Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Síelésünk kivesézése topikból

ÜZENETEK (11)Időben csökkenő Időben csökkenő
keskesonka
180 élménybeszámolót írt
180
16 éve tag
2017.10.29. 18:57
Tehát a "régi" mozgasszerkezet szerint kifordulva, hokeval lenne helyes és "kész" a hosszúlendület?:)

Ozsi, le tudnád írni pár szóban, hogy ezekkel a demonstrációs képekkel mi a fő problémád?

Maga a frontal helyzet szerintem sem oldaná meg a problémát (más kérdés hogy az lenne a helyes). Ha Soma bemenne frontalba ugyan a hoke eltűn(het)ne de "beesne" a kanyarba, elveszítené a külső sit, ugyanis hokeban gyakorlatilag az ivbelso sarkán áll az ember.

Én erre a hokera iszonyat sokat ruccsolnek lefele (esesvonalra merőlegesen, aztán varialva +-10 fokban szűk labtartassal, nagyon figyelve arra, hogy a hegysi ne legyen a másiknál 5-max10 cmel elorebb! Illetve törekedni ra, hogy a terhelést ne a sipcsonton keresztül add át (hanem talpon), alapvetően főleg a volgysire. A felsőtest enyhén nyitva a völgy fele, térd nem betörve. Lényeg egy laza pozíció megtalalasa a sín. Így sokkal könnyebb odafigyelni rá mint menet közben, kemény pályán könnyebb kezdeni, utána lapos, puhább havas, de figyelni kell h a völgy felőli él ne akadjon le, mert nagyon nagyot lehet esni:), nekem jót tett). Ha nagyon jól megy esetleg lehet a léceket előre hátra mozgatni. Ha a ruccsolas megvan utána simán alaptartasban (ne kövezzetek meg pls) egyszerűen enyhén esesvonalban megindulva az elozoleg begyakorolt pozícióba beállva, lazan, felkormanyoznam a sit amíg meg nem állok magamtol, nagyon odafigyelve arra, hogy ne legyen hoke és tulzott kifordulas. Ezt először kéken utána meredekebben (jégen is!). Utana talán girlandoznek is párszor, illetve ruccsolasbol inditanam a meroleges, felkormanyzos siklast, aztán időzítés és bekormanyzas, aztán mehetne a kanyarba.
Előzmény: (Lackó 196307)
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2017.10.29. 15:45
Szia!

Hozzászólhatok? :-) Bár ez így, Ozsi véleménye után esetleg olyannak tűnhet, hogy megyek az ő véleménye után. Természetesen ő jön az enyém után, az csak véletlen, hogy ő előbb írta le. :-D

Röviden: klassz, ahogy és amilyen biztosan állsz a sín, és klassz, hogy láthatóan sok van benned, amit ki tudnál hozni magadból.

Hosszabban: sajnálom, hogy nem tudod kisíelni magadból azt, amire láthatóan képes lennél. Tulajdonképpen Ozsi is erre utal, hogy még többet -pontosabban egy kicsit mást- ki tudnál hozni magadból, de amíg vannak a mozgásokban korlátozó tényezők, addig ez nem lehetséges.

Épp ezért egy másik szemlélet szerint is el kellene indulnod, megismerni azt, úgy felépítve a mozgást. Kicsit félretenni, pihentetni azt, ahogyan eddig építkeztél, és kipróbálni egy másik megközelítést.

A síelésedben én azt érzem, hogy ez gyakorlatilag "készen van", ezt tovább csiszolgatni lényegesen már nem nagyon lehet, -itt, ebben- én nem látok lényeges továbbfejlődési lehetőségeket. És ezt te is érzed, hiszen nem tetted volna ki a videót, ha nem azt éreznéd, hogy van benned még több, de nem találod az utat, hogy hogyan halászd elő magadból.

De konkrétabban. Bár nagyon szerencsétlen dolog részleteket kiragadni egy síelésből, hiszen az egységnek kell harmonikusan együttműködnie, de ha mégis súlyoznom kellene, akkor első helyre a látható felsőtesttel völgy felé fordulást jelölném meg. Ez sok következményt vonz maga után, többek között a rettentő nagy hokét és az elnyújtott és nem eléggé éles élváltást is. A túlvezetett kanyarok is nagyrészt ennek következményei.
Ok, tudom, ez egy szándékosan elegáns, nyugodt menet, amit marha nehéz tényleg jól megsíelni, de attól még ez van.

A nehézséget én ott látom, hogy még ha vissza is veszel a kifordulásból, az akkor sem elég. Nagyot javítana ugyan a hokén és az időzítéseket sem gátolná annyira, de az üdvösséghez több kellene.
Fájó szívvel kell igazat adnom Ozsinak :-), hogy bizony érdemes lenne egy új úton az alapoktól összerakni egy másik mozgást (is). Utána dönthetnél, hogy melyikben van több lehetőség, fejlődés, élmény.
Ilyen sítudással és rutinnal, ami neked van, órák alatt ráéreznél arra, amiről írok, írunk.

De azért legyen valami konkrétum is, írok a TANKról. :-)
Ismerjük, tudjuk, mert nagy gyerekek vagyunk, hogy a lánctalpasok hogyan kanyarodnak. A két lánctalpat egy-egy motor hajtja, és attól függően, hogy a tank merre akar kanyarodni, a kanyarbelsőt lassítja, a külsőt pedig gyorsítja. Tank módjára kellene síelni. :-) Te vagy a tank, a két lánctalp pedig a két OLDALAD. NEM csak a két síd, hanem mint a hentesnél lógó nyomorult féldisznók, úgy a tested külső és belső fele.

A két oldalad nem a mozgást kell, hogy lekövesse, hanem az lesz az, ami a mozgást létrehozza és irányítja. Tehát a kanyar úgy kezdődik, hogy MÉG MIELŐTT a kanyarodás elkezdődne, a külső oldalad elkezd törekedni előre a LEENDŐ íven. (Ha valahogy elkezded a kanyart, és utána leköveted, tolod utána a külső oldalt, akkor már a fene megette.)
A tank vezetője sem ott adja a gázt a külső motorra, ahol és amikor kanyarodni akar, hanem előtte, hogy mire a lendület odaviszi, pont ott kezdődjön el a kanyar. (De ugyanez van minden gyorsabb járművel, autóval, motorral, biciklivel.)

Tehát LÁTSZÓLAG idő előtt elkezded a kanyart, azaz elkezd törekedni előre -de rendesen, nem csak amolyan tessék-lássék módon!- a külső lánctalp és a tank egész külső fele, és ettől lesz minden a helyén és idejében a kanyarban.
Síelésnél marha gyorsan történnek a dolgok, és ha valaki nem megy egy egy picit mindig az események elé, az mindig el fog késni, mindig csak a következmények után fog kapaszkodni, a síelése folyamatosan csak korrekcióból fog állni.

Egy ilyen hosszú, nyugodt menetnél, mint a videón látható, nyilván finoman, bár határozottan kell a külső oldalnak mennie előre. Közben finoman a belső oldal is kap egy kis gázt.
Ha az ívek rövidülnek, a ritmus és a lejtő is fokozódik, akkor egyre határozottabban, gyorsabban kell ennek mennie. Ilyenkor -hogy az íveket rövidítsük- sokszor a kanyarbelső lánctalpnak nem is adunk gázt, sőt még olyan is van, hogy szinte megállítjuk, sőt kicsit hátramenetbe is kapcsoljuk, ami persze lehetetlen, de érzésre mindenképpen olyan.

Tehát röviden a tank teljes oldala törekszik előre, az ellentétes oldala pedig igyekszik a külsőhöz képest lemaradni.

A felsőtesttel folyamatosan völgy felé fordulás ellentmond a külső oldal előre törekvésének, megakadályozza azt, ezért semmiképpen sem kívánatos. Egy szűken, esésvonal közeli rövidlendületet meg lehet síelni végig lefelé néző felsőtesttel, de ennyire kiforgatott íveket már nem. Amíg a felsőtest kifordul a völgynek, addig a külső sí sem tud előremenni a hokéból. Meg persze ezzel együtt a belső sem tud jönni visszafelé.
Ezért kell az emlegetett frontális felsőtest helyzet.


Na, ennyi most, de végre kiírtam magamból ezt a tankos dolgot, úgyis rég akartam már. :-) Ha lesz róla beszélgetés, annak örülnék persze.
Előzmény: (Soma 195918)
Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
2017.10.08. 14:24
Ezt Ozsi nagyon jól látod! Én valóban úgy vagyok, hogy mindig (most 65 éves vagyok) szeretnék fejlődni, mert nekem az okoz örömet, hogy mindig egy kicsivel jobban megyek mint előző nap. Valamit jobban csinálok, esetleg (számomra) szebben, stabilabban.
Igaz ez a teniszemre is. Nem véletlenül játszom 20 éves, aktív versenyző srácokkal, mert minden nap tudnak valami újat, jobbat tanítani, mutatni, és számomra nagy örömet okoz, ha ezt valamikor meg tudom csinálni.
Kvázi, maga a tanulás, gyakorlás folyamata is örömet okoz.
Ja, és a jobb térdemben teljes protézis van beültetve.
Előzmény: (ozsi 195955)
Foglalj szállást a legjobb síterepeken!
KERESÉS
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2017.09.28. 06:48
A kérdés csupán azt, hogy mit értünk ugyanaz vagy nem ugyanaz alatt... :) Az emberi test és a rá ható fizika valamennyire mindannyiunk esetében ugyanaz, tehát a síelésünk is valamennyire egységes lesz. Sajnos a nagy eltérések többnyire egészségtelenek vagy veszélyesebbek.
A tegnap belinkelt képek pl. egészségtelenek, és csak azért nem kockázatosak, mert az elkövetőik évi 200 nap rutinjával ezt kezelni tudják.

Pl. hány orvos javasolja, hogy ne síeljen valaki, ha van valami derékproblémája vagy tartjuk a síelést a térdre egészségtelennek?
Vagy mennyire tartjuk veszélyesnek a balesetek szempontjából?

A hoké, az x-láb (élettani nevén valgus térd) vagy a derékkal rántott élváltás káros az ízületekre. Ha valaki megtanul enélkül síelni, akkor viszont kifejezetten hasznos és regeneráló hatású lesz a síelés... :)

És hányan vannak, akik kipróbálták, hogy lényegesen fejlődik a sítechnikájuk? Aki mindig ugyanúgy síel, ahogy éppee sikerült, mert neki az okoz élvezetet, nem fogja tundi, hányszor nagyobb élvezetet okoz jobb technikával síelni (a „hányszor” szó szerint azt jelenti, hogy többszörösen, nem pedig hogy „egy kicsit”).

A jó sítechnika valami csodálatos élményt nyújt az embernek, új világok tárulnak fel, leginkább saját magunkban belül, ugyanis az út, amit a technika fejlesztésében járunk be, saját testünk, idegrendszerünk és főleg a lelkünk megismerésének nagy kalandja.

Én úgy látom, hogy amit Soma belefektet magába a sítanulás miatt, az élvezeti síelés, még ha munkát is kell befektetni. De a beletett munka és az élvezet nem zárja ki egymást, sőt... :)
Előzmény: (csabor 195954)
csabor
3475 élménybeszámolót írt
3475
14 éve tag
2017.09.27. 22:29
Törpöltem egy hozzászóláson, de végül csendben akartam maradni. Most már meg is teszem, mert pontosan azt írtad le, amit én is gondolok. (én a tánciskolában is egyszer szemben álltam a sorral, mondván mi lesz, ha máshol van a kályha?)
Meggyőződésem, hogy nem kell mindenkinek ugyanúgy sielni.

Csabor az élvezeti síelő, aki most miattad szólt hozzá.
Előzmény: (WéberF 195940)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2017.09.27. 06:50
Én nem tudom, mi a mai szépségideál, illetve tudom, de azzal nagyon nem értek egyet viszont. :D

Soma síelésében nem a szépésgideált dicsértem, hanem azt, hogy ebben nyugodt mozgásban van esélye lényeges dolgokhoz hozzányúlni. Le kell bontani a felesleges túlmozgásokat, és időt kell adni az odafigyelésre. Innét lehet majd rövidebb íveket, más dinamikát is síelni. Szerintem ő is odaver rendesen a sínek, ha ahhoz van kedve. De aki ilyen nyugodt síelést nem tud megcsinálni, nem kap esélyt alapkérdések rendbe tételére.

https://www.facebook.com/txema.trull/photos/a.385536791526365.90951.383573565056021/1501637866582913/?type=3&ifg=1

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10214498450120215&set=g.1627711514109344&type=1&ifg=1

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10214194703486739&set=g.1627711514109344&type=1&ifg=1

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10213815185159018&set=g.1627711514109344&type=1&ifg=1

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10209457708622764&set=g.1627711514109344&type=1&ifg=1
Előzmény: (WéberF 195940)
WéberF
2039 élménybeszámolót írt
2039
17 éve tag
2017.09.26. 21:54
Somát láttam már ennél "szebben" síelni felvételen és élőben is! Engem az egészben csak az zavar, hogy egy mesterkélt "szépségideált" kerget ez a "kivesézés"! Elveszik a síelés élvezete, a csúszás öröme! Alighanem el kellene dobnom a síléceimet (60 év síelés után!) hiszen sehogyan sem felelnék meg az "ideális" sítechnikai követelményeknek. Attól én még szeretek síelni, élvezem is, még ha egyesek szerint nem is tudok megfelelni a "mai" szépségideálnak. WFeri
Előzmény: (ozsi 195938)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2017.09.26. 20:53
Az előreébb terhelés a tapasztalatom szerint nem oldja meg. Én inkább arrafelé mennék, hogyan tudom korábban leépíteni a kanyart.

A hoké makacs dolog, nagyon be tud égni. Én azt hiszem megpróbálnálak elindítani egy másik mozgásszerkezet felé, ami nagyon idegen neked, miközben meg kellene őrizni ezt a nyugodtságot. Az új mozgsászerkezetben, ha szerencsénk van, nem lesz olyan kapaszkodód, mint a hoké, és így nagyobb esély van új beidegzést kialakítani. :)
Előzmény: (Soma 195933)
Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
2017.09.26. 10:25
Nagyon köszi, a hoket én is tudom, próbálok is tudatosan figyelni rá, sajnos sokszor lemarad a belső lábam.
Majd megpróbálok jobban előre terhelni.
Előzmény: (ozsi 195930)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2017.09.25. 21:02
Tetszik benne a nyugodtság, ilyen dinamika kell ahhoz, hogy a részleteket össze lehessen rakni. :) Nehéz ide eljutni... :)

Ha havon találkoznánk (pl. az idén induló performance campek valamelyikében ;) :D ), két dolgot céloznék meg:

1. Az élváltásnál lemarad a leendő ívkülső oldal, és ez a kifordulás és hoké meg is marad a kanyarban végig. Ez nem lehet stabil pozíció és hatékony az erőátadás szempontjából. A frontális tartás sokkal stabilabb és egészségesebb.
A kanyar végén és az élváltásnál ráadásul ezt vissza kell igazítani, amiből időzítési csúszások.

2. A kanyar második fele nekem sokáig tart, arrafelé mennék, hogy hogyan lehet hamarabb leépíteni a kanyart úgy, hogy ez a nyugodt elosztottság megmaradjon. Ez nagyon fontos kérdés, a valódi dinamikus kontroll kulcsa.
Látok egy kis hátulterhelést is, ami ugyanezzel függ össze: a hátulterhelés oka többnyire időbeli késés valójában.
Előzmény: (Soma 195918)
Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
2017.09.23. 14:03
Esetleg néhány vélemény, így a szezon előtt?

https://sielok.hu/video/725911/?itttid=520424
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.