Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Hóekekanyarok. Melyik a legjobb? topikból

ÜZENETEK (3)Időben csökkenő Időben csökkenő
JaniJuli
141 élménybeszámolót írt
141
6 éve tag
2021.05.10. 12:57
Igazad van.
Azt lehet mondani, hogy az asszimetrikus esetében soha nem lesznek egymás ellen élezve a lécek. Ha az ívbelsö élezödik akkor ugyanabba az irányba fog élezödni mnt a másik, együtt tud a 2 léc fordulni.
Pont a szimmetria teszi lehetövé, hogy egymás ellen élezödjeneka lécek.

Teljesen egyetértek veled abban, hogy a szimmetrikus sokkal könnyebb. Én láttam a sítanár jeölteket az asszimetrikussal küzködni és a legtöbbnek nem nagyon sikerült. Akkor mit várnak a kezdöktöl?

A szimmetrikus hóekekanyarokkal le lehet jönni a legtöbb kék pályán. Csak arra kell ügyelni, hogy eléggé tehermentesítsend az új ívbelsö lécet.Ez is oka annak, hogy én erre szavazok.
patkaizsolt
43 élménybeszámolót írt
43
4 éve tag
2021.05.10. 10:25
A ma reggeli M4 Szabadidő Magazinban volt pár szó éppen róla, (lehet visszanézhető) ahol az asszimetrikust ajánlották, valami olyan magyarázattal, hogy ha szimmetrikus, akkor az ívbelső léc hajlamos elakadni, ezért azt a lapján kell(ene) tartani. (ha sikerül)

Mindazonáltal én az asszimetrikussal nem tudtam megbarátkozni, nekem nehezebb volt, mint a szimmetrikus, de a szimmetrikussal is sikerült a párhuzamos lécvezetést elsajátítani. ;)
Előzmény: (JaniJuli 212385)
JaniJuli
141 élménybeszámolót írt
141
6 éve tag
2021.05.10. 08:23
Mi a jobb a szimmetrikus, vagy az aszimmetrikus hóekekanyar?
Érdemes-e megtanulnia egy kezdőnek a szimmetrikus hóekekanyarokat?

A modern magyar sítanárok nem tanítják a szimmetrikus hóekekanyarokat. De ez csak Magyarországon van, a legtöbb más országokban, ha hóekekanyarokat tanítanak kezdőknek, akkor ez kizárólag a szimmetrikus lesz.

Mi a különbség?
Minden hóekében arra törekszünk, hogy ne legyenek párhuzamosan tartva a lécek.
A szimmetrikus hóekekanyar nem szimmetrikus, ha már egyszer beindult. Ezt csak szimmetrikus hóekehaladásból indítják be. A két léc szöge az egyenes haladás folyamán egyenlő az esésvonalhoz képest, a test a két léc közötti középvonalban halad, a lécek sodródnak. Innen élezzük és beforgatjuk az új ívkülső lécünket és ehhez tehermentesítenünk kell az új ívbelsőt.
Az aszimmetrikus hóekekanyart egyenes haladásból indítjuk be, mikor a két léc párhuzamos és lapjain fekszenek, az útirány itt is az esésvonal lesz. Innen úgy indítjuk be a kanyarívet, hogy kitesszük a farkát és élezzük az új ívkülső lécet és egyúttal nagyon stabilan tarjuk az új ívbelső lécet, magunk alá húzva, hogy nehogy beleütközzön a másik lécbe.

Meggyőződésem az, hogy az aszimmetrikus változat sokkal nehezebben megtanulható egy kezdő számára, gyerekeknek is elég sok síszezonra van ehhez szüksége. Viszont innen könnyebb lesz a karcolásos kanyarokat megtanulni. A szimmetrikust sokkal könnyebb megtanulni egy kezdőnek. Itt arra kell odafigyelnie legjobban, hogy pontosan elegendő mértékben tehermentesítse az új ívbelső lécét. Innen továbbléphet sodródásos párhuzamosabb kanyarok felé majd onnan tovább a karcolásosok felé lépcsőzetesen.
Te mit gondolsz, melyik a jobb?
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.