Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Kaprun - Kitzsteinhorn gleccser topikból

ÜZENETEK (3)Időben csökkenő Időben csökkenő
Stani
5443 élménybeszámolót írt
5443
Admin
2018.09.13. 19:27
Szia,
a kérdésedet megfordítanám, ha novemberben a Szilveszterre kinézett (normál) síterepen még nincs hó, elkezdtek aggódni ? ;)

A szeptemberi időjárás egyik évben ilyen, másik évben olyan. Előfordulhat késő nyárias idő, de mélytél egyaránt.
Jelenleg szép őszi idő van a régióban, havazás úgy tűnik szeptember utolsó hetében jön. Egyébként az elmúlt 5 évben elég jelentős fejlesztések történtek a hóágyúrendszer terén (is). Több hóágyú, hidráns, újabb vezetékek, erősebb nyomás, több víz, így ugyanannyi idő alatt jóval több felületet tudnak behavazni mint korábban. A hóágyúk mellett megemlítendő az ún. snowfarming, azaz amikor a tavalyi havat raktározzák el, speciális fóliák/takarók alatt. Ezek a hódepók idén is szépen átvészelték a nyarat. Csak ezekkel a hódepókkal képesek teljesen hómentes pályákat befedni (pl Alpincenter pálya). S mindezek mellett természetesen ott van Holle Anyó, ami jelenleg még téli álmát éli, de hamarosan feléled ;)

A sokéves tapasztalatok alapján az általad említett időszakban az Alpincenterig (2450 m) lehet hivatalosan lesíelni, de volt(ak) már olyan év (évek), hogy (hivatalosan) a Kristallbahn is ment, ami kb 2250 méterről indul.
Előzmény: (ZSLG 201304)
ZSLG
1 élménybeszámolót írt
1
5 éve tag
2018.09.07. 12:35
Szia! Én most néztem rá a webcam képekre és most szinte semmi, tényleg csak hófoltok vannak még a legfelső, Gipfel kameránál is.

Viszont ahogy nézem a beszámolóidat, október végén már "ne is aggódjak" az eddig tapasztalatok szerint? Soha nem voltam még ilyen korán síelni, de most láttam egy nagyon jó ajánlatot és gondoltam, hogy kiszaladunk egy pár napra és tökéletesítünk a technikánkon a szilveszteri nagyobb síelésre.
Előzmény: (Stani 201289)
Stani
5443 élménybeszámolót írt
5443
Admin
2018.08.30. 18:55
Augusztus utolsó hétvégéje meglehetősen téliesre sikeredett az osztrák hegyekben. Augusztusi hóesés nem megy ritkaságszáma, a mostani a helyenként igen alacsony hóhatár miatt tűnt ki a többi közül, hiszen voltak olyan völgyek, ahol 1000 méter alatt is havazott, sőt, ha csak ideiglenesen, de meg is maradt a hó.

A gleccsereken jelentős mennyiség jött össze. A hétvégi hóesést hétfőtől szikrázó napsütés követte, sajnos hétfőn és kedden nem sikerült kijutni Kaprunba, de ami késett az eljött, így szerdán sikerült a gleccserre feljutni, ragyogó napsütésben jó volt újra a gleccsert friss, havas ruhájában látni.

Képek itt:

https://sielok.hu/fotoalbum/kaprunaug292018/kep/1/

A hóágyúk már több helyütt kikészítve, többek közt az Alpincenter pályán, reméljük mielőbb beindulhatnak :)

A síterepen zajlanak a szokásos pályakorrekciós munkálatok, többek közt a Maurernél az 5a pálya alsó (gleccsermentes) részének a simítása, szintén hasonló munkálatok zajlanak a Kees pálya alján is. A tavasszal, kora nyáron felhalmozott és letakart hódepók jól bírták a nyarat és szinte hihetetlen, hogy mennyi hó megmaradt a "takarók" alatt.

A pályakorrekciós munkálatok mellett sokkal látványosabb a Maiskogelt és a gleccsert összekötő felvonó építése. A Maiskogelen már állnak az oszlopok és a kötélpálya, a 10fős kabinos próbakörei szeptemberben elkezdődnek, hogy decemberben már a síelők és boardosok tesztelhessék a vadiúj felvonót.
kaprunaug29-2.jpg
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.