Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Lavina infók, lavinabiztonság, téli magashegyi tanfolyam topikból

ÜZENETEK (2)Időben csökkenő Időben csökkenő
zsoltiKaland
13 élménybeszámolót írt
13
14 éve tag
2010.01.27. 00:15
Hátigen.
Évente én is egyszer felfrissítem a pieps-szel keresést... de kétszer kéne legalább.

Azt hisszük, hogy elég a pieps, mert majd kézzel vagy síléccel kiássuk a társunkat. Aha. Aki látott már lavinatörmeléket közelről, az tudja, hogy ez abszurdum...

Pieps, lapát, szonda. És évi 2 felfrissítő gyakorlás és folyamatos elméleti tudásbővítés. Egyébként a lawine.at elemzéseit olvasva egy csomót lehet tanulni. Aki nem beszél germánul, annak ott a google fordító hozzá.
Előzmény: (bitera 76296)
bitera
27 élménybeszámolót írt
27
14 éve tag
2009.12.13. 22:06
Üdv mindenkinek!

Nehany gondolat, megjegyzes a lavina temahoz (a lavinas forumbol atmasolva az ottani hozzaszolasomat)

Gondoltam kicsit felfrissitenem a temat, mivel jön a következö szezon, sokan menne(ne)k palyan kivül freeride-ra es/vagy turazni, hivogat a friss ho, ami ugyebar koztudott, h egy csomo veszelyt is hordoz magaban.
Kisse megdöbbenve olvastam nehany korabbi hozzaszolast a lavinas, es a freeriddal kapcsolatos forumokban is, nevezetesen, olyanokat, amik arrol arulkodnak, hogy a hozzaszolo vagy nincsen teljesen tisztaban a lavinainditas felteteleivel vagy a lavinaveszelyes terepen valo megfelelö viselkedessel, esetleg tisztaban van ezekkel, de mindezek ellenere megis kockaztat. Csak nehany kiragadott pelda korabbi hozzaszoloktol:
- en 3-as fokozat felett is gyakran megye freeride-ra
- az erdöben biztonsagos lavinaveszely eseten a sieles
- ha van nalam pieps es egyeb felszereles, akkor lehet menni, mert max. majd kiasnak
- (filmen latott lavinahoz megjegyzes): huuu, en is siman szoktam ilyen helyeken menni
- stb...
senkit sem szeretnek bantani (akinek meg nem inge, ne is vegye magara), de nehany profi sizö hozzaszolasa nem egeszen azt a vonalat kepviseli, amit a lavinaszakertö sielök/siturazok megfelelö vielekedesnek tekintenek ilyen helyzetekben. Borzaszto komplex temarol van szo, amit csakis nagy mennyisegü elmeleti, gyakorlati es tapasztalati informacio elsajatitasaval lehet megszerezni es adott esetben a jo döntest meghozni. Az olyasfajta hozzaszolasokat, mint pl. "lavinaveszely eseten is megyek, van nalam jelado-keszülek" meg azert tartok veszelyesnek, mert kezdö vagy outsider delikvenseknek azt sugallhatjak, hogy ha veszenek egy ilyen kütyüt, akkor majd biztonsagban lesznek.
Lehet nalad a legjobb pieps is, ha nem talalnak meg idöben a tarsaid es ezert szepen megfulladsz a ho alatt vagy mar az elsodrasnal olyan sulyos serüleseket szerzel, h azert patkolsz el!!!

Jo lenne, ha azt a temat mindenki (kezdö-halado sielo egyarant) NAGYON komolyan venne es legalabb az alapvetö dolgokkal, lavinahelyzethez valo megfelelo viselkedesmoddal tisztaban lenne. Csak igy kerülhetök el a balesetek!

Varom a reakciokat!

Üdv,

bf
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.