Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Bánkút topikból

ÜZENETEK (3)Időben csökkenő Időben csökkenő
D.Vali
21 élménybeszámolót írt
21
8 éve tag
2021.01.30. 22:29
Kétarcú Bánkút ..avagy Bánkútról tényszerűen, nosztalgikus romantika nélkül.

Brutálisan rossz minőségű utak, mindkét megközelíthető irányból - de
nagyon szép a táj a 30cm friss természetes hóval.

Nagyon jó árértékarányú síterep - de csak a jól síelő (snowboard itt kevésbé játszik)és némi kompromisszumra hajlandó embereknek.

A "100" éves Tátrapoma tányéros felvonó - kiváltképp a D jelű, erősen
rostálja a nem az adott helyszínen szocializálódott és minimum 50kg-ot meg nem haladó gyerekeket, ill. a tapasztalatlan sízőket.
A Trambulin becenevű felvonó az indításnál 10-30 cm-re feldobja a bátor csúszni vágyókat, majd ezután a kevésbé szerencséseket / kisebb súlyúakat 90 fokban elfordítja és úgy teszi újra földre őket, ami az álmos könyvek szerint nem sok jót jelent - miközben a szerencsés "feljutottak" szinte üres pályákon karistolhatják a szűz havat, a jó vonalvezetésű pályákon.

A kiválasztottak számára hétköznap a népsűrűség, a pályakondíciók, az ár, a környezet már - már tökéletesnek mondható - a többieknek meg jelenleg marad MSZI, Eplény..stb
Előzmény: (Tobi 211250)
ttamas1028
190 élménybeszámolót írt
190
14 éve tag
2021.01.30. 21:36
Szerdai napon után minden szavával egyetértek, átérzem.
Előzmény: (Tobi 211250)
Tobi
80 élménybeszámolót írt
80
17 éve tag
2021.01.30. 19:45
Tegnap és ma életemben először eljutottam Bánkútra. Nagyon nagy élmény volt, erről részletesebb lejjeb, most némi bevezető.

Békéscsabai gyerekként, lesve anno az MTV1 (akkor így hívták) hójelentését, izgatottan figyeltük mindig tesómmal az adatokat. Arra hamar felfigyeltünk, hogy Magyarországon Kékestető és egy Bánkút nevű hely viszi mindig a prímet, a többiek általában a közelükbe se tudtak érni.

Ez nekünk zavart okozott, mert Békés megyében is van egy Bánkút (Medgyesegyháza településrésze), és amikor vonattal mentünk nagyszüleinkhez Mezőkovácsházára, mindig átmentünk rajta. Az idősebbek úgy ismerhetik, mint a bánkúti búza kifejlesztési helyét. Sosem értettük, hogy Csabától 25-30 km-re miért vannak ilyen nagy havak, amikor nálunk alig, vagy semmi? Szüleink nevetve mondták, hogy van egy másik Bánkút is Magyarországon, fent, az Északi-khg-ben, és meg is mutatták térképen, nagyjából hol. Ettől fogva mindig is terv volt, hogy én oda el akarok jutni, "a másik Bánkútra". Persze, egy osztálykiránduláson nem vettem részt gimiben, naná, hogy akkor voltak a többiek Bánkúton...

Évek óta gyenge havak voltak, hétfőn viszont láttam, hogy Bánkút az előrejelzett 15-25 cm helyett, 30 cm felett kapott és már nagyon reménykedtem. Csütörtökön nyitottak, aznap délután 13:00-kor telefon a Miskolcon élő havernak, hogy lenne-e hely négy személyre még aznap estétől, mert KINYITOTT BÁNKÚT! Azonnal igen volt a válasz, pedig ő is épp Budapestről tartott hazafelé. (Köszi, Pisti!)

Pénteken nyitásra fent Bánkúton, kiváló időjárás, jó hóviszonyok. Bánkút teljesen eltért az eddig itthon tapasztalt síélményeimtől. Mivel eddig csak Eplényben és Mátraszentistvánban volt alkalmam síelni 2016. óta, így először ért az az élmény, hogy bizony nagy természetes hó van, és nemcsak a pályán, hanem a pályán kívül is, sőt még nagyobb. Havas tetők, fák, jégcsapok, igazi téli mesevilág. Az utóbbi idők hószegény telei után ez számomra felüdülés volt. Egyből eszembe ötlöttek a 90-es szlovákiai sítáborai Dedinkybe, a Magas-Tátrába, Donovalyba, stb... Fokozta a hasonlóságot a felvonók és a technika, gyerekkoromat juttatták eszembe a Tatrapoma felvonók, az indításnál nagyot rántó tárcsás felvonók és a hangosan zúgó elektromotorok. Tényleg, minta vissza az időbe 20-25 évet.

Az itt síelő emberek ruházata, síléce is részben idézte ezt a korszakot, sokkal kevesebb csili-vili szerelés, a parkolóban nem bumfordi városi terepjárók, viszont kevés snowboardos és határozottan sok az igazán jó síelő ember. Nincs annyi hóekéző kezdő, mint Eplényben, vagy Szentistvánban. A pályákra a hó éppen elég volt csak, pénteken még csak pár helyen látszott ki a föld, ma már több helyen is.

Számomra óriási élmény volt, egy igazi időutazás, visszahozva a gyerekkorom élményeit. Itt jól kell tudni síelni, a fekete pálya tényleg fekete, a piros is, a kék is. Pozitívum a pályák vonalvezetése, lejtése, a magyar szinten kiemelkedő hóviszonyok és a nagyon szép, igazi hegyi, némileg már alpesi táj (sokkal szebb, mint Eplény, vagy Szentistván.)

Negatívum, hogy nincs hógyártási kapacitás, továbbá a felvonókat és azok belépési pontjait jó lenne fejleszteni, módosítani. Továbbá elférne pár kötélfelvonó a "B" és "C" felvonó helyállomása között, mert így a "B" sokkal jobban tudná tehermentesíteni a "C"-ét. Ugyanez igaz a "D" felvonó völgyállomásától jómagam telepítenék egy hasonló kötélfelvonót a síházig, hogy ne kelljen gyalogolni.

Összességben Bánkút egyáltalán nem trendi hely, itt nem lehet Instagram képeken bohóckodni (legfeljebb a radarkupola alatt) :D, de épp ezért a sport iránti alázata is nagyobb az embereknek, egyszerűen családiasabb, barátságosabb. Nagy hó esetén ideális, továbbá remek lehetőség megtanulni síelni az alapokat a tanulópályán, továbbá haladóként hasítani a pirosokon és feketéken. 4/5.
Síház
32 cm vastag volt a hóréteg
A sok síző szombat végére megviselte a pályákat
Reggel
A 2-es fekete reggel
A síházban működő kályha
Padlógázzal lefelé
Kiváló sztrapacska
Másnap tőlünk északra kisütött a nap, "odalent" +10 fok volt
Foglalj szállást a legjobb síterepeken!
KERESÉS
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.