Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Síelés és politika - számoljunk! topikból

ÜZENETEK (3)Időben csökkenő Időben csökkenő
zozimoo
42 élménybeszámolót írt
42
14 éve tag
2009.12.11. 15:21
Kedves Szivák, a bácsika nagyon kever valamit és a II. világháború idején /amikor is nem hiszem hogy a síelés volt a legfontosabb/ a 20-as éveit töltötte már és ezek szerint a Lajtától nyugatra. Tehát nagyon gyerekként síelgetett Normafánál. A 1908-1910 között épült az Erzsébet kilátó.../érdekességképpen/Ezekben az időkben nem a síelés számított hírnek...
Amit ő "gaznak" nevez az egy több száz éves erdő részlet ami több fásítási/megújítási/ programon is átesett! Ezek az '50-es '60-as években történtek már/így a mai Normafa is 1962-ben lett ültetve miután 1927-ben az elődje korhadt óriásként kidőlt/ de a 100 évnél is idősebb tölgyfákat már a bácsinak is kerülgetnie kellet! A mai "sípályákat" sem valamiféle tudományos módon és óriási földmunkával jelöltek ki. Egyszerűen adta magát a hely a Harangvölgyig. Anno a század elején volt egy sísánc + néhány füves lejtő azt csókolom. A Budapesti Erdészet által kezelt terület budai oldala szinte teljes egészében természetvédelmi terület, 1978 óta. A Pilisi Parkerdő szervezetén belül a Budapesten és környékén található erdőterületeket a Budapesti Erdészet kezeli. A "felszabadulás" után alakították ki a mai "sípályákat", Nagy Norma, Kis Norma lejtőket vagy ahogy tetszik egyetemi pályákat... ezeket ma is megtalálhatod. A '80-as évek közepéig üzemelt egy lift meglehetősen nagy sikerrel /nem az ami most is megtalálható a Kis Norma lejtőnél/ sőt pályavilágítás és hóágyú is volt. /ilyen fajta hóágyú /muzeális darab/ Bánkúton még megcsodálható/ Normafai síélet akkor az aranykorát élte! Miért nem jött haza a bácsi a '70-es évek végén!
A '80-as évek végére mindez elavult és megszűnt! Jött a "rendszerváltás"... Az Antall-kormány bebizonyította, hogy a hazai sí sport /és még más sportágak is/ k*rvára nem érdekli őket! Korábban azért fejlesztettek és terveztek, mert a Pilisi P. minden sípályás beruházását megtérítette az állam. /mint sok más sportágat is az állam támogatott/ Ezt az akkori kormány megszüntette és keletkezett egy vákuum! '93-óta így a sípályának a sportszervezés szempontjából nincs gazdája.
Ahogy Szivak írta:
"Felháborító ez a rendelet, hiszen az állam feladata lenne tucatjával építse a sípályákat..." Az állam már nem épít!
De ahogyan korábban is most is igaznak találom Bakon Gábor, Pilisi Parkerdő Rt. fővárosi erdészetének igazgatójának 2003-ban elhangzó mondatát: "Tíz éve várunk arra, hogy egy sportegyesület felkarolja a pályát. Támogatnánk is a fejlesztést, de az önálló menedzselésre nekünk nincs jogosítványunk, energiánk és szakértelmünk. A SPORTMINISZTÉRIUMNAK kellene lépnie az ügyben, mint a TÖMEGSPORT-SZERVEZÉS legfőbb intézményének." és ez országosan is igaz lehet...
Előzmény: (szivak 75731)
minerel
3725 élménybeszámolót írt
3725
17 éve tag
2009.12.07. 19:04
Most azt a "gazt" védik a zöldek mert szerintük az mindig ott volt.
Előzmény: (szivak 75731)
szivak
31 élménybeszámolót írt
31
19 éve tag
2009.12.07. 18:54
Mivel elég gyakran járok a Normafára, ezért néha találkozom elég érdekes emberekkel. A múltkor pl. egy idős (mint kiderült 90 feletti) úrral aki elmondása szerint a 30-as évek végén síversenyző volt Budapesten, majd kiment Amerikába és most jött haza először. A Normafánál edzettek. Nem ismert rá a környékre. Mint mesélte, a hegyoldal egyáltalán nem volt így benőve gazzal, hanem egész a János-hegyig egymással párhuzamos sípályák húzódtak, 200-600 (!!!!) m hosszan. Akkoriban épült a síház is. És akkor is volt válság!!!

Azóta minden visszafejlődött!!! Szegény öreg, majdnem elsírta magát.

Felháborító ez a rendelet, hiszen az állam feladata lenne tucatjával építsen a sípályákat a Pilisben. Javaslom, hogy az a tokás hivatalnok, aki ezt kiagyalta ott az íróasztal mellett, egy évig próbáljon megélni itthon sípálya-üzemeltetésből, úgy, hogy be is tartja a saját rendeletét.
Foglalj szállást a legjobb síterepeken!
KERESÉS
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.