Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Telemark topikból

ÜZENETEK (2)Időben csökkenő Időben csökkenő
Trailrider
306 élménybeszámolót írt
306
15 éve tag
2017.10.18. 23:45
Váhááá, épp mentem tavaly a Sífarmba, amikor szembe jöttél velem a Banditával, néztem is milyen korrekt kis szett!
Előzmény: (TZoli 194109)
TZoli
1156 élménybeszámolót írt
1156
20 éve tag
2017.02.14. 14:33
Már egy ideje én is szemezgettem ezzel a szabad sarkas síelésnek nevezett mozgásformával, szombaton a Mátraszentistváni Síparkban ki is próbáltam.
A fórum az utóbbi időben egy kicsit leült, az elérhetőségek és lehetőségek már nem azok mint akkor voltak. Sajnos a hazai fesztiválokon sem volt sok érdeklődés eme téma iránt, úgyhogy az utóbbi időben itthon ez a népszerűsítési forma is megszűnt.
A felszerelésről.
A telemark.hu oldalon is 2013-asok az utolsó bejegyzések, viszont nagyon sok hasznos info van magyarul. Én ez alapján próbáltam előzetesen tájékozódni. Sikerült a honlap jelenlegi gondozójával, Varga Zsolttal is felvennem a kapcsolatot. Az induláshoz, a felszerelés vásárláshoz nagyon sok hasznos tanácsot kaptam tőle. Használt cuccokat a Sífarm Budapest, Almássy téri üzletében találtam. Az origi telemark lécről lemondtam, helyette egy 78 mm középső szélességű Rossignol Bandit 174 cm, R17-es lécre lett átszerelve egy Targa Ascent telemark kötés. Ebből lehetett volna olyan változat, hogy a kötés első része, ahová a cipő illeszkedik, fixen rögzített, és csak a cipő engedte hajlítás lehet, valamint olyan is, ami fel tud nyílni a platnitól. Mint megtudtam Zsolttól, a lefixált a kimondottan pályára való és a versenyeken használatos kötés. Mivel nekem alapvető célom a túrázásra is alkalmas felszerelés volt, ezért az utóbbit választottam. A 2. képen a rögzített kötés elsővel lehetséges cipő hajlítás, a 3.-on a fixálás feloldása utáni lépés funkció. Amin meglepődtem, hogy a kötés nem szimmetrikus, külön bal és jobboldali van. A pályán még az elején szoknom kellett, hogy erre odafigyeljek. A kötés hátsó része egy lapos műanyag saroktartó, ami felállítható és ezzel sarok magasság emelő. A bakancs rögzítésére egy állítható bowden (tokos huzal) van, amit egy csattal lehet a saroknál rögzíteni. A bakancsról nem gondoltam volna, hogy ennyire különbözik a sícipőtől. Az elején lévő kötés befogó perem jóval nagyobb, és nekem eggyel nagyobb méretű kellet, mint ami a lábméretem. Harmonikás orrú műanyagban nem volt jó méret, végül egy CRISPI bőr, 4 csatos túrabakancs lett a választás. Kaptam egy szökevénypántot is. Ez már a túrázásból ismert volt számomra, mivel itt nincs hófék, leoldáskor (itt rúgós lábrögzítés sincs, inkább leesésről beszélhetünk) megakadályozandó a léc „elszökését”. Pályán nagyon kínos tud lenni, mélyhóban meg nagyon veszteséges. Ennek a rögzítését lehet látni a 4. képen. Ezzel a felszerelés megvolt, jöhetett a kipróbálása.
20170212TelemarkKotes.jpg
20170212TelemarkLepes.jpg
20170212TelemarkLepesTeljes.jpg
20170211TelemarkFelvonon.jpg
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.