Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Különbség a síoktatók között topikból

ÜZENETEK (7)Időben csökkenő Időben csökkenő
WéberF
2039 élménybeszámolót írt
2039
17 éve tag
2020.04.14. 19:18
Köszi a reagálást. Azon már húsz éve túltettem magam, hogy nincs "papírom" - akkor is csak azért próbálkoztam a TF vizsgákkal, hogy legalizáljam az azt megelőző húsz évemet ( mérnök, közgazda, majd gazdasági igazagatói beosztások melletti versenyszervezés, szakosztály építés, gyerektáborok szervezése a magam kijelölte és a vállalat által felvállalt Bagolyirtási felvonós pályán... ). Az az igazság, hogy mostanában engem szólítanak le a pályán, felvonón, hogy ugyan mutassam meg, mit miért és hogyan csinálok. Nem hinném, hogy így 75 évesen érdemes lenne még "fejlődésben" gondolkodnom, leginkább a síelés szeretete és megszerettetése éltet. WFeri
Előzmény: (endre77 209154)
endre77
317 élménybeszámolót írt
317
4 éve tag
2020.04.12. 23:13
Ferenc!

Az hogy kaptal-e papirt vagy nem..annak semmi koze hogy tudsz-e sielni vagy oktatni.Legtobb oktato nem tud..mennyire erdekel a sieles ez szamit probalj jo sielokkel sielni szolotsd meg oket a sifelvonon beszelgess veluk redezz toluk...akiket ugy gonsolsz jol sielnek es szeretnel hasonloan sielni..mindig vannak jobbak akiket kovetni lehet..

Ez a Magyar szovetseg meg sivalaogatott..nevetseges a Magyar sieles az a baseballal van egy szinten..de mindenkinek van ket aktataska diplomaja..

Persze vannak jol sielo oktatok is...lenyeg donts el hogy szeretnel sielni milyen stilusban s kovesd azokat az embereke...ha beszelsz angolul az csak segit mert akkor megertesz komoly szakembereket is ..mert ha versenyzielesrol beszelunk es annak oktatasarol akkor nem magyar oladalon akarsz tapogatozni...az tuti..

Sok szerencset s ne torj le a sikertelen vizsga MIATT...semmit nem jelent..mas sportokban is vannak Magyar szovetsegek mert mesteredzok..de fogalmuk sincs a sportrol es a technikarol...


Ha birkozni,vizilabdazni,akarsz kajak kenuzni..akkor mas a helyzet..ott vilagszinto az oktatas..de sielesben meg gyenge kozepes sincs!!


Endre
Előzmény: (WéberF 207474)
0-02-02-58e0268dd9d93724fe161f0e36507fe4723b35f2a87e2d4c8b615571d0d133f9-c7d2406c.jpg
RM
873 élménybeszámolót írt
873
19 éve tag
2020.01.15. 15:00
Amit korábbi hsz-emen pontosítanék. Azt meg szokták mutatni az oktatók, hogy hogyan essél el, kelj fel. De a "spontán" esés oktatás alatt (főleg műanyagon) nagyon ritka.

Szülők, barátok (én is :-) ) gyakran az indokoltnál nehezebb helyzetbe is beviszik a tanulót.

"Le tudsz jönni már ezen/azon a pályán ... Próbáld meg bátran ...".

És általában valóban le tud jönni, de vagy elesik vagy nem. Ijedtében úgy kitolja a fenekét és begörnyed hogy rossz nézni ...
Előzmény: (WéberF 207474)
WéberF
2039 élménybeszámolót írt
2039
17 éve tag
2020.01.14. 20:07
Ugyan nem vagyok síoktató (próbálkoztam, az elméleti vizsgáim megvoltak a TF-en, de Ozsi és Tetta, no meg Béki Piroska (nálam kb. 20 évvel fiatalabb vizsgáztatókként) bebizonyították a gyakorlati vizsgán, hogy még síelni sem tudok, nemhogy oktatni !:: (ugyan 30 valahány síversenyen nyert érmem és 8 kupám van - ennyi közöm azért van a síeléshez, igaz, aki versenyezni tud, nem feltétlenül lesz jó oktató, edző - más sportágakra is igaz!), de azért kb. 40 emberkét tanítottam meg (köztük 50 év felettieket) nulláról (azaz még korcsolyázni, vagy biciklizni sem tudtak), további 70-80-nak segítettem megszeretni a síelést.
Szóval: én pl. először "esni" tanítottam meg a tanítványaimat. (Na ez nem fér bele a mai hivatalos síoktatói tematikába! Állítólag a jó oktató kezei alatt nem eshet el a tanítvány - pedig dehogynem.) Aztán lécen maradni és megállni! bármilyen körülmények között. Megmutatni kell, helyette nem tudok síelni, de elemezni a rossz mozdulatot és újra bemutatva a rosszat és a jót - már működni fog. Aki 2-3 óra után nem érez rá az alapmozgásra, az tényleg nagyon rossz "oktatót" fogott ki - vagy más, pld. mozgáskoordinációs gondja lehet. WFeri
RM
873 élménybeszámolót írt
873
19 éve tag
2020.01.14. 15:33
Saját tapasztalatom alapján ha oktatóval (valódi oktatóval) tanulsz, akkor az elején a felesleges esésektől és negatív élményektől fogod megóvni magad. Akit én láttam oktatni oktatót (Fogarasi, Babos, Pasarét, iskolai sítábor ...) mindenhol törekedtek a fokozatosságra. Egyéni óránál teljesen a nebulóhoz igazodtak és mindig kicsit kevesebbet/pont annyit kértek tőle amit 100%-ban meg tudott csinálni. Mindig akkor léptek a következő szintre, ha az előző szint már jól ment és eljött az ideje. Olyan lehet, hogy álltában eldől a tanuló véletlenül, de ha síelnek, akkor maximálisan kontroll alatt tartják az egészet.

(Inkább ha barát, családtag tanít, akkor szokott ez előjönni, hogy ezt meg azt már tutira meg tudod csinálni. Aztán vagy sikerül vagy nem ...)
TZoli
1157 élménybeszámolót írt
1157
20 éve tag
2020.01.14. 13:12
Szerintem ha valaki a 3. óra után még mindig bukdácsol, ott valami nagy baj van. És nem biztos, hogy vele. De azért nem hinném, hogy egy oktató ennyire ilyen lenne, mint írod. Persze vannak különbségek, iskolák, pedagógiai gyakorlat és technikai tudást illetően is, de aki ennyire nem tud tanítani, az hogy él meg?
patkaizsolt
43 élménybeszámolót írt
43
4 éve tag
2020.01.14. 11:50
Néhány napja gondolkodom a fenti mondaton.

Teljesen 0 előzménnyel, elhatároztam, hogy, síelni tanulok. Kerestem oktatót, és belvágtunk. A 7. óra után viszont már kezdtem feladni az egészet. Nem volt olyan óra, hogy ne estem volna többször is. Egyenes siklással (félpályáról) még csak-csak lejöttem, de egyetlen kanyar, vagy irányváltás nem jött össze. Aztán oktatóm mondta, hogy most próbáljuk meg a pálya tetejéről. Mondom neki, bizonytalannak érzem magam, szerintem esés lesz belőle. Ne így álljak hozzá, csináljam csak nyugodtan. Aztán estem. Nem is kicsit. Egy hétig sajgott az oldalam utána.

Hirtelen ötlettel kerestem egy másik iskolát, ahol elmondtam, hogy a kanyar egyszerűen nem akar összejönni, mert egyáltalán nem értem, mitől fog a léc elkanyarodni. Persze eddig is magyarázták, mutatták, de akkor sem értem. Az új oktatóm felküldött a pálya feléig, mondta, hogy ne teljesen úgy csináljam, ahogy eddig, hanem mondott egy dolgot, amire figyeljek. ... és akkorát csodálkoztam, a léc tényleg úgy kanyarodott, ahogyan azt korábban láttam mindenkitől.

A következő siklás a pálya tetejéről/végéről, és ezzel az új "technikával" teljes biztonságban, bár még bizonytalanul, de lejöttem úgy, hogy egyszer sem éreztem, most akarok elesni. Ezt még az óra végéig párszor elgyakoroltuk. Hurrá! Végre azt éreztem, hogy ez lehet nekem is fog menni.

Megkerestem a korábbi oktatómat, hogy bocsi, de átmegyek egy másik iskolához, mivel én ilyen vagyok, minek hazudjak, mert ott sikerült, ami náluk nem. Ekkor kaptam egy dörgedelmet, hogy én türelmetlen vagyok, meg ha ennyire szuper a másik oktató, akkor lehet nekik is kellene venni néhány órát.

Nem megbántani akartam őket, mivel aktív oktatók, egészen biztosan sok embert megtanítottak már síelni. Csak szerint fontos a pozitív élmény, amit itt megkaptam, míg előzőleg sok esés jutott csak.

Szóval a kérdés, különbség az oktatók között. Kinek van tapasztalata, akár hasonló is?
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.