Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Mátraszentistván Sípark topikból

ÜZENETEK (2)Időben csökkenő Időben csökkenő
SíoktatóPark
39 élménybeszámolót írt
39
13 éve tag
2021.03.10. 20:59
Legutolsó hóágyús éjszaka kb. hajnal 3-kor a főelosztó szekrény biztosítéka kiment. Egy ideig a hóágyúk vizet fújtak mire sikerült a leállításuk. Ilyen hibák előfordulhatnak. A nedves, friss, hóágyúzott havat sehol nem szoktak leratrakolni (ha nem muszáj), mert abból jég lesz, és a térfogata is jelentősen lecsökken. A legyártott havat (akkor is ha nem nedves) "pihentetni" kell, akkor lesz belőle hó ha kiszárad. Mivel az Alpokhoz képest itt relatíve kevés lehetőség van hógyártásra, minden lehetőséget meg kell ragadni. Ezért, ilyenkor a nyitás előtti órákban az a feladata a hóágyúsoknak, hogy minél szárazabb havat gyártsanak. De 20-25 hóágyúnál már gyakrabban előfordulhatnak pl. hirtelen felmelegedésből, leállásokból hibák. A hóágyúsok nagyon lelkiismeretesek, és mindet megtesznek, hogy reggelre sok hó legyen, és a lehetőségekhez képest jól síelhető pályán lehessen csúszni. A technika ördöge nem alszik, az időjárás szeszélye is okozhat meglepetéseket. Minden óra számít, ha nem így történne, akkor ma sem lehetett volna síelni minden hóágyúzott pályán.
Előzmény: (Robin 212030)
Robin
2501 élménybeszámolót írt
2501
17 éve tag
2021.03.10. 19:00
Mosolyogva olvasom az előbbi hozzászólásokat . :)
Sajnos én is tapasztaltam a pályán lévő különbségeket.
Ez csupán abból adódik hogy az este leratrakolt pályára még reggel is lövik a havat így ezek a részek nyilvánvalóan nem tudnak kifagyni így az embernek az az érzése mikor ilyen részekre érkezik hogy ki akar ugrani a bakancsából mivel ez hirtelen megfogja a lécet. :)
Mosolygok most rajta de ez annyira nem megmosolyogtató !
Sok országban és közel 100 síterepen csúsztam már de ilyennel máshol nem igazán találkoztam mint ami itt elég gyakran fogad !
Mégpedig hogy a jól kifagyott pályát reggel nyitás előtt -a reggeli hóágyúzásnak köszönhetően- újra átratrakolják !
Értem én hogy kell a friss hó és aztán ennek a leratrakozása de ezzel csak pont az ellentétes hatását érik el amit szeretnének.
Történetesen hogy a hó nem tud kifagyni ezáltal már az első körök is meglehetősen puha hóban történnek aminek egyenes következménye hogy lassú buckásodásra igencsak hajlamos hóban róhatjuk a köröket egész nap.
Aztán meg jönnek a hozzászólások -amiket már többször hallottam- hogy ezt a pályát nem kezelték ! :)

Itt ezen valamit változtatni kellene !!! :) Érdemes ! :)
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.