Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Lungau régió: Fanningberg, Grosseck-Speiereck topikból

ÜZENETEK (3)Időben csökkenő Időben csökkenő
Stani
5443 élménybeszámolót írt
5443
Admin
2021.02.03. 13:34
A lakosságnak kb 38 %-a síel (ebbe beletartoznak azok is, akik 1 napot, vagy 2-3 évente), ez kb 3,4 millió fő.
A nyugati nagyobb síterepek sífaluja sokszor csak párszáz vagy pár ezer fős, Lech (Arlberg) esetében ez 700 fő. Ha ennek a 700 főnek a 10 %-a (ami elég optimista feltételezés), hogy egyszerre síel, az is mindösszesen 70 főt jelent, ami egy pár pályás falusi sípályán is elveszik, egy nagyobb rendszeren pláne.
Ehhez hozzájön az, hogy a síterep közelében lakók normál esetben szezonjegyesek. Az idei bizonytalan helyzet miatt sokan nem vettek szezonbérletet, többen sítúrára váltottak. Naponta látom, hogy itt Kaprun-Maiskogelen többen mennek fel sítúrázva, mint a kabinokban ülve.

Azok a síterepek, amik kicsit is kiesnek a nagyobb várásoktól illetve/és közlekedésföldrajzilag nem olyan ideális helyen fekszenek kevesen vannak.
Az idei szezonban pl Ischgl és Obergurgl ki sem nyitott. Kelet-Tirolban a karácsonyi szünet után jó néhány síterep bezárt (St Jakob, Kals tk), itt Salzburgban Sportgastein és Weißsee az idei szezonban egy napot sem üzemelt. Kisebb terepek, mint Rauris vagy Lofer hétvégi üzemmódra álltak át.
Ugyanakkor vannak olyan helyek, ahol minden üzemel a hét összes napján, ilyen pl. Gerlitzen, amit a villachiak eltartanak.

Lungau kicsit "elzárva" fekszik, fizetősek az alagutak vagy át kell bumlizni a hágókon. A salzburgi többnyire nem jön el eddig, hanem Flachaunál legkésőbb lefordul, ill még felautózik Obertauernre. Dél felől a spittaliak inkább Goldeckre mennek. Kelet felől meg Murauig jutnak el a síelők.

Jah, és 413 síterep van Ausztriában, a belföldi turizmus képtelen eltartani ennyi terepet, különösen, hogy a szállások zárva, a bécsi egy napra nem jön el Katschbergre (sem).
Múlt héten Bischofshofenben volt dolgom, onnan elugrottam Katschbergre; összesen hatan voltunk; egy háromfős család, két másik síző és én, oké hétköznap volt és kicsit havazott, de akkor is :)

Reméljük márciusban beindul valami, mert ez így mélyrepülés a javából.
Előzmény: (cdl 211324)
cdl
107 élménybeszámolót írt
107
9 éve tag
2021.02.02. 22:27
Stani, az Osztrákok hol vannak?
Most lenne lehetőségük külföldiektől mentes, félig üres pályákon nyugodtan csúszkálni.
A hóhelyzet nagyon jó. Webkamerákon embert alig látok. Nassfeld, Murau max 10 ember egyszerre a felvételeken.
A bezást hütték miatt?
Ha nics is szálloda, autóval azért elérhetők lennének a pályák.
Ha kint lennék, összes szabi és pénz erre menne, annyira egyedülálló
a lehetőség.
(Rómában töltöttünk egy hétvégét, 2010-ben talán, amikor vulkánkitörés miatt lezárták a légtereket. Tök üres minden, a Vatikáni múzeum pénztáránál 3 ember állt kb:)
Előzmény: (Stani 211322)
Stani
5443 élménybeszámolót írt
5443
Admin
2021.02.02. 19:16
Január 4-én Katschberg előtt reggel Grossecket néztük meg. St Michaelnél a Sonnenbahn kabinosnál szálltunk meg. A síterepen mindkét kabinos megy, plusz fenn egy-két ülőlift, melyekkel a pályák nagy részét elérhetjük.

A síelőket nem igen kellett kerülgetni, a legtöbb osztrák síterephez hasonlóan itt is kevesen csúsztak. Bár a honlapjuk szerint csak 20 cm-el kevesebb a hó, mint Katschbergen, a valóságban jóval meghatározóbb a különbség, Katschberg javára. Igaz a pályák nagyszerűek voltak, pályán kívül, különösen a naposabb oldalakon még elkelt volna egy adag hó.
Egy-két sziklaugrás után a Speiereck és Sonnenbahn közti hegyoldalt csúsztuk meg, majd pár falat és egy tea a 2-es pálya aljában lévő büfékocsiból és irány Katschberg. A síbuszok Katschberg és Grosseck közt óránként közlekednek, a legtöbbször üresen…

Időközben Grossecken is többször havazott, így pályán kívül is jelentősen javultak a feltételek.

Képek:
https://sielok.hu/fotoalbum/grosseck20210104/galeria/
3.JPG
5.JPG
6.JPG
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.