Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Síelésünk kivesézése topikból

ÜZENETEK (9)Időben csökkenő Időben csökkenő
fezso6
139 élménybeszámolót írt
139
15 éve tag
2018.12.24. 14:48
Jó pár évvel ezelőtt még a cél az volt, hogy mindenhol lejöjjek. Most viszont sokkal jobban élvezem sízést, és úgy érzem hogy a technikám is jobb ,csak a fizikum fogy el. Az elmúlt szezonban sikerült 27 napot kint töltenem, magamon éreztem, hogy egyre jobban figyelek a mozgásomra .Számomra se a sízés sebessége se a mennyisége nem fontos, sokkal jobban érdekel az, hogy megpróbáljam kontroll alatt tartani a lécemet és mindent percét élvezzem! Ha a pályák alján lenne kamera nagyon sokszor látni lehetne az elégedett mosolyt az arcomon tisztára mint egy gyerek! Amúgy a két unokám mellett és a pályákon újra élhetem gyermek koromat! fezso
Előzmény: (TZoli 202605)
gaboca
3370 élménybeszámolót írt
3370
15 éve tag
2018.12.23. 10:40
Ez tetszett!
Előzmény: (TZoli 202605)
Joci
461 élménybeszámolót írt
461
17 éve tag
2018.12.22. 15:22
Szia!

Röviden:
Hogyan tudnék javítani a technikámon szerintetek? Vannak szembeötlő hibáim a videó alapján?
síoktató

Gyakran érzem úgy, hogy túlságosan hátul van a súlypontom, talán a gyenge cipő miatt? Idén azt lecserélem.
Ehhez semmi köze a sícipőnek. Azt a pénzt költsd inkább síoktatóra amennyiben szeretnél fejlődni is.

SL léccel megyek, és szeretném ezt ki is használni, amennyire lehet.
A videón látott ívek alapján lehetne akár GS sí is. Úgy húzol el mindenki mellett a pályán mintha állnának. A lécedet egyszer sem tetted igazán élére. SL léccel élen közlekedve nem ilyen íveket láttunk volna.

Összegezve egy tempós túrista sízést láttunk, ami a célnak jól megfelelt.
Mielőtt felszerelésre költenéd a pénzt javaslom síoktatóval vedd fel a kapcsolatot.
Egy a lényeg, hogy Te élvezd a síelést.

Üdv:
Előzmény: (aronsl 202591)
Foglalj szállást a legjobb síterepeken!
KERESÉS
Krechl
343 élménybeszámolót írt
343
18 éve tag
2018.12.22. 11:22
Mielőtt rohannál bakancsot cserélni, menj el egy oktatóhoz! Ne sajnálj energiát fektetni a síelésbe, nagyobb lesz az élvezet!
Egyetlen fő hibád van (az összes többi ennek a következménye), hogy azt hiszed, félgőzzel is megy. A síelés sem megy félgőzzel.
Elindítottam a videót és az első gondolatom az volt, hogy a meredeken véged van. Igazam volt. A meredekebb szakaszra érve, forgatsz és flatterolsz (élen csúsztatsz, fékezel), hogy ne gyorsulj be. Ha jól terhelnél, erre nem lenne szükséged, és rájönnél, hogy a bakancsod sem feltétlenül puha. Sőt, ha mélyebben ülnél, és előreterhelnél, a karjaidat is meg kellene emelned, hogy ne akadjanak el folyton. Sok sikert!
Előzmény: (aronsl 202591)
vau
81 élménybeszámolót írt
81
13 éve tag
2018.12.20. 13:28
Pár megjegyzés:
- Gyenge bakancs NEM rakja hátra a súlypontodat! Fordítva igaz, a tudáshoz képest túl kemény bakancs nem enged előre. Mellesleg a túl kemény sí is hátraültet. Ránézésre egyébként nem a felszerelés a hibás.
- a videón nem látni túl sokat, hátulról felvéve csak a lényeg nem látszik.
- annyi azért látható, hogy túl "flegmán" mész, azaz igazából semmi terhelés nincs a síelésedben, utazol a sín, nem vezeted
- valamelyik kanyarban látszik, hogy tényleg hátul ülsz. Oldalról nézve sarok, fenék, váll egy vonalban kell hogy legyen, és ez a síhez képest előre dőlve. Oldalról magadat megnézve ha a sarkadat és a válladat egy vonallal összekötöd, jó esetben is csak a combod közepe esik a vonalra, de lehet hogy a térded. Magyarul fenékkel ülsz hátra, pedig teljes súlyponttal kéne előre dőlni!
- ahogy más is említette, lógnak a karjaid, ez is erősíti a hátraülést. Kezek előre, lazán!
-"motorozol", azaz csak bedőlsz a kanyarba, nincs csípőszög, egyenes a test. Kanyarban "C" formát érdemes felvenni, azaz csípő hó felé, felsőtest meg visszadől a sí fölé.
- én nagyon sok félhosszú- és rövidlendületet gyakorolnék, minél kisebb sebességgel, hogy érezd meg, a léc akkor kezelhető aktívan, ha elől vagy, és hogy érezd meg, mi az az elől.

Bocs a sok kritikáért, de ez mind látszik, még a hátsó kamerából is.
Előzmény: (aronsl 202591)
TZoli
1156 élménybeszámolót írt
1156
20 éve tag
2018.12.20. 09:57
Nagyon hasonlóan síeltem(ek) mint Te itt a videón. Némi impressziós gondolatokat had adjak közre. Kezdetben volt a párhuzamos léc és a síelés, mint a helyváltoztatás eszköze. Ha ezzel jól szerettél volna haladni, minimum kéthetes gyakorlás, mire jutsz valamerre. Közben még olyan helyen is izomláz, amiről nem is tudtad, hogy létezik. Aztán jött a carving, a tökéletesre kezelt pálya és az élvezeti síelés. Csak ráállsz a lécre, 3 nap és lehoz a hegyről az magától. Semmit sem kell csinálni, csak hagyni hogy vezessen. Számomra elvesztette sport jellegét, maradt az élvezet. De egyre hosszabb pályák kellettek, hogy valami ebből is legyen. Már uncsi volt a sok felvonózás. Egyre drágább helyek kellettek egyre gyorsabb kabinokkal. Ha fárasztani akartam magam, inkább mentem túrázni. Aztán jött a gyerek síoktatása én meg elkezdtem figyelni, tulajdonképpen mi is ez a síelés. Ha tényleg úgy csinálod, ahogy itt ezt az előző kettő mondta, megváltozik a szemlélet. Nem egyszerű, figyelni kell a mozgásodra. Előreterhelés, léc élen vezetés, forgatás-karcolás, beleguggolások, beletérdelések, hasprés és egyebek és újra jön az izomláz. Comb, has, felkar és minden. Újra sportos lesz az egész. Már elég a rövidebb pálya, és rohadtul jobban esik a sör is.
Előzmény: (aronsl 202591)
gaboca
3370 élménybeszámolót írt
3370
15 éve tag
2018.12.20. 08:51
Alapvető hiba a lógó kéz, az egyenes hát, nagyon állva síelsz, ez miatt nincs terhelve a léc eleje, nem tud rá harapni az ívre.
Ahogy mondani szokás: kezeiddel mintha gorillát ölelgetnél, a hátad meg mint a bagzó macskáé, úgy görbüljön.
Egy jó baki ebben tud segíteni, egy rossz meg gátolni, ha nagyon egyenesen áll a szára, nem tudod a térdeidet előre nyomni.
Szoktam mondani, harapni kell a havat, amikor úgy érzed ez már sok, ez történik, akkor vagy nagyjából eléggé elől, belülről így éled meg, kívülről meg az látszik előrébb mentél kicsit. :-)
Előzmény: (aronsl 202591)
keskesonka
180 élménybeszámolót írt
180
16 éve tag
2018.12.19. 23:25
Szia, jól néz ki különösen a rövidek.

Amire figyelnék: rövid kanyarokban állj neki botozni! Alapvetően azzal kell kezdődjön időben a kanyar. Emellett a kezeid menjenek előre föl és maradjanak is ott. Lehetőleg alkarból botozz, lásd a videón:

Kattints a képre a videó megtekintéséhez:


Amugy a csávónak vannak elég jó gyakorlófeladatos videói.

De először a botozás időpontját gyakorold be, akár kényelmesebb tempóban hosszabb kanyarokkal!
A negyedik kanyarban volt amúgy egy egész jó bot kezdeményezés, de kicsit későn.

A hosszúkat próbáld meg jobban kihúzni, az első jobban kihúzottaknál ahogy látom a kanyar vége felé instabil leszel, főleg befelé akarsz majd esni. Ezt többféleképp lehetne orvosolni, jó oktató lehet nem ártana 1-2 órára, sztem tudna hasznos tippeket, vagy pár napra valami síteszten egy 15-17 sugarú léc is érdekes dolgokat szabadít fel.

Amúgy meg pálya szélén túrt hó és buckák sokat javítanak!

Bakancs:

kb 110-es flex mehet, 120-nál nem kell semmiképp sem keményebb. Ami fontos, hogy simán állva a lábujjad elérje a bakancs elejét. Ha síelő pozícióba állsz akkor a sarok magától picit hátra csúszik és elöl már nem nyom.
Ha túl hosszú a cipő, akkor könnyebb benne hátra kerülni, ezért nagyon fontos a cipő hossza. Van síbakancsos topik, ott ajánlanak jó boltokat, talán érdemes ott utána kérdezned, hogy milyet és mekkora méretben javasonlának.
Előzmény: (aronsl 202591)
aronsl
15 élménybeszámolót írt
15
7 éve tag
2018.12.19. 22:14
Sziasztok!

Hogyan tudnék javítani a technikámon szerintetek? Vannak szembeötlő hibáim a videó alapján?

Gyakran érzem úgy, hogy túlságosan hátul van a súlypontom, talán a gyenge cipő miatt? Idén azt lecserélem.

SL léccel megyek, és szeretném ezt ki is használni, amennyire lehet.

Kattints a képre a videó megtekintéséhez:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.