Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Briancon - Serre Chevalier topikból

ÜZENETEK (5)Időben csökkenő Időben csökkenő
Brockey
209 élménybeszámolót írt
209
17 éve tag
2019.01.27. 17:30
Egy kicsi azért van.:-)
Azt nem értem, miért két olyan régi kabinos lift (Frejus- Aravet, de a Pontillas is ugyanitt van) miatt fogalmazod meg az elavult liftpark kritikáját, amitől kb. 10-20 méterre található egy Casse du Boef nevű modern ülős felvonó, ami 3 perccel gyorsabban visz fel 200m-rel magasabbra (9 perc alatt 2273m-re). Miért választaná valaki a lassú régi kabinost (amihez még le is kell csatolni, lépcsőn felcaplatni, lécet cipelni, 12 perc alatt visz fel 2058m-re, stb.) a magasabbra vivő, gyorsabb, modernebb ülőslift helyett? Nekem nem tűnik túl nagy kompromisszumnak, hacsak nem hóvihar vagy -15 fokok vannak. (Ha meg ilyen időjárás van, akkor az már önmagában nagyobb kompromisszumokat jelent.) Valószínűleg pont ezért nem mentem az itteni kabinosokkal (na jó, a 2 év alatt talán 1-szer mentem valamelyikkel, kb. 10-15-ször meg az ülőssel).
Amikor - ahogy lentebb is írtam - szerintem pont itt (továbbra is csak a középső részről beszélek) van az egyik legmodernebb liftpark, amivel Franciaországban találkoztam (és persze nem láttam mindent).
És persze nyilván nem tökéletes, a kritikáid nem alap nélküliek, ne vond vissza őket, tényleg olvassa el mindenki, aki ide szeretne menni. Viszont az elavult liftpark (te írtad)-nagyrészt modern felvonók (az én véleményem) között elég nagy különbség van.
Előzmény: (magnum56 203986)
magnum56
322 élménybeszámolót írt
322
15 éve tag
2019.01.23. 22:03
Úgy érzem nincs nézetkülönbség közöttünk. A francia terepek közül nekem is ez tetszett legjobban. A középső rész különösen jó. Csupán a liftek elavultsága kapcsán bertazs-nak ezzel a mondatával vitáztam: "Ja és a liftek sem rosszabbak mint máshol, csak ők a kényelmi funkciokat annyira nem favorizálják, mint az osztrákok. "
Ahogyan írtad, a Fréjus lift nem is 49 éves (mint ahogyan én emlékeztem) hanem 51 éves, ha 1968-ban épült.
De még ezt a kritikámat is visszavonom, ha mutatsz Ausztriában egy működő 51 éves kabinos vagy ülős liftet.
A fejlesztéseknek és a terveknek nagyon örülök. Remélem ismét eljutok még ide.
Előzmény: (Brockey 203969)
Brockey
209 élménybeszámolót írt
209
17 éve tag
2019.01.23. 15:42
Jön a hó!
http://www.meteociel.fr/observations-meteo/radar2.php?mode=1
Mondjuk, rá is fér, mert dec. 22-én esett utoljára.

Én vitatkoznék azzal a kijelentéseddel, hogy elavult a liftrendszer. 3 éve jártál itt, én 3 éve járok ide vissza, illetve az idei lesz a harmadik év március 9-16. között. Szerintem nagy különbség nincs az időpontok között.
A kiválasztás egyik szempontja pont az volt, hogy sokkal modernebb a liftpark, mint azon a 8 síterepen máshol Franciaországban, ahol eddig jártam. Persze, nyilván nem tökéletes, ilyen terep nincs sehol. De ahogyan lentebb írtam, (https://sielok.hu/forum/viewtopic.php?t=4235&onemessageid=201746) az idei szezon előtt adták át a tizedik modern, gyorsíthatós ülősliftet (Cote Chevalier) a középső részen. Középső rész alatt én a Cucumelle és a Prorel csúcs közötti részt értem, azaz a Chantemerle és Villeneuve részeket. A két szélső részen (Briancon és Monetier) 15-20 évvel ezelőtt jártam csak, igazából nekem a 2 középső rész tökéletesen megfelel, szállást is mindig Chantemerle-ben foglalok. Tehát én erről a középső részről beszélek, a 2 szélsőn látom a sítérképen, hogy régebbi ülős liftek vannak, talán éppen ezért sem erőltettük ezeket eddig sem és a jövőben is csak max. kíváncsiságból fogok átnézni. És lehet, hogy ezért érzed te is elavultnak.
Az általam említett középső részen (kb. 150km-nyi sípálya) egyébként 3 helyen van húzós lift (a tanulólifteket leszámítva): az általad említett Méa részen, kicsit feljebb, fekete pályák mellett az Eychauda, és a Chantemerle-i felső részen, piros pályák mellett a Bois des Coqs. Ez szerintem kb. 150km-en elviselhető. Ráadásul a Méa részen is pár év múlva ülős lesz, legalábbis tervbe van véve (már pár éve:-))
Kabinos liftek: ezeket én nem kedvelem annyira, mint az ülőslifteket, én is idősödő síző vagyok sajnos:-), és a kényelem egyre fontosabb nálam is. Ezekhez le kell venni a lécet, általában fel kell caplatni egy lépcsőn, kiszálláskor ugyanez. Ha el tudom kerülni és nincs hóvihar, nem preferálom őket. A középső részen 5db van belőlük, a chantemerle-i 40főssel és a 8-10fős Ratier-vel szerintem semmi probléma, a Villeneuve-ből induló 3db kabinos tényleg nem mai darab, utánanéztem, a 20fős Pontillas 1984-es, a 4-es Aravet 1975-ös, a 4-es Frejus pedig 1968-as gyártású:-). A Pontillas és a Frejus 2019-2020-ban le lesz cserélve 2db 10-10fős (gondolom-remélem) új kabinosra. És akkor már csak az Aravet marad régi kabinos.
Nyilván ezek a fejlesztések a te ottjártadkor még sehol sem voltak, sőt még 1-2 (esetleg 2-3) év, mire megvalósulnak, de én látom a szándékot, és nagyra értékelem. Szóval nem tökéletes a liftpark (mert ilyen nincs), de a tulajok látják a gyenge pontokat, és tervben van, hogy még közelebb legyen a tökéleteshez.
Az én személyes kívánságom pedig az lenne, hogy az egyetlen régi lassú ülőst lecseréljék, mert amellett 2 piszok jó piros pálya van és még félreeső is, ezért nagyon kevesen szoktak itt síelni. Ez az 1988-as Aiguilette lift, de sajnos ez egyelőre még a tervekben sem szerepel:-(.
Amit még ki kell emeljek a középső részt dícsérendő, és tulajdonképpen ezért is járunk vissza ide, az a síterep (felvonók-pályák) földrajzi adottsága, kialakítása, elrendezése. Azaz, hogy nagyon rövid idő (15-20 perc) alatt simán át lehet érni a chantemerle-i és a villeneuve-i rész szinte bármely 2 pontja között. Megbeszélünk egy találkozót egy hütténél, vagy egy kezdő síelőt megnézünk a tanulópályán, vagy este hazacsúszunk a szálláshoz, ez általában 1-2 lifttel megoldható, és ezért még csak nem is kell a csúcsra vivő felvonót használni. A Casse du Boef, a Foret, az Orée du Bois, a Combes, a Serre Chevalier és most idéntől már a Cote Chevalier liftek hegyállomásáról lift használata nélkül lehet Villeneuve vagy Chantemerle aljáig csúszni. De aki a 2 szélső településre szeretne hazajutni, annak is csak egy plusz liftet kell beiktatni, a Prorel és a Vallons tetejéről lift nélkül lehet hazacsúszni Brianconba és Monetier-be.
Szóval lehet, hogy van olyan síterep a franciáknál (Val d'Isere-Tignes, Les2Alpes, Alpe d'Huez, stb. menőbb helyek), ahol jobb a liftpark és a gyors hazajutási-bárhovajutási lehetőségek, de én ilyen helyen még nem jártam. Viszont ha van, szerintem mélyebben kell a pénztárcánkba nyúlni, és Brianconhoz viszonyítva +100km-t autózni egyre beljebb Franciaországban (oda-vissza +200km), vagy 60€ Frejus alagútdíjat még pluszban fizetni.
Számomra a síelés az adott ár/érték arányban a lehető legtöbb sítalpon töltött időt a lehető legkevesebb síliften töltött idővel kombinálva jelenti 6 napon keresztül. És amíg ezt 7éj szállás/6nap síbérlet viszonylatban 210-250 € csomagáron meg tudom kapni január végén, vagy március 10-től, addig nem nagyon fogok más síterepben gondolkodni.
És nagyon remélem, hogy más nem ennyire elégedett ezzel a középső résszel, mint én, mert akkor mindenki ide jönne, és hosszú sorok lennének a lifteknél.:-)
Előzmény: (magnum56 203933)
magnum56
322 élménybeszámolót írt
322
15 éve tag
2019.01.22. 15:51
Egyetértünk abban, hogy Briancon egy kiváló síterep. Én 3 éve jártam itt és meg voltam elégedve a pályákkal is és a szállással is. Az is igaz, hogy olcsóbb, mint Ausztria.
De szerintem annak is igaza van, aki szerint a felvonórendszer elég elavult.
Például a Fréjus kabinos (tojás) lift 3 éve volt 46 éves. Négy személyes, de négy felnőtt nem fér bele. Amikor felértünk vele, nem akart kinyílni az ajtó (vagyis nem ajtó, mert maga a tojás nyílik szét.) A következő alkalommal meg nem záródott be rendesen, félig nyitva maradt, amíg felértünk. Ilyen "tojás" volt Szlovákiában is, de már leszerelték. Itt még üzemel. A többi kabinos lift pedig "állós" vagyis nem lehet bennük leülni, ami elég fárasztó egész nap.

Elég sok a húzó lift is. Például a Méa völgyben tökéletes lejtésű csodajó pályák vannak, amelyeket 4 db hosszú tányéros lift szolgál ki.

Természetesen megértem azokat, akik a kedvező ár miatt dícsérik a terepet, de vannak idősödő sízők (mint én is), akiknél már a kényelem is fontos szempont.
Előzmény: (bertazs 203722)
bertazs
107 élménybeszámolót írt
107
11 éve tag
2019.01.17. 12:54
Szerintem Briancon a legjobb francia síterepek egyike. Más francia terepekkel (Pl. Les 2 Alpes, Les Orres) kapcsolatban voltak problémáim, de itt szinte minden tökéletes A pályák száma, minősége, a tájékozódás, a tajékoztatás (lásd korábbi beszámolómat). Ledes kijelzős térképeken pontosan jelzik a felvonó alján és tetetején, hogy melyik lift ill. pálya üzemel. A pályákon 100 méterenként jelzik a táblák hogy milyen hosszú még az adott pálya és hová vezet. Vannak fa határ alatti széles erdei pályák és vannak kopár gleccserszerű hegyoldalak, bőséges off piste lehetőségekkel, 2800-on gyönyörű panorámával. Vannak zöld/ kék átcsúszók, tempós pirosak, és különböző nehézségű feketék. A francia szállásokra szoktak még sokan panaszkodni és nekem is volt már több rossz tapasztalatom, de Brianconban ezzel sem volt probléma. Tavaly 330 eurobol (pályaszállás, 6 napos síbérlet, buszos utazással) el lehetett menni és ahogyan néztem idén is van ennyiért ajánlat. Nem beszélve arról, hogy a Galaxy bérletnek köszönhetöen 2 napra még Sestrierre is át lehet ruccanni és az ottani 400 km! pályán is csúszkálni.Ja és a liftek sem rosszabbak mint máshol, csak ők a kényelmi funkciokat annyira nem favorizálják, mint az osztrákok. Én szeretem a "sógorokat", szezononként többször 3-4 napra el is szoktam látogatni a már jól bevált helyekre, de a közeli pályákra még akár egy napra is, de szeretném, ha valaki mutatna nekem egy osztrák ajánlatot 1 hétre 650 km pályára (vagy legyen csak 250 km mint Briancon) ugyanezekkel a feltételekkel ennyiért. Idén szerettem volna egy 1 hetes nassfeldi sielést összehozni, hogy ne kelljen annyit utazni, de 400 euro/ fő alatt semmi esély 4-5 embernek, úgy hogy a legolcsóbb (20 euro/fő) szállással (10 km-re a pályától) számoltam, úgyhogy idén is marad Franciaország, a másik nekem bejövős síterep Risoul-Vars.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.