Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Sella Ronda - Arabba - Marmolada topikból

ÜZENETEK (3)Időben csökkenő Időben csökkenő
boomen
12 élménybeszámolót írt
12
6 éve tag
2018.05.25. 08:34
Köszönöm a tippeket, tanácsokat!

Ha az időbe belefér a Col Pradat kitérőt is beillesztem. Mindenképpen megfogom várni a megfelelő időpontot, nem akarom elkapkodni, folyamatosan figyelem majd a hó és időjárás helyzetet. A Marmolada-t semmi esetre sem akarom kihagyni, remélem sikerül az első lifttel felmenni és akkor nem lesz gond a pálya minőségével. Remélem életem első szezonja után nem felejtek sokat és az új, hosszabb síléc sem okoz majd gondot, november közepétől december végéig itt helyben síelek annyit hogy a felkészültségemmel ne legyen gond.
Még a parkolásról egy dolog amibe kicsit bizonytalan vagyok.
A Marmolada-i kezdés miatt talán logikusabb lenne a Malga Ciapela-nál parkolni mert a narancssárga kör végén Arraba-ból vissza mindegy hogy Passo Fedaia vagy Malga Ciapela, 5-10 perccel több síelés.
Viszont amiért inkább Passo Fedaia-t választanám az az hogy Malga Ciapel-ig a Marmolada elött lenne egy kis bemelegitő csúszás.
Erről mit gondoltok?
Előzmény: (Kis Kovi 201194)
Kis Kovi
271 élménybeszámolót írt
271
13 éve tag
2018.05.24. 17:30
Szia!

Múlt szezonban karácsonykor voltunk először a környéken (Alta Badia), így csak egy szezon kapcsán tudok támpontot adni.

A hóviszonyok hosszú évek után végre frenetikusak voltak decemberben ezen a környéken, de azért az előtte lévő évekről ez nem mondható el. Mivel számunkra iszonyú drága a helyszín (horror síjegy árak főszezonban és a pályák környéken is igen nehéz olcsó szállást kifogni főszezonban), így évekig néztem, hogy mikor is érdemes ide elindulni. Több szezonkezdetet is a kopasz hegyek és hóágyúzott csíkok jellemezték, szóval szerintem az Alpok más része (pld-ul északi oldal) hóbiztosabb ebben az időszakban. Tavaly több mediterrán ciklon is volt, ezért a hóra (végre) nem lehetett panasz. Az időjárás oldalakat, webkamerákat figyelve vagy nagyon erős a szezon (sok mediterrán ciklon pár hónapon belül) vagy immel-ámmal elindul (hóágyúzott pályák) és a szezon végére azért lesz elegendő hó. Az elmúlt 5 szezonkezdetet illetően talán a tavalyi volt az igazán optimális hó tekintetében. A hóágyú kapacitásuk nagyon komoly, szóval ha a környezet kopár is marad, viszont "csíkokat" mindig sikerül varázsolniuk.

Ami a "tömeget" illeti. Annak ellenére, hogy tavaly optimális időjárási viszonyok voltak, a környéken egy-két liftet leszámítva (Alta Badia - Piz La IIa, Arabbából a gleccser felé indulók) nem volt igazán hosszú sorban állás.

A Sellát 12.23-án teljesítettük a zöld körrel egy-két kisebb kitekintéssel, szerintem átlagos tömeggel (a reggeli lift kivételével max. egy-két percet kellett sorba állni és voltal aránylag üres pályaszakaszok is).

12.24-én kimondottan a gleccser felé vettük az irányt és ott azért már belefutottunk hosszabb sorokba is. A gleccserről való lejövetel nekünk nagyon nem tetszett (már dél környékén nagyon leharcolt pályák, néhol igen veszélyes szakaszokkal, mivel egymás nyakába lihegnek a síelők), ide nem is vágytunk vissza. Kezdő síelőként főszezonban nem ajánlom számodra, bár biztos más lehet az élmény, ha jó pályaviszonyok és kevés ember kíséretében kell teljesíteni.

Nem messze, Alta Badia környékén számos jó és néhol igen kevés síelő által látogatott szakaszt lehet kifogni. Kedzőként ajánlom számodra a Piz Soregától induló 11-es kék pályát, mellyel San Cassiano felé igen hosszú és élvezetes pályán tudsz haladni, illetve a szintén erre felé található Pralongiából induló 9A/9B pályákat, szintén San Cassiano felé.

Visszatérve a Sella Rondára, szerintem a narancssárga körben a Val Gardena - Alta Badia szakasz (Wolkenstein - Grödner Joch - Colfosco - Corvara - La Villa) nagyon impozáns és itt feltétlen ajánlom a kitérőt Colfosconál Col Pradat irányába (ez egy kis külön álló rész - 45/46/49/50-es lift/pálya), mert pazar a kilátás.

Amennyiben nem vagy kötve a téli szünethez, úgy érdemes általában a karácsony előtti hétvégéig tartó kedvezményes időszakban érkezni, mert jelentősen olcsóbb minden és 3-at fizetsz 4-et kapsz akciójuk is ekkor működik (persze ez egynapos kiruccanásnál kevésbé szempont).
Előzmény: (boomen 201192)
boomen
12 élménybeszámolót írt
12
6 éve tag
2018.05.24. 08:57
Sziasztok!

Mielőtt a kérdéssel fordulnék a tapasztalt Sella kerülőkhöz engedjetek meg egy rövid kitérőt.
Mikor tavaly nyáron egy barátommal egyik ámulatból a másikba esve körbe bicajoztuk a Sella Rondát még nem gondoltam, hogy fél év múlva 45 éves fejjel sílécre fogok állni és havon is szeretném megismételni, az itt olvasott cikk hatására. A 8 éves kislányomat december elején elkezdtük síoktatásra járatni, az első alkalommal csak néztük és izgultunk a gyakorlópálya szélén, a másodikra egy életem, egy halálom felkiáltással béreltem magamnak felszerelést és esve-kelve 3-4 órát bukdácsoltam a pályán, de a végére már ilyen bádogember mozgással "szépen" letudtam csúszni és a tányéros lift sem okozott gondot. Harmadik alkalom végén megvettem a kölcsönzött felszerelést és a szezont egy Ischgl-ben töltött nappal zártam és egy új léccel várom az idei szezonkezdetet.
Tehát, szeretném egy tökéletes napon körbe síelni a Sellát.
Mivel abban a szerencsés helyzetben vagyok hogy a lakhelyemtől 300 km-en belül van, ezért reggel 5 körüli indulással nyitásra ott tudok lenni.
Mindent amit találtam itt, elolvastam és folyamatosa nézem a youtube videókat. Így kialakult bennem egy elképzelés, szeretném ha a tapasztaltabbak véleményeznék.
A Marmolada-n szertnék kezdeni és Arabbában becsatlakozni a narancsszínű Sella körbe.
Parkolni a Passo Fedaia hütténél tervezem. Úgy látom, hogy ott simán felcsatolok és már csúszhatok is Malga Ciapela-ba a Marmolada kiinduló pontjához. Az első kérdés, ha reggel pl. 7 órakor ott vagyok a pénztárak pedig 8-kor nyitnak elkezdhetek le síelni már negyed 8-kor a Malaga Ciapelához? Ha december utolsó 2 hetében január 1-ig sikerülne egy megbízhatóan szép napot találni, mire lehet számítani hó viszonyok és tömeg tekintetében? Mennyire lesz így szoros az ütem, hogy szeretnék a gleccseren kezdeni?

Köszönöm,
Misi
Foglalj szállást a legjobb síterepeken!
KERESÉS
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.