Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Kékestető topikból

ÜZENETEK (11)Időben csökkenő Időben csökkenő
TZoli
1157 élménybeszámolót írt
1157
20 éve tag
2021.02.23. 23:24
Miért nem terjed el. Miért nincs a jó szeles helyeken szélenergia hasznosítás.
A napenergia "nem állandóan és azonos hatásfokkal áll rendelkezésre", erre nagyon figyeljünk, mert ha a szolgáltatóval tároltatjuk, ezt kihasználja. Van a szaldós elszámolás, amikor egy évnyi mennyiséget néznek, termelés fogyasztás különbségét fizetik(ted). Aztán van a bruttós, amikor ezt havonta teszik, átvenni 14-ért, amikor télen meg szükséged van a szolgáltató általi áramra 30-ért adják. A megtérülés ekkor már áttolódik az elavuláson túlra. Ha igénybe veszed az 50%-os állami támogatást, akkor csakis bruttó elszámolást választhatsz. Kivitelező csak Áfa alá bejelentkezett lehet. Katás, kisadózó számláját nem fogadják be. Na, így légy környezettudatos honpolgár.
Szélerőműnél járt-e valaki? Többfélét is láttam, nemcsak a szélmalomszerűt, hanem mindenféle egyéb trükkös nagyobb hatásfokút is. Búg, de elég rendesen.
Előzmény: (Kis Kovi 211803)
Kis Kovi
271 élménybeszámolót írt
271
13 éve tag
2021.02.23. 20:30
A "választott" energia esetében a kellő mennyiség, az ellátás biztonsága és az ár határozza meg a feltételeket.

Magyarországon egyelőre nagy volumenben és gazdaságosan "kitermelhető" mértékben a megújulók kapcsán a napenergia és a fűtési célból a geotermikus energia áll rendelkezésre. A napenergia, tekintettel annak jellegére (sötétség, nappalok hossza, besütési szög, borús idő vagy egyéb gyengítő hatások - főként őszi-téli időszakban a "medence hatás") nem állandóan és azonos hatásfokkal áll rendelkezésre, így csak részben nyújt megoldást és nagyon hiányzik hozzá a jelentős energiatárolási faktor. A szél energiát is természetesen lehet hasznosítani, de abból számtalan más helyszín Európában sokkal jobb potenciállal bír.
A terület igényt sem szabad elfelejteni, mert akár mezőgazdasági termelésre alkalmas vagy erdős területeket szükséges beáldozni az alternatív energiaforrások kinyeréséhez.

Az elektromos energiát sem könnyű szállítani nagyobb távolságokra, nem véletlen, hogy egyelőre a Szaharát sem tették tele napelemekkel, nem beszélve egyéb ottani hatásokról (a héten volt valahol erről egy érdekes cikk). Sajnos ott van még, hogy ha folyamatosan energiahordozó vagy energia behozatalra van szükséged, akkor kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetsz másoktól.

A magyar lignit fontos, hogy stratégiai tartalékként rendelkezésre álljon, mert mondjuk egy jelentősebb kozmikus test becsapódása vagy nagy mértékű szeizmikus aktivitás esetén, ami még nem pusztítja el a mai társadalmat, de miatta hosszabb időre nagyobb por, tüzekből eredő korom kerül a légkörbe, egy fajta radioaktív téli helyzet léphet életbe vagy történhet extrém jellegű klíma változás is, amikor nem mindegy, hogy házon belül van-e bármilyen gyorsan elérhető és felhasználható erőforrás. Krakatau vulkán 1883-as kitörése jelentősen befolyásolta a földi klímát (kevesebb napfény miatt globális hőmérséklet csökkenés állt elő).
Szóval, ha nem is használnám, de hagynék olyan technológiát, amivel újra gyorsan használni lehessen, ha szükség van rá.

Az is fontos szempont, hogy nem lehet az erőművek egy jelentős részét csak úgy le/felkapcsolgatni, ahogy a nap sem áll rendelkezésre 24 órában és amilyen a mai ember, már pár nap áramszünet után is kaotikus állapotok alakulnának ki.

A jelenlegi technológiákat és társadalmi működéseket figyelembe véve, egyelőre energia mixben látom a közel jövőt, de ha az akkumulátor technológia (könnyebben elérhető és jelentős mértékben rendelkezésre álló anyagok, jobb hatásfok, jobb újrahasznosíthatóság, kevesebb környezeti ártalmak az előállítás során, stb.) vagy más energiatárolási technológia, illetve a fúziós erőművek szintet lépnek, akkor könnyebb lesz a spájzba eltárolni a szénhidrogén alapú energiahordozókat rosszabb időkre.

Addig is legalább az egyén tegyen meg a maga szintjén mindent, ne terhelje túlzottan kényelmi faktorból tovább a környezetet, ne csúcsfogyasztóként élje az életét, ha a természeti lehetőségek korlátosak.

Visszakanyarodva a hazai síélethez, szerintem az is egy vizsgálandó szempont, hogy ha a hazánkban több lehetőség áll rendelkezésre, akkor talán valamennyivel kevesebb ember rohangál egy-két napra ezer-kétezer km-t megtéve hódolni ennek a szenvedélyének, extra energiaforrást igényelve és szennyező anyagot kibocsátva, közlekedési eszközöket amortizálva, azaz összességében, ha ésszerűen tesszük a fejlesztéseket, akkor talán még spórolhatunk is a világnak azzal, hogy a csúcsfogyasztást bizonyos alternatívákkal visszafogjuk. Ez esetben is a vonat/síbusz kombináció felé terelném a gondosabb fogyasztókat.
Persze, lehet ennek hátulütője is, ha a közeli elérhetőség és olcsóbb módozat olyanokat is bevonz, akik eddig nem voltak "sí fogyasztók" :)
Előzmény: (Hókupac 211780)
Hókupac
105 élménybeszámolót írt
105
12 éve tag
2021.02.22. 23:50
De, környezetvédelmi szempontból nagyrészt az erőművek a hibásak, pontosabban minden olyan erőművünk és miden más energiaforrásunk, ami a szénhidrogének elégetésén alapul (szerintem). A helyes környezetvédelmi gondolkodásnak ezek kiváltását kéne támogatni null emissziósra. A kékesi télisport lehetőségét (akár 2 évtizedre ahogy írod) inkább együttműködve segítenie kéne az "emberért" és nem ellene gondolkodó természetvédelemnek.
Előzmény: (Kis Kovi 211779)
Kis Kovi
271 élménybeszámolót írt
271
13 éve tag
2021.02.22. 22:32
Nem az erőművek a hibásak, hanem a fogyasztási igények, olcsó és sok energia legyen jelszóval.
A síelők jelentős része is a seggük alá tolt autóval megy mindenhova a hétköznapjaiban, nem törődve azzal, hogy a testsúlyának 10-20x-át kitevő jármű megmozgatásához mennyi felesleges és szennyező anyag kerül a légkörbe, mekkora áldozatot, területet igényel egy városban - mások kárára - a közlekedés során. A tömegközlekedés prűd, a kerékpár és a gyaloglás pedig macerás a többségnek.
Ez csak a legegyszerűbb példa, de lenne még sok más tényező is.

Az erőművek az emberek energia igényeit elégítik ki, de hála Istennek nálunk azért Paks sokat "mentett" eddig az energia szaldóban.
Majd, ha megoldódik az energia tárolás és/vagy a fúziós erőművek technológiai kérdése, akkor ezen a téren - remélhetően még időben - is előre lehet jutni.

Persze, értem mire céloztál Kékes kapcsán, de el tudom képzelni, úgy vannak ezzel, hogy arra a kis időre (amíg még technikai hóval megoldhatóak a dolgok - szerintem egy, max. két évtized) már nem látják értelmét feláldozni a mostani ökoszisztémának.
Fővárosiként a panel ablakunkból láttam a 80-as évek elejétől, hogy tűnik el fokozatosan a természetes élőhely a budai hegyekben, mennyire beépítek a hegyeket, ahova többségében nem a környezettudatos módon élni kívánok, hanem a csúcsfogyasztók (autó, nagy lakóterület, medence, stb.) mentek lakni, területet kisajátítani.
Olyanok, mint az agglomerációba költöző, onnan autóval ingázók, éljünk a zöldben, madárcsicsergésben jelszóval, de közben nap, mint nap a városban élőktől veszik el az egészséges életteret, időt a saját kényelmük érdekében.

A síelés kapcsán is ez a bizarr, hogy a nagyobb ökológiai lábnyomon élők "nem értik" miért lesznek egyre rosszabbak a sportolás természeti feltételei, azaz ez kb. olyan, amikor a dugóban ülőkkel - azt alakítókkal - forgatják a riportot "sírósra" véve a helyzetet, de egyszer nem kérdezték az igazi áldozatokat, a tömött buszon (kényelemről, több szabadidőről, fogyasztásról mások javára lemondókat) utazókat vagy a városban, az utak mellett élőket.
Előzmény: (Hókupac 211777)
Hókupac
105 élménybeszámolót írt
105
12 éve tag
2021.02.22. 21:51
Engem igazából az szomorít el, hogy míg a Kékes északi hóágyúzást és tározóépítést tiltják, addig például a Kékestől légvonalban 6-7 km-re lévő Mátrai Erőmű évtizedek óta onthatja évi sok millió köbméter égéstermékét a levegőbe, és változtathat több ezer hektár földfelszínt külszíni bányászatával holdbélivé, nem törődve semmilyen növény és állattársulásokkal, mégis ehhez képest a kékesi hóágyúzást (tározóépítést) tiltják, aminek "kártétele" mérhetetlenül eltörpül utóbbi kártételhez képest. És még sorolhatnánk a példákat hosszan, az ipari üzemeink, városaink kibocsájtásával .... szóval ezt értelmetlen környezetvédelemnek tartom.
Előzmény: (D.Vali 211774)
D.Vali
21 élménybeszámolót írt
21
9 éve tag
2021.02.22. 20:10
Ez esetben bosszúból minden évben szétsíeljük a pályákat, mind a 10 NER által
épített európai színvonalú síterepen....benne vagy ?
Előzmény: (bouquetk 211761)
bouquetk
386 élménybeszámolót írt
386
12 éve tag
2021.02.22. 08:03
Remélem ezt akkor is így gondolod, amikor valami NER-es projekt épp melléd épül, és neked a kiemelt minősítés miatt semmiféle érdemi beleszólásod nem lesz.
Előzmény: (D.Vali 211756)
D.Vali
21 élménybeszámolót írt
21
9 éve tag
2021.02.21. 21:35
A sötétzöldek fejlesztés ellenes, gúsbakötős - kifárasztásos technikája egyenlőre országosan nyerésre áll, a józan ésszel átgondolt, megvalósítható / hosszabb távon fenntartható elképzelésekkel szemben.
Ez ellen az aduász, csak az "államilag kiemelt beruházás" lenne,....kivárjuk a sorunkat.
Előzmény: (Hókupac 211697)
Hókupac
105 élménybeszámolót írt
105
12 éve tag
2021.02.18. 23:04
Az északi oldal fokozottan védett terület (Natura 2000), idén még kaszálási engedélyt sem kaptak ahogy hallottam.A természetes hó az utóbbi években ritkán érte el a minőségi igényeknek megfelelő üzemeléshez kellő mennyiséget.A természetvédelem pedig nem engedi a hóágyúzást az északi oldalon.A déli pálya hóágyúzását vezetékes vízzel oldják meg jelenleg.Ennek max vízszállítási képessége kb 80 liter/perc, ami egyidőben kb 2-3 hóágyú üzemelését teszi lehetővé ,de csak akkor ha a hegyen lévő intézmények (Állami Gyógyintézet, Szanatórium) vízigénye engedi.Tározó építéséhez a természtvédelem pedig sajnos nem járul hozzá.Az üzemeltető mögött álló beruházó, ahogy "Tervező" írta szerintem is belefárad, mi meg hamarosan elfelejthetjük a Kékestetői síelést, ahogy elfelejtjük a Galyatetői síelést is.(pedig Galya komolyabb sícentrum volt a 4 nagy pályájával, a Dózsa pályával, a 2 BKV Előre slalom pályával, és az óriásműlesikló pályával, amit legutóbb a Külker SC kezelt a 80-as években ha jól emlékszem)(a 2 BKV Előre pálya nyomvonalán ma már fenyőerdősávok futnak a völgybe)
Szóval Kékes 3 pályájából a nagy és kis Északi már "kómában" van, már ami a síelést illeti, a déli pálya meg "gúzsba kötve táncol".Pedig volt-van befektető aki európai színvonalon üzemeltetné.Azonban megfelelő hópótlás nélkül ma már az osztrák gleccsersíterepek sem működnének. -Úgy hallottam, végső soron mindezek oka a hegyen található növény és rovartársulások (pl.gyapjas lepke) fokozott védelme.Ezeket a pályákat az 1930-as években alakították ki elődeink , jó lenne megtartani őket. (a képek 2013-ban készültek a nagy Északin)
Kep0529.jpg
Kep0524.jpg
Kep0525.jpg
Kep0551.jpg
Dézi apja :)
251 élménybeszámolót írt
251
15 éve tag
2021.02.18. 20:50
Egy kis nosztalgia.
1600-2012.02.04..-Kekesteto-005.jpg
1600-2012.02.10...-Kekesteto-003.jpg
1600-2012.02.10...-Kekesteto-005.jpg
1600-090213-1011.jpg
1600-090213-1056.jpg
1600-090213-1012001.jpg
2012.02.04..-Kekesteto-011.jpg
2012.02.04..-Kekesteto-013.jpg
090213-1223.jpg
sudarandras
48 élménybeszámolót írt
48
17 éve tag
2021.02.17. 22:10
Az északi pályát nem is szabad már üzemeltetni környezetvédelmi okok miatt elegendő hó esetén sem? Én talán 5-6 éve még síeltem rajta, de akkor az alsó szakasza le volt zárva. Fantasztikus élmény volt úgy is. Pár éve még láttam szűzhavas fotókat, de a felvonó akkor nem ment. Nem is szokták már felrakni a csákányokat rá, ha jól látom a fotókból.
A közeli síugrósánchoz találtam pár régi fotót egy honlapon (jó kis képek): http://www.skisprungschanzen.com/EN/Ski+Jumps/HUN-Hungary/Mátraháza/0323/
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.