Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Hova? Mikor? Mire kell figyelni? - Tanácsok síterepválasztáshoz topikból

ÜZENETEK (2)Időben csökkenő Időben csökkenő
gaboca
3369 élménybeszámolót írt
3369
15 éve tag
2018.08.24. 09:07
Száz az a kétszáz! :-)

,,A levegő hőmérséklete
A légkör a napfényt átengedi, saját elnyelése csak csekély melegedést okoz. Alapvetően a napsugárzást elnyelő felszín melegíti a légkört alulról. Ez a melegedés főként függőleges, felfelé irányuló légáramlásokkal történik. A troposzférában a légkör alulról történő melegedése okozza, hogy a hőmérséklet a magassággal csökken. Az átlagos hőmérséklet-csökkenés 100 méterenként a száraz levegőben 1°C, a nedves levegőben 0,65°C."
Előzmény: (Kis Kovi 201267)
Kis Kovi
271 élménybeszámolót írt
271
13 éve tag
2018.08.23. 21:49
Márciusban szerintetek mi a fontosabb:
- sok északi tájolású pálya vagy
- nagyobb magasság vagy
- minél keletebbi célpont az Alpokban?

Azt tapasztaltam az időjárás jelentések kapcsán, hogy keletebbre (minél messzebb az óceántól) ugyanazon magassági ővön jelentős különbség tud mutatkozni hőmérsékletben, ezért írtam az utolsó feltételt is.

Tudom, ha egyszerre teljesül, akkor az általában jó, de nem tudom eldönteni, hogy például a Zillertalban lévő pályák a gleccser kivételével (1500 - 2500) az átlagosan pár száz méter magasság többlettel jobbak-e a keletebbre fekvő és főként északi tájolású schladmingi pályákhoz viszonyítva?
Az iskolában tanultak szerint 200 méterenként 1 fokot csökken a hőmérséklet, így mondjuk a 400 méter 2 fokot számít, de ha déli fekvésű a magasabban lévő pálya, akkor az északi fekvésű alacsonyabb magasságon lévő pálya tud akár sokkal jobb is lenni?

Az előbb említett Zillertal - Schladming viszonylatában nekem az az érzésem - ha az összes tényezőt számszerűsítjük -, túl nagy különbség nem lehet a pályaviszonyokat tekintve, hiába vannak magasabbabn átalagosan 300 - 500 méterrel a pályák Zillertálban, ha a Schladmingban lévők keletebbre vannak és északi tájolásúak döntő többségben. Jól gondolom?
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.