Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Hóvadász topikból

ÜZENETEK (3)Időben csökkenő Időben csökkenő
golo
959 élménybeszámolót írt
959
14 éve tag
2019.01.11. 09:53
Ez egy zárt csoport és nem én vagyok az alapítója, ezért most nem írom ki ide a nevét, de privát üzenetben szívesen elárulom annak, akit komolyan érdekel.
morfologus
141 élménybeszámolót írt
141
11 éve tag
2019.01.11. 01:56
Hihetetlen élmény olvasni a beszámolódiat, ugyanaz a mosoly ül ki az ember arcára, mint egy-egy hangulatos videónál.
Azon kevesek számára, akik olvassák a rovatot, megosztanád kérlek az említett facebook csoport nevét?
Előzmény: (golo 203310)
golo
959 élménybeszámolót írt
959
14 éve tag
2019.01.10. 04:03
Elmondom, mi volt. Mi még az elején mentünk, azóta sokat romlott a helyzet. Először fordul velem elő, hogy havazik, de rossz kedvem van tőle, és nem sietek újra kimenni. Ez már túl sok, lehetőség pedig alig.

Múlt hét szerda éjjel mentünk ki az A1-esen, amit nem szeretek, de most ez volt az ésszerű döntés. Síkvidéken nem esett, ahhoz hegy is kellett. Annak is az északi széle kapott, beljebb, a Gastein-völgyben csak nagy szél és látványhó.

2019.01.03. Hochkeil. Szokás szerint a Gastein-völgyben most is csak az alsó felvonók jártak az erős szél miatt. Kivéve Dorfgastein, de ott nincs mit keresni. Tehát elindultunk Hochkeilba. Azért már az első napon, mert ott már ekkor is rengeteg hó gyűlt össze, és később, ha megérkezik a java, már nem biztos, hogy fel tudnánk menni. Már így is kellett a hólánc. A helyről most nem írok, görgessetek lejjebb, ott egy korábbi beszámoló. Mágikus, magával ragadó kicsi hely, nem nagyon van már ilyen. De most hiányzott a varázs. Rengetegen voltak. Olyanok is, akik csak ilyenkor bújnak elő és tolakodnak, lökdösik az embert. Szünidő volt.
Az előző napi, melegfronti hó nehéz és sűrű volt, de egész nap esett és közben hűlt a levegő. A nap végére ismét felerősödött a havazás, feltámadt a szél, fújta le a fákról és felkapta, hordta a porhavat, bele a szemünkbe, miközben mi benne csúsztunk. Perverz téli örömök.

2019.01.04. Filzmoos. Ezen a napon se jártak a Stubnerkogelre a liftek, tehát ismét utaznunk kellett. Na jó, akkor legyen Filzmoos! Északi szél, északi fekvés. Az erdőben lenyomta a porhavat és dűnéket emelt a szél. Mondanom sem kell, hogy ez sokkal jobb így, mint ha nagyon mély lenne. A fákra vastagon ráfagyott a jég meg a hó. Mesebeli látvány. Egész nap esett, de ez már laza, hideg porhó. Ettől könnyűvé vált a haladás és még a csekély lejtés sem okozott gondot. De nem volt érdemes hibázni, mert lecsatolva mellig ért a hó. A patakok is teljesen hó alatt vannak. Egyszer beszakadtam, fej fölött volt a széle.
Filzmoos a Dachstein hegytömbje által védett, ezért akkor sincs nagy szél, amikor máshol igen. Teljesen biztonságos, mert alig van lejtése és még erdős is. Én itt jeladó és hátizsák nélkül szoktam csúszni. Ugyanakkor mégis igényes és nehéz terep. Az erdőben lehetnek rövidebb meredek részek is, amitől élvezetes. Vigyázni kell a patakokra, mert könnyű belekerülni. Vezetőre nincs szükség, mert még én is elrontom 3-ból 2x. De az sem életveszély, csak egy kiadós kimászás a mély hóban. Lehet a felvonó mellett kezdeni, és fokozatosan tágítani a kört. Azután a sífutóúton gyalogolni feljebb, és akárhol elindulni, ahol megtetszik. Pont emiatt az "akárhol" miatt nehéz megjegyezni, és könnyű elhibázni. De ettől lesz izgalmas és kihívás minden menet.
Nyugodt, szép napunk volt, miközben egyre nőtt bennünk az extázis, úgyhogy zárás után ezt meg kellett ünnepelni, ezért még ettünk egy levest, mielőtt hazaindultunk.

2019.01.05. Angertal és Schlossalm. Reggel fél nyolckor a honlapon zöld jelzés a liftek mellett, hurrá, mehetünk. Akkor még nem tudtam, hogy azok még tegnap délutánról maradtak ott, és még nem frissítették az oldalt.
Nyitásra odaértünk. A négyes ülős alatt kezdtük. Ez az aberrált kedvencem: kiálló facsonkok, kidőlt fák keresztben. Nevetve mondtam, majd ha egyszer ezt már kihagyom, akkor megöregedtem. Ezzel a bemelegítés is megvolt.
Ezután megtudtam, hogy ma nem fogunk tudni feljutni a csúcsig, ezért a nagykör kimarad. Ez lett volna a lényeg. Nagyon csalódott voltam. Közben megérkeztek a többiek. Már tízen voltunk, ez túl sok, és mindenki arra várt, hogy találjak ki valamit.
Felmentünk a kék kabinnal. Fent sűrű köd volt és nagy szél. A lift alatt felül van egy lanka bokrokkal, majd tőle jobbra irtás, balra erdősáv, ami egész jó terep. De déli oldal és szem előtt van. Most hó volt bőven, ezért kellemes volt. 3 menetre volt elég. Mindenki rohant, pörgött, minden szabályt felrúgva, mintha nem 4-es lavinaveszély lett volna. Egyre ingerültebb lettem, nem szeretem az ilyet. Átmentünk a Schlossalmra. Kerestem a ködben a lehetőségeket. Semmi. Felmentünk a csúcsra és újra le a pályán. Próbálkoztam letérni, ahol kiadta. Felmentünk a Sendleitenbahnnal kétszer. Mellette jó volt az erdő, de rövid. Utána át a Haitzingalmhoz. Tavaly még volt itt egy régi 2-es lift, amit elbontottak. Lecsúsztunk az erdőben. Talán ez volt a nap legjobbja. Összezavart, hogy minden más lett. Az erdőt kivágták, elkészült az új pálya. A nagy víztározó már tavaly is megvolt. Most kiegészült egy hatalmas lavinafogó fallal. A legjobb útvonal közepén van. Kerülni kell. De az új kabinos lift alatt nyílt egy új sáv, ami elég jó. Ez a lift nagy előrelépés. 70km/h-ás szélben is működhet. De fent is átépült minden, először összevissza botorkáltam, mire megtaláltam a helyet, ahonnan indulhatunk. Ezután itt csúsztunk a nap végéig a nagykabin alatti katlanban a középállomásig. Nem volt egy életbiztosítás. Én a jobb oldali gerincen indultam, de volt aki nem hallgatott rám. Ebből egyszer még baj lehet. Be fogom fejezni ezt a játszadozást. Szigorú korlát lesz, max 5 fő, és csak aki betartja, amit kérek.
Az idő és a hangulatom már nem romolhatott volna tovább, de legalább a hó jó volt. Minél előbb el akarom felejteni ezt a napot.

2019.01.06. Werfenweng. Gastein megint zárva, a helyzet rosszabb, mint az előző napon. Megenyhült az idő, melegfront jött és nagy a szél. Most nehéz, tömör hó esett. Északon sokkal több, mint nálunk. Legszívesebben Werfenwengbe mennék, de félek, mert ha én megyek, jönnek utánam a többiek is, és ez veszélyes. Ennek ellenére korán elindulunk, lesz ami lesz. Az utak tömve, rengetegen kelnek útra. Sok síterep bezárt. Filzmoosban egy fa dőlt a felvonóra, így ott is szünnap. A felfelé vezető út bedugult, hólánc is kell, de feljutunk. A parkolóban hókupacok jelzik, hogy alattuk áll egy autó. Működik a kabinos lift, de az ülőst még takarítják. A felvonóból azt látom, hogy az erdőben már mindenhol csapatják. Tömegsport lett a freeride. Ismét nő bennem a stressz. Megbeszéljük, hogy a lift bal oldalán kissé távolabb fogunk lejönni, hogy még megmentsük magunknak. Sikerült, de lejjebb már sok lett a nyom. Aztán megyünk még egyet még jobban kitérve balra, hogy lejöhessünk az irtáson is. Ez sem volt rossz. A hó bőven elég, de sűrű, nehéz, és ahol nyom van, az dobálja a lapot, és ez kényelmetlen. Felrémlik előttem 2012, amikor még csak mi tértünk le. Akkor ennél is több, de stabilabb, homogén volt a hó és nem féltem. Ez most rosszabb. Közben megnyílt az ülős lift is, de mire átértünk, össze lett járva minden. Ennek ellenére majdnem zárásig nyomtuk, ahol két fa között még nem volt nyom, akkor arra. A freeride jövője. Tiszta Amerika.

A sorrend: 1. Filzmoos, 2. Hochkeil, 3. Schlossalm, 4. Werfenweng.

2012 sokkal jobb volt.

Képek: https://sielok.hu/fotoalbum/nagy-havazas-eszaki-alpok-2019/kep/1/
Foglalj szállást a legjobb síterepeken!
KERESÉS
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.