Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Klímaváltozás / globális felmelegedés? topikból

ÜZENETEK (2)Időben csökkenő Időben csökkenő
TKata
214 élménybeszámolót írt
214
15 éve tag
2019.08.16. 22:28
Majd a sítúrázóknak is fognak lefektetni egy csíkot? Már csak azért, hogy ne azon a vacak egy normális alap nélküli besüppedős havon tudjanak menni.
Előzmény: (WAndrea 205954)
201512284315s.jpg
WAndrea
1071 élménybeszámolót írt
1071
22 éve tag
2019.08.14. 07:38
Jeszenszky Gézától kaptuk az alábbi írást, vitaindítónak közzéteszem ebben a fórumban.

Kedves Síbarátok!

Olvassuk:

https://index.hu/gazdasag/2019/08/12/sieles_klimavaltozas_alpok_ho_hoeses_eghajlat-valtozas_havazas/

Nem alaptalan az aggodalom, és aligha megnyugtató, hogy pár millió (vagy talán csak pár ezer) év múlva jön az új lehűlés, jégkorszak. Lehet abba kapaszkodni, hogy a felmelegedés mértéke és üteme csökkenni fog. Végül az is igaz, hogy a közeljövőben is lesznek havasabb szezonok. És ha tényleg 1200 m alatt Európában majd nem lehet sízni, hol leszünk mi akkor...

Mindezzel együtt nem kell felhagyni a sísporttal utódainknak sem. Észak-Norvégia, Kolorado, a kaliforniai Mammouth és Japán a magyarok 99,99 %-a (na csak 90 %) számára nem lesz a megoldás. De megoldás az alkalmazkodás. A hópótlás (mesterséges hó) még évztidekre megmenti a mai síterepek zömét. Magyarországon ezzel mnden korábbinál biztosabb és jobb sízési lehetőséget teremtünk, hiszen régen, a jó természetes havú teleken egy melegbetörés után jégpálya lett a sípálya, vagy el is tűnt a hó. És mennyivel jobban sízhető a mesterséges hó, mennyivel stabilabb és hosszabb nálunk így a síidény. Eplényben a fejlesztések előtt hány napot lehetett sízni? De a Mátrában sem volt ennyire biztos a 80-95 napos síidény.

Az alkalmazkodás hosszabb távú módja följebb költözni a pályákkal. Az Alpok, sőt a Tátra erre számtalan lehetőséget kínál, Erdélyben a Hargita, a Kelemen-havasok, a Nagy-Hagymás, a Gögényi-havasok és az egykori magyar "olimpiai álom", a Radnai-havasok egyelőre csak lehetőség, ígéret, hogy az 1800 -2200-as csúcsok alatt remek sípályák alakíthatók ki.

A hópótlás persze mindenütt elengedhetetlen, ehhez a helyi vizeket meg kell fogni, kis víztározók kialakításával. Ezek a felmelegedés következtében gyakoribb erdőtüzek oltásához is nagyon jól fognak jönni. Bizonyított, hogy a mesterséges hó nemhogy károsítaná a környezetet, hanem erősíti a biodiverzitást, gátolja a hegyi rétek és legelők beerdősödését.

Szóval van jövője itthon is a 125 éves magyar sísportnak!

Jeszenszky Géza
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.