Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Túrázás Svájcban topikból

ÜZENETEK (3)Időben csökkenő Időben csökkenő
TibiF
545 élménybeszámolót írt
545
19 éve tag
2021.05.25. 19:05
Szia,

Ez egy BIG csúcs (lásd. https://www.bigcycling.eu/ ), nem volt annyira meredek, a legnagyobb meredekség 13.4%.
baranyistvan
19 élménybeszámolót írt
19
15 éve tag
2021.05.24. 21:05
Szia
Mennyi volt a legnagyobb meredek ség felfelé?
Köszi
Előzmény: (TibiF 212416)
TibiF
545 élménybeszámolót írt
545
19 éve tag
2021.05.24. 12:09
A tegnap Wallisban bicajoztam. Most átváltottam sítúrázásból kerékpáros túrázásra, igaz februárban melegebb volt itt mint most májusban. Az időjárásról annyit, hogy egy viccet hallottam erről: nálunk hetente kétszer esik az eső, egyszer 4 napot másodszor meg három napot. Szóval az elmúlt időben sok csapadékunk volt. Pünkösd napjára szép időt ígértek a meteorológusok, azt mondták Wallisban 9 órát fog sütni a nap. Én hittem nekik, így vasárnap lementem Wallisba. Az út közép Svájcból Wallisig kb. 3 óra autóval, autópályán a leghosszabb de időben ott a legrövidebb. Van egy másik megoldás hágókon át majd Kanderstegnél az autót feltenni vonatra és átvinni Wallisba. Távolságra ez az út a rövidebb de időben nem sokat lehet nyerni. Én az autópálya mellett döntöttem.

Szombatról vasárnapra egy hidegfrontot jósoltak a meteorológusok esővel. Az út 3/4-nél voltam Martigny környékén(ez már Wallisban van) mikor még szakadt az eső. Gondoltam fölösleges volt ennyit autózni itt ma nem lesz semmi bicajozás. Fél órára rá Gampelben mintha varázsütésre kisütött a nap. Útközben a hegyeken láttam, hogy friss hó van a Rhone völgye hegycsúcsain olyan igazi fehér hó volt, nem az a piszkos.

Gampelben parkoltam a cél a Lötschental volt. A Rhone völgye itt 630 méteren helyezkedik el a cél pedig Fafleralp volt 1763 méteren. Az út hossza kb. 21 km. Az út főúton vezetett, az elején volt forgalom. Azért mert ezen az úton található Goppenstein (1216 méteren) ahol van az alagút egyik vége. Itt teszik a kocsikat vonatra és Wallisból Bern kantonba viszik át. A környéken 3-4000 méteres hegyek vannak. Az út eleje nem tetszett, főleg az alagutak, mert nekem abban végig kellett mennem, kerülő nem volt mert az egyik oldalon a hatalmas szakadék a másik oldalon pedig a magas hegyek. Volt egy 2.6km-es zárt alagút amelyben a levegő nem volt "buenos aires" (pedig Buenos Airesben sem jó a levegő). Itt valaki megkérdezheti, hogy miért zárt alagút, ezen az értem, hogy mindkét oldala zárva volt csak a vége volt nyitott. Útközben volt olyan alagút is amelynek egyik oldala nyitott volt(csak teteje volt), ez arra volt jó, hogy télen az utat védjék, illetve ha lavina van az nem az útra esik hanem mellé. Most is láttam sok jeges sárlavinát a nyitott alagutak mellett.

Szóval Goppenstein után volt jó a túra mert az autók eltűntek, igazából innen kezdődött a Lötschental. A hegyek csúcsa csodálatosak, rajtuk a friss hó igazi szép fehér színben. Minden hegycsúcs párás volt mert előtte sokat esett az eső, fent hó. A völgy egy zsák utca, a végén nem lehet tovább menni mert mindenhol hegyek veszik körül. Ilyen hegyek voltak közvetlenül mellettem mint a Balhorn(3698m), Breithorn(3780m), Mittaghorn(3892m), Bietschhorn(3934m). A völgyben már tavasz van, de fent a hegyen még tél. Wilerben (1419m) felvonó is van most már nem üzemelt mert vége a síszezonnak. 1700 méter környékén már folyamatos hó volt mellettem, az út le volt takarítva. Néhány helyen Grossglockner Hochalpenstrasse érzésem volt mert olyan 5 méteres hófalak vettek körül. Mikor felértem Fafleralpra a sírtúrázok akkor fejezték be a túrájukat. A környéken jó sítúra útvonalak vannak, velem szemben simán fel lehetett menni a Lötschenlückere(3158m). A Nap ragyogóan sütött, hiába május van már ereje van, főleg hó mellett nagyon le lehet égni. 1200 métertől mikor a Nap besütött a völgyben rövidnadrágban tekertem felfele, annyira meleg volt. A környéken sok túraútvonal van, már rég óta tervezem, hogy egyszer átmegyek az Alpok fő gerincén Bern kantonból Wallisba a Lötschenpasson(2690m). Kanderstégból indul az út a Lötschenpasson át majd ebbe a völgyben ér véget a túraútvonal. Mellette pedig 3-4000 méteres hegyek.

Jó volt a mai túra, lefele menet már az alagút is tetszett mert gyorsabb volt mint felfele, volt egy enyhe lejtése olyan 4-5%-os, autó nem jött mögöttem, ha nem fékeztem olyan 60km/h sebességgel mentem lefelé, gyorsabban nem mertem mert a fényviszonyok nem voltak ideálisak, és ha leesek akkor mondanák, hogy kicsi kanállal sem szednek ott össze. Mire a völgybe értem rengeteg bringást láttam, mivel 3 napos hosszú hétvége volt sokan jöttek ide észak Svájcból a napfényes Wallisba. Teszek fel pár képet.
Eső után Gampelben
az út eleje végi hajtűkanyarokkal
biztos, hogy én itt fel akarok menni? :)
Fent a hegy oldalában vezet a vasút, lent nyitott alagút a végében hó,sárlavina.
Goppensteinél a kocsikat vonatra rakják és mennek át északra Bern kantonba
itt kezdődött Lötschental
az ilyen alagutak már tetszettek mert volt benne tiszta levegő
Lötschental
típikus wallisi falu
itt már közel voltam a hegyekhez
a völgy virágzott
közeledek a célhoz
itt mintha laposodna az út
csak úgy páráltak a hegyek
talán Grossglocknek hochalpenstrassen vagyok? :)
a cél Fafleralp
a völgy végében jól sítúra útvonal van
3-4 ezres hegyek minden felé
a szokásos kép ilyenkor
a völgy déli oldala
a Rhone völgye visszafele jövet
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.