Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡
Üzenet írásához regisztrálnod kell, vagy be kell jelentkezned.
laponként: összesen 5, rendezés:
Előzmény és válaszok a Különbség a síoktatók között topikból
Üzenet szövege
Feladó:  magnum56FérfiHaladó síelő
Dátum: 2020.01.16. 14:46
(Üzenetazonosító: 207526)
magnum56 Hozzászólások: 111
Regisztrált: 2008.10.16.
28 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Köszönöm.
Mondok egy példát különös oktatói módszerre.
Amikor én gyermekként tanultam síelni többedmagammal, az edzőnk nem szerette ha valakinek olyan hátul volt a súlypontja, hogy folyamatosan hanyat akart esni.
Ilyenkor a síbotjával jó nagyot rácsapott a fenekünkre, és közölte: "nem a WC-n ülsz".
Hatékony volt a módszer, mert gyorsan leszoktunk a'fekékkitolós' tekcnikáról.
Feladó:  patkaizsoltFérfiKezdő síelő
Dátum: 2020.01.16. 10:51
(Üzenetazonosító: 207514)
patkaizsolt Hozzászólások: 26
Regisztrált: 2019.11.15.

Ide is adok egy pontot! :D
Előzmény: (magnum56 207512)
Feladó:  magnum56FérfiHaladó síelő
Dátum: 2020.01.16. 10:04
(Üzenetazonosító: 207512)
magnum56 Hozzászólások: 111
Regisztrált: 2008.10.16.
28 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Én sem vagyok hivatásos síoktató, mégis több mint 10 évig tanítottam síelni gyerekeket. Azt tapasztaltam, hogy valóban nagy különbségek vannak az oktatók között. Nem elsősorban tudásbeli különbség, hanem pedagógiai.
A oktatók általában megtanulják a szakkifejezéseket: hóeke, völgysí, párhuzamos lendület, terhelés, súlypont, stb.
A szakzsargon birtokában olyan tanácsokkal látják el a kezdőket, amelyet azok nem nagyon értenek:
Csinálj hóekét! Vagy : hóekézz!
Terhelj a völgysíre!
Helyezd a súlypontot a kötés fölé!
stb.
De a kezdőnek fogalma sincs, hogy mi az a hóeke (ha nem mutatják meg), azt sem tudja melyik a völgysí, nem tudja hogyan kellene ráterhelni. Azt sem tudja, hogy hogyan kell a súlypontját előrébb helyezni. Ehelyett előrehajol és a fenekét hátratolja, ami hibás is és csúnya is.
De ha az oktató olyan nyelvet használ, amelyet a kezdő síző is megért, akkor pillanatok alatt ráérez a mozgásra. Én azt szoktam mondani a gyerekeknek, hogy tedd V alakban a síléceket, és forgasd a csípődet. 10 gyerekből 9 azonnal ráérez a hóekés fordulás technikájára. Aki még így sem, amögé beállok és és forgatom a csípőjét, hogy megérezze a fordulás mozgásást. Nem beszélek súlypontról, hanem azt mondom, hogy a sícipő nyelvére kell támaszkodni, behajlított térddel.
Az is igaz, hogy az elesés megtanítása nagyon fontos. Ha a kezdő (gyerek) tudja, hogy le kell ülnie a léc mellé, ha túlságosan megszalad vele a léc, akkor elkerülhetők a fejjel előre történő nagyobb ütközések vagy bukások. Ez akár életmentő is lehet.
h i r d e t é s

Feladó:  patkaizsoltFérfiKezdő síelő
Dátum: 2020.01.16. 07:30
(Üzenetazonosító: 207507)
patkaizsolt Hozzászólások: 26
Regisztrált: 2019.11.15.

Like :)
Feladó:  janos.garaiFérfiHaladó síelő
Dátum: 2020.01.15. 20:33
(Üzenetazonosító: 207504)
janos.garai Hozzászólások: 2
Regisztrált: 2014.11.18.
BEMUTATKOZÁS

Nem mintha szakértő lennék a témában, de egy saját tapasztalat segíthet másokon ezért talán érdemes megosztanom. 35 voltam, mikor először volt léc a lábamon Sappadában, (és ez sajnos már 24 éve volt) haverokhoz csapódtam, akik már síeltek azelőtt is. Mondtak néhány instrukciót aztán otthagytak. 4. nap lejöttem a piros pályán, de senkinek nem kívánom . . . Majd jó pár év elteltével újra rávettek, akkor is vak vezet világtalant alapon "vettem órákat a szomszédoktól". Szóval koca síelő lettem . . . Ennek ellenére vonzottak a hegyek meg a jó levegő, valahogy családi programmá vált évente egyszer a csúszkálás a kék pályákon. Gyermekem az egyik iskolai sítáborát követően leszólva a rettenetes technikámat úgy hagyott állva, hogy még a nyomát sem láttam. Aztán pár éve barátját, (most már vőlegényét) tapasztalt profi oktatóra bíztuk, ő már most jobban síel mint én. Viszont tavaly végre én is elfogadtam egy fiatal, 20 éves síoktató segítségét. 4 nap alatt megtanított carvingolni. Pedig rengeteg rossz berögződésemet kellett kiirtania. Mindeközben az évek során estem, keltem, volt már bordarepedésem is, mert a botomra sikerült rázuhanni egy zöld meredekségű pályán, mert azt hittem itt ugye baj nem érhet . . . De nagyot esni igazán csak nagy sebességnél lehet, ezért most már én is megriadok magamtól időnként, mikor megfeledkezem róla, hogy jövőre 60 leszek és úgy igazán megeresztem a léceket egy meredekebb pályán.
Szóval az üzenetem:
1.: Esések adódnak, az benne van a pakliban, de "tanuló sebességnél" nem fogod kitörni a nyakadat. (Persze a kioldó legyen jól beállítva a kötésen)
2.: Az oktató kora nem garancia semmire, bár a tapasztalat előnyt jelenthet, viszont fiatal profi tanácsait is érdemes megfogadnia egy hobbisíelőnek.
3.: Bármilyen hivatalos síoktatóval jobban jársz mint a magukat szakértőnek gondoló haverok, rokonok "tanításaival".
4.: A neten terjedő videók aprólékosan elmesélik és demonstrálják a technikát, de olyan ez, mint a biciglizés, ha nem ülsz fel rá nem érzed a lényeget. Szerintem biciglizni sem lehet úgy megtanulni, hogy ne esnél egy párat közben . . . (Ráadásul betonon, nem havon!)
Üdv
J

laponként: összesen 5, rendezés:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS » UTASBIZTOSÍTÁS -10% »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »