Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Időjárás Ausztriában topikból

ÜZENETEK (6)Időben csökkenő Időben csökkenő
apoca
341 élménybeszámolót írt
341
18 éve tag
2019.10.28. 22:03
Csak az a biztos meleg időszak van, ezt mérjük az egész Földre vonatkozólag is. Csak a tudásunk nagyon kevés. Magára a mérésre cca 100 éves adatsorunk van, az se sok helyen. Ebből önmagában semmit nem lehet mondani a föld éghajlatának ingadozására, periódicitására vonatkozólag. A légköri mozgásokat (áramlást) tudjuk egyenletrendszerrel megfogni (de az se zárt, közelitések kellenek) és nem ismerjük a pontos kiindulási paramétereket (végtelen állapota van a légkörnek). A többiről aztán ehhez képest nagyon kevés az ismeretünk (szárazföld (bioszféra) -tenger(áramlások)-jégtakaró-(humán hatások), ezeknek a kapcsolatrendszere, visszahatások, stb. Üvegházhatás (CO2), meg a többi humán szennyezés. Gond itt is csak egyet tudunk, biztos jobb volna, ha nem terhelnénk ezzel a rendszert. Gond öljünk milliárd dollárokat ezen terhelés mérséklésére ez idáig ok, de célzottan hova, jelent ez valamit is az egész rendszerben, ha igen, még rosszabb mert nem tudjuk, hogy mit, milyen mértékben és hogy reagál rá az egész rendszer, vagy esetleg milyen visszacsatolási folyamatokat indítunk el.
Előzmény: (golo 206207)
golo
959 élménybeszámolót írt
959
14 éve tag
2019.10.27. 01:19
Nem tudom, hogy 5-6 év múlva milyen nyarak vagy telek lesznek. Még abban sem vagyok biztos, hogy melegebbek. Van ciklikusság is (ami lehet rövidebb és hosszabb lefolyású), vannak befolyásoló tényezők, amiket nem ismerek, és a véletlenek. Az, hogy most ilyen meleg van: véletlen. Az, hogy jövő héten megjön a tél, szintén véletlen. Véletlen? A januári nagy havazás is véletlen volt? (Az időjárás csupa véletlen.) De ennyi véletlen már nem lehet véletlen. Valami történt az időjárással. Mi lehet az? Mi a közös ezekben a kilengésekben?

A kilengések. Az, hogy a mi szélességünkön általában uralkodó nyugat-keleti irányú áramlásban hullámok alakulnak ki úgy, hogy bennük az áramlás iránya északira vagy délire fordul. Ezeket a légkör kavargó dinamikája, a Föld forgása, a hideg és meleg levegő találkozása és állandó keveredése, a sztratoszféra folyamatai, a napsugárzás erősségének változásai, a terep egyenetlenségei, és még sok minden más befolyásolják. Mindnek megvan a maga oka, egyik sem véletlen, de így együtt már azok. A magasnyomású légköri képződmények, a gerincek és anticiklonok (AC) aktuális helyzetétől függ az, hogy hol lesznek a hullámvölgyek és csúcsok, és mi éppen melyik oldalon vagyunk, vagyis hideget kapunk-e vagy meleget.

Az, hogy ezek az AC-k hol alakulnak ki és időznek huzamosabb ideig, szintén a véletlenen múlik. Az ezt befolyásoló okok lehetnek azok, amik éppen most, a szemünk előtt változnak meg. Mi pedig ebből a megváltozott, szélsőséges időjárást vesszük észre. Azt, hogy a kilengések (az amplitúdók) nagyobbak lettek. Aszályos nyarak Németországban, amitől az ottani erdők pusztulni kezdtek. Vagy forróság és erdőtüzek Skandináviában. Viharok, tornádók Olaszországban. Özönvíz. Ilyenek régebben is voltak. A különbség a korábbiakhoz képest az lehet, hogy a meridionális áramlást okozó blokkoló AC-k tartósabbak lettek.

Januárban egy ilyen blokkoló AC miatt az áramlás iránya olyan sokáig északi maradt, hogy ez folyamatosan szállította a hideg, nedves, poláris levegőt, ami az Alpok északi oldalának ütközve feltorlódott, hogy szűnni nem akaró havazásokat okozott (Nordstau). 5 ilyen alakult ki egymás után. Mi egynek is örülni szoktunk.

A meleg októbert szintén egy ilyen tartós anticiklon és a déli áramlás okozta. A jövő heti hidegbetörést szintén, de az már északi lesz. Az a közös ezekben, hogy a nyugati (zonális) áramlás gyengül, és helyét tartósan meridionális áramlások veszik át. Ez egy olyan hullám, amely körbeér a bolygón. A hullámvölgyekben hideg, csapadékos az idő (teknő), a másik oldalon pedig meleget tol fel északra, és ez tölti, táplálja az ottani AC-t. Az a véletlenen múlik, hogy mi éppen melyik oldalon állunk. De vannak szerencsésebb helyek (ez nézőpont kérdése), ahol ez, vagy az a gyakoribb. Mert vannak olyan tényezők, amelyek bizonyos jelenségek gyakoriságát befolyásolják. Ilyen pl. maga az Alpok, ami az áramló levegő útjában akadályt jelent, azt eltéríti, perdület keletkezik, az áramlás hullámot vet, vagy a Genovai-öböl felett a meleg, nedves levegővel keveredve ciklont generál. Vagy ilyen a Golf-áramlat. Az USA-ban ilyenek nincsenek. Gyakrabban is kapnak hideget. Ezek már nem véletlenek. A helyi meteorológusok jól ismerik ezeket. Érdemes nekünk is figyelnünk ezekre, és egy idő után feltűnik majd benne a szabályszerűség.

Azonban hiába figyelem gyerekkorom óta a (téli) időjárást, még ez is túl rövid idő ahhoz, hogy bármit ki tudjak jelenteni az általános felmelegedésről. Statisztikailag ez még nagyon rövid idő. 25 éve csúszok, és ez még rövidebb idő. Persze, hogy a nagy havak (nem a telek) maradnak meg elsősorban, mert ilyen az emlékezet. Az éghajlat mindig is változott. Ciklusok mindig voltak, a mostaninál volt sokkal melegebb is, Grönland a vikingek korában zöld volt. Akkor még nem volt ipar, ami CO2 kibocsátással járt volna, de lehettek olyan okok, ami miatt felmelegedett a légkör, és ez több CO2 felszabadulással járt. Voltak vulkánkitörések, és amikor azok gyakoribbakká váltak és teleszórták a légkört porral, az lehűlésekhez vezetett. Ilyen volt az 1600-as évek körül "a kis jégkorszak". A 60-70-es években is jóval hidegebb volt, mint most. Most melegedés van, de nem tudjuk, hogy ez is egy ciklus része, vagy már tényleg megállíthatatlanul elindult a T felfelé. Ha az emberiség nem tér észhez, és nem állítja ezt meg, akkor olyan öngerjesztő folyamatok indulhatnak be, hogy végünk. Most minden jel arra mutat, hogy önzés és széthúzás van, összefogásra semmi esély. Elindultunk a kihalás felé. Néhány évtized múlva már senkit se az fog érdekelni, hogy hol síelhet, ha nem lesz víz, és porviharok dúlnak. De addig még építsünk minél több új felvonót, lehetőleg fűtött üléssel!
Előzmény: (csabeszka 206180)
TKata
214 élménybeszámolót írt
214
15 éve tag
2019.10.23. 22:19
Ezek amiket elmondtál mind az erősítő tényezői annak az előrejelzésnek amit a felmelegedő klímaváltozás okán elmondtál. De vannak olyan tényezők, amik azért ennek ellene dolgoznak. A 70-es években amikor először megkongatták a vészharangot, nem követték azok az események, amiket bejósoltak, nem volt olyan mértékű felmelegedés mint amit vártak. Átgondolták, és kiderült, hogy az előre jelzett mértékű felmelegedés nagyját elvitte a gleccserek és a sarki jégtakaró olvadása, a tengerek nagyobb mértékű párolgása (jégolvadás miatti tengerszint emelkedés nagyobb felület + melegebb időjárás).
Tehát a sok pro és kontra egymásra ható tényező közül melyik lesz erősebb a nagyon közeli jövőben, nehéz megjósolni. És még itt van a fejlett országok CO2 kibocsájtás csökkentési szándéka is, meg a fejlődő országok gazdasági növekedésével együtt járó növelési tendenciája. Meg az erdő írtások. Nem Brazíliában, hanem itt a szomszédban, Ukrajnában, Romániában.
Ps.: hogy mennyire komplex ez az egész, egy példa átgondolásra. Letakarhatjuk a gleccsereket, hogy ne olvadjanak. De mit érünk el vele? Valahol máshol fog olvadni, ráadásul a kivont felület helyett a többin fog gyorsabban olvadni. Pl az északi sarkon. vagy letakarunk nyáron mindent. De akkor meg nem lesz ami elvezeti a plusz hőt, ergo forróbb nyarunk lesz vagy a tenger fog jobban melegedni aminek a következménye jóval nagyobb tornádók kialakulásának lehetősége.
Előzmény: (csabeszka 206180)
Foglalj szállást a legjobb síterepeken!
KERESÉS
fezso6
139 élménybeszámolót írt
139
15 éve tag
2019.10.22. 23:01
Az elmúlt két szezon tényleg jó volt !
Előzmény: (golo 206165)
IMG-20190119-WA0053.jpg
IMG-20190118-WA0009.jpg
DSC-0376.JPG
csabeszka
285 élménybeszámolót írt
285
14 éve tag
2019.10.22. 19:29
Arra azért kíváncsi volnék Golo (vagy bárki hozzáértőbb), hogy mit gondolsz arról, hogy ha 5-6 év múlva napfolt maximum lesz + folytatódik a globális melegedés + bekapcsolódik az El Nino (Nina) jelenség milyen nyarak (állandósuló 40 fok) és milyen telek (1000-1500 méter közötti sípályák teljes ellehetetlenülése) lesznek???
Előzmény: (golo 206165)
golo
959 élménybeszámolót írt
959
14 éve tag
2019.10.20. 23:21
Az elmúlt hónapok szinte mind pozitív hőmérsékleti rekordokat döntöttek, akkor miért pont az október lenne a kivétel? Hahó, aki még nem vette volna észre, vagy nem hisz benne, ez már Az Éghajlatváltozás, nincs mese!
Én úgy vagyok ezzel az őszi várakozással, hogy minél később jön meg a hideg, annál jobb. Mert azután úgyis a meleg fog jönni, sajnos.
Emlékszem 1986 októberére is, ami ugyanilyen meleg volt. (Persze, mert rövid ujjú ingben söprögettem a falevelet a laktanya udvarán):
https://www.wetterzentrale.de/reanalysis.php?uur=1200&var=5&nmaps=24&map=1&model=cfsr&jaar=1986&maand=10&dag=17
Azután pedig tudjuk, hogy mi lett... 1987. Azóta sem volt ilyen. Valószínűleg már nem is lesz.
De reménykedni azért lehet. Hogy még egy párhuzamot is mutassak, akkor ugyanígy napfolt-minimum volt, mint most:
https://www.severe-weather.eu/long-range-2/winter-19-20-statistical-outlook-solar-cycle-enso-fa/
Persze ez csak egy a sok befolyásoló tényező közül, ami kihat az időjárásra. Viszont, statisztikailag, ez hidegebb és csapadékosabb telet (negatív NAO/AO) jelent a középső szélességeken, itt Közép-Európában. Az elmúlt 2 tél elég jó volt ebből a szempontból. Talán még egy harmadik is belefér.
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.