift, ami kicsit feljebb is mehetne - a Hochtor feletti csúcsig akár. A Fleiss oldalon pedig meghosszabbíthatnák az ülőliftet a csúcsig.
Kérdés, hogy miért nem teszik: talán pont jó nekik a mostani forgalom, nem akarnak "nagy, divatos" síterep lenni -más a koncepció. És ami még tényező lehet: szigorúan védett nemzeti parkról van szó, ahol egy ilyen beruházást valószínűleg nem engedélyeznének.

A Tunnelbahn nekem nagy kedvencem, szerintem aranyos és nyilván biztonságos, erre nagyon szigorú szabályok vannak Ausztriában.

A pályák általánosságban nagyon szép szélesek és jó hosszúak is.
A völgypálya az egyetlen kakukktojás, ez egy keskeny pálya, akár síúttá is minősíthetnék. Kezdőknek egyáltalán nem való, de azért valljuk be, erre piros színe is utal. Nem ciki a nap végén a Rossbach állomástól lifttel menni le.

Egyetlen tényleg égetően fontos beruházás a hóágyúrendszer lenne.
Előzmény: (gtimko 194871)
gtimko
1 élménybeszámolót írt
1
7 éve tag
2017.03.09. 09:53
2017.január 6.
2017.első hetét volt szerencsénk Heiligenblutban tölteni.
4 család 8 gyerekkel hotelben.
A heiligenbluti sípálya csalódás volt. Mindössze három kabinos felvonó van, amivel gyorsan és kényelmesen lehet közlekedni. Ülős liftek sincsenek. (Húzós csákányos liftek annál inkább..) Ezzel mindössze három pályán lehet lecsúszni:
1. A legalsó pálya a középállomásról a faluba visz. Tehát minden nap itt kizárólag itt lehet hazacsúszni, vagy lifttel. Ez a pálya kifejezetten keskeny, néhol síút, több letörése van, amik általában jegesek, a legvégén pedig van egy elég meredek, ezért szinte mindig jeges lejtő, aminek a végén kb. 5m-en kell megállni. Közben egy autóúton is át kell csúszni. Gyerekeknek és kezdőknek teljesen alkalmatlan.
2. Középállomásról a 2600-as Schareck csúcsra. Ez a pályarendszer egyetlen szép és jó sípályája. Hosszú, klasszikus piros pálya. 1-2 kék mellékúttal.
3. A 2600-as Schareck csúcsról 2200m-re 1-es pálya. Piros és fekete. Rövid, felejthető.
Minden egyéb pálya csákányos felvonós és rövid, nem hóágyúzott. Ülős lift sincs..
Ami miatt ide jöttünk, a 2900-as csúcs kizárólagos megközelítése - és a hegyen lévő gyerekpályát is csak így lehet megközelíteni:
Egy valóban 40 éves rozsdás öreg vonatra kell felülni, ami egy hosszú sötét alagútban fut. Áramkábelek között csöpög a víz, Itt-ott elromlott világítás, szellemvasútnak hívtuk és egyszer ültünk csak fel rá, mert nem tartottuk biztonságosnak.. Nem vagyok klausztrofóbiás, de ez botrányosan gyenge. Gyerekeknek tanulópálya máshol más megközelítéssel nincs.. A faluban 2 domb.
És ha megérkeztél a hegy alatti szellemvasúttal, akkor kizárólag csákányos lift visz fel, az amúgy gyönyörű csúcsra. Ha nyitva van. Ritkán van.
A középállomáson úgy gondolták egy kis méretű hütte elég.. Hát nem. Tömeg van, asztal nincs..
Sok helyen pálya széli szakadékoknál hiányzik bármiféle védőháló vagy figyelemfelhívó tábla!!
Napsütésben, sok hóval, jó társasággal elmegy. Én soha többé ide nem megyek vissza.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.